Home? το μικρό-μικρό σπίτι» στη Θεσσαλονίκη
Ή αλλιώς… πού θα ήθελες να ζεις; Ποιος είναι ο χώρος των ονείρων σου; Πού αισθάνεσαι άνετα; Πού θέλεις να δέχεσαι τους φίλους σου;
Και οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις δημιούργησαν το πρότζεκτ Home? το μικρό-μικρό σπίτι. Πρόκειται για μια εικαστική εγκατάσταση της ομάδας Εν Δυνάμει, η οποία έγινε πανελληνίως γνωστή από την παράσταση Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή Πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα. Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε το 2008, αποτελείται από καλλιτέχνες, είτε με δυνητικές ικανότητες είτε χωρίς αυτές, και έχει ως στόχο της να αναπτύξει τις κοινωνικές και καλλιτεχνικές προσωπικότητες των ισοτίμων μελών της. Δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, ανάλογα με το τι θα κεντρίσει το ενδιαφέρον της: μουσική, θέατρο και installations, όπως εν προκειμένω το Home? το μικρό-μικρό σπίτι.
Η σκηνογράφος Μαρία Καβαλιώτη παρουσιάζει τη δημιουργική διαδικασία: «Ξεκινήσαμε κάνοντας συνεντεύξεις με τα μέλη της ομάδας, δουλεύοντας λεπτομερώς μαζί τους σε θεωρητικό (του τύπου «θέλω να ζω στο φεγγάρι») και σε πρακτικό επίπεδο (επί παραδείγματι, να διαλέξουν από το χρωματολόγιο την απόχρωση του δωματίου τους). Δημιουργήσαμε τις μακέτες των δωματίων και στη συνέχεια κάνουμε πιστή εφαρμογή τους σε πραγματικό χώρο -τον ίδιο για το εκάστοτε μέλος. Κατόπιν το μέλος της ομάδας κινηματογραφείται σε τρισδιάστατο βίντεο την πρώτη φορά που έρχεται σε επαφή με το δωμάτιό του. Παράλληλα δημιουργούνται φωτογραφίες και βίντεο των συμμετεχόντων με τη ζωή μέσα στο δωμάτιό τους». Εκτός από αυτό όμως, «η ομάδα επισκέφθηκε πάνω από 50 σπίτια επί τρεις βδομάδες και κατέγραψε λεπτομέρειες των σπιτιών αυτών. Οι φωτογραφίες και τα αντικείμενα από τα σπίτια θα συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση που ετοιμάζουμε».
Και πώς θα παρουσιαστεί όλο το πρότζεκτ στο Μουσείο; Ο έτερος σκηνογράφος Ρίτσαρντ Άντονι εξηγεί: «Στην έκθεση θα υπάρχουν δυο διαφορετικά κομμάτια. Το ένα θα είναι ένα video room, με υλικό από τα 10 πρώτα δωμάτια, όπου το κάθε μέλος της ομάδας θα βρίσκεται σε αυτά και μόνο του και με άλλα άτομα. Το άλλο θα είναι τα δέκα ξεχωριστά δωμάτια σε stereoscopic 3d video, όπου το άτομο θα είναι μόνο του και θα είναι σαν να το βλέπει κανείς μέσα από κλειδαρότρυπα». «Εκτός από όλα αυτά», προσθέτει η Μαρία, «θα υπάρχουν οι μακέτες της δεύτερης δεκάδας δωματίων που ετοιμάζουμε, οι φωτογραφίες του προσωπικού χώρου όσων μας δέχτηκαν στα σπίτια τους και ένας αριθμός δωματίων, τα οποία θα κατασκευαστούν ειδικά για το μουσείο σε κανονικό μέγεθος και με τα οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να έχει αλληλεπίδραση».
Το Home? το μικρό-μικρό σπίτι στην τελική, δεν είναι ένα απλό installation. Η Μαρία λέει: «για μένα είναι ουσιαστικά μια διερεύνηση του εαυτού μου υπό μια μεγαλύτερη ελευθερία από αυτή που μπορώ να έχω σε δεδομένες κοινωνικές συνθήκες. Είναι αυτό που υπάρχει βαθιά μέσα στην καρδιά μου, η κοινωνία που εγώ θα ήθελα να φτιάξω. Όταν καλούμαι να ανακαλύψω που θα ήθελα να ζω, ανακαλύπτω ένα μεγάλο μέρος του εαυτού μου και των επιλογών μου στη ζωή εν γένει. Φτιάχνω τον προσωπικό μου χώρο άσχετα με τους οικονομικούς και κοινωνικούς περιορισμούς-τους οποίους μπορώ να τους γκρεμίσω». Και ο Richardσυμπληρώνει: «Ή τουλάχιστον αν δεν καταφέρω να τους γκρεμίσω, να τους αντιλαμβάνομαι περισσότερο. Οι πιο πολλοί από εμάς ούτε καν αντιλαμβάνονται τι θέλουν και για ποιους λόγους το θέλουν. Για αυτόν ακριβώς το λόγο οι ερωτήσεις που θέτουμε καταλήγουν σε εντελώς προσωπικές απαντήσεις. Χρησιμοποιούμε την τέχνη ως εργαλείο για να εξερευνήσουμε σε βάθος το θέμα. Η έννοια «σπίτι» μπορεί να είναι το ίδρυμα, η κοινωνία, ο προσωπικός μας χώρος, ο χώρος όπου υπάρχουμε. Αυτό το πρότζεκτ, όπου ασχολούμαστε με τον προσωπικό χώρο, αποτελεί για μένα μια πλατφόρμα για να απαντήσω σε δικά μου ερωτήματα. Δεν δίνουμε απαντήσεις, δεν προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις. Απλά θέτουμε ένα εργαλείο για να κάνει ο καθένας στον εαυτό του τις ερωτήσεις».
Η εικαστική εγκατάσταση Home? το μικρό-μικρό σπίτι, το πρώτο μέρος των δράσεων της ομάδας «Εν δυνάμει», θα βρίσκεται στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ από τις 29 Ιανουαρίου ως και τις 8 Φεβρουαρίου. Η καμπάνια της στο Indiegogo, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα της έκθεσης και του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού για τη λειτουργία και την υλοποίηση του πρότζεκτ, καθώς και για την οργάνωση μελλοντικών σχετικών με αυτό δραστηριοτήτων, βρίσκεται εδώ. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς να βρεις στη σελίδα της στο Facebook και στο λογαριασμό της στο Twitter.
Μαριάννα Βασιλείου