ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
Σεμινάρια δημιουργικής γραφής | γράφει ο Γιάννης Φραγκούλης
Με ιδιαίτερη χαρά μάς ενημερώνει η αλυσίδα πολιτισμού Ιανός πως οι εγγραφές για τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων και εικονογράφησης του φθινοπώρου ξεκίνησαν.
Τα σεμινάριά απευθύνονται σε όσους στοχεύουν να μυηθούν στα μυστικά της γραφής καλλιεργώντας τους τρόπους έκφρασής τους (νέοι συγγραφείς). Σε όσους προσβλέπουν σε υψηλή επαγγελματική κατάρτιση. Προκειμένου να συμβάλουν στην παραγωγή άρτιων λογοτεχνικών και επιστημονικών κειμένων (διορθωτές-επιμελητές κειμένων). Σε όσους επιθυμούν τη δυνατότητα επιμόρφωσης σε επιλεγμένες επιστημονικές θεματικές ενότητες.
Η αλυσίδα πολιτισμού Ιανός θα πραγματοποιήσει και τα φθινοπωρινά μαθήματα των διά ζώσης σεμιναρίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης μέσω αντι-covid τμημάτων. Δίνει τη μέγιστη σημασία στην προστασία της υγείας των συμμετεχόντων στα σεμινάριά της. Καθώς και των διδασκόντων σε αυτά. Η διδασκαλία θα γίνεται με φυσικό τρόπο μέσω της πλατφόρμας zoom, τις προκαθορισμένες ημέρες και ώρες.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ | Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Συνεπώς τα σεμινάρια μπορούν να τα παρακολουθήσουν ζωντανά (μέσω zoom). Εκτός των κατοίκων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κάτοικοι από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Η παρουσίαση των σεμιναρίων της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021, στις 18.00. Της Αθήνας στις 18:00 την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου. Θα προβληθούν στο κανάλι youtube και στη σελίδα facebook του Ιανού.
Τα μαθήματα ξεκινούν από τη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου.
Στο πλαίσιο των εν λόγω μαθημάτων ο Τάσος Αποστολίδης διδάσκει στο σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής «Τεχνική γραφής σεναρίου».
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται δια ζώσης, 10:30-13:30. Για έξι διαδοχικά Σάββατα, αρχής γενομένης από το Σάββατο 20 Νοεμβρίου.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ | ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΓΕΝΙΚΑ
Σενάριο είναι η γραπτή αφήγηση μιας ιστορίας με εικόνες και λόγο που έχει αρχή, μέση και τέλος.
Την «Τεχνική γραφής σεναρίου» δεν παρακολουθούν μόνο οι επίδοξοι σεναριογράφοι. Αλλά και άτομα με άλλες ιδιότητες (δημοσιογράφοι, διαφημιστές, δικηγόροι, πολιτικοί, οικονομολόγοι…). Αυτοί που η δημιουργία σεναρίων εξυπηρετεί τις επαγγελματικές τους ανάγκες!
Η Τεχνική γραφής σεναρίου είναι η ίδια. Είτε το σενάριο γράφεται για κινηματογραφική ταινία. Είτε για κόμικς, είτε για τηλεόραση. Είναι ένα σύνολο κανόνων και διαδικασιών που εφαρμόζονται ώστε το σενάριο τελικά να είναι – κατά το δυνατόν – αισθητικά, τεχνικά και δομικά άρτιο.
Για να ασχοληθεί κάποιος με τη σεναριογραφή, δεν απαιτούνται τίτλοι σπουδών ή εξειδικεύσεις. Τα προαπαιτούμενα ενός σεναριογράφου είναι και τα προσόντα του: Η φαντασία, η παρατηρητικότητα, η εμπιστοσύνη στον εαυτό του και η επιμονή του στην υλοποίηση της ιδέας του.
Τέλος, μαθαίνει κάποιος πώς φτιάχνεται ένα σενάριο. Απολαμβάνει περισσότερο τη θέαση ενός κινηματογραφικού έργου ή την ανάγνωση ενός κόμικς Θα έχει ήδη διεισδύσει στα «μυστικά»” της τέχνης και έτσι θα έχει διευρυνθεί η καλλιτεχνική αντιληπτική του ικανότητα.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ | ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
ΣΚΕΛΕΤΟΣ-ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Πρώτο μάθημα
Εισαγωγή: Δημιουργική διαδικασία. Τέχνη. Δημιουργική και Καλλιτεχνική φαντασία. Τεχνική. Η προσωπική ευθύνη. Το ταλέντο. Η έμπνευση. Σενάριο: Ορισμός. Χαρακτηριστικά. Δραματική δομή: δέση, σύγκρουση, λύση, κρίσιμες σκηνές.
Δεύτερο μάθημα
Το θέμα: Πώς το βρίσκουμε; Πώς βρίσκουμε το υλικό; Θέμα: δράση- ήρωας.
Τρίτο μάθημα
Ο Ήρωας: Γνωρίστε τους ήρωές σας. Προσεναριακή και σεναριακή ζωή. Αλληλεπίδραση ηρώων. Οι τρεις τομείς της δράσης του ήρωα.
Φτιάχνοντας τον ήρωα: Βιογραφία. Ανάγκες. Σεναριακή ζωή. Άποψη, στάση ζωής. Προσωπικότητα, Συμπεριφορά. Αποκάλυψη. Ταυτότητα.
Τέταρτο μάθημα
Ξετυλίγω τον μύθο: Αρχή. Τέλος. Σκηνή. Σεκάνς. Κρίσιμες σκηνές.
Η διασκευή: Ένα αυτοδύναμο έργο.
Πέμπτο μάθημα
Η γραπτή μορφή του σεναρίου: Η Δράση ως κινούσα αιτία της πράξης.
Οικοδόμηση του σεναρίου: Η μέθοδος του ψαροκόκαλου. Κάρτες.
Έκτο μάθημα
Το γράψιμο του σεναρίου. Τα βήματα της σεναριογραφής. Διάλογοι.
Συνεργασίες. Αναγκαία καλά! Οι τρεις ιώσεις της συγγραφής. Εξομολογήσεις.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ | Η ΠΡΑΞΗ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Αναλύουμε σενάρια κινηματογραφικών έργων.
Αναλύουμε σενάρια κόμικς.
Δημιουργούμε χαρακτήρες.
Κατασκευάζουμε μύθους.
Αναπτύσσουμε θέματα.
Γράφουμε μικρά σενάρια.
Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.
Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε εδώ:
https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/application?product=4991
Διάρκεια μαθημάτων: δέκα τρίωρα πρωινά μαθήματα (30 ώρες διδασκαλίας)
Ημέρα μαθημάτων: Σάββατο
Δίδακτρα: 340 ευρώ για νέες εγγραφές. 300 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.
Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο.
Βίντεο με την περιγραφή μαθήματος στο https://www.youtube.com/watch?v=M2b1BdKYluM&feature=emb_imp_woyt
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ | Ο ΔΙΔΑΣΚΩΝ
Ο Τάσος Αποστολίδης γεννήθηκε το 1947. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε μαθηματικά και παράλληλα με την καριέρα του ως εκπαιδευτικού έγραφε χρονογραφήματα σε εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας. Μέχρι να αφοσιωθεί τελικά στη συγγραφή σεναρίων για κόμικς. Έχουν εκδοθεί 25 κόμικς-άλμπουμ για παιδιά και ενήλικες, με συνεργασία επιφανών Ελλήνων εικονογράφων. Δεκατρία από αυτά έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και τουρκικά. Διατίθενται από τα πωλητήρια των Αρχαιολογικών Μουσείων της Ελλάδας. Καθώς και από το Μουσείο της Ακρόπολης. Τα έντεκα κόμικς της σειράς «Κωμωδίες του Αριστοφάνη» ξεπέρασαν σε πωλήσεις στην Ελλάδα το 1.000.000 αντίτυπα. Απέσπασαν επίσης «Τιμητική Διάκριση» από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου.
Η εικονογράφηση από τον Αλέκο Παπαδάτο (Logicomix, Democracy) άρχισε το 2017 και το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018. Ο Τάσος Αποστολίδης δίδαξε τεχνική γραφής σεναρίου» στις σχολές: Aura, Πράξις, Παράλαξη. Επίσης στο «Κόμικς, ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο», με διοργάνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Οργάνωσε εκθέσεις, φεστιβάλ κόμικς και παρουσιάσεις καλλιτεχνών που έχουν σχέση με την εικόνα.