ΝΕΑ ΗΘΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Οι μέρες προδοσίας συνεχίζονται με μία μειοδοτική κυβέρνηση, προϊόν μίας υποτακτικής πολιτικής σε ξένα συμφέροντα, τα οποία, αν κάνουμε μία σοβαρή ανάλυση, έχουν την καταγωγή τους στα αμερικάνικα συμφέροντα. Η τελευταία πράξη είναι η επίθεση στους δημοσίους υπαλλήλους, στους δικούς της υπαλλήλους, αυτούς που τους ελέγχει, τόσο μισθολογικά όσο και εργασιακά, απόλυτα.
Οι δηλώσεις του υπουργού αναφέρουν ότι οι προσλήψεις θα γίνουν από εδώ και πέρα με μισθούς ιδιωτικού τομέα, θα ξεκινούν από 586 ευρώ, θα υπάρχει διετής δοκιμασία για τους νέους υπαλλήλους, από την οποία θα κρίνεται, τελικά, η οριστική πρόσληψή τους. Προβλέπονται μισθοί ιδιωτικού τομέα σε νέους δημόσιους υπαλλήλους στο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης ο εισαγωγικός μισθός θα ξεκινά από 586,08 ευρώ και θα λαμβάνεται από τον υπάλληλο για δύο χρόνια, περίοδος δοκιμασίας, πριν τελικά μπει κανονικά στο μισθολόγιο.
Αναλυτικά, οι μισθοί θα διαμορφώνονται ως εξής: Για υπαλλήλους με απολυτήριο δημοτικού ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 586,08 ευρώ. Για υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 639,35 ευρώ. Για υπαλλήλους κατόχους πτυχίου ΤΕΙ ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 749,70 ευρώ.Για υπαλλήλους κατόχους πτυχίου ΑΕΙ ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 787,40 ευρώ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με την εισήγηση που επεξεργάζονται τα δύο υπουργεία, και η οποία αποτελεί πρόταση της Τρόικας, οι νεοδιοριζόμενοι υπάλληλοι θα έχουν επί μία διετία αποδοχές ίσες με αυτές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, όπως αναφέρει το «Έθνος» στην περίπτωση που στη δοκιμαστική αυτή διετία αξιολογηθούν και κριθούν ικανοί να εργαστούν στο Δημόσιο, θα εντάσσονται κανονικά στο μισθολόγιο.
Η πρόσληψη στο δημόσιο δε θα είναι μόνιμη. Για δύο χρόνια ο εργαζόμενος θα περνάει από αξιολόγηση και θα είναι ταυτόχρονα υπό μαθητεία και υπό δοκιμή. Στο τέλος της διετίας το δημόσιο θα μπορεί να αντικαθιστά τον υπάλληλο με άλλον. Στην περίπτωση που ο υπάλληλος κριθεί κατάλληλος τότε θα μονιμοποιείται και θα λαμβάνει μισθό που προβλέπετε από το σχετικό μισθολόγιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το συγκεκριμένο σενάριο συζητείται μεταξύ άλλων από το υπουργείο Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πλαίσιο των νέων αλλαγών στο μισθολόγιο του Δημοσίου, το οποίο θα επιφέρει ανακατονομές στο εσωτερικό των αμοιβών χωρίς να ανατραπεί το συνολικό μισθολογικό κόστος.
ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Είναι σαφές λοιπόν ότι η εργασιακή ζωή του υπαλλήλου του Δημοσίου θα εξαρτάται εν πολλοίς απ’την αξιολόγηση που θα γίνει σε αυτόν απ’τα όργανα που θα αναλάβουν αυτές τις διαδικασίες, τα οποία δεν έχουν ακόμη οριστεί. Ερωτήματα, όπως ποιες θα είναι αυτές οι διαδικασίες, ποιος εξασφαλίζει τη δίκαια κρίση, αν θα ισχύει τελικά το ποσοστό της κακής αξιολόγησης που ήθελε να επιβάλει η ίδια κυβέρνηση, πριν την αναδόμησή της, είναι αδύνατον να απαντηθούν.
Η μόνη απάντηση που μπορούν να δώσουν οι εργαζόμενοι είναι οι κινητοποιήσεις τους. Οι διαδηλώσεις που έγιναν σήμερα είναι μία μορφή απάντησης. Δεν μπορεί, πάντως, παρά να μας ανησυχεί η στάση της σιωπηλής πλειοψηφίας που αγανακτεί για τα «μέτρα», χωρίς να εκδηλώνει αυτή την αγανάκτηση. Αυτή η σιωπή θα πρέπει να γίνει φωνή δυνατή, η μαζικότητα να κερδηθεί. Αυτή θα είναι η απάντησή μας. Οι φωτογραφίες είναι από τις δύο διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, χωριστά της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ -για πόσο ακόμα το ΠΑΜΕ θα κρατά αυτή την αποσχιστική στάση;- όπως τις είδαμε στο κέντρο της πόλης.
Γιάννης Φραγκούλης