ΔΕΣΜΙΟΙ ΤΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Σε μία παρατεταμένη περίοδο, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζει να μάχεται για κορυφαία ζητήματα και για την ενίσχυση του ρόλου της υπέρ της κοινωνίας, και ενώ θα περίμενε κανείς ο διάλογος εντός των Δημοτικών Συμβουλίων να είναι νηφάλιος, από όλες τις πλευρές, προκειμένου να είναι εποικοδομητικός, κάποιοι επιμένουν με τη στάση τους να υπενθυμίζουν ότι οι… παραδοξότητες δεν μπορούν να εξαλειφθούν.
Αυτό καταγράφηκε τελευταία σε τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις του Δ.Σ., στο οποίο συζητήθηκαν δύο κρίσιμα θέματα, της αστυνόμευσης και της ασφάλειας των εργαζομένων, με αφορμή την «ένοπλη επίθεση» στο ΚΕΠ Συκεών, και την επέκταση του προγράμματος REACT, για τη φιλοξενία προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, υπό την πλήρη χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Σε ότι αφορά στο θέμα της ασφάλειας, που ετέθη ως έκτακτο από το Σωματείο εργαζομένων, δυστυχώς μόνο αυτό δε συζητήθηκε. Σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση προτίμησε επί τετράωρο να παρασυρθεί από ανακριβείς, ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές εργαζόμενης, περί δήθεν υποχρέωσής της από αντιδήμαρχο να προβεί σε «παράνομη και άτυπη» ενέργεια κατά την άσκηση των καθηκόντων της, και οι πάντες να γίνουμε μάρτυρες ενός απίθανου διαγκωνισμού, λαϊκισμού και δήθεν ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Και ενώ η ένταση κορυφωνόταν και ξέφευγε από κάθε όριο δεοντολογίας, οι της αντιπολίτευσης επέμεναν στο θέμα αφιερώνοντας ελάχιστα δευτερόλεπτα στον κυρίαρχο της ασφάλειας, δυστυχώς και με ευθύνη των εκπροσώπων του Σωματείου, που παρατηρούσαν αμήχανα και ένοχα την εξέλιξη.
Πως, άλλωστε, θα μπορούσαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου να επιδείξουν διαφορετική και πιο υπεύθυνη στάση απέναντι στο θέμα όταν δύο ή τρεις μέρες νωρίτερα εκδόθηκε ανακοίνωση-καταγγελία με ανυπόστατες αναφορές; Από το προεδρείο του Δ.Σ. του Σωματείου των εργαζομένων θα περίμενε κανείς περισσότερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα γιατί τέτοια θέματα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για άλλες σκοπιμότητες.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δε θίγονται στην ανακοίνωση θέματα αστυνόμευσης, τα οποία η διοίκηση του Δήμου και ειδικά ο Δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης διεκδικεί εδώ και χρόνια από την πολιτεία, με τεράστια ευθύνη και αγωνιστικότητα.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, καθ’όλη τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, δεν είδαμε και δεν ακούσαμε ποτέ το προεδρείο του Σωματείου των εργαζομένων να συνδράμει στον αγώνα του Δήμου για περισσότερη ασφάλεια. Ακόμη και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν κλήθηκαν από τη διοίκηση του Δήμου, ουδεμία εξήγηση δόθηκε από τους παριστάμενους συνδικαλιστές για το τι εννοούν όταν μιλούν για την ανάγκη φύλαξης των εργαζομένων.
Δυστυχώς, για τους εμπνευστές-συντάκτες και της νέας ανακοίνωσης-καταγγελίας, επιβεβαιώθηκε ότι η άγνοια είναι ίδιον γνώρισμα των «επιφανών» συνδικαλιστών στο Δήμο μας. Είναι τόσο κενή ουσιαστικού περιεχομένου που το μόνο που υποδηλώνει είναι η άγνοια των συγγραφέων της για βασικά θέματα λειτουργίας των ΟΤΑ και του Δήμου μας. Και εν κατακλείδι, επί της ουσίας του προβλήματος, εξακολουθούν να μην αρθρώνουν λέξη για το μείζον θέμα της έλλειψης αστυνόμευσης και της αύξησης της εγκληματικότητας. Ίσως κάποτε το αποφασίσουν…
Ίσως κάποτε (σύντομα, θέλουμε να ελπίζουμε) και οι της αντιπολίτευσης αντιληφθούν ότι ο λαϊκισμός και η εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην κοινωνία.
Ήξεις αφήξεις…
Μέσα σε αυτό το κλίμα της… παραδοξότητας και η επαμφοτερίζουσα στάση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ηλία Ζάχαρη, που με… «ήξεις αφήξεις» προσεγγίζει το θέμα της φιλοξενίας των προσφύγων σε διαμερίσματα, στο πλαίσιο του προγράμματος REACT, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Σε πρόσφατη συζήτηση του θέματος παράτασης του προγράμματος, ο επικεφαλής της «Κοινωνικής Συνεργασίας» ζήτησε να μη συνεχισθεί το πρόγραμμα αν πρόκειται να αυξηθεί ο αριθμός των διαμερισμάτων , όπως είπε, την ώρα που η εισήγηση του θέματος ήταν σαφέστατη και έκανε λόγο για συνέχιση του υφιστάμενου προγράμματος. Επανέλαβε, δε, την ερώτηση στη διοίκηση του Δήμου για το εάν συμμετέχει στο κόστος λειτουργίας του, , ενώ είναι παγκοίνως γνωστό ότι το έργο χρηματοδοτείται πλήρως από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την Ε.Ε.
Αυτό, όμως, που για μία ακόμα φορά προσπάθησε να… αποφύγει, να καταθέσει δηλαδή τις πραγματικές θέσεις για το προσφυγικό θέμα, το έκανε σύμβουλος της παράταξής του. Και μάλιστα με μία… τολμηρή τοποθέτηση, υποστηρίζοντας ότι «κακώς τους κρατάμε (τους πρόσφυγες) εδώ» και ότι «δε θέλουμε τέτοια προγράμματα». Ποια είναι, άραγε, η θέση των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων της παράταξης;
Απέναντι σε αυτές τις ξενοφοβικές, διχαστικές και ρατσιστικές φωνές, η στάση της διοίκησης του Δήμου είναι σταθερή και η μόνη που απαντά στο πρόβλημα και ως τέτοια δικαιώνεται. Η πρόταση του δημάρχου, Σίμου Δανιηλίδη, για αύξηση του αριθμού των διαμερισμάτων σε 1.000, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος που συμμετέχουν επίσης οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Θέρμης και Καλαμαριάς, παραμένει στην ατζέντα της συζήτησης, έχοντας αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του, τουλάχιστον σε επίπεδο ανθρωπισμού.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Εκτός των τειχών», του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, τ. 157, Φεβρουάριος 2020, σ. 55.