ΘΕΑΤΡΟ «ΕΤΑΙΡΟΤΗΤΑ»
Ένας ετερόκλητος τόπος συνάντησης
Συνέντευξη στην Έλσα Σπυριδοπούλου
Χρόνια τώρα, ο αριθμός 12 στο δρομάκι της οδού Χριστοπούλου ήταν ταυτοποιημένος για τους θεατρόφιλους με το υπόγειο της ομάδας «Ακτίς Αελίου». Επόμενο ήταν η είδηση περί αναστολής της δραστηριότητας της ομάδας να προκαλέσει στενάχωρα συναισθήματα σε όσους χρόνια παρακολουθούσαν τη μεγάλη προσπάθεια αυτής της ομάδας να πορεύεται αξιοπρεπέστατα, χωρίς εκπτώσεις, παρά τα μεγάλα προβλήματα.
Δεν πέρασε ωστόσο πολύς καιρός και ο Θωμάς Βελισσάρης, από τα βασικά παλαιά μέλη της Ακτίς Αελίου, ανακοίνωνε ότι στον ίδιο χώρο, στο ίδιο νούμερο, «γεννιέται» το θέατρο «Εταιρότητα». Και αυτό το «αι» με το οποίο γράφεται η λέξη, δίνει και το στίγμα της ομάδας: στοχεύει στη διαφορετικότητα.
Αλήθεια, ήταν η κρίση που οδήγησε στην αλλαγή σελίδας ή και η ανάγκη για κάτι διαφορετικό, κάτι άλλο, ένα βήμα παρακάτω;
Η λύση της εταιρείας Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» δεν ήταν αποτέλεσμα της κρίσης (γενικότερης ή ειδικότερης) αλλά το κλείσιμο ενός κύκλου, περισσότερο στο επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού που αποτέλεσε και τον πρώτο πυρήνα του Θεάτρου Ακτίς Αελίου. Κατά τα άλλα, το καλλιτεχνικό στοίχημα παραμένει το ίδιο.
Πού παραπέμπει ο τίτλος «Εταιρότητα»;
Η έννοια της ετερότητας, με αφορμή μια γενικότερη κρίση ηθική και υπαρξιακή, το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα. Το Θέατρο «Εταιρότητα» ξεκινάει με τη φιλοδοξία να δημιουργήσει μία ομάδα (εξ ου και η «λοξή» γραφή, με «αι»), εστιάζοντας κυρίως στη διαφορετικότητα.
Ποιος είναι ο πυρήνας της νέας ομάδας;
Καταρχάς την ευθύνη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης μοιραζόμαστε από κοινού με τον Νίκο Σακαλίδη. Από κει και πέρα, ο πυρήνας της καινούριας της ομάδας είναι όλοι οι άνθρωποι που παίρνουν μέρος στην παράσταση «Λυσιστράτη. Μία δολιοφθορά», είτε επί είτε εκτός σκηνής, και με τους οποίους θα συνεχίσουμε και στην επόμενη παραγωγή.
Αυτή η παράσταση θα είναι και το πρώτο άμεσο βήμα;
Ναι. Ξεκινάμε τον Γενάρη με τη «Λυσιστράτη» και επόμενο βήμα θα είναι το άπαιχτο μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έργο του Χάουαρντ Μπάρκερ «12 Encounters with a Prodigy», σε μετάφραση της Έλσης Σακελλαρίδου και σκηνοθεσία του Νίκου Σακαλίδη. Πέραν των παραστάσεων, όμως, στο χώρο λειτουργεί Θεατρικό Εργαστήρι και διοργανώνονται Σεμινάρια (ήδη από το Νοέμβριο έχει ξεκινήσει ένα με θέμα τα «7 θανάσιμα αμαρτήματα»). Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα εγκαινιάσαμε τις Ανοιχτές Πρόβες, όπου ο θίασος προσκαλεί κάποιον ειδήμονα για να συζητήσει ένα κομβικό θέμα για την παράσταση που προετοιμάζεται, και η συζήτηση αυτή είναι ανοιχτή στο κοινό, ενώ στο χώρο έγινε και παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σταύρου Ζαφειρίου. Γενικότερα, θέλουμε το υπόγειο να είναι τόπος συνάντησης, ανοιχτός και ετερόκλητος.
Δίνει η Θεσσαλονίκη (εν μέσω κρίσης θα ξαναπώ) χώρο για τέτοιους τόπους συνάντησης;
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πολύ έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Εύχομαι όλη αυτή η πληθώρα να οδηγήσει από την πλευρά των δημιουργών σε σαφή καλλιτεχνικά σημεία αναφοράς.
ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ- ΜΙΑ ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΑ
Σε μια υπόγεια γιάφκα, στα χρόνια τα εμφυλιακά, λίγο πριν λίγο μετά, ένας θίασος γυναικών οργανώνει αντίσταση εφ’ όλης της ύλης. Ο στόχος τους ιερός: να απελευθερώσουν τον εξόριστο Έρωτα. Το όχημα αριστοφανικό: Λυσιστράτη. To τοπίο ελλαδικό: Αθήνα, Μακρόνησος, Επίδαυρος, Καστοριά, Ύψωμα 2523. Η μάχη με Θεούς, Ξένους και Τέρατα θα δοθεί, και υπό το άγρυπνο βλέμμα της Μνήμης, καθετί θα καταγραφεί.
Αυτός είναι ο πυρήνας του έργου που θα ανοίξει το «χορό» των παραστάσεων στο θέατρο «Εταιρότητα» τον Ιανουάριο του 2015. Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Θωμά Βελισσάρη, τα σκηνικά και κοστούμια της Μαρίας Μυλωνά, η μουσική του Περικλή Βραχνού, η επιμέλεια κίνησης και οι χορογραφίες των Πόλυς Βόικου και Βελισσάρη. Ο ίδιος εξάλλου υποδύεται και έναν από τους ρόλους πλάι στους Μελίνα Γαρμπή, Αθηνά Γκούμα, Ευτυχία Καβαλίκα, Μαρίνα Καζόλη, Τζίμη Κούρτη, Μαργαρίτα Κούτοβα, Κωνσταντίνα Λιάκου, Ιόλη Ραγκούση, Ελένη Σαμαντζή, Κωνσταντίνο Χατζηκυπραίο. Θέατρο «Εταιρότητα», Χριστοπούλου 12. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 229249.