ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ
Καλάβρυτα 1943: γράφει ο Γιάννης Φραγκούλης
Σάλος στα Καλάβρυτα με την ταινία που αναβιώνει τη φρικιαστική σφαγή των Ναζί. Αυτή που στιγμάτισε την παγκόσμια ιστορία στις 13 Δεκεμβρίου 1943.
Διαβάζουμε το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος». Τοπικοί φορείς και απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καταγγέλλουν τους υπευθύνους της ταινίας. Για παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και αναβίωση μύθων που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς.
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1943: ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος προαναγγέλλει μηνύσεις εις βάρος των υπευθύνων της ταινίας «Καλάβρυτα 1943». Σε αυτή, μάλιστα, συμπαραγωγός είναι η ΕΡΤ. Πρωταγωνιστής ο σπουδαίος Σουηδός ηθοποιός Μαξ φον Σίντοφ.
Όλα αυτά, χωρίς καν η ταινία να έχει προβληθεί στους κινηματογράφους. Η πρεμιέρα της είχε ορισθεί για τις 11 Νοεμβρίου 2021. Αρκούσε όμως η προβολή του δίλεπτου διαφημιστικού της ταινίας. Για να εγερθούν οι πρώτες αντιδράσεις. Μάλιστα σφοδρές εκ μέρους των κατοίκων.
Θρυαλλίδα για την αγανάκτηση των Καλαβρυτινών, στάθηκε μία σκηνή 5 δευτερολέπτων στον προπομπό του φιλμ: Πρόκειται για την αναβίωση του μύθου, περί του δήθεν «καλού» Αυστριακού Ναζί. Με δική του πρωτοβουλία και παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρω του, ανοίγει τάχα την πόρτα του ήδη πυρπολημένου Δημοτικού Σχολείου, για να σώσει τα γυναικόπαιδα.
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1943: Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Πρόκειται για ένα μύθευμα. Αυτό έχει διαψευστεί από όλους τους αυτόπτες μάρτυρες-εγκλείστους του σχολείου. Επίσημα από το Δημοτικό Συμβούλιο των Καλαβρύτων. Αλλά παρ’όλα αυτά -άγνωστο για ποιους λόγους- οι υπεύθυνοι της ταινίας, το συμπεριέλαβαν στην ιστορία.Όπως αποκαλύπτει στην «Π» ο κ. Χαρίλαος Ερμείδης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και πρ. Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι Καλαβρυτινοί, είχαν επισημάνει αυτό το στοιχείο στους υπευθύνους της ταινίας πριν από 2.5 περίπου χρόνια. Όταν είχαν φθάσει στα Καλάβρυτα προκειμένου να μάθουν τα πραγματικά περιστατικά της θηριωδίας. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο Πρόεδρος, οι υπεύθυνοι είχαν υποσχεθεί να μην το συμπεριλάβουν στην ταινία.
Επιπλέον η Ένωση, μέσω επίσημου εγγράφου που τους είχε αποστείλει τότε, τους είχε προειδοποιήσει. Σε περίπτωση που η ταινία με καθοιονδήποτε τρόπο δε σεβαστεί την μνήμη των θυμάτων και των απογόνων τους, τότε θα κινούνταν δικαστικά εναντίον τους.
Τώρα ο κ. Ερμείδης, διαμηνύει ότι εφόσον πράγματι στην ταινία περιλαμβάνεται αυτός ο μύθος, ή και οποιαδήποτε άλλη ιστορική παραχάραξη, η Ένωση, πιθανότατα και με άλλους Φορείς, θα ακολουθήσουν τη νομική οδό.
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1943: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Νικόλας Δημητρόπουλος, δήλωσε στον ΑΝΤ1: «Έχουμε πει ότι η ταινία είναι μυθοπλασία, είναι κρίμα να αντιδρούν πριν τη δουν. Σκοπός να δείξουμε τα φρικτά πράγματα που έκαναν οι Ναζί στους Καλαβρυτινούς και γενικότερα στην Ελλάδα».
Από την πλευρά του, ο πρώην Δήμαρχος Καλαβρύτων, Τάκης Νικολάου, εκ των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, ήταν μέσα στο σχολείο. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, προσπαθεί να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια.
Όπως τόνισε: «Εγώ τότε ήμουν 22 μηνών. Η μητέρα μου είχε άλλα πέντε παιδιά. Αναγκάστηκε όταν έσπασαν το τζάμι οι γυναίκες μας “βγάλαν από το παράθυρο. Μέσα σε αυτά και εγώ. Εμένα με βρήκε μια θεία μου. Δύο βδομάδες μετά με έφερε στη μάνα μου. Έξω υπήρχαν φρουροί με όπλα. Είναι δυνατόν να ανοίξουν μία πόρτα. Να τους αφήσουν να φύγουν;».
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1943: ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΜΥΘΩΝ
Οι δημιουργοί της ταινίας πάντως εξέφρασαν την λύπη τους για το γεγονός ότι το έργο τους έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις. Πριν ακόμα προβληθεί. Όπως υποστηρίζουν προσπαθεί να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των Ναζί: Τη σφαγή των Καλαβρύτων, το Δεκέμβριο του 1943.
Σημειώνεται πως τοπικοί φορείς και απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος καταγγέλλουν τους υπευθύνους της ταινίας για παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων. Αναβίωση μύθων που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς.