ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΑΠ’ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
Ανήμερα των Φώτων, μετά απ’την τελετή του αγιασμού των υδάτων, στο μόλο, στη Νέα Ηράκλεια, στη Χαλκιδική, έγινε η κοπή της πίτας του νεοϊδρυθέντος συλλόγου με την επωνυμία Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσή Αμμουδιά Σαχάρα. Η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική για το ξεκίνημα αυτού του Συλλόγου και δείχνει ότι η δημιουργία του ήταν επιβεβλημένη κυρίως από τις ανάγκες της περιοχής.
Καταλύτης για να ιδρυθεί αυτός ο Σύλλογος ήταν το κτίσιμο του beachbarSaharaResort, στην παραλία της Νέας Ηράκλειας, στο καλύτερο κομμάτι της, εκεί που βρίσκεται η «μύτη» και σε μήκος περίπου ενός χιλιομέτρου προς την Νέα Καλλικράτεια, πιάνοντας μία τεράστια έκταση όπου χωρούν περίπου 5.000 ξαπλώστρες και δύο bar, ένας συναυλιακός χώρος και ένα τεράστιο πάρκινγκ, το οποίο γέμισε πολύ γρήγορα, με συνέπεια να αναγκαστεί ο ιδιοκτήτης να μισθώσει ένα δεύτερο πάρκινγκ, ακριβώς απέναντι απ’την είσοδο του beachbar. Καταλαβαίνει εύκολα κανείς το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που έχει γίνει απ’το μεγάλο πλήθος του κόσμου και απ’τις εγκαταστάσεις που έχουν κτιστεί εκεί (βλέπε για αυτό σχετικό δημοσίευμα-συνέντευξη για το εν λόγω πρόβλημα).
Οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν κτιστεί στις εκβολές ενός ρέματος, το οποίο δέχεται τα νερά δύο άλλων ρεμάτων, κάνει μία ελικοειδή διαδρομή για να καταλήξει κοντά στη «μύτη» και από εκεί στη θάλασσα. Ακόμη, σε αυτή την περιοχή υπήρχαν αμμοθίνες, άσπρες και κίτρινες, οι οποίες ήταν το εμπόδιο να υποχωρήσει η στεριά και να απειληθούν, σε μακροχρόνια βάση, τα σπίτια και ο δρόμος. Αυτές οι αμμοθίνες ξηλώθηκαν και έγιναν ίσιο έδαφος για το πάρκινγκ.
Το αποτέλεσμα το είδαμε το Σεπτέμβριο του 2014 όταν, με τις πρώτες βροχές, η περιοχή κάτω απ’το λόφο και προς τη θάλασσα πλημμύρισε. Αιτία ήταν η ανύψωση της αμμουδιάς κατά 70 εκατοστά περίπου και η κατασκευή του δρόμου. Για το πρώτο αίτιο είναι υπεύθυνος ο εργολάβος που έχτισε το SaharaResort και ενοικιαστής αυτού του χώρου για 99 χρόνια απ’το ΤΑΙΠΕΔ. Η απάντηση για το που βρέθηκε αυτό το χώμα θα υπάρξει σε ταινία που ετοιμάζουμε, η οποία βρίσκεται στο στάδιο πριν το μοντάζ (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ για τις πλημμύρες σε αυτή την περιοχή το Σεπτέμβρη του 2014).
Απ’την άλλη, η περιοχή δεν έχει τις υποδομές να δεχτεί τόσο κόσμο έτσι ώστε να αποφευχθεί η οικολογική καταστροφή. Μιλάμε για ουρητήρια, κυκλοφοριακό κομφούζιο, σκουπίδια που, αν και μαζεύονται, πολλά απ’αυτά παραμένουν στη γύρω περιοχή του SaharaResort, καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και μετά απ’αυτό. Αν, τελικά, προσθέσεις και τους πελάτες των άλλων beachbar, που είναι συνολικά 10 (!!), τότε θα καταλάβουμε ότι αυτός ο τόπος σε λίγα χρόνια θα αλλάξει προς το χειρότερο.
Οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί επειδή πιστεύουν ότι θα υπάρξει ηχορύπανση, ανάλογη του CristalLife, όπως επίσης και απαγόρευση στην πρόσβαση για τη θάλασσα, αν δεν υπάρξει κατανάλωση απ’τα bar. Η τήρηση της νόμιμης απόστασης απ’το κύμα είναι απ’τα θετικά σημεία της λειτουργίας της ιδιοκτησίας, όπως και ότι μαζεύει τα σκουπίδια στην περιοχή των bar, μέχρι τώρα. Θα συνεχιστεί όμως αυτή η πολιτική διαχείρισης του περιβάλλοντος;
Το μέλλον τι θα μας παρουσιάσει είναι το μεγάλο άγνωστο. Ο Σύλλογος μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στην παράλογη εκμετάλλευση της παραλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η απαγόρευση της ανέγερσης κτιρίου, που θα λειτουργούσε ως κέντρο διασκέδασης, είναι μία πρώτη νίκη. Αναμένουμε τον Απρίλιο να υπάρχουν νέες κατασκευαστικές επεμβάσεις απ’τη μεριά του εργολάβου. Καλό είναι οι κάτοικοι να είναι σε επιφυλακή. Θα τολμήσουμε πάντως μία τελευταία ερώτηση: οι τσιμεντένιες πυλώνες σε μορφή τόξου που τοποθετήθηκαν κατά σωρό στον εξωτερικό χώρο της ιδιοκτησίας, κοντά στο δρόμο απ’την εταιρεία, για ποιο λόγο ακριβώς προορίζονται;
Γιάννης Φραγκούλης