«Αγαπημένη λέξη μου έγινε τ’ όνομά σο»
Άρωμα Κρήτης θα έχουν την ευκαιρία να νιώσουν όσοι βρεθούν στη «Ζώγια», στην οδό Αλ. Σβώλου 54, την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017, στις 18:00. Ο γνωστός ερευνητής-δάσκαλος κρητικών χορών Γιάννης Μεγαλακάκης, θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη το νέο του βιβλίο με μαντινάδες «Αγαπημένη λέξη μου έγινε τ’ όνομά σου» (εκδόσεις Captain Book).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας και η Χριστίνα Παλακίδου, υποψήφια διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ. Την παρουσίαση και το συντονισμό της βραδιάς θα έχει η δημοσιογράφος Αρσινόη Δεληγιάννη. Φυσικά, η παρουσίαση του βιβλίου θα πλαισιωθεί από κρητικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα!
Στο βιβλίο ο χορός, η μουσική και η μαντινάδα συνδυάζονται αρμονικά. Οι εικόνες που πλαισιώνουν τις σελίδες είναι από τις διάφορες χορευτικές στιγμές και πάνω σε αυτές τυπώνονται τα λόγια του χορευτή. Είναι σαν να θέλει ο συγγραφέας να ζευγαρώσει το χορό με τις λέξεις. Λέει άλλωστε ο ίδιος: «Μετά από 30 χρόνια χορού, το κορμί μου έμαθε τη γλώσσα της ψυχής μου και κάθε κίνησή μου είναι προέκταση της φωνής των συναισθημάτων μου».
Είναι τρόπος ζωής για τον Κρητικό η μαντινάδα. Πάντα και παντού θα υπάρχει. Από τη γέννηση ως τον θάνατό του…
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον μεγάλο κρητικό στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη και το προλογίζει ο ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης Μιχάλης Αεράκης.
Το σκίτσο του εξωφύλλου σχεδίασε με μολύβι και κάρβουνο η ζωγράφος Σωτηρία Κανδυλώρου.
Την επεξεργασία φωτογραφιών επιμελήθηκε η φωτογράφος Δήμητρα Παναγοπούλου.
Ο Γιάννης Μεγαλακάκης κατάγεται από τον Αποκόρωνα Χανίων και από το Αρκάδι Ρεθύμνου. Εδώ και 20 χρόνια πραγματοποιεί ο ίδιος επιτόπιες καταγραφές και έρευνες, στα χωριά της Κρήτης. Συλλέγει φωτογραφικό και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό με θέμα τη χορευτική τέχνη και ιστορία της Κρήτης.
Το 1997 χορεύει στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο υπό τη σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Το 1998 ιδρύουν μαζί με το δίδυμο αδερφό του Γιώργο την «Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών».
Το 2004 χορεύει στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό τη σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Το 2006 κυκλοφορούν την έκδοση, «Όταν ακούω Κρήτη», με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό για την μουσικοχορευτική παράδοση της Κρήτης. Το 2011 κυκλοφορούν τη δεύτερη ερευνητική τους εργασία, «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη», την οποία παρουσιάζουν στο Ευγενίδειο Ίδρυμα στην Αθήνα.
Έχει γράψει 2 βιβλία με θέμα την κρητική μαντινάδα .
Με την Χορευτική του Ομάδα έχουν παρουσιάσει πρωτότυπες παραστάσεις και παρουσιάσεις στο Νέο Μουσείο Μπενάκη, στο θέατρο Παλλάς, στο Θέατρο Βράχων, στο θέατρο Badminton , στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο θέατρο Παπάγου, στο θέατρο Λυκαβηττού, στο θέατρο Δόρα Στράτου, στο Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου, στο θέατρο Rialto στην Κύπρο και αλλού συνεργαζόμενοι με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής και έντεχνης ελληνικής μουσικής, όπως ο Ψαραντώνης, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο Μανώλης Λιδάκης, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Μιχάλης Τζουγανάκης και πολλούς άλλους.
Επίσης έχει συνεργαστεί με το σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για τις ανάγκες της ταινίας «El Greco» και με το σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς «Το Νησί».
Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 200 σεμινάρια κρητικών χορών σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας.
Ο «Χειμώνας ’16 στη Ζώγια» περιλαμβάνει εκδηλώσεις για τη μουσική, τη γραφή, τα εικαστικά, το θέατρο και το παιδί και απλώνεται από το Νοέμβριο 2016 έως και τον Ιανουάριο 2017. Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο, με μόνη τιμή αυτήν της όποιας παραγγελίας και γίνονται στη Ζώγια, Αλ. Σβώλου 54, τηλ.: 2310 243459.
Πληροφορίες
Ζώγια, Αλ. Σβώλου 54
Τ: 2310 243459
Γιάννης Ιωαννίδης