Η βυζαντινή Σκόπελος

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΚΟΠΕΛΟΣ

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Η βυζαντινή Σκόπελος: γράφει ο Δημήτρης Βασιλείου

Το νησί της Σκοπέλου περικλείεται από παραδοσιακές εκκλησίες. Ξωκλήσια και μοναστήρια. Αναδεικνύοντας τη βαθιά πίστη των κατοίκων του. Συγκεκριμένα έχουν κτιστεί 360 εκκλησίες καθώς και 24 μοναστήρια. Μεταξύ των οποίων τα τρία βυζαντινά. Αυτά βρίσκονται σε περίοπτες θέσεις του νησιού με απαράμιλλη θέα.

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΚΟΠΕΛΟΣ: ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

Η καταπράσινη Σκόπελος… Η βυζαντινή Σκόπελος… Συνδεθείτε με τις διακοπές της πρώτης μας νιότης. Όπως και με τα ερασιτεχνικά ψαρέματα του πατέρα από την Αγία Άννα. Μας έφερνε πάντα κοντά στο καταπράσινο νησί με τις σμαραγδένιες παραλίες.

Σήμερα 4 Δεκεμβρίου ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας θυμάμαι το ομώνυμο μοναστήρι του νησιού.

Μία μονή «κόσμημα» του προορισμού που αξίζει να επισκεφτείτε. Είναι το μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας. Χτισμένο το 1648. Είναι το παλαιότερο της Σκοπέλου και βρίσκεται κοντά στον Τίμιο Πρόδρομο. Προσφέρει στον επισκέπτη μία απαράμιλλη θέα στη Βόρεια παραθαλάσσια πλευρά της νήσου. Αλλά και την Αλόννησο. Η εκκλησία είναι τυπική μονόκλιτη βασιλική με τρούλο. Φαίνεται να ανακαινίστηκε το 1697.

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΚΟΠΕΛΟΣ: Η ΝΑΟΔΟΜΙΑ

Η Μονή χαρακτηρίζεται από υψηλό τοίχο που την περιβάλλει παραπέμποντας σε μεσαιωνικό φρούριο. Στο εσωτερικό της θα θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 15ου αιώνα. Θεωρείται ως το παλαιότερο της Σκοπέλου με θεματολογία φυτικού περιεχομένου και δικέφαλους αετούς. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι όμορφες εικόνες του ναού. Χρονολογούνται στον 17ο αιώνα.

Η κάτοψη του καθολικού είναι σε σχήμα Τ. Οι βαριές αναλογίες που παρατηρούνται και ο διαχωρισμός των τριών μερών του Ναού της Μονής οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Ναός είναι πολύ παλαιότερος. Σύμφωνα με τους αρμόδιους αρχαιολόγους της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μεταξύ των οποίων και η κ. Ασπασία Ντίνα.

Η βυζαντινή Σκόπελος

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΚΟΠΕΛΟΣ: Η ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Το σχέδιο της Μονής αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με άλλους Ναούς της Σκοπέλου. Ανήκει στο σταυροειδή εγγεγραμμένο τύπο. Αλλά οι αναλογίες του τρούλου είναι βαριές. Το ξυλόγλυπτο, επίχρυσο τέμπλο που κοσμεί την Μονή είναι πολύ παλαιότερα από την προαναφερθείσα χρονολογία που βρέθηκε στην μαρμάρινη πλάκα.

Στη κορυφή του βρίσκεται ο Μέγας Σταυρός. Κάτω από αυτόν σε παράλληλες σειρές η Μεγάλη Δέηση, κληματίδα, 21 εικονίδια των μεγάλων εορτών υπό τοξύλλια, κληματίδα με τους 12 προφήτες και την Θεοτόκο στη μέση και στο τέλος οι εικόνες του τέμπλου.

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΚΟΠΕΛΟΣ: ΤΟ ΝΗΣΙ

Η Σκόπελος είναι το πιο πράσινο νησί στην Ελλάδα. Εδώ, όπου το πράσινο των πεύκων και των πυκνών δασών σμίγει με το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας. Όπως και του ουρανού δημιουργώντας μία εικόνα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Ο επισκέπτης θα βρεθεί σε μία ειδυλλιακή γη. Σε ένα μικρό παράδεισο στην καρδιά της Ελλάδας.

Το νησί της Σκοπέλου χαρακτηρίζεται από τα πυκνά δάση και το γαλάζιο της Θάλασσας. Για αυτό και στις 5/7/97 ανακηρύχθηκε επίσημα ως  πράσινο και γαλάζιο νησί από τον διεθνή οργανισμό Βιοπολιτικής. 

Η βυζαντινή Σκόπελος

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της έκτασης του νησιού, άνω του 67 %, καλύπτεται από παρθένο πευκοδάσος. Ένα δάσος που όταν επισκεφτείτε τη Σκόπελο θα χρειαστεί και τη δική σας αγάπη, φροντίδα και προσοχή. Για να παραμείνει όπως είναι.

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΚΟΠΕΛΟΣ: Η ΠΟΛΗ

Η πόλη της Σκοπέλου επίσης έχει χαρακτηριστεί με προεδρικό διάταγμα από το 1978 ως  παραδοσιακός οικισμός. Στις 19/10/78, Προεδρικό Διάταγμα 594, 13-11/78. Κυρίως λόγω της αρχιτεκτονικής της. Μείγμα διάφορων αρχιτεκτονικών ρυθμών, που δίνει μια αρχοντική όψη στην πρωτεύουσα του νησιού.

Η περιήγηση στο νησί της Σκοπέλου είναι γιορτή για τον επισκέπτη. Όαση για εκείνον που γυρεύει την ομορφιά σε κάθε του βήμα. Η ιστορία είναι ζωντανή. Γιορτάζει με το σήμερα. Το πάντρεμα αυτό  κάνει το νησί κάτι περισσότερο από έναν απλό τουριστικό προορισμό.

 

Διαβάστε τα άρθρα της λαογραφίας

Δείτε τα βίντεο που έχουμε ετοιμάσειΟ Δημήτρης Βασιλείου γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε διακόσμηση στις Σχολές Δοξιάδη. Έκανε μεταπτυχιακό στο Λονδίνο στο Fine Art College of Eton. Σπούδασε επίσης ηχοληψία στην Σχολή Παπαντωνοπούλου. Από την έναρξη της ελεύθερης Ραδιοφωνίας θήτευσε σε διάφορα ραδιόφωνα. Από το 1995 έχει αναλάβει την παραγωγή πολιτιστικών εκπομπών. Εδώ και 15 χρόνια συνεργάζεται με το free press ταξιδιωτικό περιοδικό «On the road». Ταξιδιωγραφεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Από το 2020 συνεργάζεται με το ηλεκτρονικό περιοδικό www.thessalonikinfo.gr.


Copyritght 2022 Thessalonikinfo / All rights reserved