Η τεχνητή νοημοσύνη στον κινηματογράφο

Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΠΩΣ ΑΥΤΗ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ

Η τεχνητή νοημοσύνη στον κινηματογράφο: γράφει η Σιρανούς Αντριασιάν

Έχετε παρακολουθήσει ποτέ μια ταινία γραμμένη από τεχνητή νοημοσύνη και κινούμενη εικόνα από έναν αλγόριθμο βαθιάς μάθησης; Ακούγεται φανταστικό, έτσι δεν είναι; Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη ενσωματωθεί σε πολλές πτυχές της κινηματογραφικής βιομηχανίας για να προβλέπει την επιτυχία των ταινιών, να γράφει σενάρια, να σχεδιάζει γραφικά, να επιλέγει το καστ και ακόμη και να προωθεί τα κινηματογραφικά έργα.

Η τεχνητή νοημοσύνη στον κινηματογράφο:  Στο σενάριο

Ας δούμε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη σε διάφορα στάδια της διαδικασίας παραγωγής ταινιών.

Πώς χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη στις ταινίες;

Συγγραφή σεναρίων

Η επιλογή του σεναρίου που θα αποκτήσει απήχηση και θα αποφέρει έσοδα είναι σημαντική. Η χρήση της ΑΙ για τη δημιουργία νέων σεναρίων μπορεί να βοηθήσει τους κινηματογραφιστές να αντιμετωπίσουν αυτό το έργο πιο αποτελεσματικά. Τροφοδοτούμενοι με μεγάλες ποσότητες δεδομένων με τη μορφή σεναρίων ταινιών, οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης αναλύουν τα δεδομένα, μαθαίνουν από αυτά και καταλήγουν σε μοναδικά σενάρια. Αυτό κάνει τη διαδικασία πολύ πιο γρήγορη, εξοικονομώντας σημαντικό χρόνο και πόρους για τους κινηματογραφιστές.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση σεναρίων που θα γίνουν ταινία. Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να μελετήσουν την πλοκή του σεναρίου, να προβάλλουν πιθανές ερωτήσεις, αβεβαιότητες και προτάσεις, καθιστώντας έτσι τη διαδικασία ανάλυσης του σεναρίου πολύ πιο εύκολη και γρήγορη.

Η τεχνητή νοημοσύνη στον κινηματογράφο: Βοήθεια στην προπαραγωγή

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μεγάλες δυνατότητες να απλοποιήσει τη διαδικασία της προπαραγωγής, βοηθώντας στον προγραμματισμό των χρονοδιαγραμμάτων, στην εύρεση τοποθεσιών που ταιριάζουν καλύτερα στην ιστορία και στην υποστήριξη άλλων προπαρασκευαστικών διαδικασιών.

Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης θα αυτοματοποιήσει τον προγραμματισμό των χρονοδιαγραμμάτων γυρισμάτων ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των ηθοποιών, γεγονός που θα εξοικονομήσει χρόνο και θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, τα συστήματα ΑΙ μπορούν να αναλύουν τις τοποθεσίες που περιγράφονται στα σενάρια και να προτείνουν πραγματικές τοποθεσίες για τα γυρίσματα της σκηνής, εξοικονομώντας πολλούς πόρους για την ανίχνευση τοποθεσιών.

Η τεχνητή νοημοσύνη στον κινηματογράφο

Η τεχνητή νοημοσύνη στον κινηματογράφο: Πρόβλεψη της επιτυχίας μιας ταινίας

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση του σεναρίου μιας ταινίας, ώστε να προβλεφθούν τα έσοδα που είναι πιθανό να αποφέρει η ταινία. Αν και οι αλγοριθμικές προβλέψεις μπορεί να μην αποδεικνύονται πάντα απόλυτα ακριβείς, ήδη προσελκύουν αυξανόμενο ενδιαφέρον από μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο.

Για παράδειγμα, η Warner Bros έχει στραφεί στην πλατφόρμα Cinelytic AI-based για την πρόβλεψη της επιτυχίας των ταινιών της και των εισπράξεων του box office. Η 20th Century Fox έχει ενσωματώσει το σύστημα Merlin, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση για να ταιριάξει τις ταινίες με συγκεκριμένα είδη και κοινό, καθώς και να παρέχει πλήρη δημογραφικά στοιχεία για κάθε ταινία. Το ScriptBook είναι ένα άλλο σύστημα πρόβλεψης ταινιών βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί από τη Sony Pictures για την ανάλυση 62 ταινιών της.

Η τεχνητή νοημοσύνη στον κινηματογράφο: Επιλογή ηθοποιών

Οι λύσεις τεχνητής νοημοσύνης μπορούν επίσης να επιταχύνουν την επιλογή ηθοποιών, πραγματοποιώντας αυτόματα ακροάσεις. Σύμφωνα με τα καθορισμένα κριτήρια και τις περιγραφές εικόνων σε κείμενο, οι πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης αναζητούν ηθοποιούς στη βάση δεδομένων.

Όταν τροφοδοτούνται με τεράστιες ποσότητες δεδομένων που περιγράφουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου των ηθοποιών σε διάφορα συναισθήματα, ο αλγόριθμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επικάλυψη του ψηφιακού προσώπου του ηθοποιού σε ένα σωσία, ώστε να διατηρηθούν οι φυσικές εκφράσεις του αρχικού ερμηνευτή.

Με αυτόν τον τρόπο, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ψηφιακή προσθήκη ηθοποιών σε ταινίες σε διαφορετικά συναισθήματα και ακόμη και για την απογήρανση ηθοποιών για τους συγκεκριμένους ρόλους.

Οι κινηματογραφιστές μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την εφαρμογή της ΑΙ για τη δημιουργία διαφόρων ψηφιακών χαρακτήρων, όπως ο φανταστικός υπερκακός Thanos για τους Εκδικητές: Infinity War που σχεδιάστηκε με τη χρήση μηχανικής μάθησης.

Η τεχνητή νοημοσύνη στον κινηματογράφο

Η τεχνητή νοημοσύνη στον κινηματογράφο: Προώθηση ταινιών

Τα κινηματογραφικά στούντιο χρησιμοποιούν την ΑΙ για αποτελεσματική διαφήμιση και προώθηση. Αναλύοντας διάφορους παράγοντες, όπως η βάση του κοινού, η δημοτικότητα των ηθοποιών σε όλο τον κόσμο, τα κινηματογραφικά στούντιο μπορούν να σχεδιάσουν τις καμπάνιες τους σύμφωνα με ορισμένες τοποθεσίες όπου αναμένουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το κοινό.

Για παράδειγμα, η 20th Century Fox έχει αναπτύξει το νευρωνικό δίκτυο Merlin Video για να προβλέπει την επιτυχία των διαφημιστικών βίντεο. Το κινηματογραφικό στούντιο χρησιμοποίησε επίσης τον υπερυπολογιστή της IBM για τη δημιουργία του διαφημιστικού κλιπ για την ταινία Morgan.

Η τεχνητή νοημοσύνη στον κινηματογράφο: Το μοντάζ των ταινιών 

Οι μοντέρ ταινιών μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία τρέιλερ ταινιών. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να εντοπίσουν σκηνές υψηλής δράσης και συναισθηματικές σκηνές ταινιών και να τις αναδείξουν για να βοηθήσουν τους συντάκτες να δημιουργήσουν δελεαστικά τρέιλερ.

Ένα πραγματικό παράδειγμα Τεχνητής Νοημοσύνης στο μοντάζ ταινιών είναι το πρόγραμμα IBM Watson που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία ενός τρέιλερ για την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Morgan».

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να είναι εξαιρετική για το μοντάζ ταινιών μεγάλου μήκους. Ο αλγόριθμος ΑΙ χρησιμοποιεί την αναγνώριση προσώπου για να καθορίσει τους κύριους χαρακτήρες και τις σκηνές που αφορούν την κύρια πλοκή και μπορεί να βοηθήσει τους μοντέρ στη διαδικασία μοντάζ ταινιών μεγάλου μήκους.

Η τεχνητή νοημοσύνη στον κινηματογράφο: Δημιουργία μουσικής

Τα εργαλεία σύνθεσης μουσικής που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη γίνονται πραγματικότητα και κάποια στιγμή μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για τη δημιουργία μουσικών συνθέσεων για ταινίες. Χρησιμοποιώντας ενισχυτική μάθηση, η ΑΙ μπορεί να αναλύσει δεδομένα από διαφορετικές συνθέσεις και να αναπτύξει μουσικά μοτίβα που προσαρμόζονται στο περιβάλλον της ταινίας, ανάλογα με το είδος της ταινίας και τις καταστάσεις που αναμένονται στην ταινία.

Πολλές εταιρείες τεχνολογίας αναλαμβάνουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για να αναπτύξουν συστήματα που μπορούν να μάθουν διάφορα μουσικά στυλ από μια μεγάλη βάση δεδομένων τραγουδιών και να δημιουργήσουν νέα μουσική.

Η τεχνητή νοημοσύνη στον κινηματογράφο

Για παράδειγμα, ο ιαπωνικός τεχνολογικός γίγαντας Sony χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Flow Machines για να δημιουργήσει ένα τραγούδι τεχνητής νοημοσύνης στο στυλ των Beatles.

Αν και εξακολουθεί να υπάρχει ένας μικρός σκεπτικισμός γύρω από τη μουσική που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη, τουλάχιστον η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να υποστηρίξει τους ανθρώπους στη δημιουργία πρωτότυπων συνθέσεων, ορισμένα κομμάτια των οποίων μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα κινηματογραφικά σενάρια.

Η τεχνητή νοημοσύνη στον κινηματογράφο: Παραγωγή ταινιών

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η τεχνητή νοημοσύνη γυρίζει και τις δικές της ταινίες. Ο Benjamin AI δημιούργησε την ταινία επιστημονικής φαντασίας Zone Out σε μόλις 48 ώρες σε συνεργασία με τον Ross Goodwin.

Αν και η ταινία δεν είναι πιθανό να κερδίσει κανένα βραβείο, δεν παύει να είναι μια εντυπωσιακή και προκλητική εμπειρία και ένα βήμα προς τα εμπρός στην αυτοματοποίηση της δημιουργίας βίντεο με την έξυπνη χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης.

Με τόσες πολλές καινοτόμες εφαρμογές σε όλο το φάσμα της κινηματογραφικής παραγωγής, η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει πλήθος πλεονεκτημάτων στην κινηματογραφική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της συνολικής διαδικασίας κινηματογράφησης, της εξοικονόμησης χρόνου και πόρων και της δημιουργίας υψηλότερων εσόδων.

Η τεχνητή νοημοσύνη στον κινηματογράφο: Η αλλαγή

Πώς η τεχνολογία έχει αλλάξει τη βιομηχανία κινηματογράφου;

Είναι εκπληκτικό να βλέπεις πώς η τεχνολογία έχει μεταμορφώσει την κινηματογραφική βιομηχανία, όπου σχεδόν κάθε πτυχή της διαδικασίας παραγωγής ταινιών αγγίζεται από την τεχνολογία.

Η τεχνητή νοημοσύνη στον κινηματογράφο

Οι εξελίξεις στο λογισμικό μοντάζ και εγγραφής, η τεχνολογία ταινιών 4k και 3D, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα εργαλεία συγγραφής σεναρίων με βάση την τεχνητή νοημοσύνη έχουν επηρεάσει σημαντικά τη διαδικασία παραγωγής ταινιών.

Οι οπτικές τεχνολογίες και οι πιο καινοτόμες εμπειρίες παρακολούθησης ταινιών, τα βελτιωμένα ηχητικά εφέ, οι νέες διεπαφές προβολής, τα σύγχρονα εργαλεία μοντάζ έρχονται να δημιουργήσουν μια πρωτόγνωρη κινηματογραφική εμπειρία.

Η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης έχει ανοίξει ακόμη πιο καινοτόμες εφαρμογές σε ολόκληρη τη βιομηχανία, μαζί με πολλά οφέλη που προσφέρει για τον κόσμο της κινηματογραφικής παραγωγής.

Με τη δυνατότητα να βοηθά τους ανθρώπους με αυτοματοποιημένες και καθοδηγούμενες από δεδομένα αποφάσεις, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει τη συνολική διαδικασία παραγωγής ταινιών επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των εργασιών, να μειώσουν το κόστος εργασίας και να δημιουργήσουν περισσότερα έσοδα.

 

Διαβάστε τα άρθρα σχετικά με τον κινηματογράφο

Η επαυξημένη πραγματικότητα είναι επικίνδυνη;

Κινηματογραφικές αίθουσες στην Θεσσαλονίκη

Οι κινηματογράφοι της Θεσσαλονίκης

Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Η πατρίδα



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα». Το 1989 άρχισε να αρθρογραφεί και το 1990 ξεκίνησε να γράφει κριτικές κινηματογράφου. Το 1992 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της οποίας έχει διατελέσει Πρόεδρος, και της FIPRESCI. Το 1994 έγινε μέλος του «Μικρό» (Σωματείο για την ταινία μικρού μήκους), στο οποίο ήταν Πρόεδρος για δύο θητείες. Το 2000 ξεκίνησε να διδάσκει σε σεμινάρια κινηματογράφου στην Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), στο «Μικρό», στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Μουσείο Κινηματογράφου, στο Μικρό Πολυτεχνείο, στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου, στο δικό του χώρο και σε συνεργασία με τη filmfabrik Productions, στη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει κινηματογράφο μέχρι σήμερα στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι Fabula, το οποίο διευθύνει. Συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι της FIPRESCI, στην Κωνσταντινούπολη και στη Φιλιππούπολη με θέμα τον βαλκανικό κινηματογράφο. Συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας και σε Φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Εργαστηρίου Almakalma, το οποία ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο (Performance). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Εξόρμηση, στην οποία ήταν υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος, στην Αθηναϊκή, στη Νίκη, στο Μανδραγόρα, στην Ουτοπία, στη Σύγχρονη Εκπαίδευση, στον κατάλογο του Φεστιβάλ της Λάρισας, στη Γραφή, στο Κ.ΛΠ., στο Ριζοσπάστη και στο Αλμανάκ της ΠΕΚΚ. Ίδρυσε το περιοδικό «αντι-Κινηματογράφος», στο οποίο ήταν διευθυντής σύνταξης, το 1992, το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία», στο οποίο ήταν διευθυντής, το 2000. Επιμελήθηκε και συνπαρουσίασε, μαζί με τον Κώστα Σταματόπουλο, την εκπομπή «Cineπλάνο», στο 902TV, από το 2008 έως το 2009. Ήταν υπεύθυνος για τους διαδικτυακούς τόπους www.cinemainfo.gr και www.theaterinfo.gr. Ίδρυσε και διεύθυνε το greeceactuality.wordpress.com. και τώρα διευθύνει και αρθρογραφεί στα www.filmandtheater.gr και www.thessalonikinfo.gr. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Jean Mitry, «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», έχει γράψει τα βιβλία «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, το 2006, «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών (σειρά νεανική Βιβλιοθήκη) και «Κώστας Φέρρης», εκδ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως το Αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο, το 2002, την Εβδομάδα Κλασικού Ιαπωνικού Κινηματογράφου και την Εβδομάδα Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το 2002, ως μέλος της Π.Ε.Κ.Κ. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Νέων Δημιουργών, στο Ε.Κ.Θ., στη Θεσσαλονίκη, και ιδρυτής της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris, η οποία δραστηριοποιείται πλέον στη Θεσσαλονίκη. Διευθύνει το Αφηγηματικό Εργαστήριο Fabula, που ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο. Έχει σκηνοθετήσει τρείς ταινίες μικρού μήκους, οι δύο πτυχιακές για το Master στο πανεπιστήμιο Middlesex, και την ταινία-ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας». ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ «Μέσα από τις βιτρίνες», 8΄, 2009, σκηνοθεσία «Nafasz», 7΄, 2009, σκηνοθεσία «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας», 50΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Στιγμή απολιθωμένη», 31΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Η τελευταία λατέρνα», 6΄, 2010, σεναριακή επιμέλεια «Το κλειδί της επιστροφής», 13΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Το συρματόπλεγμα», 19΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Στο Τσινάρι», 7΄, 2017, σκηνοθεσία «Sotos, ζωγράφος αει…πράγμων», 2020, 97΄, σκηνοθεσία-φωτογραφία ΒΙΒΛΙΑ «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», του Jean Mitry, μετάφραση, εκδ. Entracte και Σύγχρονη Εκπαίδευση, Αθήνα, 2001 «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών, Αθήνα, 2004 «Κώστας Φέρρης», εκδ. Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Αθήνα 2004 «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, Τρίπολη, 2006


Copyritght 2022 Thessalonikinfo / All rights reserved