ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 4ου THESSALONIKI FOOD FESTIVAL

O Γαστρονομικός Οδηγός της Θεσσαλονίκης «Thessaloniki-FoodStories» παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου του 4ου THESSALONIKIFOODFESTIVAL.

Στο ρόλο της γαστρονομίας ως ενός ακόμη πυλώνα για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου, Σπύρος Πέγκας, τονίζοντας ότι η πόλη είναι γνωστή για το καλό της φαγητό σε όλη την Ελλάδα και συμπλήρωσε: «Με την έκδοση του δίγλωσσου Γαστρονομικού Οδηγού επιδιώκουμε να προβληθεί η Θεσσαλονίκη ως πόλη του ποιοτικού φαγητού και να αναδείξουμε την ανά τους αιώνες γαστρονομική κουλτούρα της, που κατέληξε στο σημερινό ιδιαίτερο χαρμάνι της. Στόχος μας είναι ο Γαστρονομικός Οδηγός να παρουσιαστεί σύντομα σε  χώρες  και πόλεις, που αποτελούν τουριστικές αγορές, όπως έχει προγραμματιστεί να γίνει στα τέλη του μήνα στο Βελιγράδι, ενώ σχεδιάζονται ανάλογες προωθητικές δράσεις, μέσω ομάδων και ατόμων από τη Θεσσαλονίκη, που δραστηριοποιούνται σε χώρους εστίασης στο Μόντρεαλ, στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο».

Ο Σπύρος Πέγκας αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις του 4ου THESSALONIKIFOODFESTIVAL, το πρόγραμμα των οποίων ξεκίνησε με την επιτυχημένη δράση παρασκευής ενός μεγάλου κουλουριού, που περικύκλωσε το Λευκό Πύργο και οι οποίες θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Η σεφ και συγγραφέας του Γαστρονομικού Οδηγού, Κική Εμμανουηλίδου,  εκτίμησε ότι σε κανένα άλλο σημείο της Ελλάδας δεν συναντούμε τόσες πολλές και διαφορετικές γεύσεις, συνδυασμένες στο ίδιο τραπέζι. Αναλύοντας το γαστρονομικό προφίλ της πόλης, όπως αποτυπώνεται στις σελίδες του Οδηγού, αναφέρθηκε στο κουλούρι Θεσσαλονίκης, στον τραχανά που καθιερώθηκε ως γκουρμέ πρωινό σε καλά ξενοδοχεία, στη μπουγάτσα την οποία σερβίρουν περίπου 1.000 μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη, στους λουκουμάδες, στα τρίγωνα Πανοράματος, στα πιροσκί που έφεραν οι πρόσφυγες από τον Πόντο, στα ντολμαδάκια γιαλαντζί από τη Μικρά Ασία, στο μαντί, στον πατσά, στους λαχαντολμάδες, στο μυδοπίλαφο, στις «παντρεμένες σαρδέλες» και στα αυγά Hamminados, μια ιδιαίτερη συνταγή που έφεραν οι Εβραίοι Σεφαραδίτες, το 1492, στη Θεσσαλονίκη.

gastronomikos odigos 2014 foto2

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Β.Ε. Σταύρος Καπελιώτης, ανάφερε ότι οι σπουδαστές του ΙΕΚ από τα τμήματα των σεφ  θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση για την παρασκευή των συνταγών του Γαστρονομικού Οδηγού,  ο οποίος θα μοιραστεί σε 7.500 αντίτυπα.

Όσον αφορά στο σύνολο των δράσεων του 4ου THESSALONIKIFOODFESTIVAL, το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Παρουσίαση και παρασκευή των συνταγών του Γαστρονομικού Οδηγού στο φουαγιέ του Δημαρχείου, το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014, από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ με τη συνδρομή της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

«Τα παιδιά στην κουζίνα»-Διαδραστικό πρόγραμμα σε τέσσερα δημόσια Δημοτικά σχολεία της Β΄ και Γ΄ Δημοτικής Κοινότητας, στις 8 και 9 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του οποίου επαγγελματίες σεφ και αρτοποιοί θα παρασκευάσουν μαζί με τους μαθητές το κουλούρι Θεσσαλονίκης, δείχνοντας εναλλακτικές συνταγές με φέτα, ελιές και σταφίδες.

Ημερίδα για τον αγροτουρισμό με θέμα «Η Καινοτομία ως αντίδοτο στην κρίση: Παραδείγματα από τον κλάδο τροφίμων και ποτών» σε συνεργασία με την Αγροτική Επιχειρηματικότητα – Agri Entrepreneurship, την Agropen και την Agro Design, στο πλαίσιο της PHILOXENIA.

Παρουσίαση των συνταγών του Γαστρονομικού Οδηγού σε συνεργασία με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο πλαίσιο της PHILOXENIA, το Σάββατο 15 Νοεμβρίου.

«Γνωριμία με την κουζίνα της Θεσσαλονίκης–Live experience» για μαθητές, ενήλικες και λάτρεις της γαστρονομίας, στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, από 17 έως 21 Νοεμβρίου.

Χριστουγεννιάτικη Αγορά Τοπικών Προϊόντων στο φουαγιέ του Δημαρχείου την Κυριακή 23 Νοεμβρίου, από τις 11.00 έως τις 17.00, με διάθεση τοπικών προϊόντων, σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Β. Ε. και το Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου (Σ.Ε.Π.Ι.Κ).

«Μια γλυκιά εμπειρία»: Δράσεις στο «Εργοστάσιο σοκολάτας» την Κυριακή 30 Νοεμβρίου σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Θ.- HELEXPO.

Παρουσίαση του βιβλίου  με τίτλο «Η γεύση της μνήμης-Αναμνήσεις και εξομολογήσεις ενός κριτικού εστιατορίων» του  Αλβέρτου Αρούχ, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου στο εστιατόριο «Αγιολί».

«Γειτονιές των γεύσεων και των αισθήσεων» στις παραδοσιακές τοπικές αγορές της πόλης Καπάνι και Μοδιάνο, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, με παρουσίαση της χρήσης των μπαχαρικών και των βοτάνων στην τοπική κουζίνα σε συνεργασία με τον Σ.Ε.Π.Ι.Κ. και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος.

Διανομή Χριστουγεννιάτικων τσουρεκιών στα παιδιά του Ορφανοτροφείου «Μέλισσα’» σε συνεργασία με το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου.

Φιλανθρωπικό brunch στο ξενοδοχείο «TheMetHotel», την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, με παρουσίαση του ελληνικού πρωινού του Γαστρονομικού Οδηγού. Μέρος των εσόδων της εκδήλωσης θα διατεθεί στο Σύλλογο Παιδιών με κυστική ίνωση.

Γιάννης Ιωαννίδης



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα». Το 1989 άρχισε να αρθρογραφεί και το 1990 ξεκίνησε να γράφει κριτικές κινηματογράφου. Το 1992 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της οποίας έχει διατελέσει Πρόεδρος, και της FIPRESCI. Το 1994 έγινε μέλος του «Μικρό» (Σωματείο για την ταινία μικρού μήκους), στο οποίο ήταν Πρόεδρος για δύο θητείες. Το 2000 ξεκίνησε να διδάσκει σε σεμινάρια κινηματογράφου στην Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), στο «Μικρό», στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Μουσείο Κινηματογράφου, στο Μικρό Πολυτεχνείο, στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου, στο δικό του χώρο και σε συνεργασία με τη filmfabrik Productions, στη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει κινηματογράφο μέχρι σήμερα στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι Fabula, το οποίο διευθύνει. Συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι της FIPRESCI, στην Κωνσταντινούπολη και στη Φιλιππούπολη με θέμα τον βαλκανικό κινηματογράφο. Συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας και σε Φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Εργαστηρίου Almakalma, το οποία ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο (Performance). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Εξόρμηση, στην οποία ήταν υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος, στην Αθηναϊκή, στη Νίκη, στο Μανδραγόρα, στην Ουτοπία, στη Σύγχρονη Εκπαίδευση, στον κατάλογο του Φεστιβάλ της Λάρισας, στη Γραφή, στο Κ.ΛΠ., στο Ριζοσπάστη και στο Αλμανάκ της ΠΕΚΚ. Ίδρυσε το περιοδικό «αντι-Κινηματογράφος», στο οποίο ήταν διευθυντής σύνταξης, το 1992, το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία», στο οποίο ήταν διευθυντής, το 2000. Επιμελήθηκε και συνπαρουσίασε, μαζί με τον Κώστα Σταματόπουλο, την εκπομπή «Cineπλάνο», στο 902TV, από το 2008 έως το 2009. Ήταν υπεύθυνος για τους διαδικτυακούς τόπους www.cinemainfo.gr και www.theaterinfo.gr. Ίδρυσε και διεύθυνε το greeceactuality.wordpress.com. και τώρα διευθύνει και αρθρογραφεί στα www.filmandtheater.gr και www.thessalonikinfo.gr. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Jean Mitry, «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», έχει γράψει τα βιβλία «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, το 2006, «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών (σειρά νεανική Βιβλιοθήκη) και «Κώστας Φέρρης», εκδ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως το Αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο, το 2002, την Εβδομάδα Κλασικού Ιαπωνικού Κινηματογράφου και την Εβδομάδα Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το 2002, ως μέλος της Π.Ε.Κ.Κ. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Νέων Δημιουργών, στο Ε.Κ.Θ., στη Θεσσαλονίκη, και ιδρυτής της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris, η οποία δραστηριοποιείται πλέον στη Θεσσαλονίκη. Διευθύνει το Αφηγηματικό Εργαστήριο Fabula, που ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο. Έχει σκηνοθετήσει τρείς ταινίες μικρού μήκους, οι δύο πτυχιακές για το Master στο πανεπιστήμιο Middlesex, και την ταινία-ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας». ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ «Μέσα από τις βιτρίνες», 8΄, 2009, σκηνοθεσία «Nafasz», 7΄, 2009, σκηνοθεσία «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας», 50΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Στιγμή απολιθωμένη», 31΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Η τελευταία λατέρνα», 6΄, 2010, σεναριακή επιμέλεια «Το κλειδί της επιστροφής», 13΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Το συρματόπλεγμα», 19΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Στο Τσινάρι», 7΄, 2017, σκηνοθεσία «Sotos, ζωγράφος αει…πράγμων», 2020, 97΄, σκηνοθεσία-φωτογραφία ΒΙΒΛΙΑ «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», του Jean Mitry, μετάφραση, εκδ. Entracte και Σύγχρονη Εκπαίδευση, Αθήνα, 2001 «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών, Αθήνα, 2004 «Κώστας Φέρρης», εκδ. Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Αθήνα 2004 «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, Τρίπολη, 2006


Copyritght 2022 Thessalonikinfo / All rights reserved