Για τους μικρούς σινεφίλ
της Λένας Βρούσια
Για ακόμη μία χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει τη «Νεανική Οθόνη» για τους μικρούς σινεφίλ. Η λίστα των 15 ταινιών (τρεις μεγάλου μήκους και δώδεκα μικρού) θα κρατήσει παιδιά και εφήβους κολλημένους στην κινηματογραφική οθόνη.
Αρχικά, έχουμε το πολυβραβευμένο ολλανδικό Το παιδί «ζιγκ-ζαγκ» του Βίνσεντ Μπαλ, που μας διηγείται την ιστορία του Νονό, ενός παιδιού που ονειρεύεται να γίνει αστυνομικός επιθεωρητής, όπως ο μπαμπάς του, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να μπαίνει σε μπελάδες και να αναστατώνει την ομαλή ροή της ζωής της οικογένειάς του. Έτσι ο πατέρας του, για να τον συμμορφώσει, τον στέλνει στο θείο του, αγνοώντας ότι εκεί ο Νονό θα γνωρίσει κάποιους… περίεργους χαρακτήρες, που απλά θα ενισχύσουν το ατίθασο πνεύμα του. Κατασκοπία, μυστήριο και τραγούδια σε μια ανάλαφρη κωμωδία ενηλικίωσης.
Επίσης, ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Φρανσουά Λαγκιονί μέσω της ταινίας του κινουμένων σχεδίων Ο πίνακας διδάσκει έμμεσα και ευρηματικά πώς μία λάθος ερμηνεία κάποιων αντικειμένων μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνία. Ένας ξακουστός πίνακας γίνεται η αφορμή για μια φανταστική κοινότητα πλασμάτων να χωριστούν σε κοινωνικές τάξεις –κάποιες ανώτερες, κάποιες κατώτερες. Αυτό αναγκάζει τρία παιδιά να ξεκινήσουν προς αναζήτηση του πίνακα, αλλά και του ζωγράφου του, έτσι ώστε να μπορέσουν να ερμηνεύσουν ορθά το περιεχόμενό του και να επιστρέψει η ισότητα στην κοινωνία τους.
Οι ταινίες μεγάλου μήκους της Νεανικής Οθόνης ολοκληρώνονται με το νορβηγο-σουηδικό Τα κουλ παιδιά δεν κλαίνε, που σκηνοθετεί η Καταρίνα Λάουνινγκ, θυμίζοντας το «Κάν’ το όπως ο Μπέκαμ». Η Άνια έχει χάρισμα στο ποδόσφαιρο και ο μόνος που φαίνεται να απειλεί την πολλά υποσχόμενη σταδιοδρομία της είναι ο άσπονδος εχθρός της, ο Γιόνας. Ωστόσο, μια απρόβλεπτη ασθένεια βρίσκει την Άνια και δεν μπορεί πλέον να παίξει. Έτσι, πρέπει να εμπιστευθεί τον Γιόνας για να τη βοηθήσει να επιστρέψει στο αγαπημένο της σπορ.
Η προβολή των ταινιών μεγάλου μήκους συνοδεύεται από τις ταινίες μικρού μήκους. Ανάμεσά τους είναι Ο γιος του Δανού Κρίστοφερ Κίερμπο, που στοχεύει να διδάξει στα παιδιά πώς να ενηλικιωθούν μέσω του διαζυγίου των γονιών τους. Ακόμη, το σουρεαλιστικό ασπρόμαυρο Μπλα από την Κροατία, σε σκηνοθεσία Μαρτίνας Μέστροβιτς, είναι γυρισμένο σαν κόμικ και φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της ελευθερίας έκφρασης του μαθητή στο σχολικό περιβάλλον. Από τις υπόλοιπες σημειώνουμε για τους πολύ μικρούς φίλους τις ταινίες Ο Άλφι κι ο μπαμπάς του ο φαντάρος (της Λίλερ Μέλερ), καθώς και τη Βροχή (της Ιβάνα Γκουλιάσεβιτς), που θα τους προσφέρουν λίγα λεπτά εκπαιδευτικής διασκέδασης.
Η φετινή Νεανική Οθόνη αποτελείται κυρίως από ταινίες των σκανδιναβικών χωρών, παρουσιάζοντας θέματα ατομικά, που ίσως ωστόσο να είναι και συλλογικά. Υπόσχεται ψυχαγωγία, εκπαίδευση, αλλά και προβληματισμό για τους θεατές…