Ασίνη

ΑΣΙΝΗ

ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙ

Ασίνη: γράφει ο Δημήτρης Βασιλείου

Όπως την ονομάζουν οι Ναυπλιείς: Η Ασίνη είναι το «Παραδοσιακό Αρχοντοχώρι». Όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι κάτοικοί του. Απέχει μόνο 8 χλμ. του Ναυπλίου. Έχει περίπου 1.280 κατοίκους. Είναι χτισμένο στους πρόποδες ενός ψηλού βουνού. Αυτό έχει σχήμα αβγού και στην κορυφή του βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Το βράδυ όπως είναι φωτισμένο αποπνέει μοναδική αίσθηση!

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΣΙΝΗΣ: Η ΠΑΛΙΑ ΤΖΕΦΕΡΑΓΑ

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, η Ασίνη ονομαζόταν Τζεφέραγα. Όνομα που είχε δοθεί από τους Τούρκους. Έρχεται από τον Αγά Τζεφέρ. Το 1902 έγινε η μετονομασία. Ονομάστηκε Ασίνη, όνομα που προέρχεται, όπως προαναφέρθηκε, από την Αρχαία Ασίνη. Επίσης, η Ασίνη είναι νοητά ενωμένη με το συνοικισμό της Αγίας Παρασκευής-Τσέλου. Αυτός έχει τέλεια θέα των εσπεριδοειδών της Ασίνης και της θάλασσας που είναι μόλις 2 χλμ μακριά.

Οι κατοικίες της Ασίνης είναι παραδοσιακά χτισμένες ανάμεσα σε πλούσιους πορτοκαλεώνες, ελαιώνες. Μεγάλες εκτάσεις με μανταρίνια, κηπευτικά και δημητριακά.

Ο επισκέπτης στην Ασίνη νιώθει το άρωμα του Αργολικού κάμπου. Φημισμένου για τα εσπεριδοειδή του. Σε συνδυασμό με το θαλασσινό αέρα που έρχεται από την παραλία της Αρχαίας Ασίνης ή Παραλία Καστράκι. Περίπου 1 χλμ απόσταση. Δημιουργώντας έτσι μία αίσθηση ψυχικής δύναμης και ευεξίας.

Ασίνη

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΣΙΝΗΣ: ΠΡΟΣ ΤΟΛΟ

Αν και γυρίζω χρόνια την αργολική γη υπάρχουν μέρη που ακόμα ανακαλύπτω. Μέσα από τον οικισμό της Ασίνης πάντα περνάει κανείς καθ’οδόν για Τολό.

Πρώτα το σταυροδρόμι του Δράπανου. Με τις όμορφες ταβέρνες του. Εδρεύουν γύρω από την πλατεία του ιστορικού Αγ. Γεωργίου. Ήταν προσβάσιμα όπως και οι ταβέρνες της Άριας. Με το θρυλικό Κοκορομύτη και τα υπέροχα κοτόπουλά του.

Κρυμμένη πίσω από την Πλατεία του Αγίου Δημητρίου εδρεύει η ταβέρνα του «Αρκούδα». Στη διασταύρωση βρίσκεται άλλη μία παραδοσιακή επιχείρηση της περιοχής: Το παντοπωλείο του Δαμιανού. Ενώ είχε κατάστημα από τις αρχές του 20ου αιώνα μέσα στην πόλη, αποφάσισε να μετακινηθεί στην Ασίνη από το 1977.

Ήταν το 1917 όταν ο γιγαντόσωμος ιδρυτής της ταβέρνας έβαλε τα πρώτα κάρβουνα στην θράκα. Δίνοντας το όνομα της Ταβέρνας από το παρατσούκλι που του είχαν δώσει οι ντόπιοι εξ’αιτίας του όγκου του. Τρεις γενιές έκτοτε σερβίρουν εκλεκτά παιδάκια και πιταρούδια κάθε είδους. Πρόκειται για ένα κλασικό στέκι των Αργολέων. Εκεί κανείς μπορεί να ακούσει όλα τα νέα της εβδομάδας. Να γευτεί όλα τα καλούδια της Αργολικής γης σε αυθεντική μορφή. Καλή σας όρεξη..!

Ασίνη

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΣΙΝΗΣ: Η ΖΩΗ ΣΗΜΕΡΑ

Όσο για το χωριό της Ασίνης έχει τη δική του σύγχρονη ζωή. Με αξιόλογη τουριστική υποδομή. Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, δωμάτια, ξενοδοχεία, κάμπινγκ, παραδοσιακές ταβέρνες, καφενεία, μπαρ κ.ά. Συνδυάζουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, τις εναλλακτικές διαδρομές στην πολυποίκιλη φύση. Τον πολιτισμό και τα αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία που χρήζουν επίσκεψης.

Τα περισσότερα από τα θρησκευτικά μνημεία διατίθενται για θρησκευτικά μυστήρια γάμους, βαφτίσεις καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο επισκέπτης της Ασίνης μπορεί εν συντομία να δει τα εξής αξιόλογα σημεία ενδιαφέροντος:

  1. Ξωκλήσι Προφήτης Ηλίας (20 Ιουλίου), αρχαία Ακρόπολη της Ασίνης-Παραλία Καστράκι
  2. Μυκηναϊκοί τάφοι στη Νεκρόπολη της Μπαρμπούνας
  3. Παναγία Θεοτόκος (15 Αυγούστου)
  4. Βυζαντινή Εκκλησία Μεταμόρφωση του Σωτήρα (6 Αυγούστου) και Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου)
  5. Τις εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου), Άγιος Τρύφωνας, Αγίου Κων/νου & Ελένης (21 Μαΐου), Άγιος Νικόλαος, Αγία Τριάδα, Αγία Παρασκευή (Τσέλον, 26 Ιουλίου), Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντη (5 Μαΐου)
  6. Το θρυλικό Πύργο του Μπέη.

Ασίνη

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΣΙΝΗΣ: ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ

Η Ασίνη πήρε το όνομά της από την Αρχαία Ασίνη. Η Ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης κατοικήθηκε για πρώτη φορά την πέμπτη χιλιετία π.Χ. Οι πρώτες ανασκαφές στην Ακρόπολη και την Κάτω Πόλη έγιναν από τη Σουηδική Αρχαιολογική Αποστολή (1922-1930).

Συνεχίστηκαν τη δεκαετία του 1970 από τη Δ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών. Πολλά από τα ευρήματα από τις ανασκαφές της Ασίνης βρίσκονται στη Σουηδία. Ειδικότερα από τις ανασκαφές του 1920. Κάποια άλλα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου.

 

Διαβάστε τα άρθρα λαογραφίας

Δείτε τα βίντεο που έχουμε ετοιμάσει



Ο Δημήτρης Βασιλείου γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε διακόσμηση στις Σχολές Δοξιάδη. Έκανε μεταπτυχιακό στο Λονδίνο στο Fine Art College of Eton. Σπούδασε επίσης ηχοληψία στην Σχολή Παπαντωνοπούλου. Από την έναρξη της ελεύθερης Ραδιοφωνίας θήτευσε σε διάφορα ραδιόφωνα. Από το 1995 έχει αναλάβει την παραγωγή πολιτιστικών εκπομπών. Εδώ και 15 χρόνια συνεργάζεται με το free press ταξιδιωτικό περιοδικό «On the road». Ταξιδιωγραφεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Από το 2020 συνεργάζεται με το ηλεκτρονικό περιοδικό www.thessalonikinfo.gr.


Copyritght 2022 Thessalonikinfo / All rights reserved