Ο καιρός-περί κριτικής | γράφει ο Γιάννης Φραγκούλης
Ο καιρός τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη θα είναι ο εξής:
Μεσάνυχτα: 21ο, 66% υγρασία, 1 μποφόρ, άνεμοι βορειοανατολικοί, καθαρός ουρανός
3.00: 20ο, 64% υγρασία, 1 μποφόρ, άνεμοι βόρειοι, καθαρός ουρανός
6.00: 20ο, 65% υγρασία, 1 μποφόρ, άνεμοι βορειοανατολικοί, καθαρός ουρανός
9.00: 21ο, 60% υγρασία, 1 μποφόρ, άνεμοι ανατολικοί, καθαρός ουρανός
12.00: 27ο, 32% υγρασία, 1 μποφόρ, άνεμοι νοτιοδυτικοί, καθαρός ουρανός
15.00: 28ο, 29% υγρασία, 2 μποφόρ, άνεμοι νοτιοδυτικοί, αραιά συννεφιασμένος ουρανός
18.00: 27ο, 32% υγρασία, 2 μποφόρ, άνεμοι νότιοι, καθαρός ουρανός
21.00: 24ο, 57% υγρασία, 2 μποφόρ, άνεμοι νοτιοανατολικοί, αρκετά συννεφιασμένος ουρανός
24.00: 23ο, 64% υγρασία, 1 μποφόρ, άνεμοι ανατολικοί, καθαρός ουρανός
Ο ΚΑΙΡΟΣ-ΠΕΡΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ | ΓΙΑΤΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ;
Κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση. Στην εκάστοτε κυβέρνηση. Γιατί όμως; Αυτό κάποιους ενοχλεί. Πάλι ίδια ερώτηση: γιατί όμως; Ας προβληματιστούμε σε αυτό το σημείωμα με αφορμή την πρώτη ερώτηση.
Γιατί κριτική; Και τι είναι η κριτική; Αυτά τα δύο ερωτήματα πάνε μαζί. Κριτικάρω κάποιον ή κάτι όταν βλέπω ή βρίσκω αυτό με το οποίο δε συμφωνώ. Έρχεται σε αντίθεση με το δικό μου κόσμο, με την ιδεολογία που με βοηθά να καταλάβω τι γίνεται στον κόσμο, ποια είναι η πραγματικότητα. Η κριτική όμως δεν είναι μία στείρα αντιπαράθεση. Όταν, βέβαια, γίνεται με καλές προθέσεις.
Αυτές οι καλές προθέσεις δεν είναι άλλες από την ανάγκη της ανάπτυξης της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Η πρώτη ύλη είναι τα στοιχεία που εισπράττουμε από την πραγματικότητα. Λέω εισπράττουμε επειδή αυτό που αποκρυσταλλώνουμε σαν πραγματικότητα εμείς είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που φτιάχνει ένας άλλος. Για αυτό όμως θα συζητήσουμε σε ένα άλλο σημείωμά μας.
Εδώ το θέμα μας είναι η κριτική. Ποια είναι η αναγκαιότητά της. Καταλήγουμε ότι εφόσον αυτή είναι καλοπροαίρετη βοηθά στην ορθή ανάπτυξη μιας κοινωνίας. Το «ορθή» έρχεται να συνταιριάξει με τους κανόνες που ρυθμίζουν την εν λόγω κοινωνία. Επίσης το «ορθή» δε σημαίνει ότι θα συμφωνεί με αυτούς τους κανόνες. Ίσα ίσα, μπορεί και πρέπει να τους αμφισβητεί. Αλλιώς δε θα είναι κριτική!
Με άλλα λόγια η κριτική, όταν γίνεται έτσι, βοηθά. Η βοήθειά της είναι στην ανάπτυξη ενός κοινωνικού συνόλου ή μόνο ενός ανθρώπου. Για αυτό το λόγο δε θα πρέπει να τη βλέπουμε ως μία εχθρική στάση αλλά σα μία πηγή επιρροών και ερωτημάτων. Αυτά που τα έχουμε ανάγκη για να δομήσουμε τον κόσμο μας.
Φτάνουμε πάλι στην πραγματικότητα. Με αυτή θα ασχοληθούμε στο επόμενο σημείωμά μας πριν να καταλήξουμε στην κριτική σε ένα κυβερνητικό σχήμα.
Δείτε τα βίντεο ρεπορτάζ που έχουμε προβάλλει εδώ.