Τέμπη

ΤΕΜΠΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ

Τέμπη: επιμέλεια: Γιάννης Ιωαννίδης

«Αλιεύσαμε» από το διαδίκτυο αυτό το κείμενο. Είναι πολύ ενδιαφέρον να δει ο αναγνώστης πως λειτουργεί ένας αναρχικός που σέβεται την αναρχική θεωρία (βλ. Προυντόν κ.ά) και όχι την πρακτική του μπάχαλου, χωρίς καμιά αιτία, πράξεις που, εν πολλοίς, καθοδηγούνται από την αστυνομία, με τους ασφαλίτες. Η θεωρία της αναρχίας θέλει να αλλάξει την κοινωνία, όχι να την καταστρέψει, αρνείται την πατριαρχική εξουσία, ονειρεύεται και προτείνει την ειρηνική δημιουργικότητα, όπως υπήρχε στην μητριαρχία, σε μια ισορροπία αρχετυπικών Πατέρα και Μητέρας, μια κοινωνία που θα υπηρετεί τον άνθρωπο.

Τέμπη: Η συγκέντρωση

«Έρχεται σε λίγες μέρες η συγκέντρωση των Τεμπών και παρακολουθώντας το διαδίκτυο διαβλέπω μιαν επανάληψη παλαιών και τετριμμένων λογικών, που σε περίπτωση που ισχύσουν, θα έχουμε για το «χώρο» μια παλινδρόμηση πίσω στο 2012: οπισθοχώρηση των αγώνων, διαχωρισμό και περιθωριοποίηση του «χώρου» από το κοινωνικό κορμό.

Αναγνωρίζοντας ότι όλες οι εξεγέρσεις που έζησα είχαν το στοιχείο του απρόβλεπτου και ξεπέρασαν τη συνθήκη, τις προβλέψεις και τα δεδομένα σε μεγάλο βαθμό, καταθέτω το σκεπτικό μου αποσκοπώντας στο να ελέγξουμε τη συνθήκη με όρους νίκης του συγκεκριμένου αγώνα.

Επειδή οι καθεστωτικοί έχουν ξεκινήσει μια καμπάνια εκφοβισμού του κόσμου, με την απειλή της «ζούγκλας» που θα ακολουθήσει τη συγκέντρωση, χρειάζεται σαν σύντροφοι να κάνουμε κάποιες παραδοχές, ώστε να κινηθούμε ενσυνείδητα και με όρους λογικής στο δρόμο, για να αποφύγουμε μια ήττα όπως αυτή της μεγάλης νύχτας το Φλεβάρη του 2012, που έστειλε τον κόσμο σπίτι του για πολλά χρόνια και τρέφοντας το ποτήρι της ανάθεσης για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Τέμπη: Η οργάνωση

Οι λογικές παραδοχές που καταθέτω σαν πρόταση για τη διαχείριση του γεγονότος είναι οι εξής:

1. Η συγκέντρωση είναι οργανωμένη από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. Όχι από τις συλλογικότητές μας, ούτε από τις εξεγερτικές μας δυνάμεις.

2. Οι συγκεκριμένοι θέλουν μιαν ειρηνική συγκέντρωση στη βάση της τιμωρίας των ενόχων, στα πλαίσια ενός «κράτους δικαίου». «Κράτος δικαίου» είναι το σύνθημα που προτάσσεται και υποστηρίζεται από την πλειονότητα του κόσμου που θα κατέβει στο δρόμο αφήνοντας τους καναπέδες του.

Δεν πρόκειται για το δικό μας πρόταγμα. Δεν πιστεύουμε στο «κράτος δικαίου» αφού κανένα κράτος δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους δικαίου αλλά και να είναι δίκαιο.

Εμείς είμαστε υπέρ της δίκαιης κοινωνίας -της κοινωνίας δικαίου, της εφαρμογής της κοινωνικής δικαιοσύνης και μόνο, αφού μόνο μια κοινωνική αυτοοργάνωση από τα κάτω μπορεί να εξασφαλίσει τη δικαιότητα, με τη λαϊκή δικαιοσύνη σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας, αλλά και λειτουργίας.

Τέμπη

Τέμπη: Η ευθύνη

3. Είμαστε κομμάτια της εξουσιαζόμενης κοινωνίας, εκπορευόμαστε από αυτήν και σε αυτήν παρεμβαίνουμε καθώς οι αγώνες μας είναι κοινωνικοί και δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο. Οπότε, δική μας ευθύνη είναι να υποστηρίξουμε μιαν ακηδεμόνευτη κοινωνική διαμαρτυρία, ακόμη κι αν αξιακά δεν συνάδει με τις αλήθειες μας και ζητά λανθασμένα «κράτος δικαίου».

Δεν έχουμε καταφέρει ως χώρος να συντάξουμε καν το πρόταγμα μιας αυτοοργανωμένης και από τα κάτω απονομής της δικαιοσύνης (πέρα από μια πολύ σημαντική μπροσούρα), ώστε αυτό να έχει πείσει σε έναν τέτοιο βαθμό που να κινητοποιήσουν τον κόσμο στην πραγματικά δίκαιη ακρατική αλήθεια.

4. Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση, όχι μόνο για να αντιταχθούμε στις καθεστωτικές πρακτικές ως νομοτελειακή αλληλουχία της εξουσιαστικής και ταξικής ισχύος του κράτους-οργάνου της κυριαρχίας, αλλά και για να ενωθούμε με τα μεγάλα κοινωνικά κομμάτια, που ναι μεν διαισθάνονται υποσυνείδητα όλα τα παραπάνω, αλλά δεν έχουν συνειδητή πεποίθηση. Είμαστε μαζί τους και μας «νιώθουν» υποσυνείδητα ως στήριξη στον αγώνα για τη χειραφέτησή τους. Είμαστε αναρχικοί, είμαστε κι εμείς παιδιά τους, μα και η αυθεντική φωνή τους.

Τέμπη: Προτάσεις

5. Επειδή η συγκέντρωση δεν είναι μια δική μας συγκέντρωση, την ευθύνη αναλαμβάνουν οι συγγενείς που είναι και οι διοργανωτές. Αυτοί διαμορφώνουν τακτικά, το λόγο και το πνεύμα της συγκέντρωσης, κι εμείς οφείλουμε να σεβαστούμε τις αποφάσεις τους προτάσσοντας με την ευκαιρία μέσα στο πλήθος τις δικές μας αλήθειες. Να πούμε δηλαδή γιατί δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει κράτος δικαίου, να δείξουμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση ο αγώνας τους στη βάση της αμφισβήτησης της καθεστωτικής εξουσίας, και να χαρούμε μαζί τους την αδιαμεσολάβητη έγερσή μας από τους καναπέδες.

6. Οφείλουμε λοιπόν το σεβασμό και την κατανόηση των αιτημάτων του μεγάλου πλήθους της συγκέντρωσης, πράγμα που διαμορφώνει μια στάση στο πεδίο στην περίπτωση που δεν υπάρξει πρόκληση. Ειρηνική συμμετοχή και διακριτική παρουσία. Η απρόκλητη επίθεση των πραιτωριανών του καθεστώτος, συνιστά από μόνη της μια πρώτη «νίκη».

7. Στην περίπτωση απρόκλητης επίθεσης απαιτείται εγκράτεια και σωστή αμυντική στάση. Αυτή απαιτεί συνακόλουθα πρόληψη και ετοιμότητα, στη λογική της αυτοάμυνας της συγκέντρωσης από τις επιτιθέμενες μονάδες καταστολής. Ο στόχος είναι η αξιοπρεπής διασφάλιση της παρουσίας του κόσμου στο δρόμο και η αποκλιμάκωση των όποιων πρώτων διενέξεων.

Τέμπη: Η περιφρούρηση

8. Σε περίπτωση κλιμάκωσης, ας είμαστε έτοιμοι να περιφρουρήσουμε με αξιοπρέπεια το χώρο και τις οικογένειες που διαδηλώνουν, επιδιώκοντας την αποκλιμάκωση. Αλυσίδες περιφρούρησης και συντεταγμένη υποχώρηση. Δεν είναι πολλά και είναι απλά.

9. Είμαστε αναρχικοί κι έχουμε πολλά να κάνουμε για να αγαπήσει η κοινωνία τις αλήθειες μας. Μην ανησυχείτε. Όταν αγαπήσει η κοινωνία τις αλήθειες μας σίγουρα «οι άλλοι» δεν θα έχουν τρύπα να κρυφτούν. Και για να αγαπήσει η κοινωνία τις αλήθειες μας, σίγουρα πρώτα θα πρέπει να την καταλάβουμε, να την ακούσουμε, όσο οπισθοδρομική κι αν μας φαίνεται και μετά να μας αγκαλιάσει, σχηματίζοντας ένα εξεγερμένο ανυπόταχτο υποκείμενο, που ανεξέλεγκτα θα διατρέξει προελαύνοντας τα λιβάδια της κοινωνικής επανάστασης και ανατροπής.

10. Κάθε δικός μας πολιτικός αγώνας, για να καταφέρει να επιτύχει όμορφες και μεγάλες μαζικές εξεγέρσεις απαιτεί προεργασία χρόνων μέσα στην κοινωνία. Δεν έρχονται ευκαιριακά, δεν βασίζονται στη περίσταση. Ας πάψουμε να καταχρόμαστε την περίσταση για να ικανοποιήσουμε το εγκλωβισμένο μας φαντασιακό. Είναι πολύ ευκολάκι και μικρό για το μέγεθος των προταγμάτων που εκπροσωπούμε. Ας την διαβάζουμε και ας την αφουγκραστούμε πριν δράσουμε.

Τέμπη: Η κλιμάκωση

Στη συγκέντρωση για τα Τέμπη, οφείλουμε να είμαστε στιβαροί μα και διακριτικοί. Αξιοπρεπείς στο δρόμο όταν χρειαστεί μα και χαμένοι μέσα στο ειρηνικό πλήθος όσο χρειάζεται για να βγει ειρηνικά η συγκέντρωση. Έτσι όπως τη σκέφτονται οι συγγενείς διοργανωτές. Με αυτό τον τρόπο θα αφήσουμε τον κοινωνικό παράγοντα να κλιμακώσει τον αγώνα του με «τον τρόπο του».

Το καθεστώς θα αποκαλύπτεται κάθε μέρα, θα απαξιώνεται όλο και περισσότερο και θα τρέφει την κοινωνική οργή εναντίον του. Ας την αφήσουμε να φουντώσει κι άλλο, ώστε να εκφραστεί αδιαμεσολάβητα ακόμα και για τους δικούς μας λόγους στο άμεσα ερχόμενο μέλλον.»

 

Διαβάστε τα άρθρα πολιτικής ανάλυσης

Νέο κίνημα;

Τέμπη-πέντε παρατηρήσεις

Δυστύχημα στα Τέμπη

Ο κόκκινος δάσκαλος



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα». Το 1989 άρχισε να αρθρογραφεί και το 1990 ξεκίνησε να γράφει κριτικές κινηματογράφου. Το 1992 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της οποίας έχει διατελέσει Πρόεδρος, και της FIPRESCI. Το 1994 έγινε μέλος του «Μικρό» (Σωματείο για την ταινία μικρού μήκους), στο οποίο ήταν Πρόεδρος για δύο θητείες. Το 2000 ξεκίνησε να διδάσκει σε σεμινάρια κινηματογράφου στην Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), στο «Μικρό», στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Μουσείο Κινηματογράφου, στο Μικρό Πολυτεχνείο, στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου, στο δικό του χώρο και σε συνεργασία με τη filmfabrik Productions, στη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει κινηματογράφο μέχρι σήμερα στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι Fabula, το οποίο διευθύνει. Συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι της FIPRESCI, στην Κωνσταντινούπολη και στη Φιλιππούπολη με θέμα τον βαλκανικό κινηματογράφο. Συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας και σε Φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Εργαστηρίου Almakalma, το οποία ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο (Performance). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Εξόρμηση, στην οποία ήταν υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος, στην Αθηναϊκή, στη Νίκη, στο Μανδραγόρα, στην Ουτοπία, στη Σύγχρονη Εκπαίδευση, στον κατάλογο του Φεστιβάλ της Λάρισας, στη Γραφή, στο Κ.ΛΠ., στο Ριζοσπάστη και στο Αλμανάκ της ΠΕΚΚ. Ίδρυσε το περιοδικό «αντι-Κινηματογράφος», στο οποίο ήταν διευθυντής σύνταξης, το 1992, το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία», στο οποίο ήταν διευθυντής, το 2000. Επιμελήθηκε και συνπαρουσίασε, μαζί με τον Κώστα Σταματόπουλο, την εκπομπή «Cineπλάνο», στο 902TV, από το 2008 έως το 2009. Ήταν υπεύθυνος για τους διαδικτυακούς τόπους www.cinemainfo.gr και www.theaterinfo.gr. Ίδρυσε και διεύθυνε το greeceactuality.wordpress.com. και τώρα διευθύνει και αρθρογραφεί στα www.filmandtheater.gr και www.thessalonikinfo.gr. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Jean Mitry, «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», έχει γράψει τα βιβλία «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, το 2006, «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών (σειρά νεανική Βιβλιοθήκη) και «Κώστας Φέρρης», εκδ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως το Αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο, το 2002, την Εβδομάδα Κλασικού Ιαπωνικού Κινηματογράφου και την Εβδομάδα Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το 2002, ως μέλος της Π.Ε.Κ.Κ. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Νέων Δημιουργών, στο Ε.Κ.Θ., στη Θεσσαλονίκη, και ιδρυτής της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris, η οποία δραστηριοποιείται πλέον στη Θεσσαλονίκη. Διευθύνει το Αφηγηματικό Εργαστήριο Fabula, που ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο. Έχει σκηνοθετήσει τρείς ταινίες μικρού μήκους, οι δύο πτυχιακές για το Master στο πανεπιστήμιο Middlesex, και την ταινία-ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας». ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ «Μέσα από τις βιτρίνες», 8΄, 2009, σκηνοθεσία «Nafasz», 7΄, 2009, σκηνοθεσία «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας», 50΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Στιγμή απολιθωμένη», 31΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Η τελευταία λατέρνα», 6΄, 2010, σεναριακή επιμέλεια «Το κλειδί της επιστροφής», 13΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Το συρματόπλεγμα», 19΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Στο Τσινάρι», 7΄, 2017, σκηνοθεσία «Sotos, ζωγράφος αει…πράγμων», 2020, 97΄, σκηνοθεσία-φωτογραφία ΒΙΒΛΙΑ «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», του Jean Mitry, μετάφραση, εκδ. Entracte και Σύγχρονη Εκπαίδευση, Αθήνα, 2001 «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών, Αθήνα, 2004 «Κώστας Φέρρης», εκδ. Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Αθήνα 2004 «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, Τρίπολη, 2006


Copyritght 2022 Thessalonikinfo / All rights reserved