Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Συνέντευξη Μαργαρίτη Τζίμα στο Γιάννη Φραγκούλη*
Συναντήσαμε το Δήμαρχο Δράμας, κ. Μαργαρίτη Τζίμα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δράμας. Προέδρου του Οργανισμού του Φεστιβάλ. Πρόθεσή μας ήταν να μη συζητήσουμε για το Φεστιβάλ. Αλλά για το πολιτιστικό προφίλ της Δράμας, τις δραστηριότητες του Δήμου. Ακόμη για τα ενδιαφέροντα του ίδιου του Δημάρχου, ως φυσικό πρόσωπο, για τον πολιτισμό.
Με αφορμή την πιθανή ετυμολογία της ονομασίας της πόλης της Δράμας από τα διονυσιακά δρώμενα. Θα ήθελα να μιλήσουμε για το πολιτιστικό κλίμα που επικρατεί στην πόλη της Δράμας.
Από έργα υποδομής ο Δήμος της Δράμας έχει ολοκληρώσει 5 μεγάλα αμφιθέατρα και συνεδριακούς χώρους. Όπως είναι το Δημοτικό Ωδείο, το Μουσικό Γυμνάσιο, η αίθουσα του Επιμελητηρίου, το αμφιθέατρο των ΤΕΙ. Μέσα στο 2001, παραδίδεται σε χρήση ο κινηματογράφος Ολύμπια, χωρητικότητας 200 θεατών.
Η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού έχει την κύρια ευθύνη του Δήμου Δράμας, για το πολιτιστικό προϊόν. Στην περιοχή μας διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις. Όχι μόνο εθνικού, αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος. Όπως είναι οι εκθέσεις Βαλκανίων ζωγράφων.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ: ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Έχω ακούσει ότι διεξάγονται σημαντικές εκδηλώσεις και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Μία άλλη πρωτοβουλία σημαντική, στο χώρο του πολιτισμού και της τέχνης, είναι τα φιλολογικά βραδινά. Αυτά γίνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εκεί αναλύονται Έλληνες και ξένοι συγγραφείς. Ποιητές και λογοτέχνες.
Κάθε τέσσερα χρόνια γίνεται ένα μεγάλο συνέδριο για την ιστορία και τον πολιτισμό της Δράμας. Το 2002 θα γίνει το τέταρτο συνέδριο. Έρχονται ομιλητές και μιλούν για την ιστορία της Δράμας. Πρακτικά των τριών Συνεδρίων έχουν εκδοθεί. Αποτελούν την πρώτη ύλη. Τα ιστορικά στοιχεία για ένα μελλοντικό ερευνητή. Όποιος θέλει να γράψει μία ιστορία για την περιοχή μας.
Το κοινό της Δράμας αγκαλιάζει τις εκδηλώσεις αυτές;
Στην αρχή ήταν δύσκολο να περάσουμε αυτές τις ποιοτικές εκδηλώσεις στο κοινό της Δράμας. Αλλά το σύνολο των εκδηλώσεων έχει μεγάλη επιτυχία. Με προσέλευση κοινού που μας ικανοποιεί. Οι μουσικές εκδηλώσεις, οι θεατρικές, τα φιλολογικά βραδινά, αλλά και οι εκθέσεις. Άρχισε ο Δραμινός να συνηθίζει, να παρακολουθεί εκδηλώσεις ποιότητας. Αυτό, άλλωστε, το βλέπουμε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Ενώ τα πρώτα χρόνια απείχε το δραμινό κοινό. Τελευταία έχουμε μία στροφή στη σκοτεινή αίθουσα.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ: ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας τουρισμός συνεδριακός και πολιτιστικός;
Είναι μέσα στους στόχους μας η προώθηση του πολιτιστικού και συνεδριακού τουρισμού. Αρκεί να σας πω ότι το χρόνο, με πρωτοβουλίες του Δήμου μας, έρχονται πάνω από 2.000 ξένα άτομα. Για να παρακολουθήσουν συνέδρια, ημερίδες ή διημερίδες. Αυτό σημαίνει και τόνωση της τοπικής κοινωνίας, ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των ξένων επισκεπτών και των Δραμινών. Αυτό μας ικανοποιεί.
Ένα πρόβλημα που έχω παρατηρήσει είναι ότι δεν υπάρχει το ξενοδοχειακό υπόβαθρο.
Έχουμε πρόβλημα. Έλλειψη ξενοδοχειακής υποδομής. Το έχουμε εντοπίσει. Εδώ και μερικούς μήνες κατασκευάζεται ένα καινούργιο ξενοδοχείο στην πόλη. Δυναμικότητας 85 κρεβατιών. Πιστεύω σε ένα ή ενάμισι χρόνο από σήμερα θα δοθεί σε χρήση. Θα καλύψει κάπως τις ανάγκες. Όντως είναι το αρνητικό και μελανό σημείο στην παρουσία της πόλης, προς τα έξω.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ: ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Συνέντευξη Μαργαρίτη Τζίμα: Ποια είναι η σχέση σας με τον πολιτισμό, ως φυσικό πρόσωπο;
Πρέπει να σας πω ότι όλη η πολιτιστική παρέμβαση έγινε από την έφεση που έχω εγώ προσωπικά. Αυτή που ξεκίνησε στο Δήμο Δράμας από το 1990. Το θετικό στην προσπάθειά μου αυτή είναι ότι βρήκα στενούς συνεργάτες. Ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμά μου.
Πιστεύω ότι όσοι ασχολούνται με τον πολιτισμό επιχειρούν εθνικό έργο. Δυστυχώς, όμως βλέπω στα κόμματα και τις κεντρικές εξουσίες μία προσπάθεια να μην ασχολούνται με τον πολιτισμό. Επειδή τα αποτελέσματα από αυτόν δεν εμφανίζονται στα στενά όρια μιας εκλογικής τετραετίας. Κόντεψα να χάσω τις πρώτες εκλογές του 1994. Γιατί τότε είχαμε ξεκινήσει βασικά έργα υποδομής που δεν ήταν τελειωμένα.
Μας κατηγόρησαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ότι ασχολούμαστε μόνο με τον πολιτισμό. Αυτό το κάναμε συνειδητά. Ασχοληθήκαμε και με άλλα ζητήματα. Αλλά πιστεύω ότι αυτή η περιοχή χρειάζεται μία πνευματική θωράκιση. Μέσω του ανεβασμένου πολιτιστικού προϊόντος.
*Η συνέντευξη πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αθηναϊκή», το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2000.
Διαβάστε τα άρθρα για τον πολιτισμό