ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
ΓΙΑΛΑ ΓΙΑΛΑ
Ερμιονίδα: γράφει ο Δημήτρης Βασιλείου
Στην πατρίδα των προγόνων μας την πανέμορφη Ερμιονίδα. Αναβιώνει τις τελευταίες δεκαετίες μία μέρα σαν και αυτή. Ανήμερα των Θεοφανείων το έθιμο του «Γιάλα-Γιάλα».
ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: ΓΙΑΛΑ-ΓΙΑΛΑ
Νέοι με την παραδοσιακή ναυτική φορεσιά, αναβίωσαν για μία ακόμα χρονιά το έθιμο δεκαετιών. Το «Γιάλα-Γιάλα». Έπεσαν στα νερά και ανέσυραν τον Τίμιο Σταυρό και την εικόνα της Βαπτίσεως του Χριστού.
Το Γιάλα-Γιάλα είναι η τοπική εορτή στην Ερμιονίδα που γίνεται για τα Θεοφάνεια. Σε αυτό το έθιμο συμμετέχουν οι νέοι που έχουν σειρά να καταταγούν στο στρατό. Από το πρωί της παραμονής των Φώτων μαζεύονται στο λιμάνι. Με φύλλα μυρτιάς και φοίνικα στολίζουν τα καΐκια από όπου θα βουτήξουν την άλλη μέρα.
Το βράδυ η Δημοτική και Κοινοτική Αρχή τους υποδέχονται στο Δημαρχείο Ερμιόνης. Τους δίνει ευχές και στη συνέχεια τους παραθέτουν δείπνο σε ταβέρνα της πόλης. Το βράδυ οι νέοι γυρίζουν όλο το χωριό. Από σπίτι σε σπίτι. Ντυμένοι με παραδοσιακές ναυτικές στολές. Τραγουδώντας το γιάλα-γιάλα. Δέχονται κεράσματα και ευχές.
ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: ΦΕΤΟΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
Φέτος από την ενημέρωση που είχαμε από τον δήμο: Με απόλυτο σεβασμό στον πολίτη και την κοινωνία. Με αίσθημα ευθύνης για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Έπειτα από την ανακοίνωση των νέων μέτρων κατά του covid-19. Λαμβάνοντας υπόψη την ΚΥΑ 81559/29.12.2021 (ΦΕΚ 6290/2021 τ.Β). Εξετάσαμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το θέμα της πραγματοποίησης του εθίμου «Γιάλα Γιάλα» στην Ερμιονίδα. Την ημέρα του Αγιασμού των Υδάτων.
ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: ΤΟ ΕΘΙΜΟ
Το έθιμο. Το πρωί πηγαίνουν στο Μητροπολιτικό Ναό των Ταξιαρχών. Για να πάρουν την ευλογία της εκκλησίας. Κατηφορίζουν για το λιμάνι όπου τους περιμένουν τα στολισμένα καΐκια. Μέχρι να γίνει ο καθαγιασμός των υδάτων, οι νέοι κουνούν τις βάρκες με δύναμη. Συνεχίζοντας το τραγούδι «γιάλα-γιάλα».
«Στη θάλασσα θα πέσω καλέ, βαθιά στα κύματα. Να πιάσω την ποδιά σου με τα κεντήματα, γιάλα-γιάλα». «Αν είσαι και δεν είσαι του Δήμαρχου τσουπί. Εγώ θα σε φιλήσω και ας πάω φυλακή, γιάλα-γιάλα». Με την τρίτη κατάδυση του Σταυρού και της εικόνας της Θεοτόκου στη θάλασσα, πέφτουν στα κρύα νερά. Οι τυχεροί που θα πιάσουν το σταυρό και την εικόνα εκτός από την ευλογία, παίρνουν ως ενθύμιο και ένα χρυσό σταυρό. Δώρο του δήμου και της εκκλησίας.
ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Είναι ντόπιοι νεαροί που θα κλιθούν σύντομα για να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία. Ξεκινούν από την παραμονή των Θεοφανίων. Το πρωί στολίζουν τις βάρκες τραγουδώντας με χαρά και κέφι. Ο κόσμος και οι μεγαλύτεροι κάτοικοι που έχουν εμπειρία στο έθιμο, μαζεύονται γύρω τους για βοήθεια και κεράσματα.
Το βράδυ, φορώντας όλοι οι νεαροί παραδοσιακές ναυτικές στολές, διασχίζουν ολόκληρη την Ερμιόνη. Τραγουδώντας το «γιάλα –γιάλα»! Περνούν από σπίτι σε σπίτι. Δέχονται κεράσματα και ευχές μέχρι το πρωί. Το πρωί θα περάσουν από την εκκλησία για να πάρουν την ευλογία του ιερέα και να κατεβούν στο λιμάνι για να γίνει ο καθαγιασμός των υδάτων.
Εκεί θα τους περιμένουν οι βάρκες στολισμένες με κλαδιά από φοίνικα. Θα μπουν μέσα και θα τις κουνούν πολύ δυνατά τραγουδώντας το «γιάλα-γιάλα». Πολύς κόσμος έρχεται από πολλά μέρη για να παρακολουθήσει αυτό το έθιμο!
ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ
Αξίζει πραγματικά τον κόπο αν ποτέ βρεθείτε αυτήν την ημέρα στην Ερμιονίδα, για να παρακολουθήσετε το έθιμο κι από κοντά!
Αν βρεθείτε και από την παραμονή, τότε σίγουρα σε κάποιο σοκάκι του χωριού θα πετύχετε και τα παλικάρια με ένα μπουκάλι κονιάκ στο χέρι. Για να αντέξουν το κρύο, να τραγουδούν με όλη την δύναμη της φωνής τους!