ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Ο χριστιανισμός, όπως όλες οι θρησκείες, είναι πρωτίστως ένα σύστημα αξιακό και φιλοσοφικό που ασχολείται με το θέμα του προσδιορισμού της ταυτότητας του ανθρώπου, μέσα απ’τις αφηγήσεις που θα τις βρούμε στις τελετές που λειτουργούν για κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Αυτές οι αφηγήσεις θα δούμε ότι έχουν στοιχεία που ρίζες τους θα βρούμε τόσο στην ιστορία όσο και στον αφηγηματικό κόσμο, απ’την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Θα δούμε ότι η αφήγηση της χριστιανικής θρησκείας είναι συνέχεια άλλων θρησκευτικών και φιλοσοφικών συστημάτων, αρχαιότερων απ’αυτήν, κυρίως στην Ανατολή. Η μελέτη αυτών των αξιών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Θα ονομάσουμε χριστιανική μυθολογία αυτές τις αφηγήσεις, όπως παρουσιάζονται στο τυπικό των τελετών, στους βίους, στους ψαλμούς κ.λπ. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι με τον όρο «μυθολογία», τόσο στη χριστιανική θρησκεία-φιλοσοφία όσο και σε άλλες, εννοούμε αυτά τα αφηγηματικά στοιχεία που έχουν γίνει σύμβολο, μέσα απ’την επανάληψή τους στο αφηγηματικό σύμπαν, που έχουν τις ρίζες τους στην Ιστορία, τοπική και παγκόσμια, άρα μας μιλούν για το παρελθόν με όρους ιστορικούς, για τη λαογραφία και την ανθρωπολογία, των περιοχών που αναφέρονται. Είναι λάθος να συνδυάσουμε τον όρο «μυθολογία» με ότι είναι ψεύτικο, επίπλαστο, κατασκευασμένο απ’τη φαντασία του ανθρώπου, αυτό που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
Θα αναφερθούμε σε συγκεκριμένες τελετές της χριστιανικής θρησκείας και θα προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε αυτά τα αφηγηματικά στοιχεία που έχουν με άλλα που υπάρχουν σε άλλα συστήματα φιλοσοφικά, θρησκευτικά και λαογραφικά. Η ανάλυσή μας θα έχει να κάνει με τα αρχέτυπα έτσι όπως έχουν μελετηθεί απ’τον CarlYoung, τις μελέτες του που εμβαθύνουν στο ασυνείδητο και μιλούν για τον ψυχισμό του ανθρώπου, όπως επίσης με τις θεωρήσεις του ErichFromm, στην κριτική του στα θρησκευτικά πρότυπα.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς μας προτείνει η χριστιανική θρησκεία, μέσα απ’το αξιακό σύστημά της, ποιες είναι οι συνδέσεις τους με άλλα αξιακά συστήματα, για να ανακαλύψουμε τις συνδετικές γραμμές των θρησκευτικών-φιλοσοφικών συστημάτων και να δομήσουμε έτσι ένα ολοκληρωμένο σύμπαν αξιών που θα μας φέρει πιο κοντά σε αυτό που πιστεύουμε ή θα κάνει ικανούς να ασκήσουμε κριτική εκεί όπου θέλουμε.
Το βασικό και ουσιαστικό είναι να μην έχουμε πλέον αυτή την αλλοτρίωση που μας απομακρύνει απ’το αναφερόμενο αυτών των αφηγήσεων, κάτι που θα μας οδηγήσει σε μία νευρωσική διαδικασία ή στην παράνοια, σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, πάντως στον αποπροσανατολισμό της ζωής μας. Θα καταλήξουμε λοιπόν στην ανάλυση χαρακτήρων, στις ψυχολογικές αναζητήσεις που θα μας μιλήσουν για τον ανθρώπινο χαρακτήρα και για τα αναφερόμενα του ψυχικού του κόσμου. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!
Γιάννης Φραγκούλης