Ο καιρός-περί πραγματικότητας | γράφει ο Γιάννης Φραγκούλης*
Ο καιρός τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη θα είναι:
Μεσάνυχτα: 14ο, 86%, 3 μποφόρ, ανατολικός άνεμος, ασθενής βροχή
3.00: 14ο, 86%, 3 μποφόρ, ανατολικός άνεμος, βροχή
6.00: 14ο, 89%, 3 μποφόρ, ανατολικός άνεμος, καταιγίδα
9.00: 14ο, 88%, 3 μποφόρ, ανατολικός άνεμος, ασθενής βροχή
12.00: 15ο, 93%, 1 μποφόρ, βορειοανατολικός άνεμος, βροχή
15.00: 17ο, 88%, 1 μποφόρ, ανατολικός άνεμος, ασθενής βροχή
18.00: 18ο, 86%, 1 μποφόρ, ανατολικός άνεμος, συννεφιασμένος
21.00: 16ο, 91%, 2 μποφόρ, ανατολικός άνεμος, αρκετά σύννεφα
Μεσάνυχτα: 15ο, 94%, 1 μποφόρ, ανατολικός άνεμος, αρκετά σύννεφα.
Ο ΚΑΙΡΟΣ-ΠΕΡΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ | ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΝΝΟΙΑ
Ποια είναι η έννοια της πραγματικότητας; Είναι μία μονοδιάστατη έννοια; Στην καθημερινή μας ομιλία πολλές φορές αναφερόμαστε στην πραγματικότητα σα να είναι μία και μοναδική για ένα γεγονός. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα ενός συμβάντος. Το έχουν δει διάφοροι άνθρωποι την ίδια ακριβώς στιγμή. Κατόπιν τους ρωτάμε τι έχει ακριβώς συμβεί. Με έκπληξη θα παρατηρήσουμε ότι θα πάρουμε διαφορετικές απαντήσεις τόσες όσοι είναι οι θεατές του. Γιατί;
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την ικανότητα να συνδυάζει τις πληροφορίες. Από αυτές φτιάχνει μία αφήγηση που έχει ένα κύριο χαρακτηριστικό: η δομή της είναι ξεχωριστή για τον κάθε άνθρωπο. Αυτό συμβαίνει επειδή συγκρίνει. Αυτό που έχει συμβεί είναι μία αφήγηση. Αν την καταγράφαμε με μία κάμερα με ευρυγώνιο φακό θα είχαμε μία αντικειμενική καταγραφή της. Το μάτι του ανθρώπου βλέπει λιγότερα από ότι βλέπει αυτή η κάμερα. Από την άλλη αποθηκεύει όλες αυτές τις πληροφορίες στο ασυνείδητο.
Ο ΚΑΙΡΟΣ-ΠΕΡΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ | ΜΙΑ ΝΕΥΡΩΣΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Από αυτή τη δεξαμενή πληροφοριών που είναι το ασυνείδητο συλλέγουμε κάποιες πληροφορίες. Τις συνδυάζουμε με τα στοιχεία του παρόντος και φτιάχνουμε τη δική μας αφήγηση. Εκτός αυτών προσθέτουμε το συναισθηματικό στοιχείο. Μπορούμε να πούμε ότι «χρωματίζουμε» αυτή την αφήγηση. Δίνουμε τα δικά μας στοιχεία για να δομήσουμε την προσωπική μας αφήγηση για αυτό το γεγονός.
Με αυτό το παράδειγμα καταλαβαίνουμε ότι ο κάθε θεατής ενός συμβάντος φτιάχνει τη δική του αφήγηση που δεν έχει ακριβώς την ίδια δομή με τις άλλες. Όπως το χαρακτήριζε ο Ζακ Λακάν, η αντίληψη της πραγματικότητας είναι μία νευρωσική διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο εξηγούσε αυτές τις διαφορετικές εκδοχές της. Όμως, αν ακολουθήσουμε την ίδια λογική, θα δούμε ότι αυτή η νευρωσική διαδικασία διαφέρει ανάλογα με τα συναισθήματα που έχει ο ίδιος άνθρωπος σε διαφορετικές στιγμές της ζωής του. Η αφήγηση για αυτό το ίδιο συμβάν θα είναι διαφορετική τόσο όσο αλλάζει ο ψυχισμός του.
Ο ΚΑΙΡΟΣ-ΠΕΡΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ | Η ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Σα συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε περισσότερες από μία εκφάνσεις της πραγματικότητας. Ακόμα και στον ίδιο άνθρωπο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για την πραγματικότητα. Μπορούμε να αναφερθούμε σε μία έκφανσή της. Επίσης έχουμε τη δυνατότητα να συγκρίνουμε αυτές τις διαφορετικές εκφάνσεις. Να βγάλουμε και άλλα συμπεράσματα. Όπως: Αυτό το γεγονός τι συναίσθημα προκάλεσε σε αυτούς τους ανθρώπους. Αν ήταν δυσάρεστο ή ευχάριστο. Αν ήταν αρνητικοί απέναντί του. Πως αυτοί θα αντιδρούσαν αν ήθελαν να πάρουν θέση. Ο κατάλογος είναι μακρύς.
Φτάνουμε έτσι στη σύγκριση. Για αυτό τον τρόπο επεξεργασίας θα μιλήσουμε στο επόμενο σημείωμά μας.
Η πρόγνωση του καιρού βασίζεται στο meteo.gr
*Ο Γιάννης Φραγκούλης είναι ψυχαναλυτής.