ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΥΚΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ 2016 ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τους κύκλους εκδηλώσεων που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στον τομέα του πολιτισμού για το 2016 ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενέκρινε στη διάρκεια της 2ης τακτικής του συνεδρίασης το Δημοτικό Συμβούλιο, χθες, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

Στη διατήρηση των θεσμοθετημένων διοργανώσεων, σε συνδυασμό με την επέκταση ορισμένων από αυτές σε επιπλέον κοινωνικές ομάδες, καθώς και την εισαγωγή νέων κύκλων εκδηλώσεων, αναφέρθηκε στην εισήγησή της η αρμόδια Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και  Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, τονίζοντας ότι ο πολιτισμός προσφέρει διέξοδο στους πολίτες, που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με προβλήματα και αγωνίες. «Για το 2016 σταθερά συνεχίζουμε τον προσανατολισμό μας, σε ένα συνδυασμό του πολιτισμού με τη δημιουργική οικονομία», είπε η ίδια χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 2016 διαμορφώνεται ως εξής:

1. «ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ – ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ» / ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον το Φεστιβάλ με τίτλο «Ανοιχτή Σκηνή-Θεατρικές Φωνές της Πόλης», προσφέροντας τη δυνατότητα σε θεατρικές ομάδες της πόλης να παρουσιάσουν μία παραγωγή της επιλογής τους. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραχωρεί δωρεάν τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται στο Δημοτικό θέατρο Άνετον, στις ομάδες που θα επιλεχθούν έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση. Η φετινή διοργάνωση αποσκοπεί στη γονιμότερη εμπέδωση του συγκεκριμένου θεατρικού θεσμού με την ενσωμάτωση παράλληλων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

2. «ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ» (ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ)

Για πρώτη χρονιά σχεδιάζεται η συγκεκριμένη δράση, στηριζόμενη στην ήδη καθιερωμένη διοργάνωση για τα παιδιά. Ειδικότερα, τα μουσεία της πόλης ανοίγουν τις πόρτες τους και στους «μεγάλους» φίλους τους, ακολουθώντας μια ιδιαίτερη επιτυχημένη εμπειρία ιδρυμάτων του εξωτερικού. Δίνεται έτσι η δυνατότητα και στους ενήλικες να διανυκτερεύσουν σε αυτά, να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα και να έχουν μια βιωματική εμπειρία της πολιτιστικής ζωής και κληρονομιάς, που διασώζονται μέσω των μουσείων της Θεσσαλονίκης.

3. «ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ‘’ΑΝΕΤΟΝ’’» / ΜΑΡΤΙΟΣ – ΜΑΙΟΣ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Δημοτικό Θέατρο ‘’Άνετον’’ θα φιλοξενήσει τα παιδιά της πόλης, με τη συμμετοχή και των γονέων τους, σε μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ψυχαγωγία και τη διαπαιδαγώγηση μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, βιωματικές δράσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια. Όλες τις δράσεις θα επιμεληθούν επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία στις παιδικές εκδηλώσεις.

kikloi ergasion dimou tessalonikis foto2

4. «IN-EDIT»: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ/ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ Μουσικού Ντοκιμαντέρ παγκοσμίως, που καλύπτει γεωγραφικά δύο ηπείρους. Για φέτος υπάρχει η φιλοδοξία να γίνει η Θεσσαλονίκη εκπρόσωπος της διοργάνωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ συνδυάζει τα δύο κομμάτια της παγκόσμιας πολιτιστικής βιομηχανίας με τη μεγαλύτερη διείσδυση στο κοινό, τη μουσική και τον κινηματογράφο. Στη διάρκεια του θα πραγματοποιηθούν προβολές μουσικών ταινιών στο κινηματοθέατρο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ», μουσικά δρώμενα  και εργαστήρια.

5. «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ» / ΜΑΙΟΣ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, συναυλίες, αφηγήσεις παραμυθιών, παραστάσεις κουκλοθεάτρου, εργαστήρια κίνησης, θεάτρου και εικαστικών, προβολές ταινιών και ξεναγήσεις σε ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου φεστιβάλ έγκειται στη συμμετοχή καλλιτεχνών από διάφορες ευρωπαϊκές και αδελφοποιημένες με τη Θεσσαλονίκη πόλεις, οι οποίοι μαζί με τους Έλληνες δημιουργούς συνθέτουν μια ξεχωριστή διοργάνωση.

6. «STAMP FESTIVAL» /ΙΟΥΝΙΟΣ

Μετά την πρώτη και ιδιαίτερα επιτυχημένη διοργάνωση του 2015, σχεδιάζεται και για φέτος η πραγματοποίηση της Δημιουργικής Πλατφόρμας Πολιτισμού με την ονομασία “Stamp”. Το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει διττό στόχο. Αφενός, τη δημιουργική εκμετάλλευση αναξιοποίητων αστικών χώρων της Θεσσαλονίκης μέσα από την προώθηση ενός νέου πολιτιστικού – οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης και αφετέρου την προώθηση της δημιουργικής οικονομίας της Θεσσαλονίκης μέσα από οργανωμένες δομές του Πολιτισμού.

7. «ΦΕΣΤΙΒΑΛ JAZZ»/ΙΟΥΝΙΟΣ

Για δεύτερη χρονιά το Δημοτικό Θέατρο Κήπου θα φιλοξενήσει τη σειρά εκδηλώσεων με τίτλο “Jazz στον Κήπο” και θα υποδεχθεί εκπροσώπους της σύγχρονης τζαζ.

8. «ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ» / ΙΟΥΛΙΟΣ

Οι Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου συμπληρώνουν φέτος 33 χρόνια παρουσίας, συνιστώντας πλέον ένα διαχρονικό θεσμό στο πολιτιστικό ημερολόγιο της Θεσσαλονίκης. Το ρεπερτόριο των παραστάσεων εκτείνεται από το μουσικό θέατρο και τις σύγχρονες προσεγγίσεις του αρχαίου δράματος έως τα έργα σύγχρονου ρεπερτορίου και τις παιδικές παραστάσεις.

9. «REWORKS» /ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό μουσικό φεστιβάλ που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια  με ιδιαίτερη επιτυχία στη μουσική σκηνή της πόλης, καθώς αφουγκράζεται τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής, αλλά και το μελλοντικό μουσικό ορίζοντα. Στο Reworks προσκαλούνται για να παρουσιάσουν το έργο τους πρωτοπόροι καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής μουσικής και κουλτούρας, αλλά παράλληλα δίνεται βήμα για να αναδειχτούν και τα ανερχόμενα ταλέντα της εγχώριας μουσικής σκηνής.

kikloi ergasion dimou tessalonikis foto3

10. «ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ» (ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ) / ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Η συγκεκριμένη δράση συνεχίζεται και φέτος καθώς αποτελεί μία από τις πλέον σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές, μία πρωτότυπη προσέγγιση κατά την οποία τα παιδιά ζουν μία μοναδική νυχτερινή εμπειρία μέσα στα μουσεία της πόλης, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες.

11. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΛΥΠΤΟΥ-ΔΩΡΕΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Πρόκειται για την τοποθέτηση γλυπτικής κατασκευής, την οποία δώρισε ο καλλιτέχνης Θεόδωρος στο Δήμο Θεσσαλονίκης, αφού προηγηθεί αρχιτεκτονική και στατική μελέτη.

12. «ΦΕΣΤΙΒΑΛ COMICCON» /ΜΑΙΟΣ

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ φιλοδοξεί να συγκεντρώσει κάτω από την ίδια στέγη όλους τους λάτρεις της 9ης τέχνης, αλλά και ό,τι έχει να κάνει με τον κόσμο των κόμικ, από περιοδικά και ταινίες μέχρι είδη ένδυσης και παιχνίδια.

13. «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ANIMASYROS»

Το διεθνές φεστιβάλ Animasyros, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, έχει ως κύρια θεματική την τέχνη των κινουμένων σχεδίων. Περιλαμβάνει προβολές ταινιών, εκτενή αφιερώματα σε φεστιβάλ, δημιουργούς και στούντιο κινουμένων σχεδίων, εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες καθώς και ένα εφαρμοσμένο οπτικοακουστικό εργαστήριο making of.

14. «CARAVAN PROJECT»

Tο CaravanProjectδιοργανώνεται επίσης για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων, που εισηγείται το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σεμινάρια δημιουργικής  αφήγησης και καταγραφής ιστοριών για ενήλικες, φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, εστιασμένες κοινοτικές δράσεις για ευπαθείς ομάδες και συναυλίες.

15. «TARATSA FILM FESTIVAL» /ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Ένα διαφορετικό φεστιβάλ κινηματογράφου θα φιλοξενηθεί και φέτος στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια του οποίου ταράτσες μνημείων και δημόσιων κτιρίων θα μετατραπούν σε θερινούς κινηματογράφους και θα προβάλλουν κλασικές ταινίες, αλλά και ταινίες μικρού μήκους μετά από σχετική πρόσκληση υποβολής προτάσεων και διαγωνισμό.

Γιάννης Φραγκούλης



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα». Το 1989 άρχισε να αρθρογραφεί και το 1990 ξεκίνησε να γράφει κριτικές κινηματογράφου. Το 1992 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της οποίας έχει διατελέσει Πρόεδρος, και της FIPRESCI. Το 1994 έγινε μέλος του «Μικρό» (Σωματείο για την ταινία μικρού μήκους), στο οποίο ήταν Πρόεδρος για δύο θητείες. Το 2000 ξεκίνησε να διδάσκει σε σεμινάρια κινηματογράφου στην Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), στο «Μικρό», στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Μουσείο Κινηματογράφου, στο Μικρό Πολυτεχνείο, στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου, στο δικό του χώρο και σε συνεργασία με τη filmfabrik Productions, στη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει κινηματογράφο μέχρι σήμερα στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι Fabula, το οποίο διευθύνει. Συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι της FIPRESCI, στην Κωνσταντινούπολη και στη Φιλιππούπολη με θέμα τον βαλκανικό κινηματογράφο. Συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας και σε Φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Εργαστηρίου Almakalma, το οποία ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο (Performance). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Εξόρμηση, στην οποία ήταν υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος, στην Αθηναϊκή, στη Νίκη, στο Μανδραγόρα, στην Ουτοπία, στη Σύγχρονη Εκπαίδευση, στον κατάλογο του Φεστιβάλ της Λάρισας, στη Γραφή, στο Κ.ΛΠ., στο Ριζοσπάστη και στο Αλμανάκ της ΠΕΚΚ. Ίδρυσε το περιοδικό «αντι-Κινηματογράφος», στο οποίο ήταν διευθυντής σύνταξης, το 1992, το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία», στο οποίο ήταν διευθυντής, το 2000. Επιμελήθηκε και συνπαρουσίασε, μαζί με τον Κώστα Σταματόπουλο, την εκπομπή «Cineπλάνο», στο 902TV, από το 2008 έως το 2009. Ήταν υπεύθυνος για τους διαδικτυακούς τόπους www.cinemainfo.gr και www.theaterinfo.gr. Ίδρυσε και διεύθυνε το greeceactuality.wordpress.com. και τώρα διευθύνει και αρθρογραφεί στα www.filmandtheater.gr και www.thessalonikinfo.gr. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Jean Mitry, «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», έχει γράψει τα βιβλία «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, το 2006, «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών (σειρά νεανική Βιβλιοθήκη) και «Κώστας Φέρρης», εκδ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως το Αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο, το 2002, την Εβδομάδα Κλασικού Ιαπωνικού Κινηματογράφου και την Εβδομάδα Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το 2002, ως μέλος της Π.Ε.Κ.Κ. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Νέων Δημιουργών, στο Ε.Κ.Θ., στη Θεσσαλονίκη, και ιδρυτής της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris, η οποία δραστηριοποιείται πλέον στη Θεσσαλονίκη. Διευθύνει το Αφηγηματικό Εργαστήριο Fabula, που ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο. Έχει σκηνοθετήσει τρείς ταινίες μικρού μήκους, οι δύο πτυχιακές για το Master στο πανεπιστήμιο Middlesex, και την ταινία-ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας». ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ «Μέσα από τις βιτρίνες», 8΄, 2009, σκηνοθεσία «Nafasz», 7΄, 2009, σκηνοθεσία «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας», 50΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Στιγμή απολιθωμένη», 31΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Η τελευταία λατέρνα», 6΄, 2010, σεναριακή επιμέλεια «Το κλειδί της επιστροφής», 13΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Το συρματόπλεγμα», 19΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Στο Τσινάρι», 7΄, 2017, σκηνοθεσία «Sotos, ζωγράφος αει…πράγμων», 2020, 97΄, σκηνοθεσία-φωτογραφία ΒΙΒΛΙΑ «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», του Jean Mitry, μετάφραση, εκδ. Entracte και Σύγχρονη Εκπαίδευση, Αθήνα, 2001 «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών, Αθήνα, 2004 «Κώστας Φέρρης», εκδ. Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Αθήνα 2004 «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, Τρίπολη, 2006


Copyritght 2022 Thessalonikinfo / All rights reserved