49ο ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2014

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

Αυτή τη χρονιά τα Δημήτρια θα μείνουν στη Θεσσαλονίκη για ένα μήνα. Από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2014 θα παρελάσουν διάφοροι καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι, από το χώρο των εικαστικών, της μουσικής, του θεάτρου και του χορού. Μια «γεμάτη» γιορτή για τη Θεσσαλονίκη που τελειώνει τρεις μόλις μέρες μετά απ’τη γιορτή του πολιούχου αγίου της, στον οποίο είναι αφιερωμένες αυτές οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις.

Αμέσως μετά απ’το τέλος των Δημητρίων ξεκινάει μία άλλη μεγάλη γιορτή, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο «γράφει» περισσότερα χρόνια, αλλά είναι πιο εξειδικευμένη στη θεματολογία της. Αυτή τη χρονιά δεν υπάρχει αυτή η σύνδεση των Δημητρίων με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου κάτι που θα δημιουργούσε ένα διαφορετικό κλίμα και θα κρατούσε την αγωνία και το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικιών για τουλάχιστον ενάμιση μήνα ζωντανό.

Παρόλα αυτά, το πνεύμα της αναζήτησης είναι ανεβασμένο, αφού θα τρέξουμε από εκδήλωση σε εκδήλωση για ν’ανακαλύψουμε κάποιο «διαμάντι», να πλουτίσουμε τις γνώσεις στο κόσμο της παράστασης και να ενημερωθούμε για τις νέες τάσεις στον παγκόσμιο καλλιτεχνικό χώρο. Απ΄την άλλη, υπάρχει και αυτός ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των Ελλήνων και των ξένων που έχει να δώσει πολλά στους καλλιτέχνες αυτής της χώρας. Ας απολαύσουμε λοιπόν αυτό το «παζάρι», τη γιορτή («φεστ» σημαίνει γιορτή, πανηγύρι, ανταλλαγή ιδεών και προϊόντων στη Βόρειο Ευρώπη) που θα μας ταξιδέψει αλλού.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

25/9-5/10
Η ομορφιά γεννιέται στο σκοτάδι (εικαστικά)

Ομαδική έκθεση εξωτερικού χώρου. Έχεις συνδέσει το φως με τη μέρα; Στα 49α Δημήτρια το φως συνδέεται με τη νύχτα. Φωτιστικές προβολές εικαστικών έργων αναδεικνύουν κρυφές όψεις του δημόσιου χώρου, με γενικό άξονα την Εγνατία οδό, σε μια νοητή γραμμή που ξεκινά από τη Βίλλα Πετρίδη, περνάει από την οδό Δωδεκανήσου και συνεχίζεται στο παλιό εμπορικό κέντρο της Βαλαωρίτου μέχρι το σημερινό εμπορικό κέντρο της πλατείας Αριστοτέλους και τη ρωμαϊκή Αγορά. Καλλιτέχνες «μιλούν» στην πόλη τη νύχτα, διεμβολίζοντας τη νυχτερινή σιωπή και ανατρέποντας το θόρυβο της μέρας και την αίσθηση μιας συμβατικής καθημερινότητας. Προβολές εικαστικών έργων πάνω σε «τυφλές» επιφάνειες κτιρίων της πόλης αλλάζουν το νυχτερινό τοπίο, σκηνοθετούν μια άλλη όψη της πόλης και προσκαλούν σε ατομικές περιηγήσεις στη Θεσσαλονίκη της νύχτας. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Λ. Αθανασοπούλου, Α. Γεωργίου, Σ. Καλαφάτης, Kalos & Klio, Σ. Μήτσιος, Λ. Ναλμπαντίδου, Φ. Τσιτσόπουλος και άλλοι. Επιμέλεια: Θούλη Μισιρλόγλου. 25 Σεπτεμβρίου-5 Οκτωβρίου, ώρες: 22:00-01:00.

25/9 
Εκδήλωση Έναρξης (εικαστικά-μουσική) 
Η εναρκτήρια εκδήλωση των 49ων Δημητρίων είναι μια πρόσκληση στη νυχτερινή Θεσσαλονίκη και σε επιλεγμένα σημεία μιας διαδρομής με προβολές εικαστικών έργων. Με τη συνοδεία εξαιρετικών μουσικών, οι φωτιστικές προβολές εικαστικών έργων αναδεικνύουν κρυφές όψεις του δημόσιου χώρου και ανανεώνουν το εικαστικό μέρος των Δημητρίων και της

πόλης. Το νυχτερινό τοπίο θα αλλάξει και οι πολίτες προσκαλούνται σ’έναν προσχεδιασμένο εικαστικό και μουσικό περίπατο, που θα καταλήξει στο αμφιθέατρο της Ρωμαϊκής Αγοράς για μια τελική πανηγυρική συναυλία. Γιατί η ομορφιά γεννιέται στο σκοτάδι!

26/9 
Αστικά Καλλιτεχνικά Φεστιβάλ και Δημήτρια (ημερίδα)

Για πρώτη φορά, μια ημερίδα θα χαρτογραφήσει τη διοργάνωση των Δημητρίων σε σχέση με τα φεστιβάλ πόλεων και θα «φωτίσει» τις εναλλακτικές εκδοχές και τις ποικίλες στοχεύσεις της στο πλαίσιο του σύγχρονου πολιτισμού. Μέσα από ξεχωριστούς άξονες και επιμέρους θέματα, καλλιτεχνικά, νομικά, τεχνικά και οικονομικά, θα ανοίξει ο διάλογος για το παρόν και μέλλον του θεσμού, βάζοντας στο επίκεντρο τον φεστιβαλικό χαρακτήρα της διοργάνωσης. Καλλιτεχνικοί διευθυντές άλλων φεστιβάλ, καλλιτέχνες, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ποικίλοι διαμεσολαβητές του καλλιτεχνικού έργου θα αναδείξουν τις όψεις ενός φεστιβάλ που επιδιώκει να βελτιώσει την ταυτότητα και τους στόχους του και να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση με το όραμα των δημιουργικών πολιτών της πόλης. Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, Δ.Ε.Θ. – HELEXPO. Ώρα έναρξης: 10:30.

26/9 
Τι είναι για σένα τα Δημήτρια; (έρευνα)

Στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού των φετινών Δημητρίων, με αφορμή την οριακή 49η διοργάνωση και εν όψει της επετειακής 50ης, η Parallaxi διεξάγει μια έρευνα γύρω από τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι πολίτες της Θεσσαλονίκης τον κορυφαίο και ιστορικό, πολιτιστικό, φεστιβαλικό θεσμό του Δήμου. Με μια σειρά διεξοδικές συνεντεύξεις, βασισμένες σε ένα αντιπροσωπευτικά επιλεγμένο δείγμα πολιτών, θα διερευνηθεί ο βαθμός διείσδυσης και επιρροής του θεσμού στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης, καθώς και οι βασικές πολιτιστικές ανάγκες της πόλης και οι αντιλήψεις του κοινού για ζητήματα πολιτισμού στον καιρό της κρίσης. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα καταγραφής, μέσω έρευνας των τάσεων, απόψεων και ιδεών των πολιτών της Θεσσαλονίκης για τον κορυφαίο θεσμό φεστιβαλικού χαρακτήρα, αλλά και τον πολιτισμό στην πόλη, η οποία θα παρουσιαστεί στην ημερίδα.

26/9 
Poetry Slam Show (Performance) 
Poetry Slam: Πέντε λεπτά πάνω σε μία σκηνή με μόνο όπλο το λόγο σου, το σώμα, τη φωνή σου και ένα μικρόφωνο, ένας διαγωνισμός μεταξύ ποιητών -με μια ελεύθερη ανάγνωση του όρου- μπροστά στο κοινό, που είναι αυτό που αξιολογεί. Μετά από ένα δημιουργικό workshop τριών ημερών στο Πείραμα, η δημόσια παρουσίασή του (show) στα 49α Δημήτρια απευθύνεται σε όλους. Πρόκειται για ένα ιδανικό μέσο αυτοεξέλιξης για καλλιτέχνες και δημιουργούς. Κυρίως όμως αποτελεί ένα άκρως ενδιαφέρον και διαδραστικό θέαμα. Γιατί το slamming είναι τρόπος ζωής!

(Πρώην) Maison Crystal. Ώρα έναρξης: 21:00. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Peirama18@gmail.com, τηλ. 2315507959 www.peirama.gr. Συνδιοργάνωση: Πείραμα & Kulturkabinett e. V. 49α Δημήτρια.

26/9-24/10
Bernard Pourrière (εικαστικά)

Μηχανισμοί, καλώδια, μικρόφωνα και μεγάφωνα, το τραγούδι των πουλιών, η ανθρώπινη φωνή, ήχοι παρασίτων, νέες τεχνολογίες -synthesizers, υπολογιστές, διαδραστικοί εξοπλισμοί και άλλα ετερόκλητα υλικά και οπτικά στοιχεία- συνθέτουν τα ηχητικά αντικείμενα, τα γλυπτά και τις εγκαταστάσεις του Bernard Pourrière. Ο Γάλλος καλλιτέχνης, κληρονόμος της conceptual και minimal art, στην πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα, αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού με επινοητικότητα, χιούμορ και σαρκασμό και δίνει τη δυνατότητα στον ακροατή/θεατή να κάνει τη δική του διαδραστική διαδρομή στα έργα, με διάρκεια που εκείνος επιλέγει, συχνά μεταβάλλοντάς τα με τις μετατοπίσεις του σώματός του.

Αλατζά Ιμαρέτ, 26 Σεπτεμβρίου-24 Οκτωβρίου. Εγκαίνια: 26 Σεπτεμβρίου, ώρα: 20:00. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή: 10:00-18:00, Δευτέρα: κλειστά. Συνεργασία: Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και μουσείων, Τμήμα Πινακοθήκης & Εικαστικών Δραστηριοτήτων.

27/9 
Bernard Pourrière (εικαστικά-masterclass)

Παρουσίαση του έργου του και των βασικών αξόνων της καλλιτεχνικής του έρευνας και πρακτικής.

Πληροφορίες: Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310425531. Χώρος: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ώρα έναρξης: 18:30.
27-28/9
Ερωτευμένος Σοπέν (χορός-μουσική)
Γιαννίκ Μποκέν, Φρεντερίκ Σοπέν, Εθνική λυρική Σκηνή

Ερωτευμένος Σοπέν ή ερωτευμένος Βέρθερος; Πώς συνδέεται ένα εμβληματικό, επιστολικό μυθιστόρημα του 18ου αιώνα με το έργο ενός κορυφαίου συνθέτη του 19ου σ’ένα ποιητικό μπαλέτο του 21ου; Είναι ο ρομαντισμός ο κοινός τόπος, ο έρωτας ή η μουσική; Στη φιλόδοξη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου», του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε ξετυλίγονται μαζί με τις μελωδίες έργων για πιάνο του Φρεντερίκ Σοπέν, σαν μια συνομιλία του ερωτευμένου συνθέτη με τον ερωτευμένο ήρωα σ’ένα δίπρακτο μπαλέτο που υπογράφει ο βραβευμένος Γάλλος χορογράφος Γιαννίκ Μποκέν. Πιάνο: Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης

Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Αίθουσα Φίλων Μουσικής (μ1). Ώρα έναρξης: 21:00. Είσοδος: 25 €, 20 €, 18 €, 15 €, 10 € μαθητικό, φοιτητικό, κάρτα ανεργίας. Συνεργασία: Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Εθνική Λυρική Σκηνή, 49α Δημήτρια.

27-28/9 
Ψχ-Νέα ελληνική ψυχεδελική μουσική (μουσική)

Ψχ: ένα διήμερο αφιερωμένο στη νέα ελληνική ψυχεδελική μουσική,

που επιχειρεί να χαρτογραφήσει το νέο κιθαριστικό ήχο με ψυχεδελικές αναφορές. Τα πιο αναδυόμενα και hot ονόματα της νέας underground D.I.Y. σκηνής για πρώτη φορά συγκεντρωμένα σε τέσσερις ημέρες, σε δύο πόλεις και ένα φεστιβάλ. Το Ψχ πραγματοποιείται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με σκοπό να δημιουργήσει ένα ανοιχτό πεδίο επικοινωνίας και διαλόγου μέσω

της μουσικής, αλλά και ένα δίκτυο καλλιτεχνικής παραγωγής. Στο πλαίσιό του θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις γύρω από την κουλτούρα της ψυχεδέλειας.

Σάββατο 27/9. Ώρα έναρξης: 19:30. The Noise Figures, Alien Mustangs, Indian Blood. Κυριακή 28.09. Ώραέναρξης: 19:30. Bazooka, Chinese Basement, My Drunken Haze, Circassian Kid Flicks. Χώρος (Πρώην) MaisonCrystal. Είσοδος ελεύθερη. Συνδιοργάνωση BIOS, 49α Δημήτρια, με την ευγενική υποστήριξη των Λεπόγκα και του Monster.

28/9-24/10

Wolfgang Stiller

Έχει χαρακτηριστεί. Σύγχρονος αλχημιστής, εικαστικός καλλιτέχνης, αρχαιολόγος, βιολόγος, γενετιστής, που δοκιμάζει τα χέρια του σε όλους τους τομείς. Ιδιαιτέρως δημοφιλής στο χώρο των εικαστικών, ο Wolfgang Stiller γεννήθηκε το 1961 στο Wiesbaden της Γερμανίας. Πολίτης του κόσμου, έχοντας ζήσει στο Dusseldorf και στην Κωνσταντινούπολη, στη Νέα Υόρκη και στο Πεκίνο, στη Σαγκάη και το Βερολίνο, θα αναδείξει με επίκαιρο βλέμμα το χώρο του Παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου και οι εγκαταστάσεις του θα ανοίξουν έναν εικαστικό διάλογο με τις μνήμες του χώρου.

Χώρος: Γενί Τζαμί. Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου-24 Οκτωβρίου. Εγκαίνια: 28 Σεπτεμβρίου, ώρα: 20:00. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή: 10:00-18:00, Δευτέρα: κλειστά. Συνεργασία: Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων, Τμήμα Πινακοθήκης και Εικαστικών Δραστηριοτήτων.

29-30/9

Stations, Ομάδα Klokworks Dance, Μαριάννα Καβαλλιεράτου.

«Δεν μπορώ να συνεχίσω… θα συνεχίσω.» (Σάμιουελ Μπέκετ).

Η παράσταση «Stations» είναι ένα σόλο, όπου το σώμα γίνεται

κινούμενος καμβάς. Το σώμα που πρέπει να εκπληρώσει όλους

τους ρόλους: Να είσαι ο επιβάτης. να είσαι και το τραίνο. Το

σώμα και οι σταθμοί του. Η χορογράφος Μαριάννα Καβαλλιεράτου, που υπογράφει τη δημιουργία, συνεργάζεται για περισσότερα από 20 χρόνια με τον σκηνοθέτη της εικόνας, Robert Wilson. Μαζί της συνυπογράφουν ο Βρετανός μουσικός Dom Bouffard και ο Σκωτσέζος εικαστικός Charles Sandison, ενώ ο σχεδιασμός των φωτισμών από την Ελευθερία Ντεκώ αποτελεί ένα εικαστικό έργο από μόνο του.

Χώρος: Σφαγεία. Ώρα έναρξης: 21:00. Είσοδος: 12 €, 10 €. Προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας.

1/10
W Memorabilia (Phaedra’s Laboratory) Ομάδα RootlessRoot, ΛίνταΚαπετανέα

W Memorabilia ή αλλιώς η μνήμη του γυναικείου σώματος που επιστρέφει σε τρία γυναικεία αρχέτυπα, σε τρεις τραγικές ηρωίδες διερευνώντας τις αντιθετικές και αντικρουόμενες όψεις της γυναικείας φύσης. Φαίδρα, Μήδεια, Πασιφάη. Η Λίντα Καπετανέα προτείνει ένα εργαστήρι-ενθύμιο γυναίκας,

το Phaedra’s Laboratory, επιχειρώντας να εκφράσει με την ανυπότακτη, σωματική ενέργεια και την ορμητική μουσική, το γυναικείο ψυχισμό στον πυρήνα του. Πρόκειται για την ενδέκατη παραγωγή των Rootless Root, ομάδας που δημιουργήθηκε το 2006 και μετράει στο βιογραφικό της σημαντικές συνεργασίες και διακρίσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Η παράσταση WMemorabilia (Phaedra’sLaboratory) παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών τον ιούλιο του 2014.

Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (μ2). Ώρα έναρξης: 21:00. Είσοδος: 10€, 8€.

2-3/10
No man’s land, Peer Gynt, Ομάδα 3d person theater group

Μιία σπουδή πάνω στον ιψενικό Πέερ Γκυντ, μια διασκευή για τρία πρόσωπα σ’ένα πολυπρόσωπο ποιητικό δράμα χάρισε στη νεανική ομάδα «3d Person Theater Group» τη διεθνή υποτροφία Ibsen Scholarship 2013, διάκριση που κατακτήθηκε ανάμεσα σε 99 άλλες ομάδες απ’ όλον τον κόσμο. Στο επίκεντρο της παράστασης η αναζήτηση της ταυτότητας και ο καθορισμός της έννοιας «πατρίδα». Τη σκηνοθεσία συνυπογράφουν οι τρεις ηθοποιοί της παράστασης και ιδρυτικά μέλη της ομάδας: Αντιγόνη Φρυδά, Ελένη Ζαραφίδου, Βαλάντης Φράγκος.

Χώρος: Θέατρο Αυλαία. Ώρα έναρξης: 21:00. Είσοδος: 12 € στο ταμείο την ημέρα της παράστασης, 10 € προπώληση.

4/10

Στέφανος Τσιβόπουλος (εικαστικά)
Ο εικαστικός Στέφανος Τσιβόπουλος, μετά την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας με το έργο «History Zero» και παράλληλα με την έκθεσή του στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (επιμέλεια Σ. Τσιάρα), παρουσιάζει το έργο του των τελευταίων ετών. Ο καλλιτέχνης στη δίωρη παρουσίασή του θα εστιάσει στην ιδιαίτερη κινηματογραφική γραφή, στη χρήση των αρχείων, στη σχέση μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, καθώς και στην τεχνολογία της εικόνας.

Χώρος: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης., Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Ώρες: 11:30-13:30. Είσοδος ελεύθερη. Θέσεις περιορισμένες. Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 2310593270, από 23 Σεπτεμβρίου. Ώρες: 11:00-14:00.

Συνδιοργάνωση: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 49α Δημήτρια.

4-5/10
Θυμάμαι… (Θέατρο-Performance)
Θυμάμαι… Όλγα Ποζελη-ομάδα Θεάτρου «Νοητή Γραμμή». Θυμάμαι την πρώτη φορά που είδα τη μαμά μου να κλαίει. Μία εγκατάσταση με στρώματα, ψιθύρους και αναμνήσεις είναι η τελευταία παραγωγή της ομάδας «Νοητή Γραμμή». μια διαδραστική performance, όπου οι θεατές καλούνται να θυμηθούν, να ανακαλέσουν προσωπικές μνήμες και να ανιχνεύσουν τη συλλογική μνήμη. Πολιτιστικά στερεότυπα, εκμυστηρεύσεις, χιούμορ,

μουσική, ήχοι, μυρωδιές, γεύσεις επιστρατεύονται. Κεντρικός στόχος: ένας «χάρτης της ψυχής». Όχημα: η τέχνη της επινόησης. Η παράσταση «Θυμάμαι…» έκανε πρεμιέρα στις 22 Ιουνίου 2014 στο Φεστιβάλ Μονοδράματος του Λουξεμβούργου (Fundamental Monodrama Festival). Χώρος: Σφαγεία. Ώρα έναρξης: 21:00. Είσοδος: 10 €, 5 € για ανέργους με κάρτα ανεργίας.

6/10
Gianni Lenoci (πιάνο) και Gianni Mimmo (σοπράνο σαξόφωνο).

Θέμα: σύνθεση και αυτοσχεδιασμός. Απευθύνεται σε μουσικούς και είναι ανοικτό στο κοινό. Δηλώσεις συμμετοχής: Δήμος Θεσσαλονίκης/Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού, τηλ. 2313318224, ώρες: 10:00-12:00.

Χώρος: Αίθουσα Δοκιμών Κ.Ο.Θ. (Παλλάς). Ώρες: 16:00-18:00.

6-7/10
Ζεϊμπέκικο (θέατρο-μουσική)
Λεία Βιτάλη, Θεατρικός οργανισμός «Νέος Λόγος»
Μία γυναικεία πένα γράφει για έναν αντρικό χορό. Τι είναι τελικά το ζεϊμπέκικο; Μία προσευχή κόντρα στο θάνατο; Μία χορογραφημένη πάλη με τον εαυτό, τα λάθη, τα πάθη και τους έρωτες; Μία απόπειρα απόδρασης από το μέσα μας κελί; Ο Γιώργος Νινιός ερμηνεύει έναν καταραμένο ήρωα του λαϊκού τραγουδιού που «βάφει μαύρο το πουκάμισό του» και στο σούρουπο της ζωής του κάνει μια γυροβολιά γύρω από τον εαυτό του αναζητώντας τη λύτρωση του παρόντος στο παρελθόν. Ένα παρελθόν που θυμίζει… Ελλάδα.

Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» (μ2). Ώρα έναρξης: 21:00. Είσοδος:10 €.

7/10
Η τζαζ σήμερα (μουσική)
Plus` n` Minus Collective Orchestra, Gianni Lenoci και Gianni Mimmo

Κάτω από το γενικό τίτλο «Η τζαζ σήμερα» προγραμματίστηκε σειρά συναυλιών, όπου Έλληνες συνθέτες, ενορχηστρωτές και αυτοσχεδιαστές συμπράττουν με ξένους ομολόγους τους και παρουσιάζουν το έργο τους, όπως διαμορφώνεται μέσα από το ομαδικό πνεύμα της τζαζ και τη χαρά του αυτοσχεδιασμού. Η εκκίνηση πραγματοποιείται με τους Plus ‘n’ Minus Collective Orchestra (PMCO), όπου συμμετέχουν κορυφαίοι μουσικοί της

Θεσσαλονίκης, ερμηνεύοντας avant garde μουσική, και τους Ιταλούς Gianni Lenoci και Gianni Mimmo, δύο διεθνούς φήμης μουσικούς, που αποτελούν το ακουστικό duo «Reciprocal Uncles», μέσω του οποίου διερευνούν τις σχέσεις μεταξύ ρυθμού, ηχοχρώματος, μελωδίας και αρμονίας. Μετά τις δύο συναυλίες τα δύο σχήματα θα συμπράξουν, απογειώνοντας την εικόνα της σημερινής τζαζ.

Χώρος: Αίθουσα Δοκιμών Κ.Ο.Θ. (Παλλάς). Ώρα έναρξης: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 12€, 10€. Προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας.

7-8/10
Atomos ΧΟΡΟΣ
ομάδα χορού Wayne McGrecor-Random Dance (Αγγλία)
Με αιχμή του δόρατος την τεχνολογία και πρώτη ύλη την ανθρώπινη μονάδα, ο Βρετανός χορογράφος Wayne McGrecor, στην πιο πρόσφατη δουλειά της ομάδας του, ερευνά την αλληλεπίδραση των ατόμων ως προϋπόθεση για την ύπαρξη που καθορίζεται από την παρουσία και την απουσία. Γνωστός για την εμμονή του στη σχέση τέχνης και επιστήμης, σώματος και νου, προσθέτει

ανάμεσα στους δέκα εκπληκτικών ικανοτήτων χορευτές του έναν ακόμα, ένα χορευτή τεχνητής νοημοσύνης, έναν υπολογιστή. Ένας δημιουργός ιδιαίτερα επιδραστικός, που καταφέρνει να προκαλεί δέος με τις παραστάσεις του εδώ και 22 χρόνια.

Χώρος: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Ώραέναρξης: 21:00.

Είσοδος: 15 €, 10 €. Συνεργασία: Sadler’s Wells, London, UK, Peak Performances, Montclair State University, USA, Movimentos Festwochen der Autostadt in Wolfsburg, Festival Montpellier Danse 2014. Με την υποστήριξη της The Idlewild Trust.

7-8/10
Γιώργος Δεμερτζής (μουσική-σεμινάριο)
Σεμινάριο για νέους βιολιστές.

Θέμα: Το βιολί ως σολιστικό όργανο και ο ρόλος του στα σύνολα μουσικής δωματίου.

Ο Γιώργος Δεμερτζής μεταφέρει την πείρα του σε νέους κάθε ηλικίας που ασχολούνται με το βιολί. Σχολιάζει ζητήματα τεχνικής, ερμηνείας, αλλά και γνωριμίας με το ρεπερτόριο -με έμφαση το ελληνικό- στο οποίο έχει αφοσιωθεί και αναδείξει σε παγκόσμια κλίμακα.

Χώρος: Κέντρο Μουσικής Δήμου Θεσσαλονίκης. Ώρες: 18:30-21:30.

Δηλώσεις συμμετοχής: Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού, τηλ. 2313318211, Ώρες: 10:00-12:00

8/10
Wayne McGregor (εργαστήριο-χορός)
Random Dance, εργαστήριο. Τέσσερις χορευτές της διάσημης ομάδας χορού Wayne McGregor-Random Dance οργανώνουν ένα δίωρο εργαστήριο, που απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές.

Χώρος: Ανώτερη Ιδιωτική Επαγγελματική Σχολή Χορού της Δημοτικής Επιχείρησης Αθλητικών Δραστηριοτήτων. Ώρες: 12:00-14:00. Ελεύθερη είσοδος. Θέσεις περιορισμένες. Δηλώσεις συμμετοχής: Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού, τηλ. 2313318224. Ώρες: 10:00-12:00.

8-9/10
The Notebook (θέατρο)
Άγκοτα Κρίστοφ/Szkéné Theatre και Forte Company, Ουγγαρία

Το Notebook της Άγκοτα Κρίστοφ είναι μια από τις δημοφιλέστερες παραγωγές της ομάδας Forte Company. Πρόκειται για μια άγρια ιστορία ενηλικίωσης μέσα στη φρίκη του πολέμου με ισχυρή δόση μαύρου χιούμορ. Δύο δίδυμα αγόρια εγκαταλείπονται από τη μητέρα τους στα χέρια της γιαγιάς τους. Το παραμύθι της κακιάς μάγισσας αρχίζει… Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Csaba Horvath. Το βραβευμένο μυθιστόρημα της Κρίστοφ έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες, ενώ η κριτική συγκρίνει το έργο της με αυτό του Ιονέσκο και του Μπέκετ. Οι Forte είναι μια ανεξάρτητη ομάδα σωματικού θεάτρου που

ιδρύθηκε από τον σκηνοθέτη και χορογράφο Csaba Horvath το 2005. Τα μέλη της πειραματίζονται με στόχο τη δημιουργία μιας νέας, δικής τους θεατρικής γλώσσας. Βασικά εργαλεία η κίνηση, η φωνή, ο χορός, η μουσική, η εικόνα και το κείμενο.

Χώρος: Σφαγεία. Ώρα έναρξης: 21:00. Είσοδος: 10 € , 8 €. Προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας.

9/10
Ο Θεοτοκόπουλος και οι «χάρτινες εικόνες» του Αγiου Όρους (εικαστικά)
Μία ευτυχής και σπάνια συμπαράθεση παρουσιάζεται στην Casa Bianca: στο επίκεντρο βρίσκεται η μοναδική εικόνα της «Κοίμησης της Θεοτόκου», του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (el Greco), που φυλάσσεται στο Πνευματικό Αρτοφόριο του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ερμούπολης Σύρου, πλαισιωμένη από τις «χάρτινες εικόνες» του 18ου-19ου αιώνα που προέρχονται από την Πινακοθήκη της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους. Πρόκειται για χαρακτικά, που τυπώθηκαν στον Άθω, αποτύπωναν όψεις μονών και αναπαραστάσεις εικόνων και κειμηλίων και τις έφεραν οι προσκυνητές μαζί τους ως λατρευτικά αναμνηστικά. Πρόσφυγες προσκυνητές από τα Ψαρά μετέφεραν και την ύψιστης εθνικής και θρησκευτικής αξίας εικόνα του el Greco, όταν φεύγοντας από τα κατεστραμμένα Ψαρά εγκαταστάθηκαν στην Ερμούπολη, όπου έχτισαν τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον οποίο και αφιέρωσαν το πρώιμο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Χώρος: Casa Bianca. Διάρκεια έκθεσης: 4 Οκτωβρίου-15 Νοεμβρίου.

Εγκαίνια: 9 Οκτωβρίου, ώρα: 20:00. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή: 10:00-18:00, Δευτέρα: κλειστά. Συνεργασία: Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων,

Τμήμα Πινακοθήκης και Εικαστικών Δραστηριοτήτων.

9/10
Τραγούδια για το Κομμένο (μουσική)
Günter Baby Sommer

Η θηριωδία του Κομμένου υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Στις 16 Αυγούστου του 1943 μπήκαν οι ναζί στο χωριό και σφάγιασαν σχεδόν το μισό πληθυσμό.

Το 2008 ο Gunter Baby Sommer, συνθέτης από τη Δρέσδη, φθάνει στο χωριό, πληροφορείται από τους ντόπιους την ιστορία του τόπου και αποφασίζει να βάλει «τη μνήμη σε μουσική». Προσκαλώντας τους Έλληνες μουσικούς Φλώρο Φλωρίδη, Ευγένιο Βούλγαρη, Σπήλιο Καστάνη και Σαβίνα Γιαννάτου, σχηματίζεται το κουιντέτο που θα παρουσιάσει τα «Τραγούδια για το Κομμένο».

Χώρος: Αίθουσα Δοκιμών Κ.Ο.Θ. (Παλλάς). Ώρα έναρξης: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 10 € , 8 €. Συνεργασία: Goethe Institut Τhessaloniki, United World, 49α Δημήτρια. Mε την ευγενική υποστήριξη της Κ.Ο.Θ.

10/10
Συναυλία της Κ.Ο.Θ. (μιυσική)
Προετοιμασία αθλητή απαιτεί από το σολίστα το 1ο  κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Σοστακόβιτς, που θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με τον διεθνώς αναγνωρισμένο βιρτουόζο Γιώργο Δεμερτζή και υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα. Πρόκειται για μία μοναδική συναυλία με δύο έργα Ρώσων συνθετών, μια συνεργασία που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της γενικότερης φιλοσοφίας των 49ων Δημητρίων για δυναμικότερες συνέργειες με φορείς της πόλης. Το δεύτερο μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει τη δημοφιλέστατη και ονειρική «Σεχραζάτ». ο Νικολάι Ρίμσκυ-Κόρσακοφ μας διηγείται το πολυαγαπημένο ανατολίτικο παραμύθι με μία ατμοσφαιρική σουίτα, που καθηλώνει τον ακροατή, όπως ακριβώς η Σεχραζάτ το Σουλτάνο.

Χώρος: Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. Ώρα έναρξης: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 18 €, 9 €, 5 € (ειδικό εισιτήριο). Συμπαραγωγή: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης,

49α Δημήτρια, Δήμος Θεσσαλονίκης-Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού.

11-12/10
Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν (θέατρο)
Μπέρτολτ Μπρεχτ, Δραματική Σχολή Κ.Θ.Β.Ε.

Μία σπουδαία θεατρική παραβολή επέλεξε ο σκηνοθέτης Γιάννης Μαργαρίτης για να συστήσει τον μπρεχτικό άνθρωπο και τα διλήμματά του στους σπουδαστές του τρίτου έτους της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Με όχημα το αριστούργημα του Γερμανού δραματουργού τέθηκαν στην αίθουσα διδασκαλίας ερωτήματα περί ηθικής και αξιών σ’έναν

κόσμο όπου η κακία και η εκμετάλλευση μοιάζει να κυριαρχούν. Ο τελευταίος καλός άνθρωπος στη γη ήταν μια πόρνη στην Κίνα, στο μακρινό Σετσουάν. Ακόμα κι αυτή όμως, η αγαθή Σεν Τε, χρειάστηκε να επινοήσει το κακό alter ego της, τον «εξάδελφο Σούι Τα», για να μπορέσει να επιβιώσει. «Πώς μπορεί να είναι κανείς καλός, όταν τα πάντα είναι τόσο ακριβά;».

Χώρος Θέατρο Άνετον. Ώρα έναρξης: 21:00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (πληροφορίες τηλ. 2313318224). Μια παράσταση στο πλαίσιο της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε.

12,15,17/10
Carmen / Georges Bizet (μουσική)

Ο μύθος της Κάρμεν δεν έπαψε ποτέ να εμπνέει καλλιτέχνες όλων των μορφών τέχνης, από την εποχή που δημοσιεύτηκε ως μυθιστόρημα του Prosper Merimee, το 1845. «Η Κάρμεν μπορεί να είναι μια σύγχρονη, ρεαλιστική ιστορία και μπορεί να είναι ένα παραμύθι, ένα αφήγημα όπερας με ψεύτικα χαμόγελα και μουστάκια σχεδιασμένα με μολύβι», σύμφωνα με τον Πολωνό Michal Znaniecki που σκηνοθετεί. Ο Luigi Scoglio υπογράφει σκηνικά-κοστούμια, η Diana Theocharidis τη χορογραφία, ο Bogumil Palewicz τους φωτισμούς. Βοηθός σκηνοθέτη-κοστούμια: Zosia Dowjat. Συμμετέχει η μικτή χορωδία Θεσσαλονίκης «Μαίρης Κωνσταντινίδου» και η Παιδική

χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης θα διευθύνουν η Λίζα Ξανθοπούλου (12/10 και 17/10) και ο Χάρης Ηλιάδης (1510). Η όπερα θα παρουσιαστεί με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Αίθουσα Φίλων Μουσικής (μ1), ώρα έναρξης: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 40€, 30€, 20€, 10€ (μαθητικά- φοιτητικά-κάτοχοι κάρτας ανεργίας). Συνεργασία: Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Trondheim Symfoniorkester, Τμήμα Δημοτικών Μουσικών Σχημάτων, 49α Δημήτρια.

13/10
Η τζαζ σήμερα (μουσική)
Terra Incognita, Grix

Oι Terra Incognita, ένα σχήμα που με τη δουλειά του εμμένει στο συγκερασμό των ιδιωμάτων της τζαζ και της κλασικής, ερμηνεύουν συνθέσεις-ενορχηστρώσεις του Νεκτάριου Καραντζή. Στη συνέχεια παίζουν οι Grix, τρίο αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής που έχει έδρα το Βερολίνο και απαρτίζεται από τους διεθνώς καταξιωμένους μουσικούς Φλώρο Φλωρίδη, Αντώνη Ανισέγκο

και Γιώργο Δημητριάδη. Μετά τα δύο live τα δύο σχήματα θα συνυπάρξουν επί σκηνής για ένα ενθουσιώδες αυτοσχεδιαστικό jam session.

Χώρος: Αίθουσα Δοκιμών Κ.Ο.Θ. (Παλλάς). Ώρα έναρξης: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 12€, 10€. Προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας.

13-14/10
Eντροπία (χορός-performance)
Αλεξία Φάλλα

Η δυσκολία του σώματος πάνω στη μεταβαλλόμενη επιφάνεια και η δυσκολία του μυαλού στη μεταβαλλόμενη καθημερινότητα. Μία σόλο παράσταση της χορεύτριας-performer Αλεξίας Φάλλα, όπου χορός και εικαστική εγκατάσταση δημιουργούν ένα αλληλοεξαρτώμενο σύστημα ισορροπίας-ανισορροπίας. Πάνω σε αυτό, το ανθρώπινο στοιχείο, εκτεθειμένο στο φαινόμενο της βαρύτητας, προσπαθεί να ορθοποδήσει, να σταθεί, να περπατήσει.

Χώρος: Σφαγεία. Ώρα έναρξης: 21.00. Γενική είσοδος: 7€.

14/10
Μία εποχή στην κόλαση (μουσική-λόγος)

Αρθούρος Ρεμπώ-Γιώργος Χριστιανάκης
Το «Μία εποχή στην κόλαση» (1873) υπήρξε το μοναδικό βιβλίο του Αρθούρου Ρεμπώ (1854-1891), που δημοσιεύτηκε με δική του επιθυμία όσο ζούσε. Σημαία των σουρεαλιστών, προσευχή της μπητ γενιάς, είδωλο των φοιτητών του Μάη του ’68, ο Ρεμπώ με τη ζωή και το έργο του διαμόρφωσε την εικόνα ενός «ποιητή της εξέγερσης», όπως τον αποκάλεσε ο Αλμπέρ Καμύ, υπήρξε πηγή έμπνευσης λογίων, διανοούμενων μουσικών. Ο Γιώργος Χριστιανάκης ασχολείται επί σειρά ετών με το «κολασμένο» κείμενο. Η μουσική συναυλία-παράσταση που παρουσιάζει με ένα εντεκαμελές μουσικό σχήμα, συνοδεύεται από πρωτότυπο οπτικό υλικό και αποπειράται να αποδώσει τον μονάκριβο κόσμο του κειμένου, τις ανάσες, τους ψιθύρους, τις κραυγές του, τις εναλλαγές των προσωπείων του, τα βέβηλα λόγια του, την τρέλα, τον ίλιγγο της φυγής, με μία μουσική γλώσσα ζωντανή, που αποφεύγει τους κινδύνους της περιγραφής και μιας στείρας μουσικής καλλιέπειας.

Χώρος: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Ώρα έναρξης: 21:00. Τιμές εισιτηρίων 15€, 12€ (προπώληση). Συνεργασία: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 49α Δημήτρια.

15/10
Lysistrata Project / Κ.Θ.Β.Ε. (θέατρο-Performance)

Τι θα γινόταν αν η Λυσιστράτη ζούσε στην Ελλάδα του μνημονίου; Ποιο θα ήταν το στρατηγικό της σχέδιο και πού θα το τοποθετούσε; Στο αθηναϊκό, δημόσιο ταμείο ή μήπως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Πού θα αναζητούσε τις συμμαχίες της, στις ελληνικές πόλεις-κράτη ή στις υπόλοιπες χώρες της μεσογείου; Και ο στόχος θα ήταν πάντα ο ίδιος; Η λήξη του πολέμου; Αλλά ποιου πολέμου; Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος επιχειρεί μια συνομιλία με τον Αριστοφάνη συνδέοντας σύγχρονα στοιχεία της ελληνικής πραγματικότητας του 2014 με την αθηναϊκή κοινωνία του 411 π.χ. Σε μία παράσταση «τσέπης», που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2014.

Χώρος: Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Αίθουσα Πολλαπλών χρήσεων. Ώρα έναρξης: 19:30. Είσοδος: 15€, 12€ φοιτητικό/μαθητικό/άνω των 65. Συνεργασία: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 49α Δημήτρια.

16-17/10
4.48 Ψύχωση (θέατρο)
Σάρα Κέιν-Θέατρο Δωματίου

«Εγώ έριξα αέρια στους Εβραίους, εγώ σκότωσα τους Κούρδους, εγώ βομβάρδισα τους Άραβες…». Τέσσερις γυναίκες. Τρεις ηθοποιοί και μια μουσικός. Μία κάμερα που διεισδύει σ’έναν κατακερματισμένο κόσμο. Ένας παραληρηματικός μονόλογος. Ένα έργο-αποχαιρετιστήριο σημείωμα λίγο πριν την αυτοκτονία. Ένα σκοτεινό μεταδραματικό ποίημα. Μία συγγραφέας που διεκδικεί με πέντε κείμενα μια θέση δίπλα στους κλασικούς. Η Άντζελα Μπρούσκου και το Θέατρο Δωματίου επιστρέφουν στη Σάρα Κέην εφτά χρόνια μετά το «Blasted» και ξαναμπαίνουν στην περιπέτεια της εξερεύνησης ενός ευφυούς, ταλαιπωρημένου νου σε πλήρη, ακραία διαύγεια.

Χώρος: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Ώρα έναρξης: 21:00. Είσοδος: 10€, 8€.

17-18/10.

X-Freunde, Felicia Zeller, Γερμανία (θέατρο)
Η παραφροσύνη είναι ότι η παραφροσύνη μοιάζει πια για όλους κανονικότητα.

Τρεις εργασιομανείς χαρακτήρες στα όρια νευρικής κρίσης και ένα γλυπτό έργο τέχνης, το κορυφαίο μιας σειράς που τιτλοφορείται X-Freunde, πρωταγωνιστούν σ’ αυτήν τη βερολινέζικη παράσταση με τους φρενήρεις ρυθμούς, τον αναπάντεχο λόγο και το γκροτέσκο χιούμορ. Παρουσιάστηκε στο Theater Unterm Dach σε σκηνοθεσία Stephan Thiel και κατατάχθηκε ανάμεσα στις 10 καλύτερες στη Γερμανία το 2013, από το έγκυρο θεατρικό portal www.nachtkritik.de. Η Felicia Zeller, συγγραφέας που ξεχωρίζει για τη συμπυκνωμένη και ευφάνταστη χρήση της γλώσσας, καυτηριάζει σ’αυτό το έργο μια τυπική γερμανική κοινωνική ασθένεια: τον εθισμό στην εργασία που καταλήγει αυτοσκοπός.

Χώρος: Δημοτικό Θέατρο Άνετον. Ώρα έναρξης: 21:00. Είσοδος: 10 €, 8 €.

18-29/10
Η ομορφιά γεννιέται στο σκοτάδι ΙΙ (εικαστικά)

Ομαδική έκθεση.
«…Θα σπρώξω καθετί που χτυπάει στο μάτι μες στο σκοτάδι, θα προσπαθήσω να απογυμνώσω τα εσωτερικά από κάθε άχρηστη διακόσμηση. Δεν θέλω να’ναι όλα τα σπίτια έτσι, αλλά θα ήταν καλά να υπήρχε έστω κι ένα μόνο τέτοιο σπίτι. Όπου για δοκιμή να μπορούμε να σβήσουμε τα φώτα, να δούμε πώς θα’ναι επιτέλους χωρίς αυτά» (Τανιζάκι). Τα –λειτουργικά- φώτα της βίλλας Πετρίδη, του νέου δημοτικού χώρου που προστίθεται στο κτιριακό απόθεμα της πόλης, σβήνουν και μόνο ημίφως και σκιές ξεπηδούν από τα δωμάτιά της: μέσα από εικαστικά έργα, το φως αναδύεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και αναδεικνύει μαγικά ένα μνημείο που έρχεται από το παρελθόν, σε μια περιοχή της πόλης που έχει αλλάξει πολύ έκτοτε. Η έκθεση, όπου συμμετέχουν οι Α. Αργυροηλιοπούλου, E. Maheo, Φ. Μπουντούρογλου, Μ. Παριανού, Β. Ρουμελιώτης κ.ά., αποτελεί μέρος του ευρύτερου φωτιστικού προγράμματος σε δημόσιους χώρους του αστικού ιστού που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των 49ων Δημητρίων.

Επιμέλεια: Θούλη Μισιρλόγλου. Χώρος: Βίλλα Πετρίδη. Διάρκεια έκθεσης: 18-29 Οκτωβρίου. Εγκαίνια: 18 Οκτωβρίου, ώρα: 20:00. Ώρες λειτουργίας: 19:00-22:00.

18/10
MC UNDONE-Κ&Κ ARCHITECTS (έρευνα)

Στο εντελώς νέο περιβάλλον της νέας παραλίας, που παραδόθηκε στην πόλη τα περασμένα Χριστούγεννα, το κτίριο που μέχρι πρότινος στέγαζε το Maison Crystal φιλοξενεί φέτος πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο των 49ων Δημητρίων. Ποια είναι η ιστορία του κτιρίου; Πότε και από ποιους σχεδιάστηκε; Ποιες χρήσεις φιλοξένησε ως τώρα και ποια είναι η σημερινή του κατάσταση; Και πώς θα μπορούσε να αναδειχθεί η δυναμική του, ώστε να συμβάλει σε μια καλύτερη πόλη στο μέλλον; Μία συνάντηση/συζήτηση με αφορμή την επανάχρηση του κτιρίου και την μελλοντική απόδοσή του στην κοινωνία των πολιτών.

Χώρος: (πρώην) Μaison Crystal. Ώρα έναρξης: 13:00.

19/10
Attends, Attends, Attends (θέατρο-performance)
(à mon père), Jan Fabre, Βέλγιο 

Father will you join me?… μια σκοτεινή, ποιητική παράσταση με θέμα την περίπλοκη σχέση πατέρα-γιου είναι το πιο πρόσφατο έργο του αιρετικού Βέλγου δημιουργού Jan Fabre. Εικαστικός, χορογράφος, δραματουργός, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, αυτός ο πολυσχιδής καλλιτέχνης που δεν έπαψε να προκαλεί με την τέχνη του ήδη από τη δεκαετία του ’70, συμπυκνώνει σε μια performance τα εκφραστικά του μέσα. Με πηγή έμπνευσης τον performer και συνεργάτη του από το 2000 Cedric Charron, εικονοποιεί έναν φανταστικό διάλογο ανάμεσα στις δύο όχθες. Ο γιος μεταμορφώνεται σε βαρκάρη. Θα περάσει τον πατέρα του απέναντι. Γνωρίζει το θάνατο καλύτερα απ’ τον καθένα. Ειδικεύεται στο να πεθαίνει…

Χώρος: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Ώρα έναρξης: 21:00.

Είσοδος: 12€, 10 €.

20/10
«Τα Φαντάσματα» Vol.1 απομόνωση (performance)
Galileas Nevart, Δημήτρης Ράπτης 

«Τα Φαντάσματα» είναι ένα πολυμορφικό project που χρησιμοποιεί τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες για να μεταφέρει τους θεατές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής των κρατουμένων που βίωσαν την απομόνωση στις φυλακές του Γεντί Κουλέ. Στο χώρο της απομόνωσης των φυλακών, ανθρώπινες μορφές δεν ριψοκινδυνεύουν την απόδρασή τους. Δεν παλεύουν για τη διαφυγή τους. Δεν αγωνίζονται για την ελευθερία τους. Αντίθετα παραμένουν στο χώρο για να υπενθυμίσουν το παρελθόν, οριοθετώντας την «Αιώνια μνήμη» με τον σύγχρονο κόσμο.

Χώρος: Γεντί Κουλέ. Ώρα έναρξης: 20:00. Είσοδος: Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (πληροφορίες τηλ. 2313318224). Συνεργασία: 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, 49α Δημήτρια.

20-21/10
Γυναίκα και λύκος (θέατρο)
Έλενα Πέγκα 

Η Γυναίκα αφήνει πίσω της σύζυγο, φίλους και καριέρα. Ένα απαγορευμένο πάθος την έχει εξαγριώσει. Την έχει κάνει λύκο. Η ευτυχία έχει αγριότητα. Η ηρωίδα τη διεκδικεί μαζί με τη θέση της στον κόσμο. Θα μπορούσε να είναι μια σύγχρονη Νόρα, θα μπορούσε να είναι η Ωραία του παραμυθιού. Είναι όμως η Ωραία και το Τέρας μαζί. Η Έλενα Πέγκα υπογράφει μια σύγχρονη αλληγορία για τον πολιτισμό και την αγριότητα. Το έργο παρουσιάστηκε το Μάη του 2014 στο Φεστιβάλ «Ecrire et mettre en scene aujourd’hui» στην Caen σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου με Γάλλους ηθοποιούς. Στην ελληνική του εκδοχή, η Θεοδώρα Τζήμου ερμηνεύει τη Γυναίκα.

Χώρος: Σφαγεία. Ώρα έναρξης: 21:00. Είσοδος: 12€, 10€.

20-21/10
MC REDUX / Κ&Κ ARCHITECTS (έρευνα-εργαστήριο) 

Η ένταξη ενός δημόσιου κτιρίου στον αστικό ιστό δεν είναι μόνο ζήτημα αρχιτεκτονικής. Προϋποθέτει εξίσου την ενσωμάτωσή του στη ζωή των κατοίκων της πόλης. Η απόδοση του (πρώην) Maison Crystal στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα διερευνηθεί σε ένα workshop αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, που έχει ως αντικείμενο το ίδιο το κτίριο. Αρχιτέκτονες και designers θα πειραματιστούν πάνω σε πιθανά και απίθανα σενάρια μελλοντικής χρήσης του. Για τον σχεδιασμό τους, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις προτάσεις και τα οράματα του κοινού που θα τεθούν στην διάθεσή τους στο πλαίσιο του workshop. Οι δημιουργοί αφουγκράζονται την πόλη (και επιστρέφουν σ’αυτήν το αποτέλεσμα). Μία αφορμή συμμετοχής των πολιτών στο σχεδιασμό της καθημερινότητάς τους.

Χώρος: (πρώην) Maison Crystal. Ώρα: 10:00-18:00.

21/10
Η τζαζ Σήμερα (μουσική)
4tet Rose & Poison, Mastropirro ermitage Band 

Oι 4tet Rose & Poison, κουαρτέτο που απαρτίζεται από τους Γεωργία Συλλαίου, Φίλιππο Κωσταβέλη, Αγαμέμνονα Μάρδα και James Wylie, θα παρουσιάσουν «Tο ρόδο και το Δηλητήριο», μία μουσική παράσταση που αφορά το μουσικό και ποιητικό έργο του Tom Waits. Η Γεωργία Συλλαίου με το συγκρότημά της ερευνά και παρουσιάζει εδώ και χρόνια τη μουσική του Καλιφορνέζου δημιουργού. Η δεύτερη συναυλία είναι με το σχήμα του Ιταλού συνθέτη, αλλά και ποιητή VincenzoMastropirro, MastropirroermitageBand, που θα ερμηνεύσει μπαλάντες, μελωδικά θέματα, ιταλικά μοτίβα και θα προτείνει τζαζ αυτοσχεδιασμούς. Η βραδιά θα απογειωθεί, όταν, μετά τα δύο live, το ελληνικό κουαρτέτο θα συμπράξει με το ιταλικό γκρουπ, συμπληρώνοντας την εικόνα της σημερινής τζαζ.

Χώρος: Αίθουσα Δοκιμών Κ.Ο.Θ. (Παλλάς). Ώρα έναρξης: 21:00. Τιμές εισιτηρίων 12€, 10€. Προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας.

21/10
Ulay, Παρελθoν-Παρoν-μeλλον (εικαστικά-masterclass) 

O Ulay, πρωτοπόρος της σωματικής τέχνης, της performance και της τέχνης της polaroid, γνωστός και για τη μακρόχρονη συνεργασία του με την Marina Abramovic, θα παρουσιάσει ο ίδιος το έργο του στα 49α Δημήτρια. Η σχέση της φωτογραφίας και της σωματικότητας, η δοκιμασία των φυσικών ορίων του σώματος, η χαρτογράφηση των ορίων της αγάπης και της συμβίωσης μέσω της ζωντανής αναπαράστασης θα είναι στο επίκεντρο του masterclass, το οποίο απευθύνεται σε καλλιτέχνες, αλλά και σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τη ζωντανή διάδραση της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Χώρος: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ώρα έναρξης: 20:00. Ελεύθερη είσοδος.

22-23/10
Ulay (εικαστικά-εργαστήριο) 

Ο διάσημος καλλιτέχνης θα συνεργαστεί με νέους Έλληνες καλλιτέχνες πάνω στους άξονες μιας σύγχρονης πρακτικής της performance. Το αποτέλεσμα του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί στο κοινό, στις 23 Οκτωβρίου, στις 19:00.

Χώρος: (πρώην) Maison Crystal. Ώρες: 10:00-14:00. Θέσεις περιορισμένες. Δηλώσεις συμμετοχής: Δήμος Θεσσαλονίκης / Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού, τηλ. 2313318224, ώρες 10:00-12:00.

22-23/10
White Rabbit Red Rabbit (θέατρο-performance)
Nassim Soleimanpour 

Χωρίς σκηνοθέτη και σκηνικό, ένας διαφορετικός κάθε βράδυ ηθοποιός καλείται να διαβάσει το κείμενο του Nassim Soleimanpour, ενός Ιρανού συγγραφέα που επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει στο στρατό, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Το White Rabbit, Red Rabbit είναι μια ιδιοφυής παραβολή και μια performance, η οποία εκπλήσσει απροσδόκητα τόσο το κοινό όσο και τον ίδιο τον performer. Κανένας ηθοποιός δεν έχει διαβάσει το κείμενο πριν βρεθεί μπροστά στο κοινό. Και δεν είναι η μόνη έκπληξη. Η απουσία του συγγραφέα συμβολικά καλύπτεται από μια άδεια καρέκλα που κρατείται για αυτόν σε κάθε παράσταση. Η παρουσία του, όμως,

είναι αισθητή καθ’όλη τη διάρκεια του έργου.

Χώρος: (πρώην) Maison Crystal. Ώρα έναρξης: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 10€. Συνδιοργάνωση: BIOS, 49α Δημήτρια.

22-24/10
PROPOSITIONS TO DANCE DIFFERENTLY (χορός-εργαστήριο)
Michael Klien, Αυστρία 

ΗκΚοινωνική χορογραφία (Social Choreography) είναι ο τομέας της έρευνας του Αυστριακού δημιουργού. Τα εργαστήριά του απευθύνονται τόσο σε απλούς πολίτες όσο και σε επαγγελματίες χορευτές και είναι μια πρόταση να ξανασκεφτεί κανείς το χορό, την performance και τις τέχνες τοποθετώντας τις εμπειρίες του κινούμενου σώματος στον πυρήνα της δυνητικής κοινωνικής αλλαγής. Μέρος του εργαστηριακού υλικού αποτελούν οι δυο πιο πρόσφατες εργασίες του Klien, η έκθεση με τον τίτλο «Parliament» που παρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο στο Μουσείο Μπενάκη και η ζωντανή διαδραστική εγκατάσταση «Jerusalem-Choreography for Greece», τον Ιούνιο 2014, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ο χορογράφος, που μοιράζει τις μέρες του μεταξύ Ελλάδας και Ιρλανδίας, έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με το Frankfurt Ballet και έχει υπάρξει εικαστικός συνεργάτης του William Forsythe.

Χώρος: Σφαγεία. Ώρες: 11:00-16:00. Ελεύθερη είσοδος. Θέσεις περιορισμένες. Δηλώσεις συμμετοχής: Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού, τηλ. 2313318224, ώρες: 10:00-12:00

24/10
VAMPYR (1932) (μουσική-κινηματογράφος)

ByCarlTheodorDreyer / ArtZoyd, Γαλλία 

Οι μυθικοί Art Zoyd, το πρωτοποριακό μουσικό σχήμα της «Νέας Μουσικής» (‘Art Rock’, ‘Avant-Rock’) που ήδη από τη δεκαετία του 1980 άνοιξε ερευνητικούς μουσικούς δρόμους, έρχονται στα 49α Δημήτρια. Σε νέα μουσική σύνθεση του Gerard hourbette / Art Zoyd, η καινούργια εκδοχή της αινιγματικής ταινίας του βωβού κινηματογράφου «Vampyr» (1932), του Δανού Καρλ Θήοντορ Ντράγιερ, αποτελεί τη νέα παραγωγή του σχήματος. μετά από πολλές ακόμη μουσικές συνθέσεις για ταινίες του βωβού κινηματογράφου, οι Art Zoyd φέρνουν στην καλλιτεχνική επικαιρότητα το Βαμπίρ σε μια παράσταση που θα συζητηθεί.

Χώρος: Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών. Ώρα έναρξης: 21:00. Εισιτήρια: 12€, 10€. Προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας.

24/10
Εκδήλωση λήξης 

Το πάρτι λήξης των 49ων Δημητρίων γιορτάζει τη διαδραστικότητα, τη νεανικότητα, την καλλιτεχνική πρωτοτυπία και τη συμμετοχή του κοινού, που από θεατής μετατράπηκε για 35 ημέρες σε φεστιβαλικό συμμέτοχο.

Χώρος (πρώην) Μaison Crystal. Ώρα έναρξης: 23:00. Είσοδοςελεύθερη.

25-29/10
TISFF ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Thessaloniki International Short Film Festival

Για ένα πενθήμερο, από τις 25 μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, στον Αλέξανδρο πραγματοποιείται το διεθνές ραντεβού δημιουργών ταινιών μικρού μήκους. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που προβάλλει και προωθεί νέες ιδέες και νέες τάσεις, οι οποίες καταγράφονται στις δουλειές νέων δημιουργών του κινηματογράφου. Στη φετινή διοργάνωση επίτιμοι προσκεκλημένοι είναι ο νικητής των Όσκαρ 2014 Anders Walter και οι σκηνοθέτες Alexandre Gavras και Xavier Legrand. Βαρύνουσα σημασία στο πρόγραμμα έχουν δύο αφιερώματα στο σύγχρονο σινεμά της Γερμανίας & Ρουμανίας με πολυβραβευμένα έργα.

Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος. Ώρες προβολών: καθημερινά: 17:00-20:00 και 21:00-00:00. Τιμή εισιτηρίου: 5€. Συμπαραγωή: TheSS FeST, 49α Δημήτρια.

Παράλληλες εκδηλώσεις

3/10/14-10/1/15

Στέφανος Τσιβόπουλος: Ιστορία μηδέν.

η ελληνική συμμετοχή στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Χώρος: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης – ΚΜΣΤ

15/10-16/11

Έκθεση αποφοίτων

Οι απόφοιτοι τεσσάρων ετών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. παρουσιάζουν τα αντιπροσωπευτικότερα έργα τους όπως διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους σε μία μεγάλη έκθεση.

Χώρος: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

29-30/10 και 1-2/11

UTOPIA ιν PROGRESS

Βασισμένη στις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, η παράσταση μιλά για την αναζήτηση της ιδανικής πατρίδας, φέρνει στο φως τα όνειρα, αλλά και τους «εφιάλτες» των νέων ανθρώπων και εκθέτει στερεότυπα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Μια συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με το Θέατρο νέων της Κωνσταντίας. Με την υποστήριξη του Goethe Institut Thessaloniki.

Χώρος: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Ώρα: 21:00.

Προπώληση εισιτηρίων

Στο εκδοτήριο του Δήμου Θεσσαλονίκης Πλατεία Αριστοτέλους, τηλ. 2310236990
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10.00-15.00 / Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00-14.00 & 17.00-21.00

Στους χώρους των εκδηλώσεων.

Ενημέρωση για προσκλήσεις κατόχων κάρτας ανεργίας: Οι παραστάσεις των 49ων Δημητρίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμες προσκλήσεις και αφορούν κατόχους κάρτας ανεργίας, συνοδεύονται από σχετική αναφορά στην ιστοσελίδα. Λόγω του περιορισμένου αριθμού προσκλήσεων και για την αποφυγή ταλαιπωρίας, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι , για την κράτηση θέσεων, να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2313 318224.

Κάρτα Δημητρίων
Η Κάρτα Δημητρίων αποτελεί πλέον θεσμό και θα είναι διαθέσιμη από Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014.
Οι πολίτες μπορούν να προμηθεύονται την κάρτα δωρεάν, από τα γραφεία της Διεύθυνσης Πολιτισμού, στην οδό Κουντουριώτου 17 στο λιμάνι, 4ος όροφος, κ. Μαζοκοπάκη, τηλ. 2313 318224, από Δευτέρα έως Παρασκευή, κατά τις ώρες 09:00 έως 14:00.

Οι κάτοχοι της «Κάρτας Δημητρίων» θα έχουν πολλαπλά οφέλη, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν εκπτωτικό εισιτήριο σε μία σειρά εκδηλώσεων καθώς και μία έκπτωση 10% έως 15% σε συγκεκριμένα καταστήματα εστίασης η ένα μενού των 10 ευρώ. Τα ίδια καταστήματα, θα παρέχουν έκπτωση 10% σε κατόχους ημερήσιου εισιτηρίου, από τις εκδηλώσεις των 49ων Δημητρίων.

Οι εκδηλώσεις για τις οποίες ισχύει η «Κάρτα Δημητρίων» είναι:
1. Η μουσική ενότητα «Η Τζαζ σήμερα» – Αίθουσα Δοκιμών Κ.Ο.Θ. με τις παρακάτω τρεις συναυλίες:
07 OKT/ Plus” N” Minus Collective Orchestra, Gianni Lenoci & Gianni Mimmo
13 ΟΚΤ/ Terra incognita – Grix
21 ΟΚΤ/ 4TET Rose & Poison, Mastropirro Ermitage Band
2. Καθώς και στις παρακάτω εκδηλώσεις:
29-30 ΣΕΠ/ Stations, Ομάδα Klokworks Dance, Μαριάννα Καβαλιεράτου
07-08 ΟΚΤ/ ATOMOS, Ομάδα χορού Wayne McGregor – Random Dance
08-09 ΟΚΤ/ The Notebook, Άγκιστα Κρίστοφ – Szkene Theatre & Forte Company
17-18 ΟΚΤ/ X-Freunde, Felicia Zeller
24 ΟΚΤ/ Vampyr by Carl Theodor Dreyer, Art Zoyd

Επιμέλεια: Γιάννης ΦραγκούληςΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα». Το 1989 άρχισε να αρθρογραφεί και το 1990 ξεκίνησε να γράφει κριτικές κινηματογράφου. Το 1992 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της οποίας έχει διατελέσει Πρόεδρος, και της FIPRESCI. Το 1994 έγινε μέλος του «Μικρό» (Σωματείο για την ταινία μικρού μήκους), στο οποίο ήταν Πρόεδρος για δύο θητείες. Το 2000 ξεκίνησε να διδάσκει σε σεμινάρια κινηματογράφου στην Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), στο «Μικρό», στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Μουσείο Κινηματογράφου, στο Μικρό Πολυτεχνείο, στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου, στο δικό του χώρο και σε συνεργασία με τη filmfabrik Productions, στη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει κινηματογράφο μέχρι σήμερα στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι Fabula, το οποίο διευθύνει. Συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι της FIPRESCI, στην Κωνσταντινούπολη και στη Φιλιππούπολη με θέμα τον βαλκανικό κινηματογράφο. Συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας και σε Φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Εργαστηρίου Almakalma, το οποία ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο (Performance). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Εξόρμηση, στην οποία ήταν υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος, στην Αθηναϊκή, στη Νίκη, στο Μανδραγόρα, στην Ουτοπία, στη Σύγχρονη Εκπαίδευση, στον κατάλογο του Φεστιβάλ της Λάρισας, στη Γραφή, στο Κ.ΛΠ., στο Ριζοσπάστη και στο Αλμανάκ της ΠΕΚΚ. Ίδρυσε το περιοδικό «αντι-Κινηματογράφος», στο οποίο ήταν διευθυντής σύνταξης, το 1992, το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία», στο οποίο ήταν διευθυντής, το 2000. Επιμελήθηκε και συνπαρουσίασε, μαζί με τον Κώστα Σταματόπουλο, την εκπομπή «Cineπλάνο», στο 902TV, από το 2008 έως το 2009. Ήταν υπεύθυνος για τους διαδικτυακούς τόπους www.cinemainfo.gr και www.theaterinfo.gr. Ίδρυσε και διεύθυνε το greeceactuality.wordpress.com. και τώρα διευθύνει και αρθρογραφεί στα www.filmandtheater.gr και www.thessalonikinfo.gr. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Jean Mitry, «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», έχει γράψει τα βιβλία «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, το 2006, «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών (σειρά νεανική Βιβλιοθήκη) και «Κώστας Φέρρης», εκδ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως το Αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο, το 2002, την Εβδομάδα Κλασικού Ιαπωνικού Κινηματογράφου και την Εβδομάδα Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το 2002, ως μέλος της Π.Ε.Κ.Κ. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Νέων Δημιουργών, στο Ε.Κ.Θ., στη Θεσσαλονίκη, και ιδρυτής της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris, η οποία δραστηριοποιείται πλέον στη Θεσσαλονίκη. Διευθύνει το Αφηγηματικό Εργαστήριο Fabula, που ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο. Έχει σκηνοθετήσει τρείς ταινίες μικρού μήκους, οι δύο πτυχιακές για το Master στο πανεπιστήμιο Middlesex, και την ταινία-ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας». ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ «Μέσα από τις βιτρίνες», 8΄, 2009, σκηνοθεσία «Nafasz», 7΄, 2009, σκηνοθεσία «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας», 50΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Στιγμή απολιθωμένη», 31΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Η τελευταία λατέρνα», 6΄, 2010, σεναριακή επιμέλεια «Το κλειδί της επιστροφής», 13΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Το συρματόπλεγμα», 19΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Στο Τσινάρι», 7΄, 2017, σκηνοθεσία «Sotos, ζωγράφος αει…πράγμων», 2020, 97΄, σκηνοθεσία-φωτογραφία ΒΙΒΛΙΑ «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», του Jean Mitry, μετάφραση, εκδ. Entracte και Σύγχρονη Εκπαίδευση, Αθήνα, 2001 «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών, Αθήνα, 2004 «Κώστας Φέρρης», εκδ. Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Αθήνα 2004 «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, Τρίπολη, 2006


Copyritght 2022 Thessalonikinfo / All rights reserved