Μερκούρεια 2022

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μερκούρεια 2022: γράφει ο Γιάννης Πετρόπουλος

Στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» πραγματοποιούνται τα «Μερκούρεια 2022». Από τη Δευτέρα 22 Αυγούστου έως και την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2022 διοργανώνεται η μεγάλη γιορτή θεάτρου. Όπως κάθε χρόνο στο δήμο Νεάπολης Συκεών. Τα Μερκούρεια θα λάβουν χώρα κάτω από τα αστέρια. Διαβάστε το πρόγραμμα εδώ.

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022: ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού πραγματοποιούνται τα Μερκούρεια 2022. Με 11 θεατρικές παραστάσεις, τη συμμετοχή από 8 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., τα θεατρικά εργαστήρια του Δήμου Νεάπολης-Συκεών και μία παραγωγή του ΚΘΒΕ.

Πρεμιέρα της φετινής εκδήλωσης θα κάνει «Ο γαργαληστής», η αγαπημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους, τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022. Το θεατρικό εργαστήρι Θεσπίς θα κλείσει την αυλαία για τα Μερκούρεια 2022, με τον «Ματωμένο γάμο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Οι θεατρικές εκδηλώσεις που φιλοξενούν τα Μερκούρεια χαρίζουν στο θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης, τη δυνατότητα να παρακολουθήσει εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις. Να στηρίξει έμπρακτα τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της χώρας.

Τα Μερκούρεια διοργανώνονται και φέτος, από την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Νεάπολης Συκεών. Ένας εδραιωμένος θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Προσφέρει ψυχαγωγία υψηλού επιπέδου, μέσα από την τέχνη του θεάτρου και την θεατρική έκφραση.

Η Μελίνα Μερκούρη μιλούσε πάντα για πολιτισμό και παιδεία. Παράλληλα μερίμνησε ώστε να δημιουργηθούν θεσμοί που θα υλοποιήσουν και θα διασφαλίζουν το όραμά της. Ένας από αυτούς τους θεσμούς είναι και τα Μερκούρεια. Η μεγαλύτερη ετήσια γιορτή των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στη Θεσσαλονίκη. Πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους με αξιόλογα θεατρικά έργα που ψυχαγωγούν, εκπαιδεύουν, προβληματίζουν και δημιουργούν πολιτισμό.

Ο δήμος Νεάπολης Συκεών τηρεί και φέτος το πολιτιστικό ραντεβού με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Προχωρά στην διεξαγωγή του θεατρικού θεσμού των Μερκουρείων και για το 2022.

Μερκούρεια 2022

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022: Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Αναφέρει ο Δήμαρχος του δήμου Νεάπολης Συκεών:

«Θα δανειστώ τρεις μόνο λέξεις. Τις έγραψε το 1962 ο Μάνος Χατζιδάκις. Τις έκανε αθάνατες με την ερμηνεία του ο Δημήτρης Χορν. Τρεις λέξεις σε έναν στίχο. Ένας στίχος δυνατός όσο λίγοι: «Ηθοποιός σημαίνει φως».

Φως σαν αυτό που μας άφησε κληρονομιά η μεγάλη Μελίνα Μερκούρη. Η οποία μας είχε πει: «Στο θέατρο μπορείς να παίζεις χωρίς να υπάρχεις, αλλά και να υπάρχεις χωρίς να παίζεις. Εγώ δεν έλειψα στιγμή.».

Και έτσι ακριβώς είναι: Μέσα από τις μνήμες μας, με αυτή την τιμητική εκδήλωση, φωνάζουμε παντού ότι δεν ξεχάσαμε το φως που κράτησε ψηλά η μεγάλη Ελληνίδα πολιτικός και καλλιτέχνιδα. Η πορεία της στον πολιτικό στίβο άλλαξε το στίγμα και προσέλκυσε χιλιάδες ανθρώπους στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αυτό, με τη σειρά του, άλλαξε ολόκληρη τη χώρα. Η ιδεολογία της Μελίνας, οι πράξεις της, οι μάχες που έδωσε και κέρδισε είναι τα σημεία αναφοράς ενός μεγάλου πολιτικού και ιδεολογικού χώρου. Ως τέτοια έμειναν ανεξίτηλα.

Τα Μερκούρεια, μέσα από την εικοσιοκτάχρονη πορεία τους, έχουν εξελιχθεί σε ένα θεσμό μεγάλου ειδικού βάρους στον πολιτιστικό χώρο. Είναι μια προσφορά στον πολιτισμό μας, στην παιδεία μας και στην καλλιτεχνία μας. Ξέρετε, όλοι αυτή η χώρα, που τόσα έχει υποστεί την τελευταία δεκαετία, που τα υφίσταται ακόμη  και σήμερα, ένα στοιχείο έχει για να την κάνει υπερήφανη: Τον πολιτισμό της. Αυτό υπηρετούν τα Μερκούρεια. Αυτό υπηρετούμε και εμείς. Με αυτό το όπλο η αξέχαστη Μελίνα πήρε την Ελλάδα από το χέρι, σε χρόνια σκοτεινά και δύσκολα, την τράβηξε στο ξέφωτο και από εκεί στο φως.

Εμείς ως δήμος επιλέξαμε συνειδητά να τιμούμε κάθε χρόνο την γυναίκα, ηθοποιό, πολιτικό Μελίνα Μερκούρη. Όπως εκείνη, στηρίζουμε και δυναμώνουμε όσο μπορούμε τον πολιτισμό μας. Η Μελίνα πήρε τον πολιτισμό μας, τον μετέτρεψε σε ασπίδα και όπλο ταυτόχρονα, για να κερδίσει μάχες: Μέσα κι έξω από τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Η ισχύς και η δύναμή μας είναι ο ελληνικός πολιτισμός. Στοιχείο που όλος ο κόσμος αναγνωρίζει και σέβεται. Είναι χρέος μας να τον ενισχύσουμε. Το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Θεατράνθρωποι συγκεντρώνονται εδώ κάθε χρόνο για να καταθέσουν το ταλέντο τους. Ζητούν μόνο το χειροκρότημα. Θεατρόφιλοι, για να δώσουν επιβράβευση στο ταλέντο και να απολαύσουν μοναδικές στιγμές.»

Μερκούρεια 2022

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022: ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Η νέα καλλιτεχνική διεύθυνση χαιρετίζει τα Μερκούρεια! Ένα πετυχημένο θεατρικό Φεστιβάλ. Έχει γίνει θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Με μεγάλη επιτυχία και διάρκεια αποδεικνύει την αγάπη του για τις τέχνες και, ειδικά, για το θέατρο. Η ενδυνάμωση της συνεργασίας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με το δήμο Συκεών ευελπιστούμε να έχει συνέχεια: Ως προσφορά στον πολιτισμό, την παιδεία και την καλλιτεχνική αποκέντρωση.

Να καταφέρουμε με την δημιουργική δύναμη του θεάτρου να αντλούμε όλοι μας την έμπνευση που χρειάζεται για να ονειρευτούμε και να ελπίσουμε σε ένα καλύτερο αύριο.

Το ΚΘΒΕ συμμετέχει με το έργο «Αριστοφάνης-Ηρώνδας contra tempo». Αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ. Σε δημιουργική σύνθεση κειμένων Άκη Δήμου και σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Μια φιλόδοξη παραγωγή που περιοδεύει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Με δυνατούς πρωταγωνιστές: Ταξιάρχης Χάνος, Δημήτρης Πιατάς, Σταμάτης Γαρδέλης, Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Τάσος Χαλκιάς. Μαζί τους ένας εξαιρετικός θίασος 25 ατόμων από το δυναμικό του ΚΘΒΕ.

Το χιούμορ, το πνεύμα και η αιχμηρή γλώσσα του Αριστοφάνη συναντιούνται με τους ακόλαστους, κωμικούς μιμίαμβους του Ηρώνδα. Σε μια παράσταση που αποτελεί μια ενδιαφέρουσα σκηνική «μάχη». Ταυτόχρονα έναν «πόλεμο» ανάμεσα στα δύο φύλα. Με μοναδικό όπλο την τολμηρή και ανελέητη σάτιρα. Καλή διασκέδαση!». Αναφέρει ο Αστέριος Πελτέκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ.

Μερκούρεια 2022

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022: ΣΕΡΡΕΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΕΛΗ

«Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών συμμετέχει με πολλή χαρά στην λαμπρή πανελλήνια γιορτή του θεάτρου: Τα Μερκούρεια. Ο καταξιωμένος θεσμός με ευαισθησία και μεράκι διοργανώνει από το 1995 ο δήμος Νεάπολης Συκεών. Συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των φίλων του θεάτρου όλης της χώρας. Στο ανοικτό θέατρο Μάνος Κατράκης οι παραστάσεις συναντούν η μια την άλλη.

Όλες μαζί γιορτάζουν το μέγα γεγονός του θεάτρου. Ένα θαύμα που γεννήθηκε στην ελληνική γλώσσα, στην επικράτεια του τόπου μας. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα φωτίζει τις ζωές μας, ψυχαγωγεί και θεραπεύει. Η Μελίνα Μερκούρη πολύ θα καμαρώνει, για τα Μερκούρεια, για την αντοχή και την επιμονή των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ίσως του πιο σημαντικού θεσμού της πατρίδας μας. Για τη λειτουργική επιβεβαίωση των οραμάτων και των δράσεών της, στο πεδίο του πολιτισμού της χώρας», αναφέρει ο Γιώργος Ανδρέου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών.

«Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχουμε στον υπέροχο θεσμό του δήμου Νεάπολης Συκεών, στα Μερκούρεια 2022. Το φεστιβάλ αυτό είναι μια γιορτή του θεάτρου εδώ και 28 χρόνια. Ίσως το μοναδικό αμιγώς θεατρικό Φεστιβάλ της χώρας μας.

Ένα Φεστιβάλ που στηρίζει έμπρακτα το θεσμό των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων.

Δικαιώνει όσο κανείς άλλος την ελληνική περιφέρεια, το όραμα της πολιτιστικής αποκέντρωσης. Η ετήσια συνάντησή μας με το κοινό του δήμου Νεάπολης Συκεών και της Θεσσαλονίκης μας δημιουργεί πάντα μεγάλη χαρά: Ερχόμαστε σε μια φιλόξενη θεατρική αγκαλιά.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους που εργάζονται για αυτό τον υπέροχο θεσμό. Γιατί είναι πάντα δίπλα μας και γιατί αγαπούν το θέατρο. Αγαπούν τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες του. Κι εμείς, με τη σειρά μας, θα είμαστε πάντα συμμέτοχοι στο όραμά τους. Καλή αντάμωση, καλό θεατρικό καλοκαίρι!», λέει ο Νίκος Ορφανός, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης.

Μερκούρεια 2022

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022: ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗ

«Η φετινή χρονιά του Φεστιβάλ Μερκούρεια είναι ξεχωριστή για εμένα προσωπικά. Παρακολουθώ το θεσμό του δήμου Συκεών από φοιτητής του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ. Θυμάμαι πως αναμέναμε τους καλοκαιρινούς μήνες και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για να ανηφορίσουμε προς το Επταπύργιο.

Να παρακολουθήσουμε τις θεατρικές παραστάσεις ερχόμενες από διάφορα σημεία της Ελλάδας. Φέτος θα βρεθώ πάλι στο θέατρο Μάνος Κατράκης στις 24 Αυγούστου. Όχι πια ως φοιτητής. Αλλά έχοντας αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων. Για να απολαύσω την θερινή παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., «Μάθημα ιστορίας», του Σάκη Σερέφα.

Θεσμοί όπως τα Μερκούρεια αποτελούν σημεία συνάντησης και μνήμης. Για αυτό χρειάζονται την υποστήριξη όλου του κόσμου», αναφέρει ο Χάρης Πεχλιβανίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.

«Σε μια εποχή που οι κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Η καθημερινότητα φαντάζει δυσκολότερη από ποτέ, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης απαντά: «Ο πολιτισμός είναι λύση». Προσανατολισμένος να κοιτάζει την ανθρώπινη ψυχή, ο πολιτισμός αποτελεί το μοναδικό αντίδοτο στην μιζέρια, τον αυταρχισμό και τον οικονομικό τυχοδιωκτισμό. Αυτά που αποτελούν λίκνο κάθε κρίσης.

Προσηλωμένος να ενισχύει το κοινωνικό «εμείς» και να καταπολεμά την υπερμεγέθυνση του ατομικού «εγώ». Ο πολιτισμός αποτελεί την μοναδική οδό κάθε κοινωνίας προς την ευημερία. Ο πολιτισμός δεν αντιμετώπισε ποτέ τον άνθρωπο αποκομμένο από το φυσικό του περιβάλλον και τον κοινωνικό του περίγυρο. Τον έθετε πάντοτε στο κέντρο. Δίνοντας απαντήσεις στα πιο μεγάλα ερωτήματα της ύπαρξης.

Πιστό στη φράση «Ο πολιτισμός είναι η λύση», το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης φιλοδοξεί και φέτος το καλοκαίρι να πρωταγωνιστήσει στα θεατρικά δρώμενα της χώρας. Με μια λυτρωτική παράσταση, ενός σύγχρονου νεοελληνικού έργου. Επειδή ο πολιτισμός μας ενώνει, μας οδηγεί και μας λυτρώνει, Μερκούρεια 2022.», λέει ο Νικόλαος Κέφαλος, Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.

Μερκούρεια 2022

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022: ΑΓΡΙΝΙΟ, ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

«Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, με την παρουσία του, συμμετέχει με ιδιαίτερη χαρά στα Μερκούρεια. Ένα θεσμός, γιορτή του θεάτρου.

Με την παράσταση, «Το τάβλι», του Δημήτρη Κεχαΐδη στήνουμε μια παρτίδα. Επιδιώκουμε μια συνάντηση ανάμεσα σε θεατές και κοινό. Αποκαλύπτουμε το ανέφικτο των ονείρων του Νεοέλληνα να κάνει όνομα και να φύγει μακριά…», αναφέρει ο Νίκος Καραγέωργος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου.

«Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας συμμετέχει και φέτος στην καθιερωμένη, για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα, ετήσια συνάντηση των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της Ελλάδας. Στο δήμο Νεάπολης Συκεών. Με μια παράσταση για παιδιά και όχι μόνο, τον «Γαργαληστή». Μετά από δύο χρόνια πρωτόγνωρων υγειονομικών συνθηκών, το θέατρο επιστρέφει και είναι παρών. Για να δώσει τροφή για σκέψη και να δημιουργήσει πολιτισμό.», λέει ο Δημήτριος Πυρινός, Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας.

«Τα Μερκούρεια έχουν καταφέρει μετά από τόσα χρόνια να αποτελούν ένα σημαντικό θεσμό θεατρικής γιορτής. Διατηρεί το όραμα της αείμνηστης Μελίνας. Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι πυρήνες πολιτισμού και θεατρικής πράξης στις περιφέρειες της χώρας. Έχουν την ευκαιρία κάθε χρόνο να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, σε αυτό το ιδιαίτερο Φεστιβάλ. Να συνομιλήσουν καλλιτεχνικά.

Ο Δήμαρχος Νεάπολης Συεκών, κ. Σίμος Δανιηλίδης, εξακολουθεί να τιμά το θεσμό των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Να προσφέρει σπουδαίο έργο υποστηρίζοντας στην πράξη τα θέατρα που, με αντίξοες συνθήκες πολλές φορές, αγωνίζονται να διαδώσουν την τέχνη του θεάτρου.», αναφέρει ο Γιάννης Μαργαρίτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας.

Μερκούρεια 2022

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022: ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Ο δήμος Νεάπολης Συκεών και η επιμονή του Δημάρχου, κ. Σίμου Δανιηλίδη, στο θεσμό των Μερκουρείων, και κυρίως η ενθάρρυνση της συμμετοχής των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, μας θυμίζει την επιμονή της Μελίνας Μερκούρη.

Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε.

Ο ρόλος και η λειτουργία των Δημοτικών Θεάτρων θέλει μια στιβαρή αναθεώρηση και στρατηγική. Η στήριξή του απαιτεί νέα μέσα και εργαλεία. Δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω ότι τα Δημοτικά Θέατρα είναι οι χώροι εκείνοι που αναλαμβάνουν να στηρίξουν την εργασία των καλλιτεχνών. Αυτή βάλλεται ιδιαίτερα. Να προστατέψουν τους επαγγελματίες καλλιτέχνες του θεάτρου που τόσο πολύ πλήγωσε η περιπέτεια του κορωνοϊού.

Το Θεσσαλικό Θέατρο έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενείται στα Μερκούρεια 2022. Με το αριστούργημα του Γκέοργκ Μπύχνερ, «Βόυτσεκ». Μια μουσική παράσταση με τραγούδια του Tom Waits. Όχι μόνο ένα έργο σταθμό του παγκόσμιου ρεπερτορίου, αλλά και επίκαιρο οδυνηρά στην εποχή που ζούμε.

Ο ίδιος ο Βόυτσεκ είναι ένας στρατιώτης που κουβαλάει την απελπισία «όλων των πολέμων». Καθρεφτίζει τη θέση του αδύναμου ανθρώπου που στρέφει την απόγνωση ενάντια στον εαυτό του. Με τα τραγούδια ο «Βόυτσεκ», του Θεσσαλικού Θεάτρου, είναι ένας ροκ Βόυτσεκ. Πάμε δυνατά να ροκάρουμε!!!», αναφέρει η Κυριακή Δ. Σπανού, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεσσαλικού Θεάτρου.

 

Διαβάστε τα άρθρα για το θέατρο

Δείτε τα βίντεο που έχουμε ετοιμάσειΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα». Το 1989 άρχισε να αρθρογραφεί και το 1990 ξεκίνησε να γράφει κριτικές κινηματογράφου. Το 1992 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της οποίας έχει διατελέσει Πρόεδρος, και της FIPRESCI. Το 1994 έγινε μέλος του «Μικρό» (Σωματείο για την ταινία μικρού μήκους), στο οποίο ήταν Πρόεδρος για δύο θητείες. Το 2000 ξεκίνησε να διδάσκει σε σεμινάρια κινηματογράφου στην Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), στο «Μικρό», στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Μουσείο Κινηματογράφου, στο Μικρό Πολυτεχνείο, στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου, στο δικό του χώρο και σε συνεργασία με τη filmfabrik Productions, στη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει κινηματογράφο μέχρι σήμερα στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι Fabula, το οποίο διευθύνει. Συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι της FIPRESCI, στην Κωνσταντινούπολη και στη Φιλιππούπολη με θέμα τον βαλκανικό κινηματογράφο. Συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας και σε Φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Εργαστηρίου Almakalma, το οποία ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο (Performance). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Εξόρμηση, στην οποία ήταν υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος, στην Αθηναϊκή, στη Νίκη, στο Μανδραγόρα, στην Ουτοπία, στη Σύγχρονη Εκπαίδευση, στον κατάλογο του Φεστιβάλ της Λάρισας, στη Γραφή, στο Κ.ΛΠ., στο Ριζοσπάστη και στο Αλμανάκ της ΠΕΚΚ. Ίδρυσε το περιοδικό «αντι-Κινηματογράφος», στο οποίο ήταν διευθυντής σύνταξης, το 1992, το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία», στο οποίο ήταν διευθυντής, το 2000. Επιμελήθηκε και συνπαρουσίασε, μαζί με τον Κώστα Σταματόπουλο, την εκπομπή «Cineπλάνο», στο 902TV, από το 2008 έως το 2009. Ήταν υπεύθυνος για τους διαδικτυακούς τόπους www.cinemainfo.gr και www.theaterinfo.gr. Ίδρυσε και διεύθυνε το greeceactuality.wordpress.com. και τώρα διευθύνει και αρθρογραφεί στα www.filmandtheater.gr και www.thessalonikinfo.gr. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Jean Mitry, «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», έχει γράψει τα βιβλία «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, το 2006, «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών (σειρά νεανική Βιβλιοθήκη) και «Κώστας Φέρρης», εκδ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως το Αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο, το 2002, την Εβδομάδα Κλασικού Ιαπωνικού Κινηματογράφου και την Εβδομάδα Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το 2002, ως μέλος της Π.Ε.Κ.Κ. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Νέων Δημιουργών, στο Ε.Κ.Θ., στη Θεσσαλονίκη, και ιδρυτής της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris, η οποία δραστηριοποιείται πλέον στη Θεσσαλονίκη. Διευθύνει το Αφηγηματικό Εργαστήριο Fabula, που ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο. Έχει σκηνοθετήσει τρείς ταινίες μικρού μήκους, οι δύο πτυχιακές για το Master στο πανεπιστήμιο Middlesex, και την ταινία-ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας». ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ «Μέσα από τις βιτρίνες», 8΄, 2009, σκηνοθεσία «Nafasz», 7΄, 2009, σκηνοθεσία «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας», 50΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Στιγμή απολιθωμένη», 31΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Η τελευταία λατέρνα», 6΄, 2010, σεναριακή επιμέλεια «Το κλειδί της επιστροφής», 13΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Το συρματόπλεγμα», 19΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Στο Τσινάρι», 7΄, 2017, σκηνοθεσία «Sotos, ζωγράφος αει…πράγμων», 2020, 97΄, σκηνοθεσία-φωτογραφία ΒΙΒΛΙΑ «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», του Jean Mitry, μετάφραση, εκδ. Entracte και Σύγχρονη Εκπαίδευση, Αθήνα, 2001 «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών, Αθήνα, 2004 «Κώστας Φέρρης», εκδ. Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Αθήνα 2004 «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, Τρίπολη, 2006


Copyritght 2022 Thessalonikinfo / All rights reserved