Lab’Attoir
26 – 29 Μαΐου 2016
Ένα ιδιαίτερο τετραήμερο project διοργανώνει στις 26 – 29 Μαΐου 2016 στο Lab’Attoirη «Ψυχολογία-Τέχνη», με τη συμμετοχή ειδικών των ψυχοκοινωνικών επιστημών, καλλιτεχνών, θεωρητικών και θεραπευτών.
Το project«Ψυχο-Αρχιτεκτονική» βλέπει την αίσθηση του εαυτού ως ένα αρχιτεκτόνημα που δημιουργείται τόσο μέσα απ’τη συνομιλία του ψυχισμού με την τέχνη, όσο και απ’το συνδυασμό της εσωτερικότητας με το εξωτερικό πεδίο. Όσοι συμμετέχουν θα βρεθούν μαζί με τους εισηγητές σ’έναν κοινό τόπο δημιουργίας όπου θα αναπτύξουν αυτήν την αίσθηση του εαυτού μέσα απ’τις ιδιαίτερες καλλιτεχνικές πράξεις.
Στο τετραήμερο, που απευθύνεται σε απόφοιτους και φοιτητές των Τμημάτων Εικαστικών Τεχνών, των Σχολών Καλών Τεχνών, των Τμημάτων Ψυχοκοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ψυχολογία, Παιδαγωγική, Φιλοσοφία κλπ), θα υπάρχουν masterclasses, workshops και performancesγύρω από το θέμα
Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η ανθρώπινη ανάγκη για δημιουργική έκφραση, είχε από πολύ παλιά εκφραστεί με ποικίλους τρόπους: Ο στολισμός του σώματος των ανθρώπων με ουλές, τατουάζ και κοσμήματα, η ζωγραφική των σπηλαίων, η χορογραφία των πέτρινων μονόλιθων, οι ψαλμωδίες, τα μασκαρέματα, ο χορός και η αφήγηση ιστοριών σε μια ημέρα γιορτής ή σε μια συνηθισμένη συνάθροιση… Όλα αυτά έδειχναν την έννοια της διττής φύσης της ανθρώπινης ζωής: ήταν σα με το να είναι κάποιος άνθρωπος, να έχει το δικαίωμα ή την υποχρέωση να υπερβεί τα ανθρώπινα όρια του σώματος και του νου και να θεσπίσει μια άλλη διάσταση.
Η τέχνη χρησιμοποιήθηκε εξαρχής ως ένα μέσο με σκοπό την επικοινωνία αλλά και ως θεραπευτικό εργαλείο. Αυτή η εσωτερική, υπερβατική φύση του σκοπού της τέχνης στον άνθρωπο συνδέεται με την αίσθηση που έχουμε για τον εαυτό μας, επομένως καθορίζει και το ψυχικό πλαίσιο αναφοράς μας…
Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
Η σπουδαιότητα της ανθρώπινης υπόστασης, η αντίληψη που φέρουμε για τον εαυτό μας, η αίσθηση του εαυτού, έχει καλλιτεχνικές, φιλοσοφικές, ανατομικές, λειτουργικές, ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Μέσα στην πορεία του χρόνου η όμορφη, αποδεκτή, εξιδανικευμένη σχέση σώμα-εαυτός έχει αποκτήσει την εικόνα ενός οικοδομήματος αίγλης. Παρά το ότι ο ιδανικός εαυτός είναι μια ουτοπία, η διερεύνησή του θα έχει πάντα μια εξέχουσα θέση στην ανθρώπινη ιστορία.
Ζητούμενο, λοιπόν, αυτού του project είναι μια εικαστική προσέγγιση όλων αυτών (με ζωγραφική, κίνηση, γραφή, λογοτεχνία, μουσική) που θα αποτελέσει ένα στοχασμό κι ένα είδος επικοινωνίας.
Η «Ψυχο-Αρχιτεκτονική», που θα απλωθεί στο πεδίο της συνείδησης του εαυτού και της (επανα)κατασκευής του μέσω της τέχνης, είναι ένα project που συντονίζει η Μαίρη Κλιγκάτση (διευθύντρια της λογοτεχνικής πολυδραστικής πλατφόρμας litart.gr και συντονίστρια εργαστηρίων δημιουργικής γραφής).
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
2310 257070, 6970 898814.
Γιάννης Ιωαννίδης