ΤΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ

Οι θεατρικές παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη είναι πολλές και δεν είναι όλες ή το μεγαλύτερο μέρος τους συγκεντρωμένο στο κέντρο της πόλης. Κάνουμε μία πρώτη καταγραφή απ’την οποία λείπουν οι ερασιτεχνικές, με επαγγελματικό προσανατολισμό, και αυτές που βρίσκονται ανάμεσα στον ερασιτεχνισμό και τον επαγγελματισμό, κλίνοντας περισσότερο στο δεύτερο, οι οποίες γίνονται σε μικρές αίθουσες, σε κάποιες που δεν έχουν χαρτογραφηθεί ή, ακόμα, σε αίθουσες που δε χαρακτηρίζονται θεατρικές. Παρακαλούμε τους υπευθύνους των παραστάσεων να μας στέλνουν εγκαίρως υλικό, σύνοψη, συντελεστές, τόσο της παράστασης, ημέρα και ώρα αυτής. Θα δημοσιεύονται σε αυτό τον ιστοχώρο και στον άλλο δικό μας, www.filmandtheater.gr, ο κατάλογος των θεατρικών παραστάσεων εδώ.

Άνετον (Παρασκευοπούλου 42, πλησίον Παπαναστασίου, τηλ. 2310869869)

Το «4ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Ανατολίτικης Κουλτούρας και Τέχνης»
πραγματοποιείται στις 4,5,6 και 7 Δεκεμβρίου 2014, στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» και στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει παραστάσεις με κεντρικό άξονα την ανατολίτικη κουλτούρα και λαογραφία, ημερήσια σεμινάρια, δείπνο καθώς και διαγωνισμό χορού. Παραστάσεις: Πέμπτη έως Σάββατο, 4 έως 6 Δεκεμβρίου 2014, 9.00 μμ.

Άρατος (Μοσκώφ 12 και Φράγκων, κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο, τηλ. 2315312487)

«Σουτζούκ Λουκούμ», η νέα κωμωδία του Βασίλη Τσικάρα. Το «Σουτζούκ Λουκούμ» είναι το νέο συγγραφικό έργο του Βασίλη Τσικάρα, που κάνει πρεμιέρα στις 17 Οκτωβρίου του 2014. Το έργο θα παρουσιαστεί σε μια νέα σκηνή της πόλης… στη θεατρική Στέγη «Άρατος». Η αιφνίδια επίσκεψη ενός θείου από την επαρχία, φέρνει τα πάνω-κάτω στη ζωή ενός ζευγαριού, το οποίο έχει να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα. Ο θείος γνωρίζει για το πρόβλημα και γι’αυτό φέρνει μαζί του κάτι…μαγικό, προκειμένου να δώσει τη λύση. Ο θείος είναι αυστηρός, θέλει να επιβληθεί, θέλει όμως και την καλοπέρασή του. Κι εκεί τα πράγματα περιπλέκονται. Το ζευγάρι παρασύρεται στις ορέξεις του θείου, ο οποίος μετατρέπει μια απλή βραδιά, σε νύχτα ακολασίας… Παραστάσεις: Παρασκευή έως Κυριακή 9.30 μμ, από 17 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2014.

Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, πίσω απ’το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τηλ. 2310262051)

«Τα ραδίκια ανάποδα», του Γιώργου Γαλίτη, σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη. Θρήνος, κλαυθμός και οδυρμός και στεναγμός και λύπη εις τα θεατρικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης! Μετά αφάτου θλίψεως και οδύνης, ενημερώνουμε εσάς, τους φίλους, τεθλιμμένους και βαρυπενθούντες θεατές, πως την παράσταση «Τα ραδίκια ανάποδα» την πάνε τέσσερις! Τέσσερις χρόνοι επιτυχίας ή επικηδείας, αν προτιμάτε. Η πιο μαύρη, άραχλη, σπαραξικάρδια, ξεκαρδιστική και selfie παράσταση για τσέμπαλο, φαγκότο, φέρετρο και οστεοφυλάκιο, επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη την αποφράδα ημέρα (αν και θα είναι νύχτα) Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Αριστοτέλειον, για απεριόριστο περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. «Τα ραδίκια ανάποδα» είναι ένα one dead man show, ένας black total κωμικός μονόλογος με δεκατρείς ρόλους. Παραστάσεις: Δευτέρα έως Πέμπτη 9.13 μμ, από 8 Δεκεμβρίου 2014.

«The Best of Image 2014». Το θέατρο Coronet υποδέχεται και παρουσιάζει το πολύ αγαπημένο θίασο Μαύρου Θεάτρου της Πράγας. Φέτος θα απολαύσουμε το «The Best of Image 2014», τα καλύτερα στιγμιότυπα από το ιδιαίτερο μείγμα θεατρικής μαγείας, μιμικής, χορού και εικαστικών που κλείνει μέσα του το Μαύρο Θέατρο της Πράγας. Το Image Black Light Theater of Prague, ένας από τους πιο επιτυχημένους θιάσους του Μαύρου Θεάτρου, ιδρύθηκε στην Τσεχία το 1989 από το μουσικό Alexander Cihar και τη χορογράφο και γνωστή χορεύτρια του Κρατικού Μπαλέτου της Τσεχίας Eva Asterova. Στόχος τους ήταν να ιδρύσουν το δικό τους θέατρο «σύμφωνα με τις δικές τους ιδέες και τα προσωπικά τους οράματα. Ένα ανεξάρτητο θέατρο που να βασίζεται στις τεχνικές του μαύρου θεάτρου και να συνδυάζει στοιχεία μοντέρνου χορού, jazz και παντομίμας.» Το όνειρό τους ήταν ένα θέατρο που να προσφέρει στο θεατή υψηλής ποιότητας ψυχαγωγία, καλή μουσική και χορό, αλλά «και μια γερή δόση γέλιου». Η ιδιαιτερότητα του Image είναι ότι προσπαθούν να ακούσουν το κοινό, να καταλάβουν τα συναισθήματα του, έτσι ώστε να μπορούν να το εκπλήξουν, να το ικανοποιήσουν, να το κάνουν να γελάσει. Θεωρούν ότι υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ θεατών και καλλιτεχνών και πως αυτό που κρατά ζωντανό το θέατρο μέχρι σήμερα είναι κάτι κοινό στις ψυχές και των δυο παραγόντων. Παραστάσεις: Παρασκευή 8.30 μμ, Σάββατο 6.00 και 8.30 μμ, Κυριακή 11.30 πμ και 8.30 μμ, από 8 έως 23 Νοεμβρίου 2014.

Βασιλικό Θέατρο (παραλία, απέναντι απ’το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τηλ. 2315200200)

«Συνέβη και του χρόνου». Μία απ’τις πιο επιτυχημένες κωμωδίες του Άλαν Έικμπορν, το έργο «Συνέβη και του χρόνου» («Absurdpersonsingular») ανεβαίνει απ’την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου. Παραστάσεις: Τετάρτη (λαϊκή) 6.00 μμ, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00 μμ, Σάββατο 6.00 και 9.00 μμ, Κυριακή 7.15 μμ.

Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη (Μεταμορφώσεως 7-9 και Αργυρουπόλεως, τηλ. 2310458591)

«Το τίμημα». Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά, μετά την επιτυχία που σημείωσε, το έργο του Άρθουρ Μίλερ «Το τίμημα», σε σκηνοθεσία Άσπας Καλλιάνη. Παραστάσεις: Τετάρτη έως Σάββατο στις 9.00 μμ και την Κυριακή στις 7.15 μμ, έως 7 Δεκεμβρίου 2014.

Θέατρο Αυλαία (Τσιμισκή, στη ΧΑΝΘ, τηλ. 2310237700)

«Μία κανονική μέρα», το έργο της Κατερίνας Γιαννάκου, την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014, στις 8.0 μμ

«Μαζί με τάπλυτα», του Christopher Durang, απότην Push Your Art Company. Μετά την παράσταση «Νυκτόβια Ζώα», που παίχτηκε με επιτυχία τη θεατρική σαιζόν 2013-14, Η Push Your Art Company επιστρέφει δυναμικά στα θεατρικά πράγματα της Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσει το έργο «Μαζί με τ’ άπλυτα» του γνωστού αμερικανού σατυρικού συγγραφέα Christopher Durang στο Θέατρο Αυλαία και για τέσσερα μόνο δευτερότριτα, από 24 Νοεμβρίου 2014. Το έργο είναι μια προκλητική μαύρη κωμωδία με καυστικό χιούμορ, μια σάτιρα στην οποία μπλέκονται με τον πιο παρανοϊκό τρόπο δύο εγωιστές γονείς, ανίκανοι να καταλάβουν τι φύλο είναι το παιδί τους, ένα απροσάρμοστο παιδί που δε λέει να ξεκολλήσει από τ’άπλυτα ρούχα, μια τρελούτσικη νταντά με αντισυμβατικές μεθόδους ανατροφής, μια λυπημένη μάνα που έφαγε το παιδί της ο πεινασμένος της σκύλος, δύο περήφανες μητέρες σ’ένα πάρκο, μια διευθύντρια με αλλοπρόσαλλη σεξουαλικότητα και άλλοι τρελάρες. «Ο Christopher Durang ανήκει σε μια γενιά Αμερικανών δραματουργών που έχουν χαρακτηριστεί από τους κριτικούς «οργισμένοι». Η οργή τους είναι η οργή της απελπισίας ανθρώπων παγιδευμένων στα γρανάζια μιας κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής πραγματικότητας που συνθλίβει κάθε ατομική ελευθερία και πρωτοβουλία. Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη 9.00 μμ από 24 Νοεμβρίου έως 16 Δεκεμβρίου 2014.

«Μένγκελε», του Θανάση Τριαρίδη. Μετά την απρόσμενη επιτυχία, τόσο από πλευράς προσέλευσης του κοινού, όσο και από πλευρά της κριτικής υποδοχής, και την προηγούμενη θεατρική περίοδο, η παράσταση του «Μένγκελε», του Θανάση Τριαρίδη με το Λάζαρο Γεωργακόπουλο και τη Μυρτώ Αλικάκη, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, έρχεται στο Θέατρο Αυλαία για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, 19-30 Νοεμβρίου και 3-7 Δεκεμβρίου 2014. Το «Μένγκελε» του Θανάση Τριαρίδη, είναι ένα έργο που επιχειρεί να αναμετρηθεί με την πιο ακατανόητη κτηνωδία στην ιστορία της Δύσης: το Εργαστήρι Πειραμάτων του Γιόζεφ Μένγκελε στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Μια ακραία ηθική παραβολή (ή και μια μετα-πολιτική δυστοπία), ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας και μια ερωτική τραγωδία συμπλέκονται πέρα από τα όρια της ηθικής, στο αόρατο μεταίχμιο όπου η πιο έξαλλη αγάπη συναντιέται με το απόλυτο κακό. Δύο άγνωστοι αναμεταξύ τους άνθρωποι της σημερινής εποχής: ένας άντρας και μία γυναίκα στο κουπέ ενός ηλεκτροκίνητου τρένου, σε ένα νυχτερινό δρομολόγιο· μία τυπική συζήτηση γνωριμίας. Όλα ξεκινούν με μία ξαφνική διακοπή ρεύματος, οπότε οι δύο πρωταγωνιστές για να ξεπεράσουν την αμηχανία τους θα παίξουν το παιδικό παιχνίδι των ρόλων: ο άντρας θα παραστήσει τον «Γιόζεφ Μένγκελε», τον διαβόητο «Άγγελο του Θανάτου» του Άουσβιτς, και η γυναίκα την «Εσθήρ», την εγγονή μίας Εβραίας επιζήσασας, θύματος των φρικτών πειραμάτων του μυστηριώδους γιατρού. Γρήγορα όμως το παιχνίδι θα αλλάξει τροπή. Μήπως στα αλήθεια είναι αυτό που δήθεν υποδύονται; Και πού μπορούν να φτάσουν «παίζοντας» ένα τέτοιο παιχνίδι; Παραστάσεις: Τετάρτη έως Σάββατο 9.00 μμ, Κυριακή 8.00 μμ, από 19 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2014.

Θέατρο Έξω από τα Τείχη (Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελίστρια, τηλ. 2310210308)

«Δε μετρώ», του Γιάννη Περδίκη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νεράντζη
με τη Λένα Πετροπούλου και το Γεώργιο Δερνίκα

Μια υπαρξιακή φάρσα, με το πρόσχημα της μαύρης κωμωδίας. Δύο άνθρωποι. Οι ζωές, οι επιλογές, τα εμπόδια, ο χρόνος. Μια διαρκής αναζήτηση για το νόημα της ζωής, για ομορφιά και αγάπη. Δυο πρόσωπα, ένας άνδρας και μια γυναίκα θέτουν ερωτήματα που άλλες φορές στοιχειώνουν μέσα τους και άλλες φορές τους καλούν να δράσουν, να προχωρήσουν, να αλλάξουν. Βγαίνουν στους δρόμους. Ψάχνουν, αναρωτιούνται… Υπάρχει κάτι αληθινό εκεί έξω; Τι είναι αληθινό; Μπορούν να το ανακαλύψουν; Που θα τους οδηγήσει η αντίληψη τους για τη ζωή και τους ανθρώπους; Είναι «καταδικασμένοι» σε ένα αιώνιο μουρμουρητό για το τίποτα; «Δε μετρώ πια… δεν είναι ανάγκη μου η πολύχρωμη απελπισία μπροστά στο γυαλί μιας οθόνης… δεν ενδιαφέρομαι για δανεική ζωή γυαλισμένη και μασκαρεμένη… Τέρμα…». Το «Δε μετρώ» παρουσιάστηκε σε διεθνή φεστιβάλ Βαλκανικών χωρών και έλαβε τιμητικές διακρίσεις, στην Αλβανία το 2012, στα Σκόπια το 2013 και στο Κόσσοβο το 2014. Παραστάσεις: Παρασκευή έως Κυριακή 9.15 μμ, από 14 έως Νοεμβρίου 2014.

Θέατρο Όρα (Αντωνίου Καμάρα 3, πλησίον ΧΑΝΘ, τηλ. 2310232799)

«4… your eyes only» Unrated. Μια ιστορία εποχής που καταλήγει… πιο σύγχρονη από ποτέ! Μετά από την περσινή μας επιτυχία, νομίζατε πως θα σας αφήναμε ήσυχους; Σας γελάσανε! Επιστρέφουμε… δριμύτεροι, ανανεωμένοι και πιο τρελοί από ποτέ! «Για τα μάτια σας μόνο» σας περιμένει η σνομπαρία Βικτωρία, η γλυκούλα Φιορούλα, ο αξιέραστος Μάξιμος και ο «γκαρά μπαγκλάν» Λύσσανδρος. Πανταχού παρόντες και το ζεύγος Βαλεντίνου – Βαλεντίνας που θα σας κρατήσει συντροφιά ως το τέλος του παραμυθιού μας. Το στόρι είναι ίδιο: Παρίσι, 18ος αιώνας. Οι δύο αδερφές, Βικτωρία και Φιορούλα. Οι επίδοξοι γαμπροί της ευτυχίας, Μάξιμος και Λύσσανδρος. Και όλα τα μπερδέματα που συνεπάγονται με τις ανθρώπινες σχέσεις: έρωτας, γέλιο, απογοήτευση, θυμός. Αλλά όλα αυτά με το χιούμορ και τις αντιδράσεις του σήμερα. Γιατί… οι σχέσεις είναι διαχρονικές, είτε είσαι η Μαρία Αντουανέτα είτε είσαι η Angelina Jolie! Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη 9.30, από 19 Νοεμβρίου έως 17 Δεκεμβρίου 2014.

Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, Καλαμαριά, τηλ. 2310423925)

«Κομμένη μαγιονέζα». Η Ντίνος Φιλμ παρουσιάζει την ανατρεπτική κωμωδία των Μιχαήλ Άνθη και Ντίνου Σπυρόπουλου. Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.00 μμ.

«Απίστευτη ιστορία», ένα σύγχρονο παραμύθι μας εξιστορούν για πρώτη φορά ο Στεφάν και η Ελίζα. Μια σύγχρονη ιστορία δυο νέων, τους οποίους και παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή της αλλόκοτης γνωριμίας τους, έρχεται να μας αποδείξει πως δεν υπάρχουν στερεότυπα και συστατικά για την αληθινή αγάπη. Έχοντας την ικανότητα να ζουν τη ζωή τους αληθινά πλάθοντας το δικό τους παραμύθι, πολλές φορές μπερδεύονται και οι ίδιοι για το πότε αρχίζει η πραγματικότητα και πότε τελειώνει ο μύθος της συγκίνησης της παρεξήγησης, του γέλιου μα και του απρόσμενου έρωτα. Μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Φίλιπ Ρίντλει Fairytale Heart σε μετάφραση-διασκευή Ζαχαριάδη Κρίτωνα. Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη 9.00 μμ, από 3 Νοεμβρίου έως 1η Δεκεμβρίου 2014.

Θέατρο Φλέμινγκ (Μισραχή 15, κοντά στη Δελφών, τηλ. 2310812000)

«Χαρίτος Comedy Show». Για πέντε μόνον παραστάσεις, στο Θέατρο Φλέμιγκ, ο εκπληκτικός μίμος και «σόουμαν» Στέλιος Χαρίτος θα μας περάσει βαφές… δεκατέσσερις… Από το Σάββατο 8 Νοεμβρίου έως και το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, κάθε Σάββατο, στις 10 το βράδυ, στη σκηνή του Θέατρου Φλέμιγκ, ο Στέλιος Χαρίτος, δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, γέλιου, συγκίνησης και πολλαπλών μεταμορφώσεων υποδυόμενος δεκάδες γνωστές προσωπικότητες της σόουμπιζ και μας χαρίζει ένα ξεκαρδιστικό δίωρο σόου με καυστικές ατάκες και σάτιρα για τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας, με τη συμμετοχή του κοινού. Ο Στέλιος Χαρίτος πρωταγωνιστεί σε ένα ουάν μαν σόου κτενίζει, ξε-κτενίζει, περνάει ανταύγειες, κουρεύει και γενικά αλλάζει χρώματα και περνάει βαφές δεκατέσσερις σε γνωστούς και μη εξαιρετέους λαμπερούς ανθρώπους της εγχώριας σόουμπιζ. Μαλλί με μαλλί μπερδεύονται τρίχες ξανθές, μελαχρινές, καστανές, κόκκινες, ίσιες, κατσαρές, γίνονται μαλλιά κουβάρια- χίλιες και μία τρίχες… παχιές και μακριές, λεπτές και κοντές… Είκοσι διάσημοι και διαφορετικοί χαρακτήρες, άνδρες και γυναίκες παρελαύνουν από τη σκηνή του θεάτρου Φλέμιγκ, συνομιλούν με το κοινό, αναμετριούνται με τον εαυτό τους, εξομολογούνται… τολμούν! Σοκάρουν! Μια βραδιά μίμησηςμε εκπλήξεις, αυτοσχεδιαστική διάθεση, ανατροπές… με τη συμμετοχή της Χριστίνας Μαγκάκη, the voice… Κάθε παράσταση είναι διαφορετική. Κάθε φορά τη διαφορά την κάνουν οι… θεατές… Παραστάσεις: Σάββατο 10.00 μμ, από 8 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου 2014.

Μέγαρο Μουσικής (25ης Μαρτίου, παραλία, τηλ. 2310895800)

«Η πεντάμορφη και το τέρας», οι DisneyProductionsNetworks, Broadway Entertainment Group και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν το αυθεντικό Broadway Show Disney, «Beautyandthebeast», στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας για τον εορτασμό των 20 χρόνων του έργου στη σκηνή. Η παραγωγή θα ανέβει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στην αγγλική γλώσσα απ’τις 12 έως τις 23 Νοεμβρίου 2014 ως μέρος της περιοδείας που περιλαμβάνει την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Καζακστάν, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία. Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 8.30 μμ, Σάββατο στις 4.00 μμ και στις 8.30 μμ και Κυριακή στις 11.30 πμ και στις 5.00 μμ.

«China Dream», Εθνικό Θέατρο Ακροβατών Κίνας, AdamProductions, αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1. Τα αδύνατα γίνονται δυνατά, από τους καλύτερους ακροβάτες του κόσμου! Ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές τους κινεζικού πολιτισμού, το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας (China National Acrobatic Troupe), επιστρέφει στην Ελλάδα με ένα ονειρικό υπερθέαμα ακροβατικής τέχνης και καταιγιστικής δράσης, παρουσιάζοντας την παράσταση «Όνειρο», το αρτιότερο και εντυπωσιακότερο θέαμα που έχει παρουσιάσει ο διάσημος θίασος στη μακρόχρονη ιστορία του. Η παράσταση «Όνειρο» συγκεντρώνει τους κορυφαίους ακροβάτες-καλλιτέχνες της Κίνας σε μια μαγική, ονειρική παραγωγή, με τα πιο ασύλληπτα ακροβατικά που έχει να επιδείξει η χώρα αυτή. Ένα θέαμα στο οποίο το ακατόρθωτο γίνεται εφικτό, το όνειρο πραγματικότητα και οι θεατές αναρωτιούνται αν αυτό που είδαν στ” αλήθεια συνέβη! Η παράσταση Όνειρο αντιπροσωπεύει την αδιάκοπη επιδίωξη του Εθνικού Θεάτρου Ακροβατών της Κίνας για το «πάντρεμα» της παραδοσιακής κουλτούρας με τις υψηλοτάτου επιπέδου ακροβατικές τέχνες, εμπλουτίζοντάς την με καινούργια στοιχεία και σύγχρονες τεχνικές. Μέχρι τώρα, ο εκπληκτικά πειθαρχημένος 50μελής θίασος έχει κερδίσει 45 χρυσά μετάλλια σε διάφορους εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ έχει επισκεφτεί περισσότερες από 120 χώρες ανά τον κόσμο. Παραστάσεις: Τετάρτη έως Παρασκευή 8.30 μμ, Σάββατο 5.00 και 8.30 μμ, Κυριακή 12.30 και 5.00 μμ, από 17 έως 21 Δεκεμβρίου 2014.

«Θα περάσει κι αυτό». Η Ιστορία της Ελλάδας μέσα από την Επιθεώρηση-Μέρος Δεύτερο, μετά το «Θα σε πάρω να φύγουμε», το Θέατρο Badminton, τιμώντας την αθηναϊκή επιθεώρηση, το σπουδαίο αυτό κεφάλαιο του ελληνικού θεάτρου, παρουσιάζει τη νέα παράσταση «Θα περάσει κι αυτό». Ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα που, μέσα από την επιθεώρηση, αφηγείται την ιστορία της Ελλάδας από εκεί που τελείωσε το πρώτο μέρος, το 1967. Από τη μια η επιθεώρηση, από την άλλη η δικτατορία και στη μέση η Ελλάδα. Κοινός ψίθυρος; Θα περάσει κι αυτό. Θα περάσει με αυτό που φοβάται περισσότερο ο εχθρός. Το γέλιο!!! Ένας 35μελής μουσικοχορευτικός θίασος ζωντανεύει τις περιπέτειες, τα τραγούδια και τα σουξέ της επιθεώρησης-μετεπιθεώρησης με την ίδια ομάδα συντελεστών. Δεν είναι ευχή, είναι διαπίστωση. Το ταξίδι της κυρίας Επιθεώρησης τελειώνει με τους Ολυμπιακούς, όταν κατακτήσαμε το Euro και λίγο μετά τη Eurovision και ζήσαμε μεγάλες στιγμές δόξας. Πού θα πάει, «θα περάσει κι αυτό», πριν έρθει το μέρος 3ο, το «μνημονιακό» που δεν φαίνεται να περνάει!!!. Παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 8.30 μμ, από 26 Δεκεμβρίου 2014 έως 6 Ιανουαρίου 2015.

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη, τηλ. 2315200200)

«Με δύναμη από την Κηφισιά», ένα αριστούργημα του νεοελληνικού θεάτρου ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Παραστάσεις: Τετάρτη 7.30 μμ, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00 μμ, Σάββατο 6.00 και 9.00 μμ, Κυριακή 7.15 μμ.

Μονή Λαζαριστών Σκηνή Σωκράτης Καραντινός (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη, τηλ. 2315200200)

«Σερσέ λα φαμ» Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο του Στρατή Πασχάλη, οι γυναίκες στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, στη μονή Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία-χορογραφία Σοφίας Σπυράτου. Παραστάσεις: Τετάρτη και Κυριακή 7.15 μμ, Πέμπτη έως Σάββατο 8.00 μμ.

«Η φάρμα των ζώων» στη Νεανική Σκηνή της Μονής Λαζαριστών-Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, Την πολυδιαβασμένη και αξεπέραστη πολιτική αλληγορία του Τζωρτζ Όργουελ «Η φάρμα των ζώων», σε σκηνοθεσία του Νίκου Αρμάου, θα παρουσιάσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στη Νεανική Σκηνή της Μονής Λαζαριστών. Από τις 19 Οκτωβρίου 2014. Η μεταφορά στη σκηνή του διάσημου μυθιστορήματος του οραματιστή Τζωρτζ Όργουελ «Η φάρμα των ζώων», αποτελεί για όλους μας μικρούς και μεγάλους θεατές μιαν ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό κείμενο που δε στοχεύει μόνον στην ψυχαγωγία αλλά με τα μηνύματά του που αποδεικνύονται διαχρονικά, σχεδόν προφητικά μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα τη σκοτεινή εποχή που ζούμε. Γιατί το ευφυές αυτό παραμύθι που επηρέασε ουσιαστικά τη σκέψη του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Πρόκειται για μία σπουδή πάνω στην εξουσία και την απληστία, μία πολιτική αλληγορία που μέσα από τη σκωπτική διάθεση και την κριτική ματιά του συγγραφέα στηλιτεύει τον ολοκληρωτισμό, την παράλογη εξουσία που επιβάλλεται μέσα από τον καταναγκασμό και την καταστολή. Παραστάσεις: Κυριακή 11.00 πμ, από 19 Οκτωβρίου έως 5 Απριλίου 2014.

Νέο Υπερώο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2315200200)

«Η αρρώστια της νιότης», το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο του  («Krankheit der jugend»)  στο Νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε μετάφραση-σκηνοθεσία Πέμης Ζούνη. Μια σπαρακτική, άγρια ελεγεία στα τραυματισμένα νιάτα. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το ΚΘΒΕ. Βιέννη, 1923. Μια παρέα φοιτητών της Ιατρικής δοκιμάζει τα όριά της φλερτάροντας με την καταστροφή. Απελπισμένοι, απόλυτα διαψευσμένοι μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπερδεμένοι ηθικά και ιδεολογικά, παγιδεύονται σε παιχνίδια ασύδοτα και αμείλικτα, θεωρώντας τη νιότη τους αρρώστια που πρέπει να αφανιστεί. Ο αυστριακός συγγραφέας Φέρντιναντ Μπρούκνερ (1891-1958) μέσα από τα περισσότερα έργα του αποτυπώνει τη ματιά του πάνω στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία της εποχής -μιας εποχής και μιας γενιάς που προετοίμασε το έδαφος για την έλευση του σκότους που ονομάζεται ναζισμός. Παράστάσεις: Τετάρτη έως Κυριακή στις 9.00 μμ έως 30 Νοεμβρίου 2014.

Πολιτεία Θεάτρου (Ολύμπου 88, Αρχαία Αγορά, τηλ. 2310285452, 2310272909, 6974195079)

«Συγκάτοικοι για κλάματα» η κωμωδία του Νίλ Σάιμον κάθε Παρασκευή και Κυριακή στις 9.30 μμ.

Σχήμα Εκτός Άξονα (Πλάτωνος 35, πλησίον Αγίας Σοφίας και Φιλίππου, 2310823444, 6944540837)

«Αντι βιογραφικού!» στο θέατρο «Σχήμα εκτός Άξονα» κείμενα φίλων, γνωστών και λιγότερο γνωστών. Αυτά συνθέτουν το έργο «Αντί Βιογραφικού…! Παγίδες της παιδικής και εφηβικής μας ηλικίας», Η σύλληψη του κειμένου ανήκει στην Αναστασία Θεοφανίδου, η οποία σκηνοθετεί επίσης την παράσταση. Πρόκειται για μια «συλλογή» αναμνήσεων θετικών, αναμνήσεων αρνητικών, αναμνήσεων πολλών ειδών από τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια που μας συντροφεύουν μια ζωή. Κουβαλάμε το φορτίο των αναμνήσεων και προσπαθούμε να βρούμε την ταυτότητα μας μέχρι να πεθάνουμε, συνθέτοντας ένα διαφορετικό βιογραφικό κάθε στιγμή. Είμαστε ταυτόχρονα δημιουργοί και πρωταγωνιστές. Παραστάσεις: Παρασκευή έως Δευτέρα 9.30 μμ, από 26 Οκτωβρίου έως 1η Δεκεμβρίου 2014,

Φαργκάνη (Αγίου Παντελεήμονος 10, κοντά στην Καμάρα, τηλ. 2310960063)

«Φτυστός ο μακαρίτης», το έργο της Πένυς Φαλακτάκη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή. Παραστάσεις: Τετάρτη και Κυριακή στις 7.00 μμ και Σάββατο στις 9.00 μμ, έως 30 Νοεμβρίου 2014.

«Ζήτω, η αμφίβολη ζωή!» του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία Αχιλλέα Ψαλτόπουλου, από Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014, ημέρα που θα κάνει πρεμιέρα το Θέατρο Αναζήτηση Θεσσαλονίκης της Θεατρικής Έρευνας στο Θέατρο Φαργκάνη. Δώδεκα σύντομα σκετς, δώδεκα πορτραίτα σημερινών Ελλήνων, δώδεκα «ακτινογραφίες» της σύγχρονης ζωής, μαζί με μιαν εισαγωγή κι έναν επίλογο, είναι το έργο του Σάκη Σερέφα, «Ζήτω, η αμφίβολη ζωή !». Όπως τονίζει και ο ίδιος ο συγγραφέας «Δώδεκα ιστορίες που δείχνουν πόσο απρόοπτες είναι οι ζωές μας. Για καλό ή για κακό. Δώδεκα ιστορίες που αμφισβητούν τις μασίφ βεβαιότητες μέσα στις οποίες κατοικούν οι τρόμοι ή οι παρηγοριές μας.» Και που θέτουν στον θεατή το ερώτημα : «Εσύ, τι θα ‘κανες ;». Γιατί, εδώ, ο θεατής είναι συμμέτοχος, είναι ο φίλος, ο κριτής, ο εξομολόγος, ο (συν)πάσχων. Ο Σερέφας δεξιοτεχνικά περνάει από το χιούμορ στη συγκίνηση κι από κει πίσω στο γέλιο. Και απευθύνεται μετωπικά σε όλους εμάς που βρισκόμαστε επί σκηνής ή στην πλατεία. Με παιχνιδιάρικη διάθεση, χωρίς μακρηγορίες και δραματολογικούς εξαναγκασμούς μας κάνει να συλλογιστούμε πάνω στην «ανθρώπινη κατάσταση», βγαίνοντας τελικά από την παράσταση, μ’ ένα πλατύ λυτρωτικό χαμόγελο. Παραστάσεις: Τετάρτη έως Σάββατο 9.00 μμ, Κυριακή 8.00 μμ, έως 28 Δεκεμβρίου 2014.

Χώρος Τέχνης Sourliboom (Κ. Κρυστάλλη 4, 4ος όροφος, πλησίον πλατείας Αντιγονιδών, τηλ. 2314011584)

«Μία κάποια πρόφαση», ένα έργο για την αγάπη, την απώλεια και τον θάνατο. «Οι ανθρώπινες σχέσεις (καθ)ορίζονται και (εξ)ελίσσονται μέσα από μία συνεχή, αδυσώπητη και επίπονη προσπάθεια επικράτησης και κυριαρχίας. Με συγκεχυμένα τα όρια της νίκης και της ήττας, οι συγκρουσιακές αυτές σχέσεις, τείνουν να καταλήγουν πάντα σε μια επώδυνη συμφιλίωση, μέσα από την καταλυτική παρουσία του θανάτου που οι (συμ)μετέχοντες εκλαμβάνουν ως απώλεια. Και τότε, το τέλος της σύγκρουσης που καθορίζει ο θάνατος ορίζεται ταυτόχρονα ως αφετηρία ενός επόμενου, νέου και άγνωστου συγκρουσιακού πεδίου. Κατά συνέπεια, ο φόβος του επερχόμενου οδηγεί τη σκέψη πίσω, στο ασφαλές και γνώριμο παρελθόν που ανακαλείται εξαγνισμένο από τις ενοχές και τις αδυναμίες. Είναι η ώρα που ο νεκρός δεδικαίωται, όχι μέσα από συνείδηση άφεσης των ανομημάτων του, αλλά μέσα από τη συνειδητοποίηση του μάταιου της συγκρουσιακής αφορμής. Ένας άνδρας, μια γυναίκα, μια ταραγμένη σχέση, μια προσπάθεια συμφιλίωσης με μια κάποια πρόφαση. Και εκεί κοντά ο ως καταλύτης λειτουργών θάνατος. Η συνείδηση της ματαιότητας. Η συγνώμη επ’αφορμή. Η άφεση, και στο τέλος η απόλυτη σιωπή, το μεταφυσικό συστατικό του Θανάτου. Το θεατρικό κείμενο «Μια κάποια πρόφαση…» είναι ένα βαθιά ανθρώπινο έργο, γι`αυτό και είναι τόσο μεταφυσικό όσο και οικείο συνάμα.», αναφέρει ο σκηνοθέτης Γιάννης Κιντάπογλου. Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή 9.00 μμ, από 15 Νοεμβρίου έως 14 Δεκεμβρίου 2014.

Black Box (Βασιλίσσης Όλγας 65, τηλ. 2310829254)

«Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα», το προκλητικό έργο του Ζαν-Ρενέ Λεμουάν με τη Δήμητρα Ματσούκα σεσκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, από τις 5 Νοεμβρίου 2014 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Μια γυναίκα μας αφηγείται την ιστορία της μεταξύ συνειδητού και ασυνείδητου, ονείρου και πραγματικότητας. Έχει αγαπήσει με πάθος, έχει πληγωθεί βαθιά και έχει εκδικηθεί άγρια. Επιστρέφει αναζητώντας τη λύτρωση, όχι όμως συγχώρεση. Κανένας συμβιβασμός. Δεν ντρέπεται γι’αυτό που είναι, θεωρεί τον εαυτό της αθώο. Η μυστηριώδης και αμφιλεγόμενη Μήδεια, ξαναγεννιέται και πάλι από τις στάχτες της στο «μανιασμένο ποίημα» του Ζαν-Ρενέ Λεμουάν, (βραβευμένου με Βραβείο Κριτικών και Βραβείο της Εταιρείας Δραματικών Συγγραφέων και Συνθετών) για να διηγηθεί με σημερινά λόγια, τη βιαιότητα και την προκλητική δύναμη του τραγικού μύθου. Επιστρέφει να πει την αλήθεια της, την αλήθεια της κάθε γυναίκας που νιώθει ότι έχει προδοθεί. Οι σκανδαλώδεις πράξεις αυτής της γυναίκας, συγκλονίζουν, αναστατώνουν αλλά ταυτόχρονα συναρπάζουν. Ο Λεμουάν, χρησιμοποιεί το μύθο για να μιλήσει για την αμφισημία της ετερότητας, του αρσενικού και του θηλυκού, της τοξικότητας του οικογενειακού δεσμού, της αιώνιας φαντασίωσης της Δύσης για την καθυπόταξη της Ανατολής. «Όλα μακρινά, σβησμένα, περασμένα. Δεν ήμουν πια εγώ: ήταν η Μήδεια, αλλά δεν ήμουν εγώ. Είχα δηλητηριαστεί. Είχα επιβιώσει απ’ τη φρίκη του έρωτα. Λέω στον κόσμο ότι είμαι ηττημένη και δεν ντρέπομαι. Είστε εχθροί μου στους αιώνες των αιώνων. Σας καταριέμαι, σας γαμάω, αρνούμαι τη συμπόνια σας, τις γνώσεις σας, τα πρωτόκολλά σας, τα ευαγγέλιά σας, σας σκοτώνω. Είναι φρικτές όλες οι αναμνήσεις μου. Καλύτερα θα ήταν να μην αρχίσω…». Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014 από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος τον Μάιο του 2014. Παραστάσεις: Πέμπτη έως Σάββατο 9.00 μμ, Κυριακή 8.00 μμ, από 5 έως 23 Νοεμβρίου 2014.

.Es Thessaloniki (2-4 Φράγκων, λαδάδικα, πίσω απ’το Δικαστικό Μέγαρο, τηλ. 2310532503)

«μάικρο φων.ES». Θταντ απ κόμεντυ θόου στο PuntoEs. Είσοδοςελεύθερ- ES! stand up comedy. Έξι σταντ απ κωμικοί ενώνουν τις φωνές τους σε ένα από τα πιο αγαπημένα σποτ της πόλης. Το PuntoEs διακρίνεται για τις προσεγμένες και εναλλακτικές καλλιτεχνικές του προτάσεις και συνεχίζει ακάθεκτο. Την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου ετοιμαστείτε για ένα χορταστικό σόου που ξεχειλίζει γέλιο και ψυχαγωγία, σε μία παράσταση με τους Παναγιώτη Κούδα, Ήρα Κατσούδα, Θανάση Κάιν Σαμαρά και σε γκεστ εμφανίσεις τους Τζουζέπε Βιέρι και Βασίλη Κατέρη. Παρουσιαστής της βραδιάς θα είναι ο Στέλιος Ανατολίτης. Το μάικρο φων.es είναι μία παράσταση stand up comedy που απλώνεται θεματικά σε πολλούς τομείς της σύγχρονης κοινωνικής ζωής αλλά και της προσωπικής αναζήτησης. Αλλά με χιούμορ. Σας περιμένουμε να ζεστάνετε τον πολύ όμορφο χώρο του PuntoEs στην Φράγγων 2 με το γέλιο και το χειροκρότημά σας. Η παράσταση αρχίζει στις 21:30. Παραστάσεις: Παρασκευή 9.30 μμ, στις 21 Νοεμβρίου 2014.

French Keys (Θεμιστοκλή Σοφούλη 48, Καλαμαριά, τηλ. 2310402048)

«Πριγκίπισσες». Και ποιος δεν έχει αναρωτηθεί αν μετά το κλασσικό «happily ever after» τα παραμύθια συνεχίζουν να ζουν ευτυχισμένα… Κι αν όλες αυτές οι πριγκίπισσες ζούσαν στο σήμερα, θα παρέμεναν ίδιες, όπως τις ξέρουμε; Ή θα ανακαλύπταμε τρομακτικές ομοιότητες με τη μαμά μας, τις σουρλουλούδες φίλες μας, την αχώνευτη γειτόνισσα, ακόμη και με μας; Τι θα συνέβαινε άραγε αν όλες αυτές έβαζαν στο μάτι και τον ίδιο πρίγκιπα; Ένα musical φτιαγμένο με αγάπη… για την αγάπη! Σας περιμένουμε! Παραστάσεις: Κυριακή 9.30, από 9 έως 30 Νοεμβρίου 2014.

Principal Club Theater (Γεωργίου Ανδρέου 56, πλησίον της Κωλέτη, προς το λιμάνι, τηλ. 2310428088)

«Ο γάμος»: με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στον γάμο! Ένα υπερθέαμα που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μια κανονική προσομοίωση ενός ελληνικότατου γάμου όπου οι θεατές είναι οι καλεσμένοι και όπου όλο το εθιμοτυπικό ακολουθείτε κατά γράμμα! Μυστήριο, βέρες, στέφανα, παπάς, κουμπάρα, πεθερικά, κουτσομπολιά, φωτογραφίες, τούρτα, χορός ζευγαριού, χαιρετούρες και προφανώς γλέντι! «Ο γάμος» λοιπόν του Αντώνη και της Αφροδίτης. Ένα ζευγάρι που κόντρα σε αντιξοότητες, κοινωνικά και οικογενειακά εμπόδια, προσπαθεί να παντρευτεί και να ζήσει ευτυχισμένο. Θα τα καταφέρουν; Ένας επεισοδιακός γάμος που καταλήγει σε ένα ξέφρενο γαμήλιο γλέντι μέχρι πρωίας, με ζωντανή μουσική, σουρεαλιστικά απρόοπτα, γέλιο, πολύ χορό κι ένα φινάλε που κανείς δεν γνωρίζει. Μαζί μας ο ανατρεπτικός λαϊκός αοιδός του πεζοδρομίου Μπάμπης Μπατμανίδης και η κομπανία του, όπως δεν τους είδατε ποτέ, (γιατί πιθανότατα ποτέ δεν τους έχετε δει) σε τραγούδια κλασικού γαμικού ρεπερτορίου, υπόσχονται να σας αποκαταστήσουν (διασκεδαστικά) όλους και όλες. Γι αυτό πάρτε τους στον γάμο σας να σας πουν και του πόνου…! Παραστάσεις: Πέμπτη 9.00 μμ, από 13 έως 20 Νοεμβρίου 2014.

Regency Casino Thessaloniki Θέατρο Βεργίνα (12ο χλμ Θεσσαλονίκης-Αεροδρόμιο, τηλ. 2310491234)

«Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι», themusical, το κλασικό έργο, μεταφέρεται στη σκηνή του Θεάτρου Βεργίνα ως μία μουσική διασκευή, με μεγαλοπρεπή σκηνικά και κοστούμια, φαντασμαγορικές χορογραφίες και ερμηνείες κλασικών τραγουδιών από καλλιτέχνες μοναδικούς στο είδος τους. Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 10.00 μμ.

Studio Παράθλαση (Κασσανδρου 132 και Ολυμπιάδος, τηλ. 2310216567)

«Bra, Stoker Δράκουλας ένα σκοτεινό μιούζικαλ». Η πιο τρομακτική ιστορία που γράφτηκε ποτέ, ζωντανεύει σε μια απόκοσμη, ατμοσφαιρική παράσταση από το Θέατρο Παράθλαση. Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9 το βράδυ. Γιατί εκεί που τελειώνει η αθωότητα, αρχίζει ο τρόμος… Μετάφραση: Αφροδίτη Τσακίρη, με τη βοήθεια του Θωμά Αμαξόπουλου και της Τζένης Κοτοπούλου. Διασκευή-στίχοι τραγουδιών: Γιώργος Γκασνάκης, Σκηνοθεσία: Μόνα Κιτσοπούλου, Μουσική: Αλέξανδρος Ραΐδης, Χορογραφίες – Κίνηση: Γιάννης Μαργαρώνης, Βοηθός Χορογράφος: Μίκα Στεφανάκη, Σκηνικά – Κοστούμια: Mr X, Βοηθός ενδυματολόγου: Θεοδώρα Μωυσιάδου. Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή 9.00 μμ, από 15 Νοεμβρίου έως 21 Δεκεμβρίου 2014.



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα». Το 1989 άρχισε να αρθρογραφεί και το 1990 ξεκίνησε να γράφει κριτικές κινηματογράφου. Το 1992 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της οποίας έχει διατελέσει Πρόεδρος, και της FIPRESCI. Το 1994 έγινε μέλος του «Μικρό» (Σωματείο για την ταινία μικρού μήκους), στο οποίο ήταν Πρόεδρος για δύο θητείες. Το 2000 ξεκίνησε να διδάσκει σε σεμινάρια κινηματογράφου στην Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), στο «Μικρό», στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Μουσείο Κινηματογράφου, στο Μικρό Πολυτεχνείο, στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου, στο δικό του χώρο και σε συνεργασία με τη filmfabrik Productions, στη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει κινηματογράφο μέχρι σήμερα στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι Fabula, το οποίο διευθύνει. Συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι της FIPRESCI, στην Κωνσταντινούπολη και στη Φιλιππούπολη με θέμα τον βαλκανικό κινηματογράφο. Συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας και σε Φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Εργαστηρίου Almakalma, το οποία ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο (Performance). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Εξόρμηση, στην οποία ήταν υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος, στην Αθηναϊκή, στη Νίκη, στο Μανδραγόρα, στην Ουτοπία, στη Σύγχρονη Εκπαίδευση, στον κατάλογο του Φεστιβάλ της Λάρισας, στη Γραφή, στο Κ.ΛΠ., στο Ριζοσπάστη και στο Αλμανάκ της ΠΕΚΚ. Ίδρυσε το περιοδικό «αντι-Κινηματογράφος», στο οποίο ήταν διευθυντής σύνταξης, το 1992, το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία», στο οποίο ήταν διευθυντής, το 2000. Επιμελήθηκε και συνπαρουσίασε, μαζί με τον Κώστα Σταματόπουλο, την εκπομπή «Cineπλάνο», στο 902TV, από το 2008 έως το 2009. Ήταν υπεύθυνος για τους διαδικτυακούς τόπους www.cinemainfo.gr και www.theaterinfo.gr. Ίδρυσε και διεύθυνε το greeceactuality.wordpress.com. και τώρα διευθύνει και αρθρογραφεί στα www.filmandtheater.gr και www.thessalonikinfo.gr. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Jean Mitry, «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», έχει γράψει τα βιβλία «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, το 2006, «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών (σειρά νεανική Βιβλιοθήκη) και «Κώστας Φέρρης», εκδ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως το Αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο, το 2002, την Εβδομάδα Κλασικού Ιαπωνικού Κινηματογράφου και την Εβδομάδα Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το 2002, ως μέλος της Π.Ε.Κ.Κ. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Νέων Δημιουργών, στο Ε.Κ.Θ., στη Θεσσαλονίκη, και ιδρυτής της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris, η οποία δραστηριοποιείται πλέον στη Θεσσαλονίκη. Διευθύνει το Αφηγηματικό Εργαστήριο Fabula, που ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο. Έχει σκηνοθετήσει τρείς ταινίες μικρού μήκους, οι δύο πτυχιακές για το Master στο πανεπιστήμιο Middlesex, και την ταινία-ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας». ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ «Μέσα από τις βιτρίνες», 8΄, 2009, σκηνοθεσία «Nafasz», 7΄, 2009, σκηνοθεσία «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας», 50΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Στιγμή απολιθωμένη», 31΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Η τελευταία λατέρνα», 6΄, 2010, σεναριακή επιμέλεια «Το κλειδί της επιστροφής», 13΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Το συρματόπλεγμα», 19΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Στο Τσινάρι», 7΄, 2017, σκηνοθεσία «Sotos, ζωγράφος αει…πράγμων», 2020, 97΄, σκηνοθεσία-φωτογραφία ΒΙΒΛΙΑ «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», του Jean Mitry, μετάφραση, εκδ. Entracte και Σύγχρονη Εκπαίδευση, Αθήνα, 2001 «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών, Αθήνα, 2004 «Κώστας Φέρρης», εκδ. Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Αθήνα 2004 «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, Τρίπολη, 2006


Copyritght 2022 Thessalonikinfo / All rights reserved