ΙΣΤΟΡΙΑ
ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ
Στρατόπεδο Καρατάσιου: γράφει ο Γιάννης Φραγκούλης
Στη βορειοανατολική είσοδο που οδηγεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης υπάρχει το στρατόπεδο Καρατάσιου. Προφανώς σκοπός της ίδρυσής του ήταν η προστασία από επίθεση βόρεια και βορειοανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης. Ο εχθρός, σύμφωνα με αυτό το σενάριο θα ερχόταν είτε από τη Βουλγαρία είτε από την Τουρκία. Το στρατόπεδο αυτό θα ήταν το πρώτο ανάχωμα.
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ: Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Είναι γνωστό ότι η οδός Λαγκαδά ήταν σημαντική από την βυζαντινή αυτοκρατορία. Ήταν η οδική αρτηρία που οδηγούσε από τη Λητή στη Λητιαία πύλη των κάστρων που υπήρχε στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου, Νέστορος και Αρκαδιουπόλεως. Ήταν ο δρόμος που οδηγούσε στην Ανατολή και μαζί με την Εγνατία ήταν πολύ σημαντικός.
Η εύκολη πρόσβαση από τις βορειοανατολικές περιοχές στη Θεσσαλονίκη ήταν η αιτία να οικοδομηθούν δύο στρατόπεδα. Το ένα από αυτά είναι το στρατόπεδο Καρατάσιου. Η έκτασή του πιάνει τις βορειοανατολικές περιοχές, στο τελείωμα της οροσειράς που αποτελεί φυσικό οχυρό για την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Εκείνη την εποχή όλη αυτή η περιοχή δεν είχε την πυκνότητα κατοικιών όπως στις μέρες μας. Οι πρόσφυγες είχαν στρατοπεδεύσει λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στην περιοχή των Λαζαριστών. Απέναντι ήταν το στρατόπεδο Παύλου Μελά. Το στρατόπεδο Καρατάσιου ήταν η πρώτη άμυνα για τη Θεσσαλονίκη.
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ: Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ
Πως πήρε, όμως, το όνομά του; Αυτό είναι ένα θέμα που ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στην ιστορική έρευνα. Τσάμης ήταν το μικρό όνομα του οπλαρχηγού. Το επίθετό του ήταν Καρατάσος. Άρα εδώ υπάρχει ένα ορθογραφικό λάθος. Το «ι» έχει μπει κάπως αυθαίρετα. Είναι όμως έτσι;
Μήπως αναφέρεται σε ένα άλλο ιστορικό γεγονός; Μήπως είναι ο συνδυασμός του οπλαρχηγού με μια άλλη πτυχή του μακεδονικού αγώνα; Και τι αυτό σημαίνει για την αντίληψη της ελληνικής ιστορίας που αναφέρεται στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας; Ένας γρίφος είναι το στρατόπεδο Καρατάσιου που μας ανοίγει ένα πεδίο έρευνας για να γνωρίσουμε καλύτερα την πρόσφατη ιστορία του τόπου μας. Άρα ένας ευπρόσδεκτος γρίφος. Ας πιάσουμε αυτή την ευκαιρία και ας πλοηγηθούμε στο ιστορικό τοπίο.
Ευχαριστώ το σύλλογο Εσαεί Εν Ροή για την παροχή σημαντικών πληροφοριών που ήδη έχω χρησιμοποιήσει και άλλων που πρόκειται να επεξεργαστώ.
Επιστροφή στο εισαγωγικό άρθρο για τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης-ευρετήριο άρθρων