Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

6η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΙΣ ΜΗΛΙΕΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών: γράφει ο Γιάννης Ιωαννίδης

Διοργανώνεται στις Μηλιές του Βόλου, από 24 έως 26 Νοεμβρίου 2023. Τη διοργάνωση υπογράφουν οι Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μηλέων «Γρηγόριος Κωνσταντάς», το Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο Μηλεών και το Γυμνάσιο Μηλεών. Το διοργανώνει η Ερευνητική Μονάδα Δομικών Κατασκευών ma[K]e του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ: Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Το Νοέμβριο του 2023 παίρνουμε τη σκυτάλη από τον Υμηττό, τη Ροδόπη, την Ήπειρο, την Άνδρο και το Μαίναλο. Το Πήλιο θα φιλοξενήσει την 6η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών, με διοργανωτή την Ερευνητική Μονάδα Δομικών Κατασκευών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις Μηλιές του Πηλίου στις 24-26 Νοεμβρίου 2023. Στους χώρους του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μηλεών Πηλίου «Γρηγόριος Κωνσταντάς». Παράλληλες δράσεις θα φιλοξενηθούν στο Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο και στο Γυμνάσιο Μηλεών. Θα είναι υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αντικείμενο της ετήσιας αυτής διοργάνωσης είναι: Ο διάλογος για το δίκτυο των πεζοπορικών διαδρομών στην Ελλάδα. Οι σχετικοί φορείς, θεσμοί, δράσεις και πρωτοβουλίες, με στόχο την ανταλλαγή και εφαρμογή καλών πρακτικών. Η ανάδειξη και προβολή του πεζοπορικού τουρισμού ως ήπιας τουριστικής δραστηριότητας. Η χάραξη εθνικών στρατηγικών, που θα διασφαλίζουν τόσο τη βιωσιμότητα του δικτύου των ελληνικών μονοπατιών και των δραστηριοτήτων που αυτά φιλοξενούν, αλλά και των κοινοτήτων που τα υποστηρίζουν.

Ενδεικτικές θεματικές ενότητες: Θεσμικό πλαίσιο, υπόσταση και προστασία. Διαχείριση δικτύων, σχεδιασμός και πιστοποίηση. Συντήρηση δικτύων, σηματοδότηση, καθαρισμός και αποκατάσταση. Προβολή δικτύων, πόροι και χρηματοδότηση. Ύπαιθρος και κλιματική κρίση, πεζοπορικός τουρισμός. Τοπίο και πολιτιστική κληρονομιά. Πεζοπορική δραστηριότητα και τοπική οικονομία.

Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ: Ο ΘΕΣΜΟΣ

Η διοργάνωση, που αποτελεί θεσμό πλέον στον χώρο της πεζοπορίας και του πεζοπορικού τουρισμού. Συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάνω από 150 εκπροσώπους φορέων της πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών απ’ όλη την Ελλάδα. Αριθμεί ήδη 5 ανάλογες εκδηλώσεις στην Καισαριανή (2022), στην Ξάνθη (2021), στο Μέτσοβο (2019), στην Άνδρο (2018) και στη Βυτίνα (2017).

Συμμετέχουν φορείς και πρόσωπα, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πεζοπορίας, είτε στην χρήση, είτε στη διαχείριση, τη συντήρηση και την προβολή, αλλά και την προστασία των πεζοπορικών δικτύων. Όπως η πεζοπορική και ορειβατική κοινότητα, περιπατητικοί σύλλογοι, πεζοπορικά σωματεία, φυσιολατρικές κινήσεις, ορειβατικοί σύλλογοι, όργανα της κεντρικής δημόσιας διοίκησης ή της τοπικής αυτοδιοίκησης

Ακόμη μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, κοινωφελείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις, πολιτιστικοί φορείς ή τουριστικές επιχειρήσεις με αντικείμενο τον πεζοπορικό τουρισμό ή την πολιτιστική κληρονομιά. Ερευνητικά κέντρα ή εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και εταιρείες που παρέχουν σχετικές συμβουλευτικές, μελετητικές ή τεχνικές υπηρεσίες.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει μια πυκνή σειρά παρουσιάσεων, ομιλιών, εργαστηρίων και συζητήσεων, στις Μηλιές του Πηλίου. Επιχειρείται να οργανωθεί ο διάλογος μεταξύ των φορέων, ενώ συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα δράσεων: Πεζοπορίες, επισκέψεις, ξεναγήσεις, προβολές. Είναι ανοιχτή στους συμμετέχοντες, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Πήλιο, τα μονοπάτια, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του.

Παράλληλα, εκτυλίσσεται μια σειρά εκδηλώσεων στην πόλη του Βόλου: Επιστημονική ημερίδα, έκθεση, φεστιβάλ ταινιών. Όλα αυτά έχουν στόχο να αποτελέσουν μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της πεζοπορικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Να ενεργοποιήσουν το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας και πολιτείας για την ύπαιθρο και την πεζοπορική δραστηριότητα.

Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ

Η αφορμή είναι η 6η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών. Φιλοξενείται στο Πήλιο στα τέλη Νοεμβρίου 2023, από την Ερευνητική Μονάδα Δομικών Κατασκευών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους «Οδοιπορικά στην ελληνική ύπαιθρο» επιχειρεί να συγκεντρώσει μια ανθολογία από μικρές προσωπικές ιστορίες από όλη την Ελλάδα. Εικόνες, αφηγήσεις, βιώματα, που μας θυμίζουν τον λόγο για τον οποίο παίρνουμε τα βουνά ξανά και ξανά.

Σε μια συγκυρία, όπου η φύση παρουσιάζεται συχνά-πυκνά με αρνητικό πρόσημο: «Η φύση αλλάζει, η φύση θυμώνει, η φύση τιμωρεί, η φύση εκδικείται, η φύση θυμάται». Η παρούσα δράση φιλοδοξεί να μας υπενθυμίσει την άλλη όψη του νομίσματος. Η φύση που  μάς καλεί, μάς υποδέχεται και μάς εμπνέει, η φύση που μάς συντροφεύει στα ταξίδια με τα πόδια ή την ψυχή.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε δημιουργούς όλων των ηλικιών, σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες, πεζοπόρους ή μη. Αυτούς που επιθυμούν να καταθέσουν τη δική τους μικρή ιστορία, χρησιμοποιώντας το μέσο της επιλογής τους: Κινητό τηλέφωνο, φωτογραφική μηχανή, βιντεοκάμερα, action camera, drone …  Σπουδαστές, εικαστικοί, περιπατητές, ορειβάτες, ταξιδευτές, … Καλούνται να μοιραστούν μια αγαπημένη διαδρομή ή μια ξεχωριστή εμπειρία, μια μικρή βόλτα ή τη μεγάλη περιπέτεια. Ακόμη μια προσωπική ματιά ή ένα στοχαστικό βλέμμα στα μονοπάτια των βουνών και των νησιών, των φαραγγιών και των κοιλάδων, των κορυφών ή και των ακτών της ελληνικής υπαίθρου.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Υποβολή εργασιών: προθεσμία μέχρι 20 Νοεμβρίου 2023. Αποστολή στο email: make@uth.gr

 

Οργανωτική Επιτροπή:

Μαρία Βροντίτση: Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΤΑΜ Π.Θ.

Λόης Παπαδόπουλος: Ομότιμος καθηγητής ΤΑΜ Π.Θ.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου: ανεξάρτητος κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης

Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου: εντεταλμένη διδάσκουσα ΤΑΜ Π.Θ.

Προθεσμία υποβολών: 20 Νοεμβρίου 2023

Στοιχεία: Τίτλος. Διάρκεια. Σκηνοθέτης. Συντελεστές. Περίληψη έως 120 λέξεις.

Χαρακτηριστική φωτογραφία της ταινίας: 1080x1080px

Προδιαγραφές: Διάρκεια: 4-5 min.

Αρχείο Codec: h.264

Bitrate: 8Mbps

Resolution: 1920x1080px

Frame: 16:9 (landscape), 25fps

Sound: ACC 48.00Hz

Οι συμμετοχές θα παρουσιαστούν σε προβολές ανοιχτές στο κοινό. Θα πραγματοποιηθούν στις Μηλιές και την πόλη του Βόλου, παράλληλα με την 6η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών στα τέλη Νοεμβρίου 2023. Θα συνοδεύονται από αντιπροσωπευτικά φιλμάκια σχετικά με τα πεζοπορικά δίκτυα της ελληνικής υπαίθρου.

Επιλεγμένες συμμετοχές θα περιληφθούν σε ανοιχτή ψηφιακή συλλογή, που θα φιλοξενηθεί στην ιστοσελίδα του διοργανωτή. Η πιο αγαπημένη ταινία (σε ψηφοφορία του κοινού) θα βραβευτεί με τριήμερη διαμονή (για 2-3 άτομα) στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην Αργαλαστή του Πηλίου το Μάιο του 2023, με την προοπτική της δημιουργίας μιας ταινίας μικρού μήκους για την πεζοπορία στο Πήλιο μετά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

 

Διαβάστε τα άρθρα που αναφέρονται σε εκδηλώσεις

Δείτε τα βίντεο που έχουμε δημιουργήσει



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα». Το 1989 άρχισε να αρθρογραφεί και το 1990 ξεκίνησε να γράφει κριτικές κινηματογράφου. Το 1992 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της οποίας έχει διατελέσει Πρόεδρος, και της FIPRESCI. Το 1994 έγινε μέλος του «Μικρό» (Σωματείο για την ταινία μικρού μήκους), στο οποίο ήταν Πρόεδρος για δύο θητείες. Το 2000 ξεκίνησε να διδάσκει σε σεμινάρια κινηματογράφου στην Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), στο «Μικρό», στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Μουσείο Κινηματογράφου, στο Μικρό Πολυτεχνείο, στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου, στο δικό του χώρο και σε συνεργασία με τη filmfabrik Productions, στη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει κινηματογράφο μέχρι σήμερα στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι Fabula, το οποίο διευθύνει. Συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι της FIPRESCI, στην Κωνσταντινούπολη και στη Φιλιππούπολη με θέμα τον βαλκανικό κινηματογράφο. Συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας και σε Φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Εργαστηρίου Almakalma, το οποία ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο (Performance). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Εξόρμηση, στην οποία ήταν υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος, στην Αθηναϊκή, στη Νίκη, στο Μανδραγόρα, στην Ουτοπία, στη Σύγχρονη Εκπαίδευση, στον κατάλογο του Φεστιβάλ της Λάρισας, στη Γραφή, στο Κ.ΛΠ., στο Ριζοσπάστη και στο Αλμανάκ της ΠΕΚΚ. Ίδρυσε το περιοδικό «αντι-Κινηματογράφος», στο οποίο ήταν διευθυντής σύνταξης, το 1992, το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία», στο οποίο ήταν διευθυντής, το 2000. Επιμελήθηκε και συνπαρουσίασε, μαζί με τον Κώστα Σταματόπουλο, την εκπομπή «Cineπλάνο», στο 902TV, από το 2008 έως το 2009. Ήταν υπεύθυνος για τους διαδικτυακούς τόπους www.cinemainfo.gr και www.theaterinfo.gr. Ίδρυσε και διεύθυνε το greeceactuality.wordpress.com. και τώρα διευθύνει και αρθρογραφεί στα www.filmandtheater.gr και www.thessalonikinfo.gr. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Jean Mitry, «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», έχει γράψει τα βιβλία «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, το 2006, «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών (σειρά νεανική Βιβλιοθήκη) και «Κώστας Φέρρης», εκδ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως το Αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο, το 2002, την Εβδομάδα Κλασικού Ιαπωνικού Κινηματογράφου και την Εβδομάδα Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το 2002, ως μέλος της Π.Ε.Κ.Κ. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Νέων Δημιουργών, στο Ε.Κ.Θ., στη Θεσσαλονίκη, και ιδρυτής της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris, η οποία δραστηριοποιείται πλέον στη Θεσσαλονίκη. Διευθύνει το Αφηγηματικό Εργαστήριο Fabula, που ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο. Έχει σκηνοθετήσει τρείς ταινίες μικρού μήκους, οι δύο πτυχιακές για το Master στο πανεπιστήμιο Middlesex, και την ταινία-ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας». ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ «Μέσα από τις βιτρίνες», 8΄, 2009, σκηνοθεσία «Nafasz», 7΄, 2009, σκηνοθεσία «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας», 50΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Στιγμή απολιθωμένη», 31΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Η τελευταία λατέρνα», 6΄, 2010, σεναριακή επιμέλεια «Το κλειδί της επιστροφής», 13΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Το συρματόπλεγμα», 19΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Στο Τσινάρι», 7΄, 2017, σκηνοθεσία «Sotos, ζωγράφος αει…πράγμων», 2020, 97΄, σκηνοθεσία-φωτογραφία ΒΙΒΛΙΑ «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», του Jean Mitry, μετάφραση, εκδ. Entracte και Σύγχρονη Εκπαίδευση, Αθήνα, 2001 «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών, Αθήνα, 2004 «Κώστας Φέρρης», εκδ. Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Αθήνα 2004 «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, Τρίπολη, 2006


Copyritght 2022 Thessalonikinfo / All rights reserved