JAMIE OLIVER-McDONALD’S- Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Jamie Oliver-McDonald’s | γράφει ο Γιάννης Φραγκούλης
Στις 30 Ιανουαρίου 2012, το ABC News, ένα αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ανέφερε ότι η McDonald’s είχε ανακοινώσει ότι θα άλλαζε το βόειο κρέας που χρησιμοποιούσε για μπιφτέκια. Αυτή η αναφορά συνέδεσε αυτήν την απόφαση με ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής Jamie Oliver’s Food Revolution. Αυτό είχε προβληθεί εννέα μήνες νωρίτερα.
Το επεισόδιο έδειξε τον Όλιβερ να καταδεικνύει πώς φτιάχτηκαν τα μπιφτέκια των McDonald’s. Πλένοντας τα υπόλοιπα κομμάτια βοείου κρέατος. Τα οποία κανονικά θα είχαν απορριφθεί. Το πλύσιμο έγινε με υδροξείδιο της αμμωνίας για να σκοτώσουν τα βακτήρια. Αυτό αναφέρεται στο κρέας ως «ροζ λάσπη».
Η αναφορά περιελάμβανε ένα κλιπ της παρουσίασης. Σε αυτό ο Όλιβερ λέει: «Αυτό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση». Λέει κατόπιν: «Παίρνουμε ένα προϊόν που θα πωλείται ως η φθηνότερη μορφή για σκύλους και αφού το πλύνουμε με αμμωνία μπορούμε να το δώσουμε στους ανθρώπους».
Δείτε την εκπομπή εδώ.
JAMIE OLIVER-McDONALD’S- Η ΔΗΛΩΣΗ
Το ABC News ανέφερε ότι η McDonald’s δημοσίευσε μια δήλωση. Ανέφερε ότι δε θα περιλαμβάνουν πλέον το κρέας που έχει πλυθεί με αμμωνία στα μπιφτέκια τους. Η εταιρεία δήλωσε ότι η απόφαση «δε σχετίζεται με κάποιο συγκεκριμένο γεγονός».
Η αρχική δήλωση των McDonald’s δε φαίνεται να είναι πλέον διαθέσιμη στον ιστότοπό της. Αλλά στην ενότητα των συχνών ερωτήσεων, λέει ότι τα μπιφτέκια είναι κατασκευασμένα από «100% καθαρό βόειο κρέας». «Ορισμένοι καταναλωτές μπορεί να είναι εξοικειωμένοι με την πρακτική της χρήσης άπαχου, λεπτής υφής μοσχαρίσιου κρέατος. Μερικές φορές αντιμετωπίζεται με αμμωνία, η οποία αναφέρεται από κάποιους ως «ροζ λάσπη». Δεν το χρησιμοποιούμε», λέει η εταιρεία.
JAMIE OLIVER-McDONALD’S- Η ΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ
Η εταιρεία McDonald’s χάνει τη νομική μάχη με τον σεφ Τζέιμι Όλιβερ. Αυτός απέδειξε ότι τα τρόφιμα που πουλάνε δεν είναι κατάλληλα για κατάποση. Επειδή είναι πολύ τοξικά. Ο σεφ Τζέιμι Όλιβερ κέρδισε τη μάχη ενάντια στη μεγαλύτερη αλυσίδα junk food στον κόσμο. Μόλις ο Όλιβερ απέδειξε πώς φτιάχνονται τα μπιφτέκια, τα McDonald’s, το franchise ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει τη συνταγή.
Σύμφωνα με τον Όλιβερ, τα λιπαρά μέρη του κρέατος «πλένονται» με υδροξείδιο της αμμωνίας και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται στη συσκευασία του κρέατος «πίτα» για να γεμίσουν το μπιφτέκι. Πριν από αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με τον παρουσιαστή, αυτό το κρέας δεν ήταν ήδη κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Ο Όλιβερ είναι ριζοσπαστικός ακτιβιστής σεφ. Ενεπλάκη σε έναν πόλεμο κατά της βιομηχανίας τροφίμων. Αναφέρει: μιλάμε για κρέας που θα είχε πουληθεί ως τροφή για σκύλους. Τα ανθρώπινα όντα σερβίρονταν μετά από αυτή τη διαδικασία. Εκτός από την ποιότητα του κρέατος, το υδροξείδιο του αμμωνίου είναι επιβλαβές για την υγεία. Ο Όλιβερ λέει σε αυτό: «Η διαδικασία είναι τα ροζ σκατά.».
JAMIE OLIVER-McDONALD’S-ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ
Ποιος λογικός άνθρωπος θα έβαζε ένα κομμάτι κρέας εμποτισμένο με υδροξείδιο του αμμωνίου στο στόμα ενός μωρού;
Σε άλλη παρουσίασή του, ο Όλιβερ απέδειξε πώς φτιάχνονται οι ψήσεις κοτόπουλου. Οι κοτομπουκιές. Επιλέγουμε τα «καλύτερα μέρη». Τα υπόλοιπα: λίπος, δέρμα, χόνδρος, σπλάχνα, κόκκαλα, κεφάλι, πόδια, υποβάλλονται σε μηχανικό διαχωρισμό. Αυτό που ονομάζουν smoothie υποτιμήσεις οι μηχανικοί στα τρόφιμα. Στη συνέχεια τα ζυμαρικά ροδίζουν το αίμα με αποσμητικά. Αποχρωματίζονται, ξαναβρώνονται και θα ξαναβαφτούν. Καλύπτονται με melcocha melcocha flouracea και τηγανίζονται. Αυτό το ξαναβρίσκεται στην κατάσταση μερικώς υδρογονωμένο. Δηλαδή είναι τοξικό.
Στις ΗΠΑ, η Burger King και η Taco Bell έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χρήση αμμωνίου στα προϊόντα τους. Η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί υδροξείδιο του αμμωνίου ως αντιμικροβιακό παράγοντα. Αυτό επέτρεψε στη McDonald’s να το χρησιμοποιήσει στα μπιφτέκια κρέατος. Αυτό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
JAMIE OLIVER-McDONALD’S-Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση. Αυτές οι ουσίες με βάση το υδροξείδιο του αμμωνίου θεωρούνται «νόμιμα συστατικά της διαδικασίας παραγωγής» στη βιομηχανία τροφίμων. Με τις ευλογίες των υγειονομικών αρχών σε όλο τον κόσμο. Οι καταναλωτές δε θα μπορέσουν ποτέ να μάθουν τι ουσίες βάζουν στο φαγητό μας.
Διαβάστε τα ρεπορτάζ που έχουμε δημοσιεύσει εδώ.
Σχετικά με τον Τζέιμι Όλιβερ εδώ.