του Γιάννη Φραγκούλη
Το 1ο Φεστιβάλ Κόμικς Δράμας -Drama Comics Festival-, το οποίο άνοιξε τις πύλες του στις 8 Σεπτέμβρη 2019 με εργαστήρια εικονογραφήγησης για παιδιά, ομιλίες συμμετεχόντων καλλιτεχνών και διαλέξεις πανεπιστημιακών καθηγητών από την Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτό το Φεστιβάλ ήταν προφεστιβαλική εκδήλωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ένα Φεστιβάλ μέσα σε ένα άλλο Φεστιβάλ, μία πολύ καλή σύλληψη.
Σκοπός του φεστιβάλ είναι η προώθηση και η μελέτη τω πολιτισμικών προϊόντων της 9ης Τέχνης. Το Drama Comics Festival 2019 έχει διεθνή χαρακτήρα, καθώς δυο από τις φετινές εκθέσεις τελούν υπό την αιγίδα και την χορηγία της Ιταλικής Πρεσβείας της Αθήνας και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών. Στο καφέ Ατλαντίδα της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε το Graffiti performance. Μικροί και μεγάλοι παρακολουθήσαν ζωντανά πως δημιουργείται ένα έργο τέχνης με την τεχνική του graffiti.
ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Μέχρι και τις 22 Σεπτέμβρη οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να επισκεφθούν τις εκθέσεις:
«Λόγια και Εικόνες» με έργα των Γιώργου Μπότσου και Giuseppe Palumbo (αίθουσα Παλαιού Δημαρχείου, ώρες λειτουργίας 11.00-14.00 και 17.30-21.00).
«Μικρή Ιερουσαλήμ» Θεσσαλονίκης-Μεταξύ γραμματικής, ποίησης και ιστορίας», με επίκεντρο το βιβλίο «Μικρή Ιερουσαλήμ» της Ηλέκτρας Σταμπουλή και του Angelo Mennillo (Αίθουσα Ελευθερία, ώρες λειτουργίας 11.00-14.00 και 17.30-21.00).
«Νομαδισμός και Αφήγηση», πρώτη αναδρομική έκθεση με έργα του δραμινού δημιουργού κόμικς και εικονογράφου με το ιδιαίτερο και τολμηρό σχεδιαστικό και αφηγηματικό στιλ Χρήστου Δημητρίου, που έφυγε από τη ζωή πριν από τρία χρόνια (Αίθουσα Μελίνα, ώρες λειτουργίας 11.00-14.00 και 17.30-21.00).
«Ένα γλυκό ξημέρωμα-14 ιστορίες για την Αθήνα της Κατοχής» με αφορμή την κυκλοφορία του ομώνυμου βιβλίου από τις εκδόσεις Jemma Press, με ιστορίες δεκατεσσάρων Ελλήνων καλλιτεχνών γύρω από τη ζωή στην πρωτεύουσα στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής (Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, ώρες λειτουργίας 8.30-20.00).
«Los pendejos de las Kampitos», με έργα και πόστερ του δραμινού καλλιτέχνη Jnk επηρεασμένα από τον χώρο των κόμικς (Αίθουσα Παλαιού Δημαρχείου, ώρες λειτουργίας 11.00-14.00 και 17.30-21.00).
ΣΚΟΠΟΣ-ΣΧΕΣΕΙΣ
Γνωρίζοντας ότι η 7η Τέχνη -ο κινηματογράφος- έχει άμεση σχέση με την 9η -τα κόμικς-, όπως αυτό το βλέπουμε σε σύγχρονες κινηματογραφικές παραγωγές, οι οποίες έχουν πάρει είτε τη θεματική είτε την αισθητική των κόμικς, μπορούμε να καταλάβουμε τη λογική, βάσει της οποίας τα δύο φεστιβάλ συνυπήρχαν αυτή τη χρονική περίοδο, στη Δράμα.
Βλέποντας τις απεικονίσεις των κόμικς μπορούσες να φανταστείς ότι ήταν τα καρέ μιας ταινίας ή το πρώτο και το τελευταίο καρέ μιας σεκάνς, σύμφωνα με τη θεωρία του Αϊζενστάιν. Μόνο που, αυτή τη φορά, η ταινία αυτή που αποτελείτο από αυτές τις σεκάνς ήταν προϊόν της φαντασίας του κάθε θεατή, άρα τα κόμικς είχαν άπειρες προεκτάσεις και μπορούσαν να συναντήσουν τα καρέ των ταινιών που προβάλλονταν στις δύο αίθουσες της Δράμας, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
Ακόμη περισσότερο, αυτό το Φεστιβάλ κόμικς απλωνόταν σε όλη την πόλη, έτσι η ίδια η πόλη είχε ένα εικαστικό context που ερχόταν να συμπληρώσει το κινηματογραφικό. Ήταν, λοιπόν, πολύ εύστοχη αυτή η συνδιοργάνωση, εκπαιδευτική για το κοινό και ψυχοθεραπευτική για το θεατή που ήθελε να απαλλαγεί από τα άγχη του, μεταφράζοντας, κατά κάποιο τρόπο, την πραγματικότητα.
Το πιο εκπληκτικό ήταν η συνύπαρξη του αρχαίου πολιτισμού με το νεότερο. Στην έκθεση για την Κατοχή στην Αθήνα, όπου τα κόμικς βρίσκονταν ανάμεσα στα εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου της Δράμας. Εδώ τα θέματα «μπερδεύονταν» ακόμα περισσότερο, ανοίγοντας το κείμενο των κόμικς και, κατ’επέκταση του κινηματογράφου, σε όλο το πολιτισμικό πεδίο, στις κλασικές απεικονίσεις, στην ιστορία και στις διάφορες εκφάνσεις της πραγματικότητας, αποδίδοντας έτσι το πραγματικό κείμενο αυτών των δύο τεχνών.