ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ
ΔΥΟ ΠΛΑΤΕΙΕΣ
Η Πόλη Αλλιώς-εγκατάλειψη: κείμενο της παράταξης*
Απογοητευτικές οι εικόνες στο «πάρκο», κάτω από την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων. Ένα χώρο με μαγευτική θέα στην πόλη και τη θάλασσα. Εγκατάλειψη, αγριόχορτα, ένα-δύο παγκάκια κατεστραμμένα. Κατολισθήσεις και αντί για κάδους… πλαστικές σακούλες! Το εν λόγω πάρκο έχει διαφημιστεί στην αρχή έντονα από το δήμαρχο. Είχε πάρει, μάλιστα, βραβείο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού! Όμως, στην πορεία αφέθηκε στην τύχη του. Όπως συμβαίνει σε πολλά έργα. Η ίδια κατάσταση φαίνεται πως υπάρχει και σε άλλα πάρκα, σε διάφορες περιοχές του δήμου.
Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ-ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πόλης Αλλιώς έχουν καταθέσει σχετική ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Παρομοίως έχουν κατατεθεί σχετικές ερωτήσεις και για πολλά άλλα μικρά εγκαταλελειμμένα πάρκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα δημοτικό σχολείο που προβλέπεται στην περιοχή καθυστερεί δεκαετίες!
Από την άλλη, λίγο πιο πάνω ρημάζει η πάλαι ποτέ περίφημη ταβέρνα Φωτισμένος Βράχος. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το δήμο με ενοικίαση ή αγορά για στέκι πολιτισμού, σε μία πλήρως εγκαταλελειμμένη γειτονιά.
Η πλατεία Γάτσου (σ.σ. βρίσκεται στην οδό Ίμβρου, στη Νεάπολη, πάνω από το Ρολόι) είναι μία από τις ελάχιστες, ούτως ή άλλως, πλατείες της Νεάπολης. Μπορεί να προσφέρει φιλοξενία και αναψυχή στους κατοίκους της. Βρίσκεται σε καθεστώς εγκατάλειψης εδώ και χρόνια. Ελάχιστα τσιμεντένια πλακάκια, σπασμένα φυτοδοχεία και ξεραμένα φυτά, παρτέρια εγκαταλειμμένα, πέργολες κατ’όνομα μόνο.
Μία καταθλιπτική εικόνα στο κέντρο μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Θεσσαλονίκης -και όχι μόνο. Είναι σαφές ότι σε οποιαδήποτε συνθήκη -πόσο μάλλον σε συνθήκες καύσωνα, σαν τις σημερινές- ο χώρος αυτός είναι αφιλόξενος. Είναι ανύπαρκτη οποιαδήποτε υποδομή που θα τη μετέτρεπε σε ζωντανό χώρο συνάντησης των κατοίκων.
Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ-ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Ως Πόλη Αλλιώς επισημάναμε ήδη από το 2019 στο δημοτικό συμβούλιο την εγκατάλειψη της πλατείας. Ζητήσαμε την παρέμβαση των αντίστοιχων υπηρεσιών για: Περισσότερα παγκάκια, περιποίηση του χώρου. Φύτευση νέων φυτών σε παρτέρια και φυτοδοχεία. Δημιουργία σκιερών σημείων. Να μετατραπεί η πλατεία -ως δημόσιος χώρος- σε χώρο αναφοράς για τους κατοίκους, σε πεδίο διεκδίκησης ποιοτικής και συλλογικής ζωής.
Όμως «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα». Καμία βελτιωτική παρέμβαση μέσα σε δύο χρόνια. Οι εικόνες το μαρτυρούν. Η αποδεκατισμένη υπηρεσία πρασίνου με τους μόνιμους υπαλλήλους να μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού πια. Οι ιδιώτες υπεργολάβοι είναι υπεύθυνοι πλέον των έργων πρασίνου. Η αποσπασματική ιεράρχηση έργων πρασίνου και αποκλειστικά βασισμένη σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Χιλιάδες ευρώ για το υπερτιμημένο «Πάρκο των ήχων», στις Συκιές, μέσω προγράμματος.
Καμία παρέμβαση στις δεκάδες μικρές ή μεγαλύτερες πλατείες που μαραζώνουν σε διάφορα σημεία του δήμου. Καμία παρέμβαση στο πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη και στο Άλσος Συκεών. Αποτελούν τους μοναδικούς πνεύμονες πρασίνου στην περιοχή μας. Στερούνται τα αυτονόητα: παγκάκια αρκετά για να «στεγάσουν» την ανάγκη και το δικαίωμα των κατοίκων να βρεθούν, να ξαποστάσουν, να συζητήσουν.
Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ-ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ: Ο ΔΗΜΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΤΡΕΝΟ
Είναι γεγονός ότι η πανδημία ανέδειξε τη σημασία των δημόσιων χώρων και κυρίως των χώρων πρασίνου -πάρκα, πλατείες, άλση- στις αστικές περιοχές. Είναι επίσης γεγονός ότι η διοίκηση του δήμου έχασε το τρένο. Αδιαφόρησε. Δεν πήρε καμία πρωτοβουλία για να ενισχύσει την τάση επανοικειοποίησης των δημοσίων χώρων. Των χώρων πρασίνου από τους πολίτες. Ίσως γιατί η διεκδίκηση των δημοσίων χώρων μετατρέπει την κοινότητα των καταναλωτών σε κοινότητα ενεργών πολιτών.
Η Πόλη Αλλιώς θα καταθέσει ξανά ερώτηση για την εγκατάλειψη της πλατείας Γάτσιου -και όχι μόνο αυτής. Θα συνεχίσει να αναδεικνύει τη γενικότερη εικόνα εγκατάλειψης σε πολλά πάρκα και πλατείες του δήμου.
Θα συνεχίσει να διεκδικεί: Πάρκα και πλατείες. Μικρές ζώνες πρασίνου, ζωντανούς χώρους συνάντησης. Ιδιαίτερα σε εποχές που οι δημόσιοι αυτοί χώροι αποτελούν για πολλούς-ές, χαμηλόμισθους-ες, χαμηλοσυνταξιούχους-ες, άνεργους-ες, μαθητές-τριες και φοιτητές-τριες τη μοναδική δυνατότητα αναψυχής.
Επιμέλεια: Γιάννης Ιωαννίδης
*Κείμενο της δημοτικής παράταξης Η Πόλη Αλλιώς, ενωτική δημοτική παρέμβαση στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Εκτός των Τειχών, του Δήμου Νεάπολης-Συκεών.