Νικόλας Σεβαστάκης
Μάης του ’68 και «Κουλτούρα του ‘68»
Το αιώνιο ρήγμα, 50 χρόνια μετά
Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, 20.00
Η συζήτηση με τον Νικόλα Σεβαστάκη, συγγραφέα, Καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας, ΑΠΘ, με αφορμή τα 50χρονα του Μάη του 1968, εγκαινιάζει τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, στις 20.00, το «Στοχαστικό Καφενείο», τη νέα σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται στη Ζώγια, στην οδό Αλ. Σβώλου 54. Σε αυτές τις εκδηλώσεις συγγραφείς, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των γραμμάτων και του πνεύματος, θα παρουσιάζουν με μία σύντομη εισήγηση κάθε φορά ένα συγκεκριμένο θέμα, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθεί συζήτηση ή/και ελεύθερες εισηγήσεις από όσους βρεθούν εκεί.
Υπό τον τίτλο «Μάης του ’68 και «Κουλτούρα του ‘68». Το αιώνιο ρήγμα, 50 χρόνια μετά», ο Νικόλας Σεβαστάκης θα μιλήσει για το «πώς μπορούμε να ενδιαφερόμαστε για αυτή την εποχή και τα γεγονότα της χωρίς να γινόμαστε νοσταλγοί ούτε τιμητές και κατήγοροι».
«Η μυθολογία του Μάη φτάνει στις μέρες μας χωρισμένη σε δύο ημισφαίρια. Οι μεν εγκωμιάζουν πάντοτε τον Μάη ως μεγάλη ριζοσπαστική πολιτική και καλλιτεχνική δημιουργία, σημαντικό νεανικό και εργατικό γεγονός (αφού έγινε και μία πρώτου μεγέθους γενική απεργία μαζί με τις καταλήψεις των πανεπιστημίων).
Οι άλλοι αποκηρύσσουν την επίδραση του γαλλικού Μάη στην παιδεία, στα ήθη και στην κουλτούρα, θεωρώντας τον θερμοκήπιο όλων των μηδενιστικών τάσεων των τελευταίων δεκαετιών.
Νομίζω ότι και οι δύο θέσεις έχουν μικρό ενδιαφέρον. Πολιτικά, κολακεύουν τα εκατέρωθεν στερεότυπα του ανατρεπτικού και του στριφνού συντηρητικού αντιστοίχως. Το κυριότερο είναι πως δεν μας μαθαίνουν να διαβάζουμε με πιο σύνθετο τρόπο μια στιγμή της Ιστορίας όπως αυτή», αναφέρει ο Νικόλας Σεβαστάκης.
Ο Νικόλας Σεβαστάκης γεννήθηκε στο Καρλόβασι Σάμου το 1964. Έχει δημοσιεύσει ποίηση, δοκίμια και δυο συλλογές διηγημάτων. Κατά καιρούς ασχολήθηκε με τη μετάφραση ενώ συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά γράφοντας επιφυλλίδες και κριτικές βιβλίου. Από το 2006 ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Τελευταίο του βιβλίο το «Φαντάσματα του καιρού μας» (Πόλις, 2017).
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ζώγια
Αλ. Σβώλου 54
Τηλ.: 2310243459