Photo Based Mail Art
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η εικαστική ομάδα TeeToTuM, διοργανώνουν τη διεθνή έκθεση Photo Based Mail Art και προσκαλούν καλλιτέχνες να «εικονοποιήσουν» τον «Άλλο».
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες δούλεψαν τα έργα τους μόνο σε χαρτί (απλό ή φωτογραφικό) και βασίστηκαν στην τεχνική της φωτογραφίας. Το αποτέλεσμα σχετίζεται με την τεχνική της φωτογραφίας ή υπονοείται η φωτογραφία ή χρησιμοποιείται επεξεργασμένη φωτογραφία για την παραγωγή νέου έργου ή κολλάζ φωτογραφιών ή οτιδήποτε περιλαμβάνει φωτογραφία. Συμμετέχουν 115 καλλιτέχνες από 22 χώρες, με περισσότερα από 200 έργα, που με βάση/αφορμή τη φωτογραφία, πραγματεύονται το θέμα του «άλλου». Τα έσοδα από την πώληση των έργων θα διατεθούν για την υποστήριξη της δράσης του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.
Η Αλέκα Τσιρώνη, μέλος του ΔΣ του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, γράφει μεταξύ άλλων για την έκθεση:
«…Στην τέχνη, η εικόνα των ανθρώπων (ως μονάδες και ως σύνολα) και το αυτοπορτραίτο κατέχει μία διαχρονική αξία, όπως και στη συνείδησή μας άλλωστε. (Αυτό)προσδιοριζόμαστε σχεδόν πάντα ως προς τους άλλους, η αντίληψη του εαυτού μας προκύπτει σε ένα βαθμό σε συνδιαλλαγή με τους άλλους, λειτουργούμε αναφορικά με τους άλλους. Ισχύουν όλ’ αυτά ή σε ποιο βαθμό; Μας ενδιαφέρουν ουσιαστικά ή όχι;…
…Γιατί τελικά ο «άλλος» είναι: Ο φίλος, ο συνεργάτης, ο εραστής, ο συνοδοιπόρος, ο ομοϊδεάτης, ο συνάδελφος, ο γείτονας, ο συγκάτοικος, ο συγγενής, ο εχθρός, ο αντίπαλος, ο μισητός, ο ξένος, ο περιθωριακός, ο κυρίαρχος, ο αποκλίνων, ο φτωχός, ο πλούσιος, ο μορφωμένος, ο αμόρφωτος, ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο μετανάστης, ο ομοεθνής, ο νόμιμος, ο παράνομος, ο άντρας, η γυναίκα, ο διαφορετικός, ο όμοιος, ο σύμφωνος και ο διαφωνών, ο πιστός κι ο άπιστος, Αυτός που βλέπω, αυτός που φαντάζομαι κι αυτός που είναι. Εγώ κι ο άλλος μου εαυτός».
Η Γεωργία Γρηγοριάδου, εκπρόσωπος της εικαστικής ομάδας TeeToTuM, απάντησε στις ερωτήσεις μας…
Πόσο γνωστή είναι η mail art στην Ελλάδα;
Γενικά στην Ελλάδα δεν είναι πολύ διαδεδομένο το κίνημα της mail art. Τα μέλη που ασχολούνται συστηματικά είναι πολύ λίγα. Οι περισσότεροι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, ξέρουμε ποιος κάνει mail art, συστηματικά ή περιστασιακά. Υπάρχει η ένωση, το Ιuoma (International union of mail artists) στο Internet, που ουσιαστικά είναι η κοινότητα των mail-artists. Μέσω της σελίδας αυτής στο Internet μπορεί ο οποιοσδήποτε να γίνει μέλος, και κοινοποιώντας την ταχυδρομική του διεύθυνση να αρχίσει να στέλνει και να δέχεται mail art. Μικρός είναι, επίσης, και ο αριθμός τον εκδηλώσεων που διοργανώνονται στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες.
Ήταν ικανοποιητική η ανταπόκριση των καλλιτεχνών στο κάλεσμα;
Γενικά οι mail artists ανταποκρίνονται σε καλέσματα και ειδικά όταν το θέμα είναι ενδιαφέρον και έχει κάποιο σκοπό. Μεγαλύτερη ήταν η ανταπόκριση των μελών από το εξωτερικό. Εκτός από τους Έλληνες φωτογράφους, οι Έλληνες mail artists είναι λίγοι και ξεχωρίζουν τόσο οι δουλειές τους όσο και ο τρόπος που τις στέλνουν: είναι πιο εξοικειωμένοι με τις έννοιες ταχυδρομείο, γραμματόσημο, φάκελος…
Ποιος ο ρόλος του «Άλλου» στη ζωή μας;
Πολύ σημαντικός. Είναι συνύπαρξη, συμβίωση, παρέα, είναι η κοινωνικότητά μας, η ζωή μας όλη. Όλοι μας εξαρτιόμαστε από τους «άλλους» σε ένα μεγάλο βαθμό, και «οι άλλοι» εξαρτώνται από εμάς. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να υπάρξουμε αν δεν υπάρχει «ο άλλος», αλληλοεξαρτιόμαστε, αλληλοϋποστηριζόμαστε, συμβιβαζόμαστε.
Σε ποιο βαθμό η mail art θα μπορούσε να γίνει το «όχημα έκφρασης» του καλλιτέχνη στην εποχή της κρίσης στη χώρα μας;
Στη mail art υπάρχει ελευθερία δημιουργικής έκφρασης. Κανείς δεν σε κρίνει και δεν κρίνεις κανέναν. Η ανταλλαγή είναι εθελοντική και δίνει τη δυνατότητα στο δημιουργό να εκφραστεί ελεύθερα, να πειραματιστεί. Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή η mail art στην Ελλάδα και οι καλλιτέχνες να διστάζουν να συμμετέχουν. Μέσα όμως από την ελευθερία που δίνει, τις απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης, θα έλεγα ότι αποτελεί ψυχοθεραπεία του πνεύματος και ειδικά τη δύσκολη αυτή εποχή της κρίσης που περνάμε. Από την άλλη, η δυνατότητα προσφοράς από τον δημιουργό – καλλιτέχνη χωρίς αντάλλαγμα, για τη συγκέντρωση χρημάτων για καλό σκοπό, όπως στην 1η Διεθνή photo based mail art, έχουμε τη δημιουργία του καλλιτέχνη από τη μια πλευρά και την ικανοποίηση τού να προσφέρει κάποιος με όποια μέσα διαθέτει και μπορεί να βοηθήσει. Με αυτόν τον τρόπο η mail art εμπλέκει και το κοινό, οπότε η ιδέα της δημιουργικότητας συνδυασμένη με την προσφορά, πολλαπλασιάζει την αξία μιας καλής ιδέας, ευαισθητοποιώντας και άλλους, που με δικά τους μέσα και δυνάμεις παρακινούνται να αναλάβουν δράση.
Mailart (επίσης γνωστή ως Postalart και Correspondenceart): Πρόκειται για ένα κίνημα τέχνης που βασίζεται στην ανταλλαγή μικρού μεγέθους έργων τέχνης μέσω ταχυδρομείου μεταξύ των καλλιτεχνών. Για πρώτη φορά αναπτύχθηκε από το κίνημα Fluxus τη δεκαετία του ’50 και του ’60 και συνέχισε να αναπτύσσεται ως παγκόσμιο κίνημα μέχρι σήμερα. Στα υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται στη mail art περιλαμβάνονται οι ταχυδρομικές κάρτες, το χαρτί, κολάζ από ανακυκλωμένες εικόνες και αντικείμενα, σφραγίδες. Επίσης μπορεί να περιλαμβάνονται η μουσική, η sound art, η ποίηση και οτιδήποτε μπορεί να χωρέσει σ” ένα φάκελο και να σταλεί με το ταχυδρομείο. Η mail art θεωρείται τέχνη από τη στιγμή που αποσταλεί. Οι mail artists συχνά συμμετέχουν σε θεματικές ή τοπικές εκθέσεις, συνήθως χωρίς να περνούν από κριτική επιτροπή.
http://fkth.gr/photo-based-mail-art/
https://www.facebook.com/groups/Photobasedmailart/
Ομαδική έκθεση «Ο Άλλος» – Photo Based Mail Art. Διοργανωτές: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και Εικαστική Ομάδα TeeToTuM. Γκαλερί ΤΕΤΤΙΧ (Τσιμισκή – Διαλέτη 3). Ανοιχτά: Δευτέρα έως και Παρασκευή 18:00 – 21:00 και Σάββατο 11:00 – 14:00. Κυριακές και γιορτές κλειστά.
Θανάσης Ράπτης