ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
Ο κήπος της αχαριστίας
Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, στις 21:00, στην αίθουσα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (Εθνικής Αμύνης 1), υπό τους ήχους της φυσαρμόνικας του Αλέξανδρου Τριανταφύλλου, τα κείμενα (πεζά και ποιήματα) του Κώστα Καρυωτάκη μετατρέπονται σε μια μουσικοποιητική παράσταση ατμόσφαιρας και ευαισθησίας. Θανάσης Βικόπουλος, Μαριάννα Καλαϊτζή, Δημήτρης Μακρής, Γιάννης Τσολακίδης και Βάσω Φιλιπποπούλου, όλοι τους εργαζόμενοι του ραδιοφώνου της ΕΡΤ3, θα ερμηνεύσουν και θα αποδώσουν το λόγο του κορυφαίου ποιητή μας, σε μια πολιτιστική δράση, που -όπως δηλώνουν- είναι άλλη μια απάντηση στο μαύρο και στο φόβο. Σημειώνουμε ότι η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνεται με ελεύθερη συνεισφορά.
Ο κήπος της Αχαριστίας έχει τη μορφή αφηγηματικής μουσικοθεατρικής παράστασης, που αναδεικνύει τον εξαιρετικό και διαχρονικό λόγο του Κώστα Καρυωτάκη. Περιλαμβάνει τα πεζά κείμενα Το καύκαλο, Ο κήπος της Αχαριστίας, Τρεις μεγάλες χάρες (Καλός υπάλληλος – Ένας πρακτικός θάνατος – Δεσποινίς Bovary), Κάθαρσις και Ονειροπόλος και τα ποιήματα Ζωές, Ευγένεια, Δον Κιχώτες, Η ψυχή μου, Τώρα που μήτε ο έρωτας, Κι αν έσβησε σαν ίσκιος, Οι αγάπες, Θέλω να φύγω πια από δω, Λουλούδι που μαράθηκε κ.α. Ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου αναφέρει σχετικά με την επιλογή των πεζών και ποιημάτων…
«Έγινε με βάση την αντίσταση και την αντίδραση του ποιητή που επεσήμανε την πραγματικότητα της καθημερινότητας, την αναζήτηση του έρωτα και της αγάπης, την πάλη με τα αδιέξοδα και την δυναμική συναισθηματική του αναζήτηση. Οι ήχοι της φυσαρμόνικας πλέκονται με το λόγο του ποιητή και διαχέονται στην ατμόσφαιρα μέσα σε ένα παιχνίδι-ταξίδι ονείρου και πραγματικότητας. Η απλότητα της ερμηνείας του λόγου αφηγηματικά υποστηρίζει την εξέλιξη μιας ιστορίας που γεννιέται από τις λέξεις και τη μουσική.
Ο Καρυωτάκης πάλευε με το άδικο, το ανέφικτο και το μίζερο, εικόνες μιας τραγικής πραγματικότητας που δεν άντεχε. Ο διαχρονικός λόγος του βγαίνει στην επιφάνεια και σήμερα με ματιές αισιοδοξίας για αλλαγή τρόπου επικοινωνίας έκφρασης και δημιουργίας.
Η συνεύρεση επί σκηνής με συναδέλφους με καλλιτεχνικές ανησυχίες που παλεύουν για το άδικο και για το φως στην τέχνη, στην επικοινωνία και την ενημέρωση είναι μια αναζήτηση δημιουργικότητας και επικοινωνίας.
Στην παράσταση δημιουργείται η ενότητα του λόγου των κειμένων του Καρυωτάκη με την απέριττη μουσική έκφραση».
Κλείνουμε, παραθέτοντας απλά ενδεικτικά ένα από τα υπέροχα ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη: το Κι αν έσβησε σαν ίσκιος…
Κι αν έσβησε σαν ίσκιος τ’ όνειρό μου,
κι αν έχασα για πάντα τη χαρά,
κι αν σέρνομαι στ’ ακάθαρτα του δρόμου,
πουλάκι με σπασμένα τα φτερά
Κι αν έχει, πριν ανοίξει, το λουλούδι
στον κήπο της καρδιάς μου μαραθεί,
το λεύτερο που εσκέφτηκα τραγούδι
κι αν ξέρω πως ποτέ δε θα ειπωθεί
Κι αν έθαψα την ίδια τη ζωή μου
βαθιά μέσα στον πόνο που πονώ
καθάρια πώς ταράζεται η ψυχή μου
σα βλέπω το μεγάλο ουρανό,
Η θάλασσα σαν έρχεται μεγάλη,
και ογραίνοντας την άμμο το πρωί,
μου λέει για κάποιο γνώριμο ακρογιάλι,
μου λέει για κάποια που ‘ζησα ζωή!
Υ.Γ. Πέρα από την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση των εργαζομένων της ΕΡΤ3, σας προτείνουμε να ακούσετε και τη μελοποίηση του παραπάνω ποιήματος από τα Διάφανα Κρίνα. Δεν θα χάσετε!
Υ.Γ. 2: Ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου θα δώσει και μια προσωπική συναυλία – παράσταση στις 20 του Νοέμβρη, στον ίδιο χώρο…