ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ
Εκτοπισμός των Παλαιστινίων: γράφει ο Γιάννης Ιωαννίδης
Οι φόβοι των Αράβων για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων αυξάνονται εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Ο φόβος της επανάληψης της ιστορίας έχει υποδαυλιστεί καθώς το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο κατά της Χαμάς από τότε που η ομάδα σκότωσε 1.400 άτομα σε επίθεση στο Ισραήλ.
ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ: ΚΑΪΡΟ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Η θέα των σκηνικών πόλεων για τους Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν εντός της εμπόλεμης Γάζας ξυπνά σκοτεινές ιστορικές μνήμες για τους Άραβες γείτονες του Ισραήλ. Ιδίως την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
«Έτσι ξεκίνησε η Νάκμπα», λέει η ομάδα δικαιωμάτων Al Mezan που εδρεύει στη Γάζα. Αντανακλά τις υποψίες της περιοχής ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να αδειάσει την παράκτια περιοχή.
Η Νάκμπα, ή «καταστροφή», είναι ο τρόπος με τον οποίο ο αραβικός κόσμος αναφέρεται στην έξοδο ή τον αναγκαστικό εκτοπισμό 760.000 Παλαιστινίων στον πόλεμο που οδήγησε στη δημιουργία του Ισραήλ πριν από 75 χρόνια.
«Εκτοπισμός των Παλαιστινίων: ένα
εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας
έχουν ήδη αναγκαστεί να
εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.»
Ο φόβος της επανάληψης της ιστορίας έχει υποδαυλιστεί καθώς το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο κατά της Χαμάς από τότε που η ισλαμιστική ομάδα σκότωσε 1.400 ανθρώπους στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.
ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5.000 ΝΕΚΡΟΙ
Η Λωρίδα της Γάζας κατοικείται κυρίως από Παλαιστίνιους πρόσφυγες και τους απογόνους τους. Αυτοί έχουν πλέον υπομείνει πάνω από δύο εβδομάδες εξοντωτικούς βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έχουν σκοτώσει πάνω από 5.000 ανθρώπους.
Έτσι, οι ισραηλινές προειδοποιήσεις για εκκένωση του βόρειου τμήματος της επικράτειας ενόψει μιας επικείμενης χερσαίας εισβολής έχουν εγείρει βαθύτερους ιστορικούς φόβους. Ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η μόνη πιθανή έξοδος από τη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ είναι το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο.
Η Αίγυπτος επέτρεψε την είσοδο αυτοκινητοπομπών βοήθειας στη Γάζα μέσω της Ράφα. Αυτό έγινε αφού το Ισραήλ σταμάτησε να βομβαρδίζει την παλαιστινιακή πλευρά στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά δεν υπήρξε μαζική φυγή προσφύγων προς την άλλη κατεύθυνση.
ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ: ΜΑΖΙΚΗ ΦΥΓΗ
Η Αίγυπτος φοβάται ότι το άνοιγμα των πυλών θα μπορούσε να διευκολύνει τα ισραηλινά σχέδια για μια αναγκαστική μαζική έξωση των Παλαιστινίων. Πολλοί από τους οποίους είναι τώρα άστεγοι, κοιμούνται στην ύπαιθρο ή προστατεύονται σε σκηνές του ΟΗΕ.
Το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Al Mezan με έδρα τη Γάζα δήλωσε: «Όταν βλέπουμε τις σκηνές στα σύνορα σήμερα, θα πρέπει να ανατριχιάζει όποιος γνωρίζει την παλαιστινιακή ιστορία. Οι σκηνές, έτσι ξεκίνησε η Νάκμπα. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να πεθάνουν στη Γάζα παρά να γίνουν ξανά πρόσφυγες».
«Εκτοπισμός των Παλαιστινίων: το
Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη,
έχει ευθύνη για τους
Παλαιστίνιους αμάχους.»
Το Ισραήλ έχει τονίσει ότι η εντολή έξωσης για τη βόρεια Γάζα έχει ως στόχο να απομακρύνει τους Παλαιστίνιους πολίτες από τον κίνδυνο. Ισχυρίζεται ότι κυνηγά τη Χαμάς και ελπίζει να διασώσει περισσότερους από 220 ομήρους.
Αλλά η υποψία ότι το Ισραήλ σχεδιάζει μαζική έξωση ενισχύθηκε από πρώην Ισραηλινούς αξιωματούχους. Πρότειναν σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις ότι η Αίγυπτος θα μπορούσε να κατασκευάσει τεράστιες πόλεις με σκηνές στην έρημο του Σινά, με διεθνή χρηματοδότηση.
ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ: ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι έχει τονίσει ότι το Ισραήλ ως κατοχική δύναμη έχει ευθύνη για τους Παλαιστίνιους αμάχους βάσει του διεθνούς δικαίου.
«Αν η ιδέα είναι ο αναγκαστικός εκτοπισμός, υπάρχει η Νεγκέβ», είπε, αναφερόμενος στις ερημικές εκτάσεις του νότιου Ισραήλ.
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχουν προειδοποιήσει ότι αν το Ισραήλ κατάφερε να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα. Μπορεί να θελήσει να κάνει το ίδιο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στο μέλλον.
Η Αίγυπτος -η οποία έχει καταστείλει εδώ και καιρό τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, τον ισλαμιστή σύμμαχο της Χαμάς- έχει επίσης λόγους να φοβάται τις επιπτώσεις στην ασφάλεια από τη φιλοξενία εκτοπισμένων κατοίκων της Γάζας στο έδαφός της.
ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ: ΠΙΘΑΝΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
Η παρουσία Παλαιστινίων προσφύγων και ομάδων έχει στο παρελθόν οδηγήσει τις χώρες υποδοχής τους σε συγκρούσεις. Για παράδειγμα στην Ιορδανία τη δεκαετία του 1970 και τον Λίβανο τη δεκαετία του 1980.
Στην Ιορδανία, πατρίδα πολλών Παλαιστινίων, ο αείμνηστος βασιλιάς Χουσεΐν, τη δεκαετία του 1970, κατηγόρησε τους Παλαιστίνιους μαχητές Fedayeen ότι οικοδομούν ένα «κράτος μέσα στο κράτος». Επιδιώκουν να καταλάβουν τη χώρα.
«Εκτοπισμός των Παλαιστινίων:
υποκατάστατη παλαιστινιακή πατρίδα.»
Για να το αποτρέψει αυτό, η επίθεση του Μαύρου Σεπτέμβρη της Ιορδανίας οδήγησε την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης του Γιάσερ Αραφάτ να εγκαταλείψει την Ιορδανία για τον Λίβανο.
Τα χριστιανικά κόμματα του Λιβάνου είχαν την ίδια υποψία και πολέμησαν την PLO κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Ο Αραφάτ και οι μαχητές του αναγκάστηκαν να φύγουν μετά την ολοκληρωτική εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο το 1982.
Η ηγεσία της PLO διασκορπίστηκε στην Τυνησία και την Υεμένη. Τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη κατακλύστηκαν από την πρώτη ιντιφάντα ή εξέγερση από το 1987.
ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ: ΤΟ ΟΣΛΟ
Οι Συμφωνίες του Όσλο του 1993 προορίζονταν να εγκαινιάσουν ένα παλαιστινιακό κράτος. Όμως το όνειρο αυτό χάθηκε και οι σοβαρές συνομιλίες έχουν βαλτώσει την τελευταία δεκαετία.
«Εκτοπισμός των Παλαιστινίων:
το Σινά αποτελεί κόκκινη
γραμμή για τους Αιγύπτιους.»
Η ιδέα μιας υποκατάστατης παλαιστινιακής πατρίδας επανεμφανίστηκε υπό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Το ειρηνευτικό σχέδιό του, που απορρίφθηκε ως μεροληπτικό από τους Παλαιστίνιους, πρότεινε μια βιομηχανική ζώνη στο Σινά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους κατοίκους της Γάζας.
Και το Κάιρο θα το απέρριπτε εκ προοιμίου, λένε οι αναλυτές.
«Το Σινά αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Αιγύπτιους», δήλωσε η πολιτική επιστήμονας Σάρα Νταούντ. Τόνισε ότι «αυτό συνέβαινε ήδη επί Χόσνι Μουμπάρακ», του πρώην προέδρου που καθαιρέθηκε το 2011.
«Για την Αίγυπτο, η εδαφική της ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη», δήλωσε η ίδια.
Η χερσόνησος του Σινά, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ από το 1967, υπήρξε τόπος μαχών στις οποίες έχασαν τη ζωή τους πολλοί Αιγύπτιοι στρατιώτες, προτού το Κάιρο την ανακτήσει στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1979 με το Ισραήλ.
Ο Σίσι έχει προειδοποιήσει ότι, αν σε κάποιο μελλοντικό στάδιο παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες που εδρεύουν στα εδάφη του επιτεθούν στο Ισραήλ, αυτή η ιστορική ειρήνη «θα λιώσει στα χέρια μας».