Για μια ακόμη φορά είμαστε εδώ για να σας ενημερώσουμε για ό,τι πέφτει στην αντίληψη μας. Ξεκινάμε με τις γιορτές κάστανου και πατάτας σε γύρω περιοχές. Επίσης, έχουμε τη γνωριμία μας με τα κρασιά από τους Δρόμους της Πελοποννήσου, καθώς και με τις άλλες εκδηλώσεις που τρέχουν.
Φέτος η γιορτή του κάστανου στο όμορφο Παλαιοχώρι του δήμου Παγγαίου θα γίνει την Κυριακή που συμπίπτει με την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Την ίδια Κυριακή, στις 26 Οκτώβρη, θα πραγματοποιηθεί η γιορτή κάστανου, κρασιού και τυριού στη Γρίβα. Επίσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών Θεσσαλονίκης ζητά εθελοντές για να μαζέψουν κάστανα στις τοποθεσίες «Βουλγάροι» ή «Αμπέλια»,το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Οκτωβρίου, αναβιώνοντας το έθιμο του μαζέματος των καστάνων, όπως γινόταν από τους γονείς και τους παππούδες τους. Οι εθελοντές θα συγκεντρωθούν στο κοινοτικό καφενείο «Τα Πλατάνια» στις 9:30 έως 10:00. Η αναχώρηση θα γίνει ομαδικά στις 10:00 με προορισμό την τοποθεσία «Φτέρη», σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την πλατεία του Λειβαδίου. Όσοι δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο μπορούν να έρθουν στο χωριό με λεωφορείο του ΟΑΣΘ. Αυτό ξεκινάει στις 8:00 από τον τερματικό σταθμό ΙΚΕΑ και φθάνει στο χωριό στις 9:15. Το απογευματινό αναχωρεί από το χωριό στις 16:15 και το βραδινό στις 21:15.
Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με κατάλληλα ρούχα ορειβασίας, παπούτσια, καπέλο ή σκούφο και γάντια και να έχουν μαζί τους έναν σάκο, ένα μικρό καλάθι ή έναν κουβά και καμιά καστανόβεργα. Θα πρέπει, επίσης, να έχουν μαζί τους νερό και τροφή για πρόγευμα και γεύμα. Χρήσιμες θα είναι ακόμη φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες και ραδιοκασετόφωνα. Τα κάστανα θα διατεθούν στην ετήσια γιορτή κάστανου, στις αρχές Νοεμβρίου στην πλατεία του χωριού (Λιβάδι).
Φέτος, λόγω των συνεχόμενων βροχών, η γιορτή πατάτας πήγε λίγο πίσω και τελικά έπεσε μέσα στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Διοργανώνεται την Κυριακή 26 Οκτωβρίου από τον αγροτικό συνεταιρισμό στα Μεγάλα Λιβάδια Πάικου, μπροστά στο καφέ-μπαρ Κάσα Ντι Λέμνου και θα υπάρχει κρασί, τσίπουρο και πατάτες δωρεάν για όλους. Παράλληλα θα λειτουργεί και ψησταριά με κρέατα και μπύρες για όσους θέλουν να αγοράσουν διαφορετικό μενού.
Οι οινοποιοί της Πελοποννήσου προσκαλούν, για 9η χρονιά, στην εκδήλωση γευστικής δοκιμής των κρασιών τους στη Θεσσαλονίκη. Τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Electra Palace στην πλατεία Αριστοτέλους, επαγγελματίες και οινόφιλοι καταναλωτές της Βόρειας Ελλάδας θα περιπλανηθούν και πάλι στην εκδήλωση Δρόμοι του Κρασιού της Πελοποννήσου, δοκιμάζοντας τα κρασιά των οινοποιείων τους. Ως γνωστόν, είναι η μεγαλύτερη οινοπαραγωγός περιοχή της Ελλάδας. Τα ψηλά βουνά τη χωρίζουν σε μικρές ζώνες με διαφορετικό οικοσύστημα. Αποτέλεσμα; Μια μεγάλη γκάμα κρασιών με ενδιαφέρουσα πολυμορφία σε χρώματα, αρώματα και γεύσεις. Κλασικές ετικέτες, καινούργιες προτάσεις, πειραματικές οινοποιήσεις, παλιές σοδιές… οτιδήποτε έχει να επιδείξει ο Πελοποννησιακός αμπελώνας θα σερβιριστεί στο ποτήρι μας. Επιπλέον, στο σεμινάριο «Κρασιά παλαίωσης από την Πελοπόννησο» θα γνωρίσουμε τις ποικιλίες της Πελοποννήσου που δίνουν κρασιά με αντοχή στον χρόνο. Η γνωριμία με τα κρασιά του Πελοποννησιακού αμπελώνα θα ολοκληρωθεί με την κλήρωση φιαλών magnum.
Πρόγραμμα: Γευστική δοκιμή (16:00 – 18:00 για επαγγελματίες -είσοδος με πρόσκληση, 18:00 – 22:00 για καταναλωτές -είσοδος: 2€), σεμινάριο (19:00 – 20:00 «Κρασιά παλαίωσης από την Πελοπόννησο» -απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής: 2310 888311, info@wineplus.gr), κλήρωση φιαλών magnum (21:30).
Συμμετέχοντα οινοποιεία: Δρόμος του κρασιού της Νεμέας (Αμπελώνες Παπαϊωάννου, Οινοποιείο Λαυκιώτη, Κτήμα Παλυβού, Γαία Οινοποιητική
Σεμέλη, Κτήμα Νέμειον, Οινοτεχνική – Ζαχαριάς, Lantidis), Δρόμος του κρασιού της Αργολίδας (Κτήμα Σκούρα), Δρόμος του κρασιού της Αρκαδίας
(Κτήμα Σπυρόπουλου, Μπουτάρης Οινοποιητική, Κτήμα Τσέλεπου, Οινοποιία Τρουπή), Δρόμος του κρασιού της Αχαΐας (Cavino, Οινοποιία Παρπαρούση, Αμπελώνες Αντωνόπουλου, Τετράμυθος, Οινοποιία Κιντώνη, Rira), Δρόμος του κρασιού της Ηλείας (Κτήμα Σταυρόπουλου, Κτήμα Μπριντζίκη, Κτήμα Μερκούρη), Δρόμος του κρασιού της Λακωνίας (Οινοποιητική Μονεμβασιάς – Γ. Τσιμπίδης), Δρόμος του κρασιού της Κεφαλονιάς (Οινοποιείο Foivos).
Την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου, στο MetHotel(26ης Οκτωβρίου 48), η επόμενη συνάντηση του Wine Club THESSALONIKI’96 θα ασχοληθεί με τη Νεμέα στον 21ο αιώνα. Θα δοκιμαστούν κρασιά που καταδεικνύουν τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την εξέλιξη της Νεμέας και του Αγιωργίτικου. Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου ετοιμαστείτε για ένα ονειρεμένο Δείπνο με άγρια μανιτάρια στο Ristorante Da Vinci του Hotel Nikopolis.
Οκτώβρης: ο μήνας συλλογής κρόκου στην Κοζάνη, ο μήνας του ροδιού, συνεχίζουν λοιπόν με συνταγές εποχιακές, αλλά και τις βασικές τεχνικές.
Easy Asian με τον Δημήτρη Κοπαράνη, που μας βάζει στον κόσμο της ασιατικής κουζίνας, αλλά και το επιτυχημένο πρόγραμμα με τις βασικές τεχνικές συνεχίζεται, φυσικά στη Μαρμίτα. Ανακαλύψτε το νέο πρόγραμμα στο www.marmita.gr
Τάσος Ρόζος