Αντιδράσεις αραβικών κρατών

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Αντιδράσεις αραβικών κρατών: γράφει η Σάρα Χαλίλ

Πώς αντέδρασαν τα αραβικά κράτη στην επιχείρηση της Χαμάς κατά του Ισραήλ; Η Χαμάς εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια. Σκότωσε περισσότερους από 100 Ισραηλινούς. Η επίθεση έρχεται εν μέσω ενός πρόσφατου κύματος εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών. Πώς αντέδρασαν λοιπόν οι μεγάλες αραβικές χώρες;

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ: ΤΟ ΘΕΜΑ

Η Σαουδική Αραβία ζήτησε «την άμεση παύση της κλιμάκωσης»..

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια. Σκότωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους σε μια αιφνιδιαστική επιχείρηση που περιελάμβανε μαχητές που εισήλθαν στο Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Χρησιμοποίησαν αλεξίπτωτα πλαγιάς μετά από καταιγισμό ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν επίσης σκοτώσει 198 Παλαιστίνιους και έχουν τραυματίσει πάνω από 1.600 στη Γάζα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Το Ισραήλ δήλωσε ότι η Χαμάς κήρυξε πόλεμο και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να «ανταποδώσει».

«Αντιδράσεις αραβικών κρατών:

αποτέλεσμα η κλιμάκωση

της βίας σε διάφορα μέτωπα.»

Η μεγάλη επίθεση της Χαμάς έγινε ενώ η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ εργάζονταν προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την εξομάλυνση των σχέσεων. Εξάλλου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο εξομάλυναν τους δεσμούς τους με την αμφιλεγόμενη συμφωνία των Συμφωνιών του Αβραάμ το 2020.

Η επίθεση της Χαμάς ήρθε επίσης μετά τις πρόσφατες θανατηφόρες επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων και των ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Ακολουθούν οι αντιδράσεις για τις μέχρι στιγμής μάχες από βασικά αραβικά κράτη:

Αντιδράσεις αραβικών κρατών

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ: ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Σαουδική Αραβία «παρακολουθεί στενά τις πρωτοφανείς εξελίξεις μεταξύ διαφόρων παλαιστινιακών φατριών και των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, που έχουν ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση της βίας σε διάφορα μέτωπα».

Είπε ότι το Ριάντ ζητά «την άμεση παύση της κλιμάκωσης» μεταξύ των δύο πλευρών και «την προστασία των αμάχων».

Είπε ότι η Σαουδική Αραβία έχει εκδώσει επανειλημμένες προειδοποιήσεις για πιθανή κλιμάκωση υπό το φως «της συνεχιζόμενης κατοχής και της στέρησης των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, καθώς και των επανειλημμένων σκόπιμων προκλήσεων κατά των ιερών του».

Προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να «εκπληρώσει τις ευθύνες της και να ενεργοποιήσει μια αξιόπιστη ειρηνική διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια λύση δύο κρατών, η οποία θα επιτυγχάνει την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή και θα προστατεύει τους αμάχους».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ: ΚΑΤΑΡ

Το Κατάρ, το οποίο αντιτίθεται σθεναρά στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αντιδράσεις αραβικών κρατών:

να υποχρεώσει το Ισραήλ να

σταματήσει τις κατάφωρες παραβιάσεις.»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι το Ισραήλ είναι «αποκλειστικά υπεύθυνο για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση λόγω των συνεχών παραβιάσεων των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων επανειλημμένων εισβολών του στο ιερό τέμενος Αλ Άκσα υπό την προστασία της ισραηλινής αστυνομίας».

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να υποχρεώσει το Ισραήλ να σταματήσει τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, να το καταστήσει υπόλογο για το σεβασμό των νόμιμων διεθνών αποφάσεων και των ιστορικών δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και να αποτρέψει τα γεγονότα αυτά να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για να πυροδοτηθεί ένας νέος δυσανάλογος πόλεμος κατά των παλαιστινιακών αμάχων στη Γάζα».

Η δήλωση επαναβεβαίωσε τη «συνεπή θέση του Κατάρ για την υποστήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης και των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένης της εγκαθίδρυσης του ανεξάρτητου κράτους του με βάση τα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Αντιδράσεις αραβικών κρατών

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ: ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΆ ΕΜΙΡΆΤΑ

Τα Η.Α.Ε. εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για την κλιμάκωση σε ανακοίνωσή τους, στην οποία τονίζεται η ανάγκη «να σταματήσει η κλιμάκωση και να διαφυλαχθούν οι ζωές των αμάχων».

Στην ανακοίνωση εκφράστηκαν «ειλικρινή συλλυπητήρια» σε όλα τα θύματα των πρόσφατων συγκρούσεων.

Ζήτησε «την άμεση επαναδραστηριοποίηση του διεθνούς κουαρτέτου για την αναβίωση της πορείας της αραβοϊσραηλινής ειρήνης». Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προωθήσει όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη συνολικής και δίκαιης ειρήνης και να αποτρέψει την παράσυρση της περιοχής σε «νέα επίπεδα βίας, έντασης και αστάθειας».

Αργά την Κυριακή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέδωσαν άλλη μια ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλουν την επίθεση της Χαμάς ως «σοβαρή και σοβαρή κλιμάκωση».

«Αντιδράσεις αραβικών κρατών: επικίνδυνη

κλιμάκωση που απειλεί τη ζωή των πολιτών.»

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Α.Ε. πρόσθεσε ότι ήταν «συγκλονισμένο» από τις αναφορές ότι Ισραηλινοί πολίτες είχαν συλληφθεί ως όμηροι από τα σπίτια τους, αλλά απέφυγε να επικρίνει τα φονικά πλήγματα του Ισραήλ στη Γάζα.

«Οι άμαχοι και στις δύο πλευρές πρέπει πάντα να έχουν πλήρη προστασία σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο σύγκρουσης», πρόσθεσε το υπουργείο.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ: ΜΠΑΧΡΕΪΝ

Το Μπαχρέιν επέκρινε τις επιθέσεις της Χαμάς, λέγοντας ότι αποτελούν «επικίνδυνη κλιμάκωση που απειλεί τη ζωή των πολιτών», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα.

Η ανακοίνωση επιβεβαίωσε επίσης «την καταγγελία του Μπαχρέιν για τις αναφερόμενες απαγωγές αμάχων από τα σπίτια τους για να τους πάρουν ως ομήρους». Προέτρεψε για την αποκλιμάκωση της βίας που απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Αντιδράσεις αραβικών κρατών

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ: ΚΟΥΒΕΪΤ

Το Κουβέιτ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για τις εξελίξεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, κατηγορώντας το Ισραήλ για τις «κατάφωρες επιθέσεις», όπως τις χαρακτήρισε.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «σταματήσει τις προκλητικές πρακτικές της κατοχής» και την «πολιτική επέκτασης των οικισμών».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ: ΟΜΑΝ

Το Ομάν κάλεσε το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο επίσημη ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα και τα διεθνή μέρη να «παρέμβουν άμεσα για να σταματήσει η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και να καταφύγουν στους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ: ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Η Αίγυπτος, η οποία εξομαλύνθηκε με το Ισραήλ το 1980 βάσει συνθήκης ειρήνης, προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες» από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Αντιδράσεις αραβικών κρατών:

καταδικάζει τις επιθέσεις

εναντίον αμάχων.»

Καλούσε «να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί η έκθεση των αμάχων σε περαιτέρω κινδύνους».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ για να συζητήσουν τις εξελίξεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων το βράδυ της Παρασκευής, δηλώνοντας ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν σοβαρούς κινδύνους.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ: ΜΑΡΟΚΟ

«Το Βασίλειο του Μαρόκου εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης και την έναρξη της στρατιωτικής δράσης στη Λωρίδα της Γάζας. Καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, όπου κι αν βρίσκονται», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ: Η ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου επαίνεσε σε ανακοίνωσή της τη Χαμάς για την «ηρωική της επιχείρηση».

«Η Χεζμπολάχ συγχαίρει τον παλαιστινιακό λαό που αντιστέκεται», ανέφερε το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα σε ανακοίνωσή του. Χαιρετίζει τη Χαμάς και την ένοπλη πτέρυγά της, τις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασάμ, για την «μεγάλης κλίμακας, ηρωική επιχείρηση».

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η ηγεσία της παρακολουθεί τις εξελίξεις και «βρίσκεται σε άμεση επαφή με την ηγεσία της παλαιστινιακής αντίστασης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Αντιδράσεις αραβικών κρατών

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η επιχείρηση της Χαμάς στο Ισραήλ ήταν μια «απάντηση στα συνεχιζόμενα εγκλήματα της κατοχής και στη συνεχιζόμενη επίθεση σε ιερούς τόπους».

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα δήλωσε επίσης ότι η επιχείρηση της Χαμάς ήταν «ένα μήνυμα προς τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, ιδίως προς εκείνους που επιδιώκουν την εξομάλυνση».

«Αντιδράσεις αραβικών κρατών:

ο μόνος τρόπος είναι η αντίσταση

σε όλες τις μορφές της.»

Το 2006 η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ διεξήγαγαν έναν πόλεμο 34 ημερών που άφησε πίσω του περισσότερους από 1.200 νεκρούς στο Λίβανο, κυρίως αμάχους, και 160 στο Ισραήλ, κυρίως στρατιώτες.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ: ΣΥΡΙΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας χαρακτήρισε την επιχείρηση της Χαμάς «έντιμο επίτευγμα που αποδεικνύει ότι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι τα νόμιμα δικαιώματά τους είναι η αντίσταση σε όλες τις μορφές της».

Η Συρία εξέφρασε επίσης την «υποστήριξή» της προς τον παλαιστινιακό λαό και τις δυνάμεις που «μάχονται κατά της σιωνιστικής τρομοκρατίας».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ: ΥΕΜΕΝΗ

Οι αντάρτες Χούτι που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά δήλωσαν ότι υποστηρίζουν «την ηρωική επιχείρηση των τζιχαντιστών».

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του πρακτορείου ειδήσεων SABA που ελέγχεται από τους Χούθι, η μαχητική ομάδα που πρόσκειται στο Ιράν δήλωσε ότι η επίθεση «αποκάλυψε την αδυναμία, την ευθραυστότητα και την ανικανότητα» του Ισραήλ.

Αποκάλεσε την επιχείρηση «μάχη αξιοπρέπειας, υπερηφάνειας και άμυνας».

 

Διαβάστε τα ρεπορτάζ που έχουμε δημοσιεύσει

Δείτε τα βίντεο που έχουμε δημιουργήσει



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα». Το 1989 άρχισε να αρθρογραφεί και το 1990 ξεκίνησε να γράφει κριτικές κινηματογράφου. Το 1992 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της οποίας έχει διατελέσει Πρόεδρος, και της FIPRESCI. Το 1994 έγινε μέλος του «Μικρό» (Σωματείο για την ταινία μικρού μήκους), στο οποίο ήταν Πρόεδρος για δύο θητείες. Το 2000 ξεκίνησε να διδάσκει σε σεμινάρια κινηματογράφου στην Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), στο «Μικρό», στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Μουσείο Κινηματογράφου, στο Μικρό Πολυτεχνείο, στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου, στο δικό του χώρο και σε συνεργασία με τη filmfabrik Productions, στη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει κινηματογράφο μέχρι σήμερα στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι Fabula, το οποίο διευθύνει. Συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι της FIPRESCI, στην Κωνσταντινούπολη και στη Φιλιππούπολη με θέμα τον βαλκανικό κινηματογράφο. Συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας και σε Φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Εργαστηρίου Almakalma, το οποία ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο (Performance). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Εξόρμηση, στην οποία ήταν υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος, στην Αθηναϊκή, στη Νίκη, στο Μανδραγόρα, στην Ουτοπία, στη Σύγχρονη Εκπαίδευση, στον κατάλογο του Φεστιβάλ της Λάρισας, στη Γραφή, στο Κ.ΛΠ., στο Ριζοσπάστη και στο Αλμανάκ της ΠΕΚΚ. Ίδρυσε το περιοδικό «αντι-Κινηματογράφος», στο οποίο ήταν διευθυντής σύνταξης, το 1992, το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία», στο οποίο ήταν διευθυντής, το 2000. Επιμελήθηκε και συνπαρουσίασε, μαζί με τον Κώστα Σταματόπουλο, την εκπομπή «Cineπλάνο», στο 902TV, από το 2008 έως το 2009. Ήταν υπεύθυνος για τους διαδικτυακούς τόπους www.cinemainfo.gr και www.theaterinfo.gr. Ίδρυσε και διεύθυνε το greeceactuality.wordpress.com. και τώρα διευθύνει και αρθρογραφεί στα www.filmandtheater.gr και www.thessalonikinfo.gr. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Jean Mitry, «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», έχει γράψει τα βιβλία «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, το 2006, «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών (σειρά νεανική Βιβλιοθήκη) και «Κώστας Φέρρης», εκδ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως το Αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο, το 2002, την Εβδομάδα Κλασικού Ιαπωνικού Κινηματογράφου και την Εβδομάδα Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το 2002, ως μέλος της Π.Ε.Κ.Κ. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Νέων Δημιουργών, στο Ε.Κ.Θ., στη Θεσσαλονίκη, και ιδρυτής της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris, η οποία δραστηριοποιείται πλέον στη Θεσσαλονίκη. Διευθύνει το Αφηγηματικό Εργαστήριο Fabula, που ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο. Έχει σκηνοθετήσει τρείς ταινίες μικρού μήκους, οι δύο πτυχιακές για το Master στο πανεπιστήμιο Middlesex, και την ταινία-ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας». ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ «Μέσα από τις βιτρίνες», 8΄, 2009, σκηνοθεσία «Nafasz», 7΄, 2009, σκηνοθεσία «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας», 50΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Στιγμή απολιθωμένη», 31΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Η τελευταία λατέρνα», 6΄, 2010, σεναριακή επιμέλεια «Το κλειδί της επιστροφής», 13΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Το συρματόπλεγμα», 19΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Στο Τσινάρι», 7΄, 2017, σκηνοθεσία «Sotos, ζωγράφος αει…πράγμων», 2020, 97΄, σκηνοθεσία-φωτογραφία ΒΙΒΛΙΑ «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», του Jean Mitry, μετάφραση, εκδ. Entracte και Σύγχρονη Εκπαίδευση, Αθήνα, 2001 «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών, Αθήνα, 2004 «Κώστας Φέρρης», εκδ. Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Αθήνα 2004 «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, Τρίπολη, 2006


Copyritght 2022 Thessalonikinfo / All rights reserved