ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ
Σημαντική απεργία: γράφει ο Γιάννης Φραγκούλης
Η απεργία της 28ης Φεβρουαρίου 2024 μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο σημαντική απεργία των τελευταίων ετών. Σε αυτή είχαν μπει ως διεκδίκηση το εργασιακό, η δολοφονία των Τεμπών, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θέματα που «τράβηξαν» και άλλα. Στη Θεσσαλονίκη είχαμε πολύ καιρό να δούμε μια τόσο μαζική απεργία. Αυτό ήταν κάτι ελπιδοφόρο. Βέβαια δεν έλειψαν τα παρατράγουδα, το ένα έχει να κάνει με τη ΓΣΕΕ και το άλλο με το ΠΑΜΕ. Αυτά θα παραθέσουμε σε αυτό το άρθρο αναλυτικά.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ: ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ
Είναι η δεύτερη τετραετία που κυβερνά τη χώρα το καθεστώς Μητσοτάκη. Έχουμε δυσκολία να μιλήσουμε για κυβέρνηση Μητσοτάκη επειδή ένα ολοκληρωτικό καθεστώς κυβερνά τη χώρα. Από τις πρώτες μέρες τις προηγούμενης τετραετίας είχαμε επισημάνει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ακροδεξιά βαρίδια. Θέλησε να απορροφήσει τους ψηφοφόρους της διαλυμένης Χρυσής Αυγής. Στα ακροδεξιά στελέχη της (Βορίδης, Γεωργιάδης κ.ά.) προστέθηκαν όσοι ήταν ικανοί να δώσουν τον ακροδεξιό χαρακτήρα.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση. Από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έγινε ο εκφραστής και ο σχεδιαστής της απάνθρωπης καταστολής που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήθελε να επιβάλει. Στην πρώτη τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη καμιά σημαντική απεργία δεν είχε γίνει. Έτσι ήταν εύκολο η κυβέρνηση να μετατραπεί σε αντιδημοκρατικό καθεστώς.
Η διαδήλωση αμέσως μετά τη δολοφονία των Τεμπών ήταν πολύ σημαντική. Ένα χρόνο αργότερα έγινε αυτή η σημαντική απεργία που «πάτησε» στη δολοφονία των (επίσημα) 57 ανθρώπων. Μαζί με το αίτημα να μην ξεχαστεί αυτή η δολοφονία ήταν το εργασιακό και η, προ των πυλών, ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων. Ο κόσμος όμως που κατέβηκε στους δρόμους είχε στο μυαλό του και άλλα.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ: ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ
Από τη δεκαετία του 1960 υπήρχε το αίτημα για αύξηση της κρατικής επιδότησης για την παιδεία. Το αίτημα του Πολυτεχνείου, «Ψωμί-παιδεία-ελευθερία», είναι ακόμα επίκαιρο. Αν και έχουν περάσει 64 χρόνια από το αίτημα για δωρεάν παιδεία, ακόμα παλεύουμε για αυτό. Αν και έχουν περάσει 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ακόμα αγωνιζόμαστε για αυτά που οι φοιτητές διεκδικούσαν τότε.
Όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτε, αλλά έχουμε επιστρέψει σε έναν Μεσαίωνα. Ένας επαρμένος άρχοντας που θέλει να λέγεται πρωθυπουργός, μια ομάδα που έχει αναλάβει να πνίγει κάθε αντίδραση και να καλύπτει όλες τις λοβιτούρες που έχουν γίνει. Αυτή η σημαντική απεργία μίλαγε για όλα αυτά. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα έπρεπε να ήταν περισσότεροι. Το λέμε αυτό γιατί αυτά τα προβλήματα βασανίζουν στην κυριολεξία όλο τον κόσμο. Άρα θα έπρεπε να ήταν σε αυτή τη διεκδίκηση πολύ περισσότεροι.
Καλό θα ήταν να δούμε τα αιτήματα που εκφράστηκαν από το συνδικαλιστικό κίνημα. Μετά θα είμαστε ικανοί να απαντήσουμε στο ερώτημα: γιατί αυτή η όντως σημαντική απεργία δεν ήταν κάτω από την ομπρέλα και της ΓΣΕΕ;
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ: ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Ας δούμε το χώρο της κοινωνικής ασφάλισης. Τρεις σημαντικές επισημάνσεις έχουμε να πούμε:
Στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση έχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και 13 χρόνια παρά το μεγάλο αριθμό υπαλλήλων που έχουν συνταξιοδοτηθεί. Άρα μιλάμε για σοβαρή υποστελέχωση. Δεν εφαρμόστηκε η αρχή, μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση.
Δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές. Δηλαδή, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι αγορασμένοι πριν 30 χρόνια. Δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη δουλειά των εργαζομένων και τις σύγχρονες απαιτήσεις. Το προσωπικό δεν έχει εκπαιδευτεί στις νέες τεχνολογίες.
Τα προηγούμενα χρόνια ο τότε υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, αντί να αναβαθμίσει τον ΕΦΚΑ, συκοφάντησε τους εργαζόμενους. Τους απαξίωσε και με αυτό τον τρόπο ο ασφαλιστικός οργανισμός ήταν έτοιμος να πωληθεί. Όπως ακριβώς ήθελε το καθεστώς Μητσοτάκη.
Αυτά είναι κάποια από τα αιτήματα που προέτασσε αυτή η σημαντική απεργία. Ήταν μια καλή ευκαιρία να είμαστε ενωμένοι απέναντι στον πραγματικό εχθρό του λαϊκού κινήματος. Μια ευκαιρία που δυστυχώς χάθηκε.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ: Η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ
Σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ΕΦΚΑ απαιτεί αυτά που είναι αυτονόητα. Κατέβηκε σύσσωμη στη σημαντική απεργία της 28ης Φλεβάρη 2024.
Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών σε όλους. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Επαναφορά της μισθολογικής εξέλιξης της διετίας 2016-2017. Να σταματήσουν οι ανθρωποφαγικές παγίδες των μπόνους.
Προσλήψεις ικανού αριθμού μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Να κριθούν οι υπάλληλοι σε θέσεις ευθύνης με διαφανή τρόπο. Να σταματήσει η συμμετοχή των Golden Boys σε έναν οργανισμό που δεν έχει ουσιαστικά αναπτυχθεί στοιχειωδώς.
Να γίνει η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας από τον ίδιο τον ΕΦΚΑ. Να μη συμμετέχει σε αυτό κάποια ανώνυμη εταιρεία που δε βρίσκεται στην δρόμο της λογικής της ανάπτυξης του ΕΦΚΑ. Διασφάλιση της αύξησης των πόρων του συστήματος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με την αποτελεσματική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.
Αιτήματα που κάθε λογικός άνθρωπος συμφωνεί. Γιατί δεν τα διεκδικούσε μαζί με την ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ σε αυτή τη σημαντική απεργία; Ένα ερώτημα που θα βρει απάντηση στη διάσπαση του λαϊκού κινήματος.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ: ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ
Το σημαντικό είναι ότι πολλά εργατικά σωματεία γύρισαν την πλάτη στη ΓΣΕΕ. Συμμετείχαν στη σημαντική απεργία που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τη γραμμή της ΓΣΕΕ. Η ενότητα στη ΓΣΕΕ δοκιμάζεται.
Την ίδια στιγμή το ΚΚΕ διεκδικεί με το συνδικαλιστικό του όργανο, το ΠΑΜΕ. Δύσκολα κάποιος μπορεί να διαφωνήσει με τα αιτήματα που το ΠΑΜΕ προτάσσει.
Αύξηση του μισθού κατά 20%. Αυξήσεις στις συντάξεις. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων. Να προσμετρηθεί η μισθολογική εξέλιξη της διετίας 2016-2017 που έχει «παγώσει».
Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Άμεση προκήρυξη όλων των θέσεων ευθύνης με αντικειμενικά κριτήρια. Σταμάτημα των αδιαφανών διαδικασιών αναθέσεων. Δημόσια, κοινωνική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα: 7ώρο, 5νθήμερο και 35ώρο. Καμιά ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων. Όχι στις ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Εύκολα θα δει κάποιος ότι οι διαφορές στα αιτήματα του ΠΑΜΕ με αυτά της ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ απλά δεν υπάρχουν. Τότε γιατί το ΠΑΜΕ διαχωρίζει τη θέση του; Γιατί πυροδοτεί μια ακόμα διάσπαση;
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ: ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ
Είναι εύκολο κάποιος να καταλάβει ότι ένα πολυδιασπασμένο εργατικό κίνημα είναι ότι καλύτερο για την αντιεργατική πολιτική του καθεστώτος Μητσοτάκη. Η ΓΣΕΕ και το ΠΑΜΕ ρίχνουν νερό στο μύλο της δεξιάς.
Πολύ περισσότερο δεν έχουν αναλογιστεί ότι η δύναμή μας βρίσκεται ακριβώς στην ένωση. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε σε όλα. Όμως, μέσα από τις διαφωνίες, μπορούμε να κάνουμε μι σύνθεση απόψεων. Ουσιαστικά να διαμορφώσουμε την διεκδικητική πολιτική του εργατικού κινήματος. Αυτό ορίζουν οι δημοκρατικές διαδικασίες.
Φαίνεται, εύκολα κάποιος μπορεί να το καταλάβει, ότι η παρούσα ηγεσία της ΓΣΕΕ και το ΠΑΜΕ δεν έχουν μπει στη λογική της δημοκρατικής διαδικασίας. Γιατί όμως; Ποιον εξυπηρετεί αυτή η άλλογη διάσπαση; Πάντως όχι το λαϊκό κίνημα. Αυτό φάνηκε στην πραγματικά σημαντική απεργία της 28ης Φεβρουαρίου 2024. Πολύ περισσότερο που οι πρακτικές του ΠΑΜΕ, στη Θεσσαλονίκη, μόνο δημοκρατική οργάνωση δε θύμιζαν.
Διαβάστε το άρθρο σχετικά με τα παρατράγουδα της πορείας