ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!
Οι προτάσεις μας για την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 έχουν να κάνουν με τρεις τομείς: τη βία μέσα στην κοινωνία, τη μουσική και την πρωτοπορία στην τέχνη. Τέσσερις ταινίες που νομίζουμε ότι θα ικανοποιήσουν όλους τους θεατές.
Θα ξεκινήσουμε με το «Πιόνι», του Jean-Cosme Delaloye, μία ακόμη ελβετική παραγωγή του 2014 που, αυτή τη φορά θα μας πάει στη Νότιο Αμερική. Στη Γουατεμάλα οι απαγωγές, οι βιασμοί και οι δολοφονίες ανήλικων παιδιών είναι πολλές. Ο Ελβετός σκηνοθέτης αφήνει την ασφάλεια της χώρας του και πάει στην ανασφάλεια αυτής της χώρας. Κινηματογραφεί με άμεσο τρόπο, μας δείχνει όλη τη φρίκη και την αδιαφορία του κράτους. Ευαίσθητη ταινία που ακουμπά στο σήμερα και το δείχνει χωρίς να υποδείξει ή να προωθήσει μία ιδέα. Θα τη δείτε στον Παύλο Ζάννα, στις 17.30.
Ακολουθούν δύο ταινίες που αναφέρονται στην πρωτοπορία στην τέχνη. Η πρώτη απ’αυτές αναφέρεται στη ζωή και έργο της Σούζαν Σόνταγκ. Αμερικάνικη παραγωγή της Nancy Kates, «Σχετικά με τη Σούζαν Σόνταγκ» (2014), μπαίνει βαθιά μέσα στην ψυχολογία αυτής της ακτιβίστριας, της θεωρητικού, της κριτικού και της δημιουργού που πάλευε μέχρι το τέλος της ζωής της να νικήσει αυτό που θεωρούσε κακό στην κοινωνία, αυτό που την έτρωγε μέσα της, τον ίδιο το θάνατό της. Εξαιρετική η σκηνοθεσία, με παιχνιδιάρικο τρόπο μας βάζει στον αντισυμβατικό λόγο της Σόνταγκ, αλλά και την αντισυμβατική ζωή της, κάτι που θα ζήλευε κάθε άτομο που έχει τάσεις να αμφισβητεί τα «καλώς κείμενα». Θα εκπλαγείτε στη Φρίντα Λιάππα, στις 18.00.
Ακριβώς «δίπλα» έχουμε μία δανέζικη παραγωγή, «Φασμπίντερ-ν’αγαπάς χωρίς απαίτηση» (2015), του Christian Braad Thomsen. Δεν είναι ακριβώς βιογραφία. Ο σκηνοθέτης είχε πάρει αρκετές συνεντεύξεις απ’το Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ (και ξερό ψωμί, θα έλεγε ο Πανούσης), τις οποίες δε δημοσίευσε ποτέ. Δεν ξέρουμε γιατί. Πήρε απ’αυτό το υλικό και έκανε μία προσωπική ταινία, σαν ημερολογιακή καταγραφή, που αφορά σε αυτό το σκηνοθέτη του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου που μας γοήτευε και εξακολουθεί να μας γοητεύει. Και αυτή η ταινία μας συγκινεί και αγγίζει τον ψυχικό μας κόσμο, το δικό σας θα τον αγγίξει στον Τζον Κασσαβέτη, στις 17.30.
Θα τελειώσουμε το πρόγραμμά μας με μία μουσική ταινία: «Ο γύρος του κόσμου σε 50 συναυλίες» (2014), ολλανδική παραγωγή της Heddy Honigman. 50 συναυλίες της Βασιλικής Ορχήστρας του Κονσερτχεμπάου που διοργανώθηκαν για να γιορτάσει τα 125 χρόνια της. Το πάθος για τη μουσική παντρεύεται με την αγάπη για την εξερεύνηση των ανθρωπίνων παθών, των διαφορών στους πολιτισμούς και στις κοινωνίες, όλο αυτό γίνεται ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Θα ταξιδέψετε μαζί της στον Σταύρο Τορνέ στις 20.30.
Καλές προβολές να ευχηθούμε και να βρούμε επιτέλους αυτό που ψάχνουμε τόσα χρόνια, αυτό το διαμαντάκι που θα μας ανοίξει ορίζοντες.
Γιάννης Φραγκούλης
Διαβάστε όλο το υλικό για το Φεστιβάλ εδώ