ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ;
Διώξεις εκπαιδευτικών: γράφει ο Γιάννης Φραγκούλης
Παρευρεθήκαμε στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών, την Δευτέρα 7 Απριλίου 2025. Από την συζήτηση που έγινε καταλάβαμε ότι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος είναι αυτό της εκπαίδευσης: σχολεία σε κακή κατάσταση, διώξεις εκπαιδευτικών.
Διώξεις εκπαιδευτικών: Το βάρος στην εκπαίδευση;
Τον τελευταίο καιρό υπάρχει στις Συκιές μια παράξενη ανάπλαση. Γίνονται αλλαγές σε πεζοδρόμια και δρόμους χωρίς να ρωτηθεί η τοπική κοινωνία και εις βάρος της στοιχειώδους διαχείρισης του κοινόχρηστου χώρου από τους κατοίκους. Έχουν δοθεί πολλά λεφτά για ένα έργο που έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα παρά έχει δώσει λύσεις. Φαίνεται όμως ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι αλλού. Μιλάμε για την εκπαίδευση.
Υπάρχουν περιοχές το σχολείο για τα παιδιά είναι πολύ μακριά. Για παράδειγμα, στην Καλλιθέα, στις Συκιές τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο στην Δενδροφυτεία! Άλλα σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργικά και ασφάλειας. Προβλήματα που δύσκολα λύνονται αφού τα λεφτά έχουν πάει σε άλλα έργα. Και όμως, στα σχολεία διαμορφώνεται η κοινωνία του μέλλοντος. Και αυτοί που βοηθούν σε αυτό είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που βιώνουν, τον τελευταίο καιρό, τις τρομερές διώξεις εκπαιδευτικών.
Διώξεις εκπαιδευτικών: Η αξιολόγηση
Το πρόβλημα εντοπίζεται στην αξιολόγηση. Πολλοί εκπαιδευτικοί αρνούνται να αξιολογηθούν και για αυτό αντιμετωπίζουν διώξεις που μοιάζουν περισσότερο με το κυνήγια αντικαθεστωτικών σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Το πρόβλημα εντάθηκε με τον πρώην υπουργό Παιδεία, τον Κυριάκο Πιερρακάκη, νυν υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Έχει συμβεί το ανήκουστο: εκπαιδευτικούς που αθώωσε το Πειθαρχικό, τους τιμώρησε ο υπουργός! Και όλα αυτά γιατί δεν ήθελαν να αξιολογηθούν, ακολουθώντας την στάση που χάραξε το συνδικαλιστικό τους όργανο.
Σύμφωνα με τον Νίκο Ηλιάδη «η διαδικασία αξιολόγησης εκπαιδευτικών που νομοθετήθηκε περιγράφει κριτήρια χωρίς να συνδέονται κατά αντικειμενικά μετρήσιμο τρόπο με την απόδοση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως διδάσκεται σε σύγχρονα προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών, που καταλήγει να είναι μια τυπική διαδικασία με ελάχιστη συμβολή στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην εκπαίδευση των μαθητών».
Διώξεις εκπαιδευτικών: Η στήριξη
Είναι αυτονόητο οι διώξεις εκπαιδευτικών θα πρέπει να βρουν μπροστά τους όλη την ελληνική κοινωνία. Ο εκπαιδευτικός, δάσκαλος ή καθηγητής, διαμορφώνει τον άνθρωπο που θα ενεργήσει στο μέλλον στην κοινωνία και θα την διαμορφώσει. Όλοι εμείς έχουμε πάρει ιδέες και ερεθίσματα από τους εκπαιδευτικούς που μας στιγμάτισαν, οι περισσότεροι. Δεν ήταν όλοι τέλειοι, ήταν όμως καθοριστικοί για την διαμόρφωση του χαρακτήρα μας.
Η στήριξη στον αγώνα τους είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Η μικρότερη προσφορά μας στους ανθρώπους που κοπιάζουν να μας «μάθουν τα γράμματα» και να μας αναπτύξουν το πνεύμα μας. Η κριτική σκέψη που θα πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες είναι το αποτέλεσμα της εκπαίδευσης που είχαν από τα παιδικά τους χρόνια μέχρι τις τάξεις του Λυκείου. Ποιος δεν θυμάται, ακόμα και όταν είναι σε προχωρημένη ηλικία, έναν καθηγητή ή έναν δάσκαλο που του έδωσε ένα ερέθισμα, κάποια στοιχεία; Ακόμα και τα αρνητικά, τα οποία τα αξιολόγησε ο ίδιος αργότερα;
Διώξεις εκπαιδευτικών: Η άποψη
Παραθέτουμε την άποψη της κας. Μαρίας Κυπραίου, εκπαιδευτικού και δημοτικής συμβούλου στον δήμο Νεάπολη-Συκεών.
«Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο στον δήμο Νεάπολης-Συκεών καταθέσαμε ως Πόλη Αλλιώς ψήφισμα ενάντια στις διώξεις των εκπαιδευτικών που καλούνται σε πειθαρχικά συμβούλια, επειδή συμμετέχουν στην νόμιμη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και τα σωματεία τους. Περίπου 1500 εκπαιδευτικοί οδηγούνται σε πειθαρχικά συμβούλια και μία εξ αυτών τέθηκε σε καθεστώς δυνητικής αργίας,δηλαδή απειλείται με απόλυση! Ας σημειωθεί ότι 520 πανεπιστημιακοί υπέγραψαν ήδη ενάντια στις διώξεις.
Σε ένα εκκωφαντικά βουβό δυστυχώς δημοτικό συμβούλιο, ο κίνδυνος απόλυσης δεν φαίνεται να συγκίνησε την διοίκηση και η μόνη «συμπαράσταση» στους διωκόμενους εκπαιδευτικούς ήταν οι λίβελοι που εξαπέλυσε ο δήμαρχος ενάντια σε δασκάλους και καθηγητές ,οι οποίοι εδώ και χρόνια καταδικάζονται ως ο πλέον απεχθής γι αυτόν κλάδος!
Το κλίμα τρομοκρατίας, οι διώξεις, ο φόβος, τα πειθαρχικά , η απειλή απόλυσης, η παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην απεργία αποτελούν λεπτομέρειες μπροστά στον διαρκή πόλεμο με τους εκπαιδευτικούς. Προτιμότερο να διωχθούν ή να απολυθούν κάποιοι δάσκαλοι, παρά να ειπωθεί μια κουβέντα υπεράσπισης της δημοκρατίας και των εκπαιδευτικών.
Υπάρχει, βέβαια, και ο σοβαρός κίνδυνος όσες και όσοι εκπαιδευτικοί γλιτώσουν από τα πειθαρχικά και την δυνητική αργία, να κληθούν από την δημοτική αρχή για βράβευση(!) με την συνταξιοδότησή τους, όπως γίνεται κάθε χρόνο στον δήμο μας. Εκτός αν τους ζητηθεί πιστοποιητικό… φρονημάτων! Είναι κι αυτή μια κάποια λύσις.
Το ψήφισμα υποστήριξε η Λαϊκή Συσπείρωση. Για την ιστορία ψηφίσματα συμπαράστασης στους διωκόμενους εκπαιδευτικούς έχουν περάσει μέχρι τώρα ομόφωνα από τον δήμο Άρτας, Πατρών και Λήμνου.»
Διώξεις εκπαιδευτικών: Η ένταση
Η τοποθέτηση της κας. Γιάννας Λαθήρα ήταν ουσιαστική και ακριβής. Ως Πρόεδρος της ΕΛΜΕ είπε τα πράγματα με το όνομά του. Ένας άνθρωπος σκέφτεται λογικά, χωρίς αντίπαλο πάθος, δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει.
Και όμως ο αντιδήμαρχος παιδείας βρήκε στοιχεία για να κακολογήσει την εκπαιδευτικό που διώχθηκε, βασιζόμενος σε κάτι που του είπε κάποιος! Αυτός ο «κάποιος» δεν ονομάστηκε. Αυτή ήταν η πρώτη στιγμή έντασης. Είναι γνωστό ότι όταν δεν θέλεις κάτι να υποστηρίξεις, τότε δημιουργείς ένταση, ξέρεις ότι αυτή θα έχει οργισμένες απαντήσεις, θα τις εκμεταλλευτείς για να καταδικάσεις ως τραμπουκισμό την αυτονόητη άμυνα αυτών στους οποίους επιτέθηκες.
Την σκυτάλη πήρε ο δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης. Χαρακτήρισε τους εκπαιδευτικούς ως στοιχεία απορρύθμισης -τουλάχιστον μια μεγάλη μερίδα-, τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης, συμπλέοντας με την πολιτική της Ν.Δ., καταψήφισε το ψήφισμα, δεν στήριξε τους διωκόμενους εκπαιδευτικούς που είναι οι στυλοβάτες της κοινωνίας που ο ίδιος θέλει να διοικήσει. Αφήνουμε αυτή την συμπεριφορά στην κρίση των δημοτών, η δική μας έχει ήδη διαμορφωθεί σε αυτό το κείμενο.