Τίτλος: «Ο ψαράς μας ο μουρμούρης»
Συγγραφέας: Σοφία Γουδετσίδου
σελ.: 34
Χρώμα: τετραχρωμία
Εκδόσεις: Ωρίωνας
Εικονογράφηση: Σοφία Γουδετσίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Παπαπαναγιώτου
Διορθώσεις: Μάγδα Ιωάννου
Έτος έκδοσης: 2016
Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2016.
Ένα παιδικό βιβλίο μπορεί να είναι μία εύκολη υπόθεση, ένα κείμενο που γράφεται εύκολα και, σχεδόν, στο πόδι. Αν όμως προσπαθήσεις να επικοινωνήσεις με ένα παιδί και να του δώσεις να καταλάβει τι θέλεις να πεις, τότε θα αναθεωρήσεις αμέσως όλες αυτές τις απόψεις. Διαβάζοντας το βιβλίο της Σοφίας Γουδετσίδου, «Ο ψαράς μας ο μουρμούρης», σου έρχονται αυτές οι σκέψεις στο μυαλό σου.
Το βιβλίο έχει εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο «Ωρίωνας», στη Θεσσαλονίκη. Είναι σχετικά μικρό, σε τετραχρωμία, σε σχήμα βολικό για τα παιδιά. Είναι το πρώτο βιβλίο της και μάλιστα παιδικό. Πράγμα που σημαίνει ότι βάζει πολύ ψηλά τον πήχη της επιτυχίας, αφού το να γράψεις για παιδιά είναι το πιο δύσκολο πράγμα.
Αυτό ισχύει για τους εξής λόγους: Τα κείμενα που απευθύνονται σε παιδιά θα πρέπει να εξηγούν τα πάντα, αφήνοντας τη φαντασία του παιδιού να λειτουργήσει. Τα νοήματα θα πρέπει να είναι απλά και «από κάτω» να κρύβουν βαθύτερα νοήματα που το παιδί μπορεί να τα ανακαλύψει μόνο του ή με τη βοήθεια του γονιού του ή του εκπαιδευτικού. Θα πρέπει να δίνουν την αίσθηση μίας ολοκληρωμένης αφήγησης, η οποία θα μπορούσε να ήταν ένα κομμάτι της ζωής, πιο συγκεκριμένα της ζωής του κάθε παιδιού.
Για αυτούς τους λόγους και για άλλους το να συγγράψεις ένα παιδικό βιβλίο είναι ίσως η πιο ευχάριστη περιπέτεια ενός ανθρώπου. Έρχεσαι αντιμέτωπος με το παιδί που κρύβεις μέσα σου και συνομιλείς με αυτό.
Η Σοφία Γουδετσίδου φαίνεται ότι έχει μέσα της ένα χαρούμενο παιδί. Αυτό αποφάσισε να βγει, να μιλήσει μαζί μας, να μας δείξει το δρόμο της χαράς και της αισιοδοξίας. Εκφράστηκε με απλό, περιεκτικό και μεστό τρόπο. Περιγράφει με λιτές γραμμές και, προοδευτικά, αυξάνει την ένταση του συναισθήματος. Προς το τέλος, όπου θα πρέπει να έχουμε τη λύση της δραματικής πλοκής, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, το συναίσθημα, πάλι προοδευτικά, απογειώνεται και η συγκίνηση εκδηλώνεται μόνη της, δεν είναι ένα εκβιαζόμενο συναίσθημα.
Όλα αυτά ένα παιδί μπορεί να τα καταλάβει. Με άλλα λόγια, το βιβλίο λειτουργεί σε παιδιά πάνω από τριών ετών. Θα μπορούσε όμως να ήταν μία αφορμή για ένα δάσκαλο να κάνει ένα θεατρικό παιχνίδι που θα προεκτείνει την ανάγνωση του βιβλίου και θα εγγράψει στον ψυχικό κόσμο του κάθε παιδιού πολλά και διαφορετικά συναισθήματα, ευεργετικά για τη δόμηση του χαρακτήρα του.
Να τελειώσουμε αναφέροντας ότι τα συναισθήματα της αγάπης, της αισιοδοξίας, της θετικής σκέψης, της συνεργασίας, της συνένωσης των ανθρώπων υπάρχουν στις γραμμές αυτού του βιβλίου. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η συγγραφέας έχει ήδη άλλα δύο βιβλία υπό έκδοση, τότε έχουμε να περιμένουμε πολλά και καλά. Αφήσαμε για τελευταίο την εικονογράφηση: Η Σοφία Γουδετσίδου μας αποκαλύπτει και το ταλέντο της στη ζωγραφική, ξέραμε αυτό της φωτογραφίας και της συγγραφής, άρα ο επιθετικός προσδιορισμός πολυτάλαντη δεν είναι υπερβολή.
Καλό ταξίδι στο βιβλίο, περιμένουμε το επόμενο. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ετοιμάσαμε με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου στο Καλοχώρι.
Γιάννης Φραγκούλης
Δείτε το βίντεο της παρουσίασης του βιβλίου εδώ