ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΧΝΗ
Παιδική χαρά καταστροφή: γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Οι παιδικές χαρές είναι η μοναδική ευκαιρία να παίξουν τα παιδιά της πόλης με ασφάλεια. Αυτό το ξέρουν όσοι έχουν παιδιά και ψάχνουν μια ελεύθερη και δημιουργική απασχόληση για αυτά. Δεν είναι μόνο περιουσία του Δήμου αλλά και των πολιτών του. Και όμως, όλο και πιο συχνά είναι τα φαινόμενα βανδαλισμών στις παιδικές χαρές.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
Αναφερόμαστε στην παιδική χαρά που βρίσκεται στην Πολίχνη, στη Θεσσαλονίκη. Ακριβώς δίπλα από το θερινό κινηματογράφο Τζένη Καρέζη. Μία εντελώς καινούργια κατασκευή που γέμισε αμέσως παιδιά. Δεν είναι μακριά από αυτή που βρίσκεται στην οδό Αγνώστου Στρατιώτου και Ελευθερίου Βενιζέλου. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς και τα παιδιά ζητούν με αγωνία έναν τόπο να γίνει παιχνίδι. Το μόνο που θέλουν είναι να υπάρχει ασφάλεια για τα παιδιά τους, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Η αλήθεια είναι ότι η κατασκευή της ήταν όμορφη. Μικρή στην έκταση, με νέες κατασκευές που δεν έβρισκες αλλού ήταν μια όαση. Βέβαια, υπήρχαν κάποια προβλήματα. Μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την παιδική χαρά σα σύνολο και τα προβλήματα που υπήρχαν. Εκτός αυτών τον βανδαλισμό που έγινε και ο απαράδεκτος τρόπος που αυτός «κουκουλώθηκε». Αν κάποιος γυρίσει λίγο το κεφάλι του θα δει γύρω-γύρω πολυκατοικίες. Φαντάζεται παιδιά «φυλακισμένα» στο τέσσερις τοίχους του σπιτιού. Πάρκο μεγάλο δεν υπάρχει. Μόνο το στρατόπεδο Παύλου Μελά, αλλά και αυτό είναι μακριά με άλλα προβλήματα.
«Παιδική χαρά καταστροφή: Ένα μεγάλο
μέρος της είναι ένα σκάμμα γεμάτο μικρά χαλίκια.»
Είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι αυτή η παιδική χαρά, όπως και η διπλανή της, είναι μία όαση. Θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε αυτή την όαση ως εξής: παιχνίδι ευφάνταστο για τα παιδιά, κυνηγητό και νέα παιχνίδια, ασφάλεια, ξεγνοιασιά για τους γονείς. Που είναι όμως το πρόβλημα;
ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: ΤΑ ΧΑΛΙΚΙΑ
Ένα μεγάλο μέρος της είναι ένα σκάμμα γεμάτο μικρά χαλίκια. Όλος ο υπόλοιπος χώρος είναι από αυτό το πλαστικό υλικό που είναι μαλακό για να μη χτυπούν τα παιδιά. Παραδόξως αυτό το μέρος με τα χαλίκια ήταν δημοφιλές. Παρατηρήσαμε ότι τα παιδιά βρήκαν σε αυτό κάτι το διαφορετικό. Όμως τα χαλίκια ήταν το παιχνίδι τους. Το παιχνίδι αυτό είχε δύο διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος ήταν να πηδούν και να τρέχουν σε αυτό το μέρος. Ο δεύτερος ήταν να παίρνουν τα χαλίκια και να τα σκορπούν σε όλο τον υπόλοιπο χώρο.
Δε δείχνουμε στο βίντεο αυτό το δεύτερο παιχνίδια γιατί η νομοθεσία αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται να δείχνουν παιδιά χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους. Για να την πάρουμε είναι πολύ δύσκολο. Δείχνουμε όμως τα διάσπαρτα χαλίκια σε όλο τον υπόλοιπο χώρο. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι κάποια παιδιά κινδυνεύουν να πέσουν και να χτυπήσουν, στο τρέξιμό τους. Από την άλλη, μπορείτε να φανταστείτε τους γονείς να τρέχουν πίσω από τα παιδιά τους για να τα αποτρέψουν να σκορπίσουν τα χαλίκια παντού. Ματαίως! Τα άλλα παιδιά δυσαρεστούνταν με αυτή τη συνήθεια. Ένα κομφούζιο! Απορώ ποιος είχε αυτή την «καταπληκτική» ιδέα.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: ΤΑ ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ
Το νέο παιχνίδι είναι τα δύο τραμπολίνο. Η κατασκευαστική εταιρεία έχει σκάψει ένα λάκκο και πάνω σε αυτό έχει φτιάξει από καουτσούκ ένα μικρό και ένα μεγάλο τραμπολίνο. Η περίμετρός τους δεν είναι τόσο μαλακή, όπως το καουτσούκ, με αποτέλεσμα να υπάρξει η πιθανότητα κάποιο παιδί να χτυπήσει. Για αυτό προσέχουν οι γονείς.
«Παιδική χαρά καταστροφή: Φυσικά
το τραμπολίνο καταστράφηκε.»
Τα παιδιά έχουν ξετρελαθεί να παίζουν και να χοροπηδούν. Δεν είναι όπως ένα κανονικό τραμπολίνο, έχει πιο μικρή έκταση. Όμως τους αρέσει να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους. Δεν πηδούν ψηλά, αλλά για μικρό ύψος «πετούν». Η εποπτεία των γονιών είναι απαραίτητη, αλλά αυτή είναι διακριτική και δεν καταπιέζει τα παιδιά. Όλα καλά λοιπόν!
Με δύο τραμπολίνο η χαρά των παιδιών είναι τεράστια και η εν λόγω παιδική χαρά έγινε πολύ δημοφιλής. Δίπλα από τον θερινό κινηματογράφο Τζένη Καρέζη, σε ένα όμορφο πάρκο, με χώρο να παρκάρεις, τι άλλο θέλεις! Και ξαφνικά ανατροπή!
ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Μάθαμε ότι κάποιοι, ένα βράδυ, πήγαν στην παιδική χαρά να πιουν μπύρες. Θεώρησαν καλό με ένα μαχαίρι να κόψουν το καουτσούκ από το μεγάλο τραμπολίνο και να βάλουν εκεί τις μπύρες τους. Φυσικά το τραμπολίνο καταστράφηκε. Πολύ περισσότερο ήταν επικίνδυνο για τα παιδιά για να γίνει ένα σοβαρό ατύχημα.
Ο Δήμος Παύλου Μελά βρήκε τη λύση: Έβαλε ένα κάδο σκουπιδιών για να καλύψει την τρύπα. Τα σκουπίδια είναι μέσα στον κάδο και, για ένα διάστημα, ήταν ανοιχτός! Η λύση ήταν φανταστική. Μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι επειδή αυτή η φαντασία αγγίζει το θρίλερ. Ακόμα δεν έχει διορθωθεί το θέμα. Μπορεί, βέβαια, να φανταστεί κάποιος ένα παιδί να τρέχει και να χτυπήσει τον κάδο. Δεν είναι απίθανο. Μπορούμε στο βίντεο να το δούμε πιο αναλυτικά.
Η λύση θα ήταν να κλειδώνουν οι παιδικές χαρές και τα κάγκελα να είναι ψηλά, έτσι ώστε η πρόσβαση να είναι δύσκολη. Κυρίως, όμως, η περιπολία της δημοτικής αστυνομίας, ειδικά το βράδυ, είναι απαραίτητη. Οι Δήμοι το χρωστούν στους δημότες, ειδικά στα παιδιά. Τέτοιες εικόνες είναι απαράδεκτες και δεν ταιριάζουν σε έναν πολιτισμένο κόσμο.