Βαλκανική Πλατεία 2024

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2024

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βαλκανική Πλατεία 2024: γράφει ο Γιάννης Ιωαννίδης

Ο άνθρωπος για να αναπτυχθεί έχει ανάγκη στιγμές που του δίνουν απόλαυση, για να καταλάβει ποια είναι η έκφανση της πραγματικότητας που αυτός δέχεται. Αυτό μπορεί να το καταφέρει σε στιγμές ειρήνης μόνο. Στην γειτονιά μας, στα Βαλκάνια, η ειρήνη είναι κάτι πολύ σημαντικό. Για να έχουμε ειρήνη θα πρέπει να αναπτυχθεί το συναίσθημα της φιλίας. Η Βαλκανική Πλατεία 2024 αυτό θέλει να πετύχει, όπως και οι προηγούμενες διοργανώσεις στο ίδιο μέρος, στο όριο του Στρεμπενιώτη, εκεί όπου, παλιότερα, υπήρχε το ομώνυμο στρατόπεδο. Σε αυτό το δημοσίευμα σας παρουσιάζουμε το πλήρες πρόγραμμα, για μεγάλους και για παιδιά.

Βαλκανική πλατεία 2024: Το πρόγραμμα της κεντρικής σκηνής

Στην κεντρική σκηνή γίνονται δράσεις για μεγάλους και μικρούς ακροατές. Πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες που θα σας διασκεδάσουν στην Βαλκανική Πλατεία 2024.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024 

Τελετή Έναρξης 

«Ταξιδεύοντας με τον Μίκη Θεοδωράκη» 

με τους Παναγιώτη Καραδημήτρη και Ζωή Τσινιάρη Αμοιρίδου (Ελλάδα)  

Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, περιοχή Στρεμπενιώτη, 21.00, στην Βαλκανική Πλατεία 2024.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα πιο αγαπημένα και γνωστά λαϊκά, αλλά και λυρικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, υποστηριζόμενο από πενταμελή λαϊκή ορχήστρα, τρία χρόνια από τον θάνατό του. Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη είναι άρρηκτα δεμένος με την ποίηση και, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, αυτή ήταν η επιδίωξή του. Άλλωστε ποιητικά έργα μεγάλων ποιητών είναι συνδεδεμένα με τη μουσική του, που πλέον είναι αδύνατον να τα διαβάσεις και να μην αναδυθεί η μελωδία του Μίκη Θεοδωράκη. Η συναυλία είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, μία έννοια την οποία ο παγκόσμιος Μίκης επηρέασε όσο ελάχιστοι Έλληνες.

Είσοδος ελεύθερη

Βαλκανική Πλατεία 2024

Έκθεση φωτογραφίας 

«Παμμήτωρ-Γαία», του Σάκη Βαβαλίδη

Επιμέλεια: Μπάμπης Ιμβρίδης    

Εγκαίνια: Δευτέρα 2  Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00 

Διάρκεια: 2 έως 7 Σεπτεμβρίου 2024 

Εκθεσιακός χώρος, περιοχή Στρεμπενιώτη. 

Ο Σάκης Βαβαλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία καθώς και στην Κινηματογραφική Σχολή Σταυράκου. Συνέχισε τις σπουδές του στο I.A.D.  (Institut des Arts de Diffusion). Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς.  

Οι εικαστικές καταγραφές από τον φακό του Σάκη Βαβαλίδη δίνουν βαρύτητα άλλες φορές στην ίδια την πρόταση και άλλες στην συνειδητή καλλιτεχνική δημιουργία, ενώ υπάρχουν φορές που οι παραπάνω κατηγορίες συμπίπτουν και επικαλύπτονται.     

Στην παρούσα έκθεση με τον τίτλο: «Παμμήτωρ-Γαία» συναντάμε εικαστικά γυναίκες του σήμερα, μητέρες, γιαγιάδες, συζύγους, ερωμένες, γυναίκες της ίδιας της ζωής. Θηλυκά πρόσωπα που βρίσκονται συνειδητά ή όχι στο κάδρο και, μέσα από «εύλαλες» σιωπές, κλείνουν με νόημα το μάτι στον θεατή, ακόμη και όταν δεν κοιτούν προς το μέρος του.

Βαλκανική πλατεία 2024: Γεύσεις και μουσική

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024 στην Βαλκανική Πλατεία 2024.

Εκθεσιακός χώρος, περιοχή Στρεμπενιώτη, 19.00

Βραδιά ποντιακής γευσιγνωσίας  σε συνεργασία με τους συλλόγους Ποντιακή Εστία Νεάπολης, Σύλλογος Ποντίων Νεάπολης, Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών, Σύλλογος Ποντίων Πεύκων «Παρχάρ»

Αίθουσα Τέχνης Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125, Νεάπολη) 

International Bienale of Miniatur Art Graphics and Drawings Bìtola.

Εγκαίνια: Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.00

Διάρκεια: 3 έως 15 Σεπτεμβρίου 

Ώρες λειτουργίας 19:00 – 21:00 

Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες εκθέσεις στα Βαλκάνια.

Παρουσιάζονται 700 έργα με τη συμμετοχή 400 καλλιτεχνών από 80 χώρες μεταξύ των οποίων και Έλληνες καλλιτέχνες. Σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα FireArt

Ανοιχτό θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 21.00 

Βαλκανική Πλατεία 2024

Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης                           

«Ένα τραγούδι είναι η ψυχή» (Ελλάδα)

Οι αδελφοί Τσαχουρίδη παρουσιάζουν ένα μοναδικό μουσικό σχήμα με επίκεντρο την ποντιακή λύρα, την ανθρώπινη φωνή και τις απεριόριστες μουσικές δυνατότητες και των δύο. Στην παρούσα πρόταση έρχεται να προστεθεί η μεγάλη αγάπη των αδελφών για τη νησιωτική μουσική της χώρας μας. Βιολί και λαούτο, λύρα και νταούλι.

Βασισμένη σε ήχους αρχέγονους, αλλά και μοντέρνους, αυτό που κάνει τη μουσική των δύο αδελφών να ξεχωρίζει είναι η διαφορετική άποψη για τον ήχο που αποδίδεται, εκφράζεται και ερμηνεύεται με την ποντιακή λύρα και τη φωνή αντίστοιχα καθώς και οι ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις. Ένα μοναδικά επιλεγμένο μουσικό ρεπερτόριο, πλαισιωμένο από μια επίλεκτη ομάδα μουσικών, μπορεί και αφήνει ανύστακτο το ενδιαφέρον του κάθε ακροατή. Ένα τραγούδι για τον καθένα λοιπόν…

Βαλκανική πλατεία 2024: Μουσική

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024 στην Βαλκανική Πλατεία 2024.

Παραδοσιακό γλέντι με τα συγκροτήματα Banda Entopica και Ρουμπαγιάτ (Ελλάδα)          

Ανοιχτό θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 21.00 

Η Banda Entopica, η παραδοσιακή μπάντα δρόμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώνει κλαρίνο, τρομπέτα, ακορντεόν και νταούλι σε ένα σύμπλεγμα παραδοσιακής και μοντέρνας βαλκανικής μουσικής. Έχοντας ως βάση τους ήχους της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου, κινείται σε ρυθμούς χορευτικούς και πολλές φορές εκστατικούς με τραγούδια παραδοσιακά, αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις.

Σε ένα περιβάλλον με την παράδοση να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας -είτε ως τραγούδι, είτε ως χορός- κάθε ζωντανή εμφάνιση της μπάντας έχει δυναμική διάσταση με έντονη αλληλεπίδραση μουσικών και ακροατών, διατηρώντας ταυτόχρονα μια ξεχωριστή αισθητική πρόταση.

Οι Ρουμπαγιάτ είναι ένα μουσικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη. Δημιουργήθηκε το 2013 και από τότε έχει ενεργή παρουσία τόσο εντός, όσο και εκτός πόλης, μετρώντας πολλές ζωντανές εμφανίσεις ανά την Ελλάδα. Βασισμένοι στην πολυφωνία, οι Ρουμπαγιάτ επιχειρούν μια σύγχρονη ερμηνευτική προσέγγιση σε τραγούδια του έντεχνου και του παραδοσιακού χώρου από πληθώρα περιοχών. Η παιχνιδιάρικη διάθεση του φλάουτου σε συνδυασμό με ενδιαφέρουσες αρμονίες από λαούτο ή κιθάρα, συνθέτουν, μαζί με τη δυναμική παρουσία παραδοσιακών και σύγχρονων κρουστών οργάνων, ένα ιδιαίτερο και ενδιαφέρον μουσικό αποτέλεσμα.

Βαλκανική Πλατεία 2024

Βαλκανική πλατεία 2024: Σερβία και ραπ

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024 στην Βαλκανική Πλατεία 2024.

Bojan Krstic Orchestra (Σερβία)

Ανοιχτό θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 21.00 

Ο μεγάλος Bojan Krstic Orkestar θα συμμετέχει στη Βαλκανική πλατεία 2024. Ο πολυβραβευμένος Σέρβος με τη χρυσή τρομπέτα και την πολυβραβευμένη ορχήστρα, υπόσχεται ξέφρενο χορό και διασκέδαση. Ο Bojan Krstić και η ορχήστρα του ζουν στην πόλη Vladičin Han στη Νότια Σερβία. Μια μικρή πόλη που εδώ και δεκαετίες φημολογείται ότι είναι η μητέρα των καλύτερων τρομπετών και χάλκινων ορχηστρών της Βαλκανικής.

Στον πλέον δημοφιλή ετήσιο διαγωνισμό στην Guča, το Woodstock of the Balkans, με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, ο Bojan Krstić κέρδισε τη «Χρυσή Τρομπέτα» το 2015, την «Πρώτη Τρομπέτα» το 2016 και το βραβείο της «Καλύτερης Ορχήστρας», καθώς και πλήθος άλλων βραβείων για τη φανταστική ερμηνεία του ίδιου και των μουσικών του. Η μπάντα -σήμερα διεθνούς  φήμης- κάνει περιοδείες σε όλον τον κόσμο, ηχογραφεί soundtracks, παίζει σε ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Όλη αυτή η πορεία της μπάντας είχε ως αποτέλεσμα, οι τοπικές και παραδοσιακές μελωδίες τους να γίνουν γνωστές σε όλο τον κόσμο. 

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024  

Βέβηλος feat Παράφρων

Ανοιχτό θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 21.00 

Λίγους μήνες μετά το διπλό sold out της συναυλίας «Once dead twice a live»  στην Αθήνα, ο ανατρεπτικός ράπερ επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για μια εκρηκτική συναυλία. Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024 ο «Βέβηλος» θα ανέβει στη σκηνή του Ανοιχτού Θεάτρου Νεάπολης έχοντας στο πλευρό του τον βαβυλώνιο «Παράφρων» και στα decks  τον MCD.

Βέβηλος-δραστήριος και δυναμικός, μέλος των θρυλικών «Βαβυλώνα», ο «Βέβηλος» εξακολουθεί να μας συστήνεται μέσα από τον λόγο του υποστηρίζοντας με αυτόν και την ζωή του. Αναζητώντας συνεχώς την κάθαρση, επιστρέφει στην σκηνή για να καθηλώσει και να  προβληματίσει τους θεατές για ακόμη μια φορά. Μετά το τελευταίο του project «Το βιβλίο των τεσσάρων στοιχειών», ο «Βέβηλος» επέστρεψε με τα singles «Καθρέφτης» και «Αχέροντας», από τον επερχόμενο δίσκο του, πιο ώριμος και πιο ανατριχιαστικός από ποτέ. 

Βαλκανική Πλατεία 2024

Βαλκανική πλατεία 2024: Βαλκανική μουσική

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 στην Βαλκανική Πλατεία 2024.

Egnatia Ensemble 

Ανοιχτό θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 9 μ.μ. 

Το μουσικό συγκρότημα Egnatia Ensemble, δίνει στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει ένα πλούσιο ρεπερτόριο από όλες τις περιοχές της Αλβανίας. Η Egnatia Ensemble έχει λάβει μέρος σε δεκάδες εμφανίσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ρουμανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Αμερική, Σουηδία, Ισπανία, Ελβετία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ιταλία κ.ά.).

Σημείο αναφοράς στην πλούσια δισκογραφική τους δραστηριότητα, αποτελούν τα άλμπουμ: «Balkan Voices», «Zabetas Concept with Adriatica», «Φως», «Lava», «Tzekis & friends» κ.ά. Ο Zeqir Sulkuqi, ιδρυτής και διευθυντής του συγκροτήματος, Egnatia Ensemble, είναι καθηγητής βιολιού και μουσικής δωματίου στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων με μακρά θητεία συνεργασίας στην Αθήνα με τα συγκροτήματα των Σάκη Ρουβά, Στέλιου Ρόκκου κ.ά. Τραγουδούν οι Aurel Thellimi Driselda Kanina

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024  

Εκθεσιακός Χώρος, περιοχή Στρεμπενιώτη 19.00

Ημέρα Κύπρου

Γνωρίζουμε την μεγαλόνησο μέσα από μουσικές, χορούς και παραδοσιακά εδέσματα. Σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Β. Ελλάδος.

Βαλκανική πλατεία 2024: Μαριώ και Νταλάρας

Ανοιχτό θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 21.00 Βαλκανική Πλατεία 2024.

Η Μαριώ και μαζί της ο Δημήτρης Λίβανος και η ορχήστρα Το λαϊκόν.

Η  γνήσια ρεμπέτισσα Μαριώ και ο συνθέτης, στιχουργός και σολίστας του μπουζουκιού Δημήτρης Λίβανος σε μια συνεργασία με την 7μελή ορχήστρα Το λαϊκόν, παρουσιάζουν ρεμπέτικα, λαϊκά, σμυρναίικα και παραδοσιακά τραγούδια σε ένα γλέντι από καρδιάς! Η Μαριώ, ως μία από τις εκφραστικότερες εκπροσώπους του είδους η οποία δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια τη δική της ιστορία και διηγείται με τον δικό της τρόπο, τραγουδώντας όλα εκείνα τα ρεμπέτικα τραγούδια που αγαπήσαμε μέσα στα χρόνια και όχι μόνο. Παρέα της ο Δημήτρης Λίβανος και η  ορχήστρα Το λαϊκόν, σε μια μοναδική βραδιά!

Βαλκανική Πλατεία 2024

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα

Ανοιχτό θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 21.00 

Γιώργος Νταλάρας

Μαζί του η Ασπασία Στρατηγού και ο  Αλέξανδρος Τζουγανάκης. 

Περισσότερα από 50 χρόνια τραγούδια από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες, ποιητές και στιχουργούς θα προσπαθήσουν να χωρέσουν μία ολόκληρη ζωή σε μία ξεχωριστή για τη Θεσσαλονίκη βραδιά.

Τραγούδια καινούρια και παλιά από αυτά που γνωρίσαμε από τα μαθητικά μας χρόνια και σιγοτραγουδήσαμε. Τραγούδια με τα οποία μελαγχολήσαμε, αγαπήσαμε, χαμογελάσαμε, διαμαρτυρηθήκαμε, προχωρήσαμε. Τραγούδια που ζητήσαμε και τραγουδήσαμε μαζί με χιλιάδες άλλους στα στάδια και τα θέατρα, κι άλλα που περιμένουμε ν’ ακούσουμε στην επόμενη συναυλία… 

Κουγιουμτζής, Καλδάρας, Τσιτσάνης, Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Χατζηδάκις, Λοΐζος, Σπανός, Πάνου, Νικολόπουλος, Κατσιμιχαίοι, Μαχαιρίτσας. Και φυσικά Μάνος Ελευθερίου, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Λίνα Νικολακοπούλου. 

Μια μοναδική συναυλία με τον σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη. 

Βαλκανική Πλατεία 2024

Βαλκανική πλατεία 2024: Παιδικό πρόγραμμα

Κασταμονής με Μητροπόλεως (περιοχή Στρεμπενιώτη), Βαλκανική Πλατεία 2024.

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις δράσεις. 

Σε αυτό τον χώρο θα γίνονται δράσεις για τους μικρούς θεατές, αλλά θα είναι μία ευκαιρία και για τους μεγάλους να νιώσουν παιδιά και να ανοίξουν την ψυχή τους στο κάλεσμα της τέχνης.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 

Εργαστήρια  19.00-21.00

Εργαστήρι κατασκευής κούκλας από την ομάδα κουκλοθεάτρου JIN.

«Λουκουμάδες με μέλι!» Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής από την Σταυριανή Κωτούλα.

Διαδραστικά παιχνίδια και Challenges για μικρούς και μεγάλους από το Connect Family.

«Αν όλα τα παιδιά της γης είχανε μια πυξίδα», βιωματικό εργαστήρι κίνησης και έκφρασης για παιδιά από το Κέντρο Πρόληψης Πυξίδα.

«Λερωθείτε άφοβα!», αισθητηριακά παιχνίδια και εικαστικές δράσεις για παιδιά 2-4 ετών με τους γονείς τους από την Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα «Σχεδία στην Πόλη».

Θα παίξουμε και θα διασκεδάσουμε, χρησιμοποιώντας ως υλικά, προϊόντα από την κουζίνα μας (όπως: σιμιγδάλι, πλιγούρι, ρύζι, ζάχαρη, μπαχαρικά, μυρωδικά, χρώματα ζαχαροπλαστικής, ειδικά υλικά για παιδιά μικρής ηλικίας κ.ά.)! Θα παίξουμε με φυσικές πλαστελίνες και πηλό και θα ζωγραφίσουμε με φυσικά χρώματα.

Στόχος μας να δώσουμε στα παιδιά έντονες αισθητηριακές εμπειρίες μέσα από την όραση, την αφή και την όσφρηση, καθώς και την ευκαιρία της δημιουργικής έκφρασης παρέα με τους γονείς τους.

Παιδική Σκηνή, 21.00

«Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι» Μία ρομαντική, χαρούμενη διασκευή του γνωστού κλασσικού παραμυθιού, με ιδιαίτερη έμφαση στις κούκλες και τα μεγάλα εντυπωσιακά σκηνικά, κατάλληλη και για πολύ μικρές ηλικίες παιδιών, αλλά παράλληλα πολύ ευχάριστη και για τους ενήλικες!

Παράσταση κουκλοθεάτρου από την ομάδα κουκλοθεάτρου JINX

Βαλκανική Πλατεία 2024

Βαλκανική πλατεία 2024: Εργαστήρια

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου Βαλκανική Πλατεία 2024.

Εργαστήρια  19.00-21.00

Εργαστήρι Θεάτρου Σκιών από τον Αγάπιο Αγαπίου 

Μέσα από το εργαστήριο τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τη λαϊκή τέχνη του Θεάτρου Σκιών και θα κατασκευάσουν τις δικές τους φιγούρες.

«Περπατώ εις το δάσος!» Εργαστήριο μάθησης και δημιουργίας από την Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα «Σχεδία στην πόλη».

Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια γνωρίζουμε το δάσος και κυρίως το αστικό δάσος. Μαθαίνουμε για τη χλωρίδα και την πανίδα και φτιάχνουμε πρωτότυπες κούκλες-ζωάκια με φυσικά υλικά.

«Ταξίδι στο τροπικό δάσος: Πεταλούδες, τα λουλούδια που πετάνε», εργαστήριο με μεικτή τεχνική κολλάζ και ζωγραφικής από το Eργαστήριο Tέχνης ArtFactory

«Εκπαιδευτικά παιχνίδια» Εργαστήρι εκπαιδευτικής ρομποτικής από την ομάδα Robot Set Go.

«Η ανατομία του Ωκεανού», εκπαιδευτικό βιωματικό εργαστήριο από την European Outdoor Education Hub.

Τι είναι ο ωκεανός; Πώς σχηματίζεται. Τι στοιχεία τον απαρτίζουν και ποια είναι η σημασία τους για τη ζωή στη γη; Μέσα από παιχνίδια και πειράματα ανακαλύπτουμε τη σπουδαιότητα της διατήρησης και προστασίας των ωκεανών για τη διατήρηση της ζωής στη γη. 

Παιδική σκηνή, 21.00

«Παιχνιδοτράγουδα και τραγουδοπαιχνιδίσματα»

Μία μουσική παράσταση από το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών εμπλουτισμένη με μουσικοθεατρικά παιχνίδια. Τραγούδι, χορός και αφήγηση γίνονται ένα και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο των τραγουδιών για παιδιά. Συμμετέχουν μουσικοί από το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών.

Βαλκανική Πλατεία 2024

Βαλκανική πλατεία 2024: Εργαστήρια και Καραγκιόζης

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου Βαλκανική Πλατεία 2024.

Εργαστήρια  19.00-21.00

«Ο πολύχρωμος κόσμος του Χουάν Μιρό», εργαστήριο τεχνικής κολλάζ και ζωγραφικής από την Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα «Σχεδία στην Πόλη».                        

Τα παιδιά ταξιδεύουν στο ατελιέ του Μιρό και ετοιμάζουν τα δικά τους πρωτότυπα έργα ζωγραφικής σε μεγάλα Α3 χαρτόνια!

Κατασκευάζουμε ένα υπέροχο κάστρο με απλά υλικά!

Εικαστικό εργαστήρι από την Σταυριανή Κωτούλα

Χαμογελάστε με στυλ! Η απόλυτη Photobooth εμπειρία του Connect Family.

«Ολυμπιακά αθλήματα», εργαστήρι εκπαιδευτικής ρομποτικής από την ομάδα Robot Set Go.

«Το απολίθωμα του μέλλοντος», εκπαιδευτικό βιωματικό εργαστήριο από την European Outdoor Education Hub.

Πώς μπορεί να μοιάζουν τα απολιθώματα του μέλλοντος; Μαθαίνουμε πώς σχηματίζονται και τι μας αποκαλύπτουν για το παρελθόν της γης. Εξετάζουμε πώς τα μικροπλαστικά, που έχουν μολύνει τις θάλασσες και το περιβάλλον μας, μπορεί να επηρεάσουν τα μελλοντικά απολιθώματα και τη ζωή στη γη.

Παιδική σκηνή, 21.00

«Οι διακοπές του Καραγκιόζη», παράσταση Καραγκιόζη από το Σκιοθέατρο Αγάπιος Αγαπίου.

Βαλκανική Πλατεία 2024

Βαλκανική πλατεία 2024: Εκπαιδευτικά εργαστήρια

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου Βαλκανική Πλατεία 2024.

Εργαστήρια  19.00-21.00

Εργαστήριο χρωματιστού πηλού από την ομάδα κουκλοθεάτρου JINX.

«Μικροί υπερήρωες στο ψυγείο μου», εργαστήρι χειροτεχνίας από την Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα «Σχεδία στην Πόλη».

Με βάση μεγάλα ξύλινα μανταλάκια ετοιμάζουμε μαγνητάκια με θέμα τους αγαπημένους υπερήρωες των παιδιών!

«Ταξίδι στο τροπικό δάσος: τροπικά λουλούδια», εργαστήριο με μεικτή τεχνική κολάζ και ζωγραφική από τo Εργαστήριο Τέχνης ArtFactory.

«Εμπρός καλή μου μύτη!», διαδραστικό, εκπαιδευτικό εργαστήριο από την European Outdoor Education Hub.

Ανακαλύπτουμε τον κόσμο των αρωμάτων με μόνη σύμμαχο τη μύτη μας! Έτσι, αναδεικνύεται η σημασία της όσφρησης στην καθημερινή μας ζωή και πώς τα αρώματα επηρεάζουν τη διάθεσή μας και τη μνήμη μας.

«Πεινά πεινά η μέλισσα». Βιωματικά περιβαλλοντικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια από τους Think Beeg. Μαθαίνουμε για τη ζωή της Μέλισσας!  Ο πληθυσμός των μελισσών μειώνεται ανησυχητικά παγκοσμίως. Τί θα συμβεί αν πραγματικά εξαφανιστούν οι μέλισσες; Μπορούμε να βοηθήσουμε; Φτιάχνουμε μαγικές «Σποροβόμβες» με σκοπό την ανάπτυξη της αστικής χλωρίδας. 

Παιδική σκηνή, 21.00

«Το καράβι Mataroa ταξιδεύει στα Βαλκάνια: Παραμύθια και ιστορίες» από τους Mataroa Art Group.

Αφήγηση παραμυθιών και ιστοριών από τέσσερις χώρες των Βαλκανίων: Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία. Το καράβι Mataroa σηκώνει πανιά, ανεβάζει άγκυρα και φορτωμένο παραμύθια από την περιοχή των Βαλκανίων διασχίζει τις θάλασσες. Ένα θεατρικό ταξίδι μέσα από την αφήγηση, το θέατρο και με τη συνοδεία μουσικής από τη λαϊκή παράδοση των παραπάνω χωρών.

Βαλκανική Πλατεία 2024

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Βαλκανική πλατεία 2024: Μέλισσες και ανακύκλωση

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου Βαλκανική Πλατεία 2024.

Εργαστήρια  19.00-21.00

«Ταξίδι στο τροπικό δάσος: παπαγάλοι» Εργαστήριο με μεικτή τεχνική κολάζ και ζωγραφική από τo εργαστήριο τέχνης ArtFactory.

Ξεκινάμε το σχολείο με χαμόγελο, δημιουργικό εργαστήριο από το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Μαθαίνουμε χασαποσέρβικο από τον Σύλλογο Τεχνηέσσα.

Περιπέτειες στις κυψέλες-η ζωή της μέλισσας στη πόλη. Βιωματικό εργαστήριο για τη ζωή της Μέλισσας από τους Think Beeg. Μαθαίνουμε την κοινωνία των μελισσών και δοκιμάζουμε μέλι!! Που και πώς ζει μια μέλισσα στην πόλη; Πως μπορούμε να τη βοηθήσουμε; Αναλαμβάνουμε δράση!!!! «Σποροβόμβες», «Μελισσοκομυτά φυτά», Δοκιμή μελιού. Βγαίνουμε στη φύση, παίζουμε, εξερευνούμε τη γύρω περιοχή για να αναγνωρίσουμε τις μέλισσες και τα λουλούδια που επικονιάζουν οι μέλισσες.

«Από το αδράχτι, στο μιτάρι… και στου αργαλειού τη χάρη», Ομάδα «Παίζοντας σε παραδοσιακά μονοπάτια». Ένας αργαλειός με χτένι και μιτάρια, στημόνι και υφάδια, γίνεται εργαλείο δημιουργίας. Μπορούμε να ανακυκλώσουμε τα παλιά μας μπλουζάκια και να φτιάξουμε μια κουρελού;

Παιδική σκηνή, 21.00

«Ο Εγωιστής Γίγαντας», του Oscar Wilde από τη θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς.

Μετάφραση: Δημήτρης-Χρυσός Τομαράς

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Νικολαΐδης 

Παίζουν: Αγγ. Γουγούσης, Μυρ. Καρματζόγλου, Β. Μάμαλη

Πώς αντιμετωπίζουμε το θυμό; Τι σημαίνει «δικό μου»; Ποια είναι τα τείχη που βάζουμε στον εαυτό μας; Τα τείχη όταν χτίζονται, γκρεμίζουν…

Βαλκανική Πλατεία 2024

Βαλκανική πλατεία 2024: Κέικ και πειρατές

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου Βαλκανική Πλατεία 2024.

Εργαστήρια  19.00-21.00

«Υπέροχα, πεντανόστιμα cup cakes πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη!». Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής από τη Σταυριανή Κωτούλα.

«Πειρατές και παράξενα πλάσματα του βυθού». Εργαστήρι χειροτεχνίας από την Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα «Σχεδία στην Πόλη».

Ένας πολύ παλιός πειρατικός χάρτης θα γίνει η αφορμή για να ζήσουμε μια φανταστική περιπέτεια μυστηρίου και ανατροπών. Μαζί με τα παιδιά, μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, θα εξερευνήσουμε τον βυθό και θα ανακαλύψουμε κρυμμένα ναυάγια, παράξενες ιστορίες πειρατών και θρύλους για φανταστικά πλάσματα. Επίσης, θα ετοιμάσουμε καπέλα και κατασκευές ως ενθύμιο του ταξιδιού μας.

Δημιουργώντας με χαμόγελο το βραχιολάκι της ευτυχίας. Δημιουργικό εργαστήριο από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

«Έξυπνη φύση: φωλιά». Εκπαιδευτικό βιωματικό εργαστήριο από την European Outdoor Education Hub.

Μέσα από τη δημιουργία μιας φανταστικής φωλιάς για ένα πουλί υπό εξαφάνιση, εξερευνούμε τη σημασία του σχεδιασμού και της αισθητικής στη φύση. Μαθαίνουμε πώς η μορφή και η λειτουργία συνεργάζονται για να προσφέρουν ασφάλεια και άνεση στα πουλιά.

«Πεινά πεινά η μέλισσα». Βιωματικά περιβαλλοντικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια από τους Think Beeg. 

Μαθαίνουμε για τη ζωή της μέλισσας!  Ο πληθυσμός των μελισσών μειώνεται ανησυχητικά παγκοσμίως. Τί θα συμβεί αν πραγματικά εξαφανιστούν οι μέλισσες; Μπορούμε να βοηθήσουμε; Φτιάχνουμε μαγικές «Σποροβόμβες» με σκοπό την ανάπτυξη της αστικής χλωρίδας.

Παιδική σκηνή, 21.00

«Ο παπουτσωμένος γάτος», Κουκλοθέατρο της Χριστίνας Μπήτιου.

Η κλασική αγαπημένη ιστορία θα μεταφέρει μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι στην άλλη άκρη του κόσμου, όπου ένας ευφάνταστος και πραγματικός γάτος, μιλάει και συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος, αλλά την ίδια στιγμή αισθάνεται ως ζώο, γι” αυτό είναι και πιστός. Διαπραγματεύεται την καπατσοσύνη που τη συναντάμε διάχυτη στην καθημερινότητά μας, αλλά παράλληλα και την ευγνωμοσύνη που λιγοστεύει μέσα απ΄τις χούφτες μας.

Βαλκανική Πλατεία 2024

Βαλκανική πλατεία 2024: Βάφλες και όνειρα

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου Βαλκανική Πλατεία 2024.

Εργαστήρια  19.00-21.00

«Λαχταριστές βάφλες με μερέντα!». Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής από τη Σταυριανή Κωτούλα.

Δημιουργίες με ανακυκλώσιμα υλικά από τον Σύλλογο Τεχνηέσσα.

«Το δέντρο των ονείρων», δημιουργικό εργαστήριο από «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Περιπέτειες στις κυψέλες – η ζωή της Μέλισσας στη πόλη. Βιωματικό εργαστήριο για τη ζωή της μέλισσας από τους Think Beeg.

Μαθαίνουμε την κοινωνία των μελισσών και δοκιμάζουμε μέλι!! Που και πώς ζει μια μέλισσα στην πόλη; Πώς μπορούμε να τη βοηθήσουμε; Αναλαμβάνουμε δράση!!! «Σποροβόμβες», «Μελισσοκομυτά» φυτά, Δοκιμή Μελιού. Βγαίνουμε στη φύση, παίζουμε, εξερευνούμε τη γύρω περιοχή για να αναγνωρίσουμε τις μέλισσες και τα λουλούδια που επικονιάζουν οι μέλισσες.

«Από το στάχυ… στο ψωμί», Ομάδα «Παίζοντας σε παραδοσιακά μονοπάτια».

Οι μικροί μας φίλοι συναντούν τη θεά Δήμητρα, μεταμορφώνονται σε γεωργούς και χρησιμοποιούν αντικείμενα και εργαλεία του παρελθόντος για να παρασκευάσουν ψωμί. Η μαγική «κυρά μαγιά» κάνει νάζια στα ψωμιά, τα ζυμώνει, τα φουσκώνει και στον φούρνο τα στεγνώνει!

Παιδική σκηνή, 21.00

Το καλοκαίρι τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Και ακροβάτες, ξυλοπόδαροι και ζογκλέρ εισβάλουν στα όνειρα των παιδιών και τα μετατρέπουν σε ένα ζωντανό και χρωματιστό τσίρκο! Παράσταση τσίρκου από τις έφηβες καλλιτέχνιδες του Μονόκυκλου και των εκπαιδευτών τους.

 

Διαβάστε το γενικό σκεπτικό

Δειτε τα βίντεο που δημιουργήσαμε



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα». Το 1989 άρχισε να αρθρογραφεί και το 1990 ξεκίνησε να γράφει κριτικές κινηματογράφου. Το 1992 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της οποίας έχει διατελέσει Πρόεδρος, και της FIPRESCI. Το 1994 έγινε μέλος του «Μικρό» (Σωματείο για την ταινία μικρού μήκους), στο οποίο ήταν Πρόεδρος για δύο θητείες. Το 2000 ξεκίνησε να διδάσκει σε σεμινάρια κινηματογράφου στην Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), στο «Μικρό», στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Μουσείο Κινηματογράφου, στο Μικρό Πολυτεχνείο, στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου, στο δικό του χώρο και σε συνεργασία με τη filmfabrik Productions, στη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει κινηματογράφο μέχρι σήμερα στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι Fabula, το οποίο διευθύνει. Συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι της FIPRESCI, στην Κωνσταντινούπολη και στη Φιλιππούπολη με θέμα τον βαλκανικό κινηματογράφο. Συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας και σε Φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Εργαστηρίου Almakalma, το οποία ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο (Performance). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Εξόρμηση, στην οποία ήταν υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος, στην Αθηναϊκή, στη Νίκη, στο Μανδραγόρα, στην Ουτοπία, στη Σύγχρονη Εκπαίδευση, στον κατάλογο του Φεστιβάλ της Λάρισας, στη Γραφή, στο Κ.ΛΠ., στο Ριζοσπάστη και στο Αλμανάκ της ΠΕΚΚ. Ίδρυσε το περιοδικό «αντι-Κινηματογράφος», στο οποίο ήταν διευθυντής σύνταξης, το 1992, το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία», στο οποίο ήταν διευθυντής, το 2000. Επιμελήθηκε και συνπαρουσίασε, μαζί με τον Κώστα Σταματόπουλο, την εκπομπή «Cineπλάνο», στο 902TV, από το 2008 έως το 2009. Ήταν υπεύθυνος για τους διαδικτυακούς τόπους www.cinemainfo.gr και www.theaterinfo.gr. Ίδρυσε και διεύθυνε το greeceactuality.wordpress.com. και τώρα διευθύνει και αρθρογραφεί στα www.filmandtheater.gr και www.thessalonikinfo.gr. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Jean Mitry, «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», έχει γράψει τα βιβλία «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, το 2006, «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών (σειρά νεανική Βιβλιοθήκη) και «Κώστας Φέρρης», εκδ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως το Αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο, το 2002, την Εβδομάδα Κλασικού Ιαπωνικού Κινηματογράφου και την Εβδομάδα Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το 2002, ως μέλος της Π.Ε.Κ.Κ. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Νέων Δημιουργών, στο Ε.Κ.Θ., στη Θεσσαλονίκη, και ιδρυτής της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris, η οποία δραστηριοποιείται πλέον στη Θεσσαλονίκη. Διευθύνει το Αφηγηματικό Εργαστήριο Fabula, που ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο. Έχει σκηνοθετήσει τρείς ταινίες μικρού μήκους, οι δύο πτυχιακές για το Master στο πανεπιστήμιο Middlesex, και την ταινία-ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας». ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ «Μέσα από τις βιτρίνες», 8΄, 2009, σκηνοθεσία «Nafasz», 7΄, 2009, σκηνοθεσία «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας», 50΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Στιγμή απολιθωμένη», 31΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Η τελευταία λατέρνα», 6΄, 2010, σεναριακή επιμέλεια «Το κλειδί της επιστροφής», 13΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Το συρματόπλεγμα», 19΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Στο Τσινάρι», 7΄, 2017, σκηνοθεσία «Sotos, ζωγράφος αει…πράγμων», 2020, 97΄, σκηνοθεσία-φωτογραφία ΒΙΒΛΙΑ «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», του Jean Mitry, μετάφραση, εκδ. Entracte και Σύγχρονη Εκπαίδευση, Αθήνα, 2001 «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών, Αθήνα, 2004 «Κώστας Φέρρης», εκδ. Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Αθήνα 2004 «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, Τρίπολη, 2006


Copyritght 2022 Thessalonikinfo / All rights reserved