γράφει ο Δημήτρης Βασιλείου
Η σημερινή ημέρα 8 Μαρτίου, είναι αφιερωμένη στις γυναίκες. Στις μάνες μας, στις αδελφές μας, στις γιαγιάδες μας, στις γυναίκες μας… σε όλες τις γυναίκες που υπάρχουν και σημαδεύουν τη ζωή μας αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν τα αυτονόητα, δηλαδή καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Τελικά η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Το 1911, η Ημέρα της Γυναίκας διοργανώθηκε στη Γερμανία με πρωτοπόρο τη θεωρητικό Κλάρα Τσέτκιν, μαζί με 100 εκπροσώπους από 17 χώρες. Από το 1975 η Ημέρα της Γυναίκας τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.
Η θεσμοθέτηση της ημέρας αυτής ταυτίζεται με την διεκδίκηση του δικαιώματος ψήφου από τις γυναίκες. Οι πρώτες που το απέκτησαν ήταν οι γυναίκες της βρετανικής αποικίας της Νέας Ζηλανδίας. Ωστόσο, τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν και συνεχίζουν να είναι καθοριστικά για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας, δόθηκαν το 2016 δημόσια αξιώματα και ίσα εργασιακά δικαιώματα με τους άντρες.
Ας αναλογιστούμε ότι εκτιμάται ακόμη ότι 120 εκ. γυναίκες κάτω των 20 ετών έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Περισσότερο από το 1/3 των γυναικών σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία σε κάποια φάση της ζωής τους και κυρίως στην εφηβεία ή την περίοδο της εμμηνόπαυσης.
Η συμβολική αυτή μέρα σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών, όλου του κόσμου, που για πάνω από έναν αιώνα όλοι μας, άνδρες και γυναίκες, οφείλουμε να θυμόμαστε με σεβασμό.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε τη φράση του Νίκου Καζαντζάκη: «Τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου: ψωμί, κρασί, φωτιά, γυναίκα».