Η ιστορία της Θεσσαλονίκης έχει ερευνηθεί αρκετά, κυρίως στη βιβλιογραφία, στα ιστορικά και στα μυθιστορηματικά βιβλία που έχουν γραφτεί για αυτή την πόλη. Πως όμως συνδέεται το παρόν με το παρελθόν; Κυρίως, τι μπορούμε να εξάγουμε για το μέλλον; Όσο και να φαίνεται περίεργο αυτές οι ερωτήσεις ελάχιστα έχουν απαντηθεί από τους σύγχρονους ερευνητές, συγγραφείς και αρθρογράφους. Γιατί όμως αυτές οι απαντήσεις είναι καίριας σημασίας για το μέλλον αυτής της πόλης;
Είναι γνωστό ότι η Ιστορία δίνει αυτά τα όπλα για να μπορέσεις να σχεδιάσεις το μέλλον όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά, αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος. Θα προσπαθήσουμε να παντρέψουμε την ιστορική καταγραφή με την κατάσταση της πόλης όπως αυτή παρουσιάζεται σήμερα στα μάτια ενός περιηγητή, δηλαδή ενός ανθρώπου που θέλει να περιηγηθεί, να περπατήσει αυτή την πόλη, προσέχοντας τα γενικά θέματα και τις λεπτομέρειες, καταγράφοντας τα δρώμενα, σχηματίζοντας τελικά μία άποψη για την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Όταν αναφερόμαστε στη Θεσσαλονίκη φυσικά δεν περιοριζόμαστε στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ούτε καν μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με την ευρύτερη έννοια, δηλαδή με τους όμορους Δήμους, αλλά και στους Νομούς που βρίσκονται γύρω απ’αυτή και παρουσιάζουν επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού προσφέρονται για ημερήσιες αποδράσεις, όλο το χρόνο. Συνδυάζουμε, με αυτό τον τρόπο την ιστορία με τη διασκέδαση, τον πολιτισμό με την πολιτική, τις δραστηριότητες που εγγράφονται σ’αυτή, τις ιδέες που διαμορφώνονται και, μοιραία, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αστικού και ημιαστικού τοπίου.
Αυτή θα είναι η ύλη αυτού του ιστοτόπου. Φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε ένα διάλογο που θα μας φανερώσει ένα πολυσυλλεκτικό τοπίο που είναι η Θεσσαλονίκη και το τοπίο που την περικλείει. Το αποτέλεσμα είναι συλλογική εργασία: ο Γιάννης Φραγκούλης (ioanisfragoulis@gmial.com) γράφει ή επιμελείται τα κείμενα, τον οπτικοακουστικό τομέα δημιουργεί η Αναστασία Χριστοφορίδου (info@filmfabrik.gr) και το σχεδιασμό έχει αναλάβει ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος (alexandros.p.77@gmail.com). Μένει να σας ευχηθούμε καλό ταξίδι σε αυτό το γοητευτικό ταξίδι, μακάρι, μέσα απ’αυτό, να δημιουργηθούν ιδέες και απόψεις για την πραγματικότητα που ζούμε ή που πρόκειται να ζήσουμε.