ΕΝΑ ΣΤΕΚΙ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ
Gonia: γράφει ο Δημήτρης Βασιλείου
Το πάλαι οι Αθηναίοι ενδιαφέρονταν και περίμεναν να δουν πώς θα ανανεωθούν και τι καινούργιο θα φέρουν τα μέρη από τα οποία συνήθιζαν να ψωνίζουν ή να περνάνε απ’ έξω. Τότε που οι βιτρίνες έβαζαν τα καλά τους φιγουρίνια στους θαλαμίσκους που σχημάτιζαν. Σήμερα δεν ξέρω αν συμβαίνει αυτό, η πληροφορία είναι άπειρη, ψωνίζουμε πολύ και διαδικτυακά, η βόλτα στα μαγαζιά έχει περιοριστεί.
Gonia: Το στέκι
Χθες ανακάλυψα ένα νέο στέκι ονόματι Gonia τις στις παρυφές Εξαρχείων και Αγίου Νικολάου ( Πευκακίων), έξω από μια βιτρίνα που εμφανίστηκε πρόσφατα στη γωνία της Ιπποκράτους με τη Βαλτετσίου. Στάθηκα σε κάτι που έμοιαζε με αντικείμενο για το σπίτι, το πέρασα στιγμιαία και για ασυνήθιστο βοηθητικό τραπεζάκι, αλλά δεν ήταν τέτοιο. Ήταν μια λεκάνη τουαλέτας τοποθετημένη με ανορθόδοξο τρόπο.
Η περιέργεια με έφαγε και ζήτησα λίγες πληροφορίες ο ευγενέστατος ιδιοκτήτης μας έδωσε ένα πολύ ενδιαφέρον έντυπο που περιγράφει την ευφάνταστη περιπέτειά να δημιουργήσει αυτό τον καμβά πολυχώρων σε Αθήνα και Πειραιά. Επίσης μας ανέφερε και διά ζώσης ότι χρειαζόμασταν για να γράψουμε δύο λόγια για αυτό τον πολύ ιδιαίτερο πολυχώρο. Στο ισόγειο μιας γωνιακής πολυκατοικίας των Εξαρχείων η οποία έχει όνομα. Λέγεται «Αλεξάνδρεια». Χτίστηκε το 1935, ένα μείγμα bauhaus και art deco. Δημιουργήθηκε το Gonia από τον Κοσμά Καραβά.
Gonia: Το σέρβις
Tο Gonia σερβίρει μια μονοποικιλιακή Βραζιλία σε έναν χώρο που διαφέρει, προσφέροντας το πρωί και τα φοβερά μουστοκούλουρα από το ιστορικό αρτοποιείο του Δαρεμά στο Μαρκόπουλο. Καθ’ότι Πορτοραφτιώτες αδύνατο να μην αναφερθούμε.
Πριν στήσει την πραμάτεια του εκεί, φρόντισε να επαναφέρει τα πιο ωραία χαρακτηριστικά από το παρελθόν του κτιρίου: Εμφάνισε το ύψος του, αφαίρεσε τα αλουμινένια πλαίσια που είχαν τοποθετηθεί μεταγενέστερα. Τα αντικατέστησε με σιδεριές. Έφτιαξε μια καινούργια πόρτα όμοια με την πρώτη. Ανέδειξε το μωσαϊκό του αφαιρώντας τα πλακάκια τα οποία το είχαν κρύψει, παρότι εμπορεύεται και ο ίδιος τέτοια.
Τα πλακάκια, οι βρύσες, οι νιπτήρες στέκονται στο Gonia δίπλα σε τραπεζάκια από μπετόν, αντικείμενα για το σπίτι και design φωτισμό. Όλα αυτά έρχονται από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Δανία, ενώ κάποια είναι και ελληνικά. Είναι όμως στημένα διαφορετικά. Οι βιτρίνες εκεί έχουν μια εικαστική προσέγγιση, θα αλλάζουν συνέχεια σε συνεργασία με καλλιτέχνες. Προλογίζουν και τις εκθέσεις που τρέχουν στην υπόγεια γκαλερί του, ανανεώνονται ανά μήνα περίπου.
Gonia: Ο αντισυμβατικός χαρακτήρας
Ό,τι έχει στήσει από τότε έχει αντισυμβατικό χαρακτήρα. Σίγουρα δεν είχε ποτέ ένα ακόμα μαγαζί με πλακάκια. Στο λιμάνι, λοιπόν, στη βιομηχανική περιοχή του Αγίου Διονυσίου, κάτω από την ομπρέλα του Lab Pirée Superstudio, βρίσκεται ένα πρώην μηχανουργείο. Το έχει μετατρέψει σε εκθεσιακό χώρο, μαζί με έναν χώρο που προορίζεται για pop ups. Έχει δημιουργήσει και μια σειρά από δωμάτια που μας μεταφέρουν με τη διακόσμησή τους σε άλλες εποχές και στις φάσεις του Πειραιά.
Όπως ανέφερε στους συνδετιμώνες του όρθιος ο ιδιοκτήτης: «Θέλαμε να προσεγγίσουμε διαφορετικά τον τρόπο που παρουσιάζουμε τα υλικά. Να τα παρουσιάσουμε με ένα πιο εικαστικό, αρχιτεκτονικό, γκαλερίστικο τρόπο. Κυρίως με ένα πιο αλληγορικό τρόπο», μου λέει. Δεν είναι concept store, ούτε πολυχώρος. «Απεχθάνομαι αυτές τις έννοιες», λέει ο Κοσμάς. Πράγματι, δύο τόσο πολυφορεμένες και «εύκολες» λέξεις δεν ταιριάζουν σε έναν τόσο φρέσκο και διαφορετικό χώρο.
«Ο χώρος θέλει να πει και να δείξει πράγματα περισσότερο από αυτά που βλέπουμε. Γι΄αυτό και τον περιγράφουμε ως μια αστική αλληγορία. Δε θέλουμε να είμαστε ένα ακόμη μαγαζί που θα πουλάει πλακάκια. Είναι αυτό που ονειρευόμουν πάντα: Η λογική του πώς μπορείς να εξελίξεις τα προϊόντα που πουλάς, να δώσεις μία άλλη ματιά, να χτίσεις μια ιστορία. Όπως βλέπεις, έχουμε στήσει ένα χώρο που ισορροπεί ανάμεσα στην πολύ ιδιαίτερη βιτρίνα της αστικής Αθήνας και σε ένα χώρο που μοιάζει με αρχιτεκτονικό γραφείο».
Gonia: Εικαστική προσέγγιση
Ο Κοσμάς Καραβάς ήρθε σε επαφή με τα υλικά από τον πατέρα του. Η δουλειά του ήταν να τοποθετεί πλακάκια. Μαζί του αγάπησε και το λιμάνι όπου βόλταραν με μια παλιά Lambretta. Όπως έλεγε ο ίδιος σε μία από τις συνδαιτυμόνες του.
Oι βιτρίνες εκεί έχουν μια εικαστική προσέγγιση, θα αλλάζουν συνέχεια σε συνεργασία με καλλιτέχνες. Προλογίζουν και τις εκθέσεις που τρέχουν στην υπόγεια γκαλερί του και ανανεώνονται ανά μήνα περίπου.
Ο ίδιος άρχισε να ασχολείται με αυτά πριν από 35 χρόνια. Ξεκίνησε από έναν μικρό χώρο στη Δραπετσώνα που μετρούσε όλα κι όλα δέκα τετραγωνικά, πέρασε στα είκοσι πέντε και μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να κατεβάσει κόσμο απ’ όλη την Αθήνα προκειμένου να προμηθευτεί από εκεί πλακάκια και είδη υγιεινής.
Gonia: Οι δράσεις
Σύντομα θα διοργανώνει και dj sets με μουσικές που θα επιλέγονται από τα βινύλια που στέκονται σε μια βιβλιοθήκη. Έτσι οι βραδιές αυτές θα μοιάζουν με σπιτικό πάρτι που θα κρατάει μέχρι τις έντεκα το βράδυ. Θα κινείται σε funk, soul, electro pop ήχους, ενώ θα παίζουν και πολλά ρεμπέτικα από τη συλλογή του Κοσμά Καραβά −που είναι βαμβακαρικός πάνω απ’ όλα−, μαζί με μουσικές που έβγαιναν από τα σπίτια των Εξαρχείων και της Κυψέλης το ΄50 και το ΄60 και μουσικά θέματα από τον κινηματογράφο της εποχής.
Διαθέτει και ένα μεγάλο τραπέζι που μπορεί να γίνει το γραφείο σας έξω από το γραφείο. Είναι μια δροσερή λύση για τις πολύ ζεστές μέρες που ζήσαμε στο κέντρο της Αθήνας. Το βράδυ σερβίρει απεριτίβο και κλασικά κοκτέιλ, ενώ έχει και μια μικρή λίστα με ελληνικά κυρίως κρασιά.
O νέος χώρος του Κοσμά Καραβά στα Εξάρχεια πουλάει γουστόζικα είδη υγιεινής και διακόσμησης με τον πιο εναλλακτικό τρόπο.