NeoNLitic: γράφει ο Γιάννης Φραγκούλης
Η τρίτη εκδοχή της έκθεσης NeoNlitic προτείνει μία νέα, σύνθετη διεθνή πρωτοβουλία. Εμπνέεται από τρεις νεολιθικούς πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν σε τρεις διαφορετικές χώρες. Ρουμανία, Ελλάδα και Σερβία. Σε μία προσπάθεια να συνδέσει πολιτισμούς κοινής προέλευσης. Ο τελευταίος σταθμός της έκθεσης θα λάβει χώρα μεταξύ 4 και 11 Νοεμβρίου 2021, στο Bensousan Han, στη Θεσσαλονίκη.
NeoNLitic: ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Αρχαίοι πολιτισμοί, σύγχρονες τεχνικές.
Το project ξεκίνησε το 2018 από το «Wood be nice». Ένα εργαστήριο φωτογραφίας σε ξύλο, σχεδιασμού αντικειμένων και κολάζ. Επιθυμεί να ενσωματώσει αρχαία καλλιτεχνικά στοιχεία. Να αξιοποιήσει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά και την αισθητική των πρωτόγονων πολιτισμών. Χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές καλλιτεχνικής δημιουργίας και ανακυκλωμένα υλικά.
Η ομάδα του NeoNlitic ήθελε να ερμηνεύσει εκ νέου την αισθητική των πολιτισμών Cucuteni και Hamangia. Σε ένα σύγχρονο όραμα. Ξεκινώντας από την πρώτη έκδοση. Δύο χρόνια αργότερα, η εξερεύνηση της προϊστορικής δημιουργικότητας πέρασε τα σύνορα της Ρουμανίας. Στοχεύει υψηλότερα, να συνδέσει τους γειτονικούς πολιτισμούς με το υπόβαθρο ενός κοινού καλλιτεχνικού παρελθόντος. Η δεύτερη έκδοση του έργου συνέχισε την έρευνα της αισθητικής Cucuteni. Αλλά στην επικράτεια της Ουκρανίας. Εκεί όπου είναι γνωστή ως Τρίπολη. Καθώς και στον πολιτισμό της Hamangia -την ύστερη φάση, στη Βουλγαρία.
NeoNLitic: ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΠΕΔΙΟΥ
Φέτος, επίσης, το NeoNlitic θα περιλαμβάνει τεκμηρίωση πεδίου. Σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Στη Ρουμανία, τη Σερβία και την Ελλάδα. Εργαστήριο με επαγγελματίες αφιερωμένο στο ευρύ κοινό και έκθεση δρομολογίων και στις τρεις χώρες. Πηγές έμπνευσης για την τρίτη έκδοση του έργου θα είναι οι νεολιθικές κουλτούρες Vinca και Starčevo-Körös, Κοινές για τη Ρουμανία και τη Σερβία αλλά και το Σέσκλο. Ως πρόδρομος του πολιτισμού Starčevo-Körös, για την Ελλάδα.
Το NeoNlitic 3.0 συγκεντρώνει 24 καλλιτέχνες σε 3 χώρες.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην τρίτη έκδοση του project είναι οι:
Daniel Loagăr(RO), Andrei Cornea (RO), Alex Manea (RO), Jelena Petrovic (SRB). Ion Alexandru (RO), Niko (GR), Dana Catona (RO), Ana-Maria Panaitescu (RO). Dana Simion (RO), Cezar Lăzărescu (RO), Semantix (RO), Darko Trajanovic (SRB). Milorad Stajcic (SRB), Alexandru Daniel Florea (RO), Vlad Basarab (RO). Γιάννης Διδασκάλου (GR), Alma Gyovai (RO),
Gabriela Monica Tîrziu (RO). Dejan Mrdja (SRB), Γεωργία Ορφανίδου (GR), Αlexandru Răduță (RO). Valentina Savić (SRB), Valentin Soare (RO) και Radomirka Siljanoski (SRB).
NeoNLitic: ΜΙΚΤΑ ΜΕΣΑ
Οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν έργα μικτών μέσων. Εγκαταστάσεις φωτισμού, γλυπτά από ξύλο, ρητίνη και μέταλλο. Πίνακες, κεραμικά και υφασμάτινα αντικείμενα, κινούμενο σχέδιο και βιντεο-χαρτογράφηση. Όλες οι δημιουργίες εμπνευσμένες από τα αισθητικά μοτίβα των προϊστορικών πολιτισμών: Σέσκλο, Vinca και Starčevo-Körös.
Η έκθεση NeoNlitic διοργανώνεται από το Wood Be Nice. Υποστηρίζεται από την ομάδα που αποτελείται από: Τη Mihaela Ion, επιμελήτρια της έκθεσης. Την Anca Spiridon (επικοινωνία και προώθηση). Τη Cristina Elena (επιμελήτρια και υπεύθυνη για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Την Cora Manole (επιμελήτρια).
Το πολιτιστικό έργο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δημαρχείου της Τιμισοάρα και του Τοπικού Συμβουλίου της Τιμισοάρα.
NeoNLitic: ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Συνεργάτες είναι: Εθνικό Μουσείο Zrenjanin (SRB), Bensousan Han (GR), Galeria Subterană (RO), Xvitamin (SRB), LibrArt Performing Arts Ensemble (GR).
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 στις 19:00.
Επισκέψιμη καθημερινά: 12:00 με 22:00 μέχρι και 11 Νοεμβρίου.
Είσοδος ελεύθερη.
Bensousan Han
Εδέσσης 6, Άνω Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη.
Σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης, θα τηρηθούν τα μέτρα αυτοπροστασίας, με μάσκα και αποστάσεις.
Είσοδος με σειρά προτεραιότητας και ανάλογες βεβαιώσεις.
Πληροφορίες: 6984244577.
Διαβάστε για τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες
Δείτε τα καλλιτεχνικά μας ρεπορτάζ