ΙΣΤΟΡΙΑ
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης: γράφει ο Γιάννης Φραγκούλης
Δεν είναι λίγα τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης. Πολλά από αυτά έχουν ονόματα μακεδονομάχων. Η ιστορία, άλλωστε, της Θεσσαλονίκης σχετίζεται με την απειλή από τη βουλγαρική αυτοκρατορία, δηλαδή μέχρι τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μας ενδιαφέρει πολύ η ιστορία των στρατοπέδων. Ακόμη περισσότερο η χρήση τους στο πρόσφατο παρελθόν και στις μέρες μας. (Στο τέλος του παρόντος άρθρου θα υπάρχουν παραπομπές στα μέρη αυτού του ιστοτόπου που αναφέρονται σε αυτό το θέμα.)
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Το πολεμικό δόγμα ήθελε τον κίνδυνο από τον βορρά. Από τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δόθηκε μεγάλη σημασία στον εθνικό κίνδυνο που θα αντιμετώπιζε η Ελλάδα και από τους γείτονες από το βορρά. Ένα δόγμα που άρχισε να χάνει τη σημασία του πολλά χρόνια μετά την μεταπολίτευση.
Αυτός ήταν ο λόγος που τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης είναι πολλά. Όλα είναι περιμετρικά του κέντρου, για να υπάρχει πλήρης προστασία. Η σημασία για την ύπαρξη τόσων στρατοπέδων ελαχιστοποιήθηκε όταν πλέον εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις με τους εισβολείς από το βορρά όπως ήθελαν να πιστεύουν οι δεξιές πολιτικές.
Ο κίνδυνος όμως δεν ήταν μόνο πολεμικός. Ήταν και εσωτερικός. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μετά τον εμφύλιο πόλεμο ένας τρόπος για να ελεγχθεί ο ελληνικός λαός ήταν η συγκέντρωσή του σε αστικά κέντρα. Αυτή η τάση κορυφώθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή, πριν από την απριλιανή χούντα. Ανάγκη ήταν, κατά συνέπεια, η αστυνόμευση και ο στενός έλεγχος. Τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης συμπλήρωναν το κενό που άφηνε η χωροφυλακή και η αστυνομία. Οι χώροι τους έχουν συσχετισθεί με το βίαιο πνίξιμο των άλλων απόψεων που υπήρχαν στον ελληνικό λαό.
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ
Η ονομασία των στρατοπέδων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δείχνει τα σημεία της ιστορίας της Ελλάδας που ήθελε η τάξη που κυβερνούσε να τονίσει περισσότερο. Με αυτή την έννοια τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης έχουν ονοματεπώνυμα οπλαρχηγών του μακεδονικού αγώνα και σημαντικών στρατιωτικών προσωπικοτήτων. Τιμήθηκαν όλοι όπως θα έπρεπε;
Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα θα πρέπει να δούμε ότι αυτές οι ονομασίες προσδιορίζουν ένα ιστορικό τοπίο που θέλει να τονίσει περισσότερο μια πλευρά της ιστορίας. Για να αποδοθεί η σπουδαιότητα σε αυτή την πλευρά πιο έντονα δόθηκαν στα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης και ονόματα πολεμιστών που όντως προσέφεραν πολλά στο μακεδονικό αγώνα.
Η έρευνα που κάνουμε θέλει να δει το όλο θέμα όσο πιο αντικειμενικά γίνεται. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει αντικειμενική θεώρηση στην ιστορία. Ξέρουμε όμως ότι η έρευνα αν «πατάει» σε παλιότερες ιστορικές έρευνες και μαρτυρίες μπορεί να είναι πιο αντικειμενική, έχοντας, φυσικά τον αναπόφευκτο υποκειμενικό χαρακτήρα. Για τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης θα παραπέμπουμε στις ιστορικές πηγές, σε μαρτυρίες, θα αφήνουμε τον αναγνώστη να σχηματίσει τελικά τη δική του άποψη. Αυτή θα έχει τις ρίζες της στην καταγραφή της ιστορίας από διαφορετικές πλευρές.
Διαβάστε τα άρθρα σχετικά με την ιστορία που έχουμε δημοσιεύσει