Η ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Προσωπικός γιατρός το ΦΕΚ: γράφει ο Γιάννης Φραγκούλης
Είχαμε αναφερθεί στο θεσμό του προσωπικού γιατρού. Επίσης είχαμε μιλήσει για την ιστορία αυτού του θεσμού, αναφέροντας όσα ίσχυαν στο παρελθόν. Επίσης μιλήσαμε για το πρόσφατο παρελθόν. Είχαμε, τέλος, αφήσει κάποια αναπάντητα ερωτήματα που θα μας τα έλυνε η νομοθέτησή του. Αυτή έγινε αυτές τις μέρες, στις 15 Ιουνίου 2022.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟ ΦΕΚ: Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Διαβάζοντας το ΦΕΚ βλέπουμε κάποια κενά. Δεν αναφέρεται η προηγούμενη νομοθεσία, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μπερδεύεται. Συγκεκριμένα δε λέει ότι αυτή η νομοθεσία είναι ακριβώς η ίδια με τις ΤοΜΥ που είχαν θεσμοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα το ΦΕΚ δεν αναφέρει τίποτε για το ιατρικό ιστορικό που οι γιατροί των ΤοΜΥ είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν.
Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής έχει μπροστά του ένα φάκελο που είναι γεμάτος, δε χρειάζεται να προσκομίσει παλιότερες εξετάσεις. Ο γιατρός που το βλέπει για πρώτη φορά ξέρει όλο το ιστορικό και μπορεί πλέον να κάνει πλήρη διάγνωση με μεγάλη ακρίβεια. Τα ιατρικά λάθη ελαχιστοποιούνται και ο ασθενής δεν ταλαιπωρείται. Σε αυτά τα δεδομένα, τα οποία βρίσκονται σε συγκεκριμένο μέρος του διαδικτύου, έχει πρόσβαση μόνο αυτός και ο οποιοσδήποτε γιατρός.
«Προσωπικός γιατρός το ΦΕΚ: Για τα παιδιά
κάτω των 16 ετών δεν προβλέπεται κάτι.»
Εξασφαλίζεται η μυστικότητα των προσωπικών δεδομένων αφού ο ασθενής έχει εμπιστοσύνη στο γιατρό του. Πλέον αυτό το πολύ καλό οργανωτικό μέτρο θα έχει συνέχεια; Αν δούμε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα παρατηρήσουμε ότι όλα είναι κανονισμένα και ασφαλή. Άρα η οποιαδήποτε συνομωσιολογία είναι άσκοπή. Το νομοσχέδιο του Πλεύρη λέει ότι ίσχυε για τις ΤοΜΥ, αλλά χωρίς την τάση ανάπτυξης που προαναφέραμε, το ιατρικό ιστορικό.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟ ΦΕΚ: ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Το καινούργιο που βλέπουμε σε αυτό το νομοσχέδιο είναι το κίνητρο στους γιατρούς. Παρατηρούμε ότι οι απολαβές των γιατρών θα είναι συνάρτηση των ασθενών που θα έχουν. Όσο περισσότεροι θα γράφονται στον κάθε γιατρό τόσο περισσότερα χρήματα αυτός θα εισπράττει. Η αμοιβή, βέβαια, είναι διαφορετική ανάλογα με την ηλικία των ασθενών. Αυτοί που έχουν μεγάλη ηλικία θα είναι το κίνητρο για να παίρνουν περισσότερα οι γιατροί.
Για τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν προβλέπεται κάτι. Με άλλα λόγια, οι παιδίατροι είναι όλοι στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό το τμήμα του ιατρικού κλάδου δεν το ακουμπά το νομοσχέδιο επειδή εκεί είναι η μεγαλύτερη πελατεία, ακόμη ως εισαγωγικός γιατρός.
Δε θα ήταν πιο σωστό να πείσουν τους πολίτες να γραφτούν σε αυτό το σύστημα; Σαφώς ναι. Όμως σε μια κυβέρνηση που η λογική της περιορίζεται στις διαταγές και τους περιορισμούς, η απάντηση είναι όχι! Όσοι δε θα γραφτούν θα πληρώνουν παραπάνω σε φάρμακα και εξετάσεις! Το μέτρο, λοιπόν, είναι εισπρακτικό και όχι συναινετικό. Τέλος, διορθώνει, εν μέρει, την καταστροφή του Άδωνη Γεωργιάδη που γκρέμισε το σύστημα υγείας σε μία νύχτα.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟ ΦΕΚ: ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ;
Μπορούμε να δούμε ότι αυτό το νομοσχέδιο έχει δύο κατευθύνσεις.
«Προσωπικός γιατρός το ΦΕΚ: στοχεύει
στις εντυπώσεις και είναι το ίδιο
με το παλιό που σνομπάρισε και δεν ανέπτυξε.»
Η πρώτη είναι η εξυπηρέτηση των γιατρών που είτε είναι άνεργοι είτε δεν έχουν πελατεία. Τους δίνει υποχρεωτικά την πελατεία που ζητούν.
Η δεύτερη είναι ότι ο χρόνος που έγινε το νομοσχέδιο είναι λίγο πριν τις εκλογές. Αυτές ή θα γίνουν το Σεπτέμβρη 2022 ή την άνοιξη του 2023. Προσφέρει υπηρεσίες στους γιατρούς και ζητά την ψήφο τους. Έχει έτοιμο το πελατολόγιο που μπορεί να το προσφέρει στον ιδιώτη που θα αναλάβει τη δημόσια υγεία. Γιατί όλα εκεί οδηγούν.
Όσοι δεν έχουν πιστέψει στη δημόσια υγεία θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν. Όσοι δεν ακολουθήσουν θα ενισχύσουν το δημόσιο ταμείο. Η λογική, λοιπόν, είναι απλή: ή θα έρθετε ή θα πληρώσετε. Δεν υπάρχει η συζήτηση με τον κόσμο για να τους πείσει για τα θετικά αυτού του μέτρου. Η έννοια του διαλόγου είναι κάτι το άγνωστο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη!
Τέλος, δε θα ήταν πιο λογικό να βελτιωθεί το σύστημα των ΤοΜΥ. Όμως αυτή η κυβέρνηση θέλει να μας πει ότι καινοτομεί. Ματαίως! Ο κόσμος θα το καταλάβει και θα συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για ένα καθαρά προεκλογικό μέτρο που στοχεύει στις εντυπώσεις και είναι το ίδιο με το παλιό που σνομπάρισε και δεν ανέπτυξε.
Για να μελετήσετε το νομοσχέδιο παραθέτουμε το ΦΕΚ εδώ.