Ο ΝΑΟΣ ΣΤΟ ΔΗΛΙ
Ναός Αναστάσεως: γράφει ο Δημήτρης Βασιλείου
Στην κορυφή του λόφου Δήλι πάνω από την Ερμούπολη δεσπόζει ο Ιερός Ναός Αναστάσεως με τον χαρακτηριστικό γαλάζιο τρούλο του. Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού και πρωτολειτούργησε το 1880. Από τον περίβολό του η θέα στην Ερμούπολη είναι μαγευτική.
ΝΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ: Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Το κείμενο αυτό είναι αφιερωμένο στις αγαπημένες και αγαπημένους φίλους όπως περιγράφει στους στίχους του ομώνυμου τραγουδιού ο Συριανός βάρδος Μάρκος Βαμβακάρης. Με την βαθιά αισθαντική φωνή του. Καλή Ανάσταση με υγεία.
«Ναός Αναστάσεως: Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί,
γίνεται η λεγόμενη Πρώτη Ανάσταση.»
Ο Ιερός Ναός Αναστάσεως του Σωτήρος χαρακτηρίζεται από βυζαντινό ρυθμό και είναι έργο του αρχιτέκτονα του Δήμου Ερμουπόλεως, Δ. Ελευθεριάδη. Θεμελιώθηκε το έτος 1874, από τον τότε Μητροπολίτη Σύρου Αλέξανδρο Λυκούργο. Πρωτολειτούργησε το έτος 1880 και εγκαινιάσθηκε το έτος 1908, παρά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου Αθανασίου Λεβεντοπούλου. Με ιερά λείψανα του Αγ. Πλάτωνα.
ΝΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ: Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, γίνεται η λεγόμενη Πρώτη Ανάσταση. Δηλαδή το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και η προσμονή της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από τη φθορά και τον θάνατο. Ψέλνεται ο Εσπερινός της Ανάστασης, η λεγόμενη και «Πρώτη Ανάσταση» και το τροπάριο «Ανάστα ο Θεός».
Αυτό γίνεται και σε όλες τις Εκκλησίες της Χώρας μας, όπου με κατάνυξη οι πιστοί βιώνουμε τα πάθη και την Ανάσταση του Χριστού!
Νωρίς σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως Σύρου και οι προσκυνητές συμμετέχουν στη λειτουργία. Ανταλλάσσουν το πρώτο «Χριστός Ανέστη» της σημερινής ημέρας. Ευχόμαστε σε όλους σας, μαζί με πολλές ευχές!!!
«Ναός Αναστάσεως: Το αρχικό (1858) σχέδιο
του Δήμου ήταν να στηθεί στη θέση αυτή
το μνημείο των πεσόντων κατά την Επανάσταση του 1821.»
Αυτό έγινε και σε όλες τις Εκκλησίες της Χώρας μας, όπου με κατάνυξη οι πιστοί βιώνουμε τα πάθη και την Ανάσταση του Χριστού!
ΝΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ: Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ
Θεμελιώθηκε το 1874 στην κορυφή του λόφου Δήλι από τον Μητροπολίτη Σύρου Αλέξανδρο Λυκούργο και είναι έργο του Δημήτρη Ελευθεριάδη, αρχιτέκτονα του Δήμου Ερμουπόλεως. Το αρχικό (1858) σχέδιο του Δήμου ήταν να στηθεί στη θέση αυτή το μνημείο των πεσόντων κατά την Επανάσταση του 1821. Αλλά τελικά αποφασίστηκε να τοποθετηθεί μπροστά στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.
Η νέα αυτή εκκλησία αφιερώθηκε στην «Ανάσταση του Έθνους». Πρωτολειτούργησε το 1880 αλλά εγκαινιάσθηκε το 1908, παρά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου Αθανασίου Λεβεντοπούλου. Με ιερά λείψανα του Αγίου Πλάτωνα.
Η ενορία σήμερα αποτελείται από 500 οικογένειες. Εκτός από τη θεία λειτουργία γίνονται ανελλιπώς όλες οι ιερές ακολουθίες. Λειτουργεί κατηχητικό σχολείο και κύκλος μελέτης της Αγίας Γραφής. Έχει νεανικό κέντρο και πρεσβυτέριο.
«Ναός Αναστάσεως: Μερικές
από τις σπουδαιότερες εικόνες.»
Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού, με κάτοψη σε σχήμα σταυρού και με τρούλο, μάλλον βαρύς. Έχει τοιχοδομία λαξευτή και οδοντωτές ταινίες από τούβλα στις όψεις και γύρω από τα μαρμάρινα πλαίσια των ανοιγμάτων. Τα καμπαναριά κατασκευάστηκαν το διάστημα 1915-1916 από τους μεγάλους ευεργέτες Σωτήριο και Θεόδωρο Πάγκαλο.
ΝΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ: ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ
Στο εσωτερικό χωρίζεται με τοξοστοιχίες και πεσσούς σε τρία κλίτη και έχει αρκετά νεοκλασικά στοιχεία: Τέμπλο, ιωνικοί κίονες του γυναικωνίτη, ξυλόγλυπτο άμβωνα που είναι αντίγραφο του άμβωνα του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και θρόνο.
Μερικές από τις σπουδαιότερες εικόνες του ναού της Ανάστασης του Σωτήρος είναι:
Του προφήτη Μωυσή (1820)
Παναγία Τριχερούσα (1860)
Ρωσικές εικόνες του Τέμπλου (1874)
Του Αγίου Αρτεμίου (1882)
Κυρία των Αγγέλων (1890)
Εισοδίων (1890)
Αγίας Μαρίνας (1908)
Ο ναός γιορτάζει την Κυριακή του Θωμά.
Νωρίς σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως Σύρου, οι προσκυνητές συμμετέχουν στη λειτουργία. Ανταλλάσσουν το πρώτο «Χριστός Ανέστη» της σημερινής ημέρας. Ευχόμαστε σε όλους σας, μαζί με πολλές ευχές!!!