Υλοποιήθηκε η προκαταρκτική μελέτη για την αξιολόγηση κινδύνων πλημμύρας, βάσει προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρουσιάζουμε εδώ το πλαίσιο, την αξιολόγηση και τους χάρτες επικινδυνότητας, ανά περιοχή, στην Κεντρική Μακεδονία. Διαβάστε προσεχτικά τις περιοχές που απειλούνται και δείτε με προσοχή τους χάρτες.
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΑΞΙΛΟΓΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ
Η συλλογή πληροφοριών για πλημμυρικά φαινόμενα έγινε, σε επίπεδο χώρας, στο πλαίσιο της «Προκαταρκτικής Αξιολόγησης Κινδύνου Πλημμύρας» η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί (22-11-2012). Όλα τα δεδομένα και τα αποτελέσματα της Προκαταρκτικής Αξιολόγησης Κινδύνων Πλημμύρας είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ.
Η ΕΓΥ προσδιόρισε τον κατάλογο των εμπλεκόμενων φορέων σε όλα τα στάδια διαχείρισης του κινδύνου και των καταστροφών, δηλαδή πρόληψη, ετοιμότητα και αποκατάσταση, και απευθύνθηκε:
στους κεντρικούς φορείς (Υπουργεία, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κ.λπ.), απευθείας, μέσω αλληλογραφίας ή επιτόπου επισκέψεων για τη συλλογή καταγραφών ιστορικών πλημμυρικών γεγονότων
στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Περιφέρειες για τη συλλογή δεδομένων από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες και τους Δήμους εντός των περιοχών αρμοδιότητάς τους.
Αναλυτικά, οι πηγές πληροφορίας ήταν:
Ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), που παρείχε ποσοτικά στοιχεία αποζημιώσεων λόγω καταστροφών αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
Η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ), που παρείχε ποσοτικά στοιχεία αποζημιώσεων λόγω καταστροφής οικιακών συσκευών και υποδομών.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που διαθέτει αρχεία καταγραφής πλημμυρικών συμβάντων υψηλής γεωγραφικής διακριτότητας τα οποία αποτελούν ποιοτική ένδειξη της έκτασης των ζημιών από πλημμύρες και χρησιμεύουν για τη διασταύρωση άλλων πηγών.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), με αρχεία για την κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πλημμυρών τα οποία χρησιμεύουν για την κατανόηση των αιτίων, των μηχανισμών και των αποτελεσμάτων των πλημμυρών.
Οι κατά τόπους Περιφέρειες, με στοιχεία αλληλογραφίας που άπτονται πολλών παραμέτρων των πλημμυρών, όπως το ιστορικό των φαινομένων, τα κατασκευασμένα έργα άμεσης ανακούφισης των περιοχών και τις απαιτούμενες παρεμβάσεις αποκατάστασης αντιπλημμυρικών έργων. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα αρχεία της ΓΓΠΠ.
Μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας και λοιπές υδραυλικές και υδρολογικές μελέτες ή σχετικές πανεπιστημιακές εργασίες και δημοσιεύσεις, όπου είναι διαθέσιμες.
Στοιχεία από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Κατά την εκπόνηση της Προκαταρκτικής Αξιολόγησης Κινδύνου Πλημμύρας χρησιμοποιήθηκαν τα παρακάτω κριτήρια για την αξιολόγηση των πλημμυρικών γεγονότων σε όλη την ελληνική επικράτεια:
ύπαρξη ανθρώπινων θυμάτων
ύψος χρηματικής αποζημίωσης, σε τρέχουσες τιμές (όπως καταβλήθηκε στο χρόνο αποζημίωσης) με βάση τα αρχεία ΕΛΓΑ για ζημιές στη γεωργία και ΥΑΣ για ζημιές σε οικισμούς.
μέγεθος κατακλυζόμενης έκτασης, σε στρέμματα, με βάση τις καταγραφές του ΕΛΓΑ.
Η κατηγοριοποίηση της σημαντικότητας των ιστορικών πλημμυρών έγινε με βάση τα όρια του ακόλουθου Πίνακα. Ως σημαντικά ιστορικά γεγονότα ορίστηκαν αυτά που εμπίπτουν για οποιοδήποτε από τα τρία κριτήρια στις κατηγορίες «Υψηλή» και «Πολύ Υψηλή».
Σημαντικότητα πλημμύρας | Ανθρώπινα θύματα | Αποζημίωση (€) | Έκταση (στρέμματα) |
Χαμηλή | < 50.000 | < 2.000 | |
Μέση | 50.000-200.000 | 2.000-5.000 | |
Υψηλή | 200.000-500.000 | 5.000-10.000 | |
Πολύ υψηλή | >=1 | > 500.000 | > |
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΧΑΡΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ
Οι Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας καταρτίστηκαν στις ακόλουθες Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, οι οποίες καθορίστηκαν στο πλαίσιο της Προκαταρκτικής Αξιολόγησης Κινδύνων Πλημμύρας (ΥΠΕΚΑ-ΕΓΥ, 2012):
Οι ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου του ΥΔ10 είναι οι ακόλουθες:
GR10RAK0002 Παραθαλάσσια ζώνη περιοχής Αγ. Νικολάου
GR10RAK0003 Χαμηλή ζώνη λεκανών ρεμάτων Ν. Μουδανιών, Αγ. Μάμα και βόρειου τμήματος χερσονήσου Κασσάνδρειας Χαλκιδικής
GR10RAK0004 Χαμηλή ζώνη λεκάνης ρέματος Ν. Ηρακλειάς – Ν. Καλλικράτειας
GR10RAK0005 Παραθαλάσσια ζώνη Επανομής
GR10RAK0007 Χαμηλή ζώνη περιοχή Ξηροποτάμου λεκάνης λίμνης Βόλβης
GR10RAK0008 Χαμηλή ζώνη λεκανών περιφερειακής τάφρου Τ66, ποταμών Λουδία, Αξιού, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της πρώην λίμνης Αρτζάν, και Γαλλικού, παραλίμνιες εκτάσεις λίμνης Δοϊράνης, χαμηλή ζώνη λεκάνης λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, χαμηλή ζώνη Πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και ρέματος Ανθεμούντας
GR10RAK0009 Κατάντη ρους π. Χαβρία
Οι Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας καταρτίστηκαν σε κλίμακα 1/25 000 για τις ποτάμιες ροές και τα λιμναία ύδατα, για εννέα πλημμυρικά σενάρια:
πλημμύρες υψηλής πιθανότητας υπέρβασης, περιόδων επαναφοράς Τ=50, 100 και 1000 ετών
πλημμύρες μέσης πιθανότητας υπέρβασης, περιόδων επαναφοράς Τ=50, 100 και 1000 ετών
πλημμύρες χαμηλής πιθανότητας υπέρβασης, περιόδων επαναφοράς Τ=50, 100 και 1000 ετών
και περιλαμβάνουν τα εξής επίπεδα πληροφορίας:
Χωρική κατανομή του μέγιστου βάθους νερού
Χωρική κατανομή της μέγιστης ταχύτητας ροής
Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας
Οικισμοί
Ο Χάρτες Επικινδυνότητας Θαλάσσιων Πλημμυρών όπου απεικονίζεται η γραμμή πλημμύρας λόγω ανύψωσης της μέσης στάθμης της θάλασσας, καταρτίστηκαν σε κλίμακες 1/10 000 και 1/25 000, στη ΖΔΥΚ GR10RAK0008 (Χαμηλή ζώνη λεκανών περιφερειακής τάφρου Τ66, ποταμών Λουδία, Αξιού, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της πρώην λίμνης Αρτζάν, και Γαλλικού, παραλίμνιες εκτάσεις λίμνης Δοϊράνης, χαμηλή ζώνη λεκάνης λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, χαμηλή ζώνη Πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και ρέματος Ανθεμούντας.
Οι Xάρτες Επικινδυνότητας πλημμύρας καθώς και οι σχετικές τεχνικές εκθέσεις που τους συνοδεύουν παρουσιάζονται στους παρακάτω συνδέσμους:
Π5- Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμυρας (GR10_P05.pdf)
Π6- Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας – ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ (GR10_P06.pdf)
Γιάννης Φραγκούλης