ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ
Video channel: γράφει ο Γιάννης Ιωαννίδης
Στις 26 Οκτωβρίου 2016, η δημοφιλής εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Vine ανακοίνωσε ότι η μητρική της εταιρεία, Twitter, θα κλείσει οριστικά την εφαρμογή. Παρόλο που η δημοτικότητα του Vine άρχισε να μειώνεται στο τελευταίο έτος της, η ανακοίνωση ήρθε ως έκπληξη για πολλούς χρήστες της εφαρμογής .
Video channel: Πρόωρος τερματισμός
Πολλοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο στην απόφαση του Twitter να κλείσει το Vine. Μεταξύ των πολλών λόγων που συνέβαλαν στον πρόωρο τερματισμό της εφαρμογής ήταν μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των κορυφαίων αστέρων του Vine και της δημιουργικής ομάδας της πλατφόρμας.
Ενώ οι αστέρες της εφαρμογής προέβαλαν σημαντικά υψηλές οικονομικές απαιτήσεις, η παρέμβαση, που μεταμφιέστηκε σε συνάντηση, εξακολουθούσε να αποτελεί σύμβολο για ένα μεγαλύτερο πρόβλημα -το Vine είχε χάσει την επαφή με τους χρήστες του.
Video channel: Η χρήση
Παρόλο που η πλατφόρμα βίντεο των 6 δευτερολέπτων έπαιξε κρίσιμο ρόλο στο ξεκίνημα της καριέρας πολλών από τους σημερινούς αστέρες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι ίδιοι οι αστέρες διαπίστωσαν ότι δεν είχαν πλέον χρήση της πλατφόρμας και μετέφεραν τα βίντεό τους σε άλλες πλατφόρμες όπως το Youtube.
Το Youtube χρειάστηκε να λάβει δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο αλγόριθμός του δίνει προτεραιότητα στα βίντεο που βρίσκονται σε τάση. Οι αντιδράσεις από το περιεχόμενο διαφόρων αστέρων του Youtube το έχουν οδηγήσει να προτιμά να κάνει ασφαλέστερα εταιρικά βίντεο αντί του πρωτότυπου περιεχομένου των αστέρων του Youtube.
Video channel: Η προκατάληψη
Ο influencer του Youtube Μιχάλης Φιλίππου (γνωστός από το κανάλι του στο Youtube RackaRacka) παραπονέθηκε τον Απρίλιο του 2019 ότι το Youtube γίνεται τόσο προκατειλημμένο έναντι των δημιουργών πρωτότυπου περιεχομένου που οι influencers ίσως χρειαστεί να κάνουν μαζική έξοδο σε μια νέα πλατφόρμα, όπως έκαναν οι αστέρες του Vine το 2016.
Η φαινομενική τάση του Youtube να μην ευνοεί τους δημιουργούς περιεχομένου είναι καλά τεκμηριωμένη και, κατά κάποιο τρόπο, δικαιολογημένη. Ο λογαριασμός Coffee Break του Youtube διαπίστωσε ότι οι δημιουργοί του Youtube χρειάζονταν σχεδόν 11 εκατομμύρια προβολές για να προκριθούν στην ενότητα τάσεων του YouTube, ενώ ένα βίντεο από έναν λογαριασμό όπως το Late Night with Jimmy Fallon χρειαζόταν μόνο περίπου 500.000 προβολές για την ίδια πρόκριση.
Αυτό δείχνει ότι, ενώ μπορεί να μην είναι σκόπιμο, ο αλγόριθμος του Youtube επιβραβεύει τους εταιρικούς λογαριασμούς με virality πολύ περισσότερο από ό,τι επιβραβεύει τους λογαριασμούς επιρροής.
Video channel:Αντιπαραθέσεις
Αυτή η προτίμηση προς την προώθηση πιο παραδοσιακών λογαριασμών μέσων ενημέρωσης δεν είναι χωρίς δικαιολογία. Οι αντιπαραθέσεις ακολουθούν τους δημιουργούς του Youtube από τότε που ξεκίνησε το 2005.
Μία από τις πρώτες διασημότητες του Youtube, η Jessica Lee Rose (γνωστή στο διαδίκτυο ως «lonelygirl15»), προκάλεσε διαμάχη όταν οι θαυμαστές ανακάλυψαν ότι τα διαδικτυακά της vlogs ήταν ψεύτικα: η 16χρονη διασημότητα του διαδικτύου υποδυόταν μια 19χρονη ηθοποιό.
Το 2017, ο κορυφαίος vlogger του Youtube «PewDiePie» κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό αφού η Wall Street Journal ανέφερε ότι αρκετά από τα βίντεο του περιείχαν αντισημιτικά αστεία και ναζιστικές εικόνες.
Ενώ ο Felix Kjellberg, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το του λογαριασμού PewDiePie, αρνήθηκε τις αντισημιτικές πεποιθήσεις, έχασε τη σειρά του στο YouTube Scare PewDiePie καθώς και το συμβόλαιό του με τα Maker Studios που ανήκουν στην Disney.